6reacties

De gasleidingen in Helmond-Noord

In Helmond-Noord zijn sinds vorige week 15 inspecteurs op pad om te controleren of de gasleidingen in de woningen doorgeroest zijn. Het betreft 900 woningen ten noorden van de Saxofoonstraat, Muziekplantsoen, ten oosten van het Klaroenpad en ten noorden van Nieuwveld en Venuslaan.
Deze spoedcontrole werd ingesteld nadat aan het licht kwam dat er van 7 gecontroleerde binnengasleidingen 2 verroest bleken te zijn. Woningcorporatie Woonpartners laat al haar ongeveer 200 huurhuizen in dit gebied controleren

Brief van de gemeente Helmond

Samen met de gemeente riepen zij alle particuliere huiseigenaren dringend op om meteen met deze inspectieronde mee te draaien omdat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het probleem van roestvorming zich ook voordoet bij andere huizen in dat gebied.

Naar ons nu is gebleken, doen een aantal huiseigenaren niet mee aan deze controle. Het kan zijn omdat de inspectie hen 50 euro kost of omdat ze (als een (dreigende) lekkage wordt gevonden) in de buidel moeten tasten voor het repareren, leggen van nieuwe leidingen en alle hak- en breekwerk dat daarbij komt kijken. De betreffende huiseigenaren kunnen in al hun wijsheid natuurlijk ook denken te weten dat er geen gevaar is.

Maar wat als er wél daadwerkelijk gevaar is? Vliegt er dan binnenkort ergens een woning met buren omhoog? De gemeente kan op grond van de Woningwet ook daadwerkelijk 'bestuursrechtelijke handhaving' toepassen, oftewel huiseigenaren dwingen mee te werken. Moet de gemeente die wet toepassen of …