4reacties

Bonnen in plaats van duidelijkheid (JC)

Na klachten van omwonenden zijn vorige week 21 mensen bekeurd omdat zij het (nieuwe) eenrichtingsverkeer in de Hurksestraat negeerden. Helmond treedt meteen ferm op. Het stuurt de stadswachten daar op af en kondigt aan in de nabije toekomst nog meer bonnen te gaan schrijven.
Vreemd. Heel vreemd.
Het eenrichtingsverkeer van de Hurksestraat naar het Tolpostplein is met de verbouwing van het plein stilzwijgend ingevoerd. Dat dit plein een volkomen belachelijke en onduidelijke bewegwijzering heeft, daar denken die overheidsdienaren niet aan. Eigenlijk is het plein een rotonde maar zo mag het kennelijk niet heten of aangeduid worden. Met als gevolg dat we met domme blauwe bordjes ‘aanwijzingen’ (‘geboden’ in de terminologie van het RVV 1990) krijgen of we al dan niet af mogen slaan.
Het bordje eenrichtingsweg (C2, volgens Verkeer en Waterstaat) staat vervolgens vrijwel onzichtbaar om de hoek. Door de vele werkzaamheden daar aan de kop van de Heistraat, wordt de situatie nog een extra onoverzichtelijk en verwarrend.
Ik kan me dus levendig voorstellen dat je, de bocht eenmaal gehaald hebbend, niet met een levensgevaarlijke manoeuvre achteruit terug het Tolpostplein oprijdt. Ik beken: ik heb zelf ook tegen het eenrichtingsverkeer ingereden.
Misschien dat een bordje ‘situatie gewijzigd’ de mensen enigszins kan waarschuwen. Of gewoon een meer begrijpelijke bewegwijzering. Maar nee: meer bonnen schrijven, dat is de moderne aanpak. U bent dus gewaarschuwd.

Was getekend,