60reacties

Eerst de Bron, Dus geen Beton

Spoor Houtse Parallelweg Helmond

Zo`n 14 jaar geleden (1996) ben ik met man en hond van Eindhoven naar Helmond verhuisd. Sinds die tijd wonen wij in een heel leuk pittoresk huisje aan de Houtse Parallelweg op hartafstand van de spoorlijn. Bewust van onze keuze ja, want naast de werkzaamheden van mijn man in het openbaar vervoer gaat zijn hobby uit naar het trein gebeuren. Vanuit Eindhoven naar Helmond ja waarom niet, in de woonwijk waar we op loopafstand woonde bij het dierenasiel, hoorden we de trein daar ook in onze achtertuin dus de keuze was snel gemaakt. Want zo zegt hij, hier komen alle nieuwe prototype`s langs. Dat dit zo is klopt ook, want ze worden steeds Stiller.
Om hierop verder te borduren heeft de gemeente Helmond het project “Stiller Spoor” in het leven geroepen. Daar is in 2009 een bijeenkomst over gepresenteerd in het Brabant House. De gemeente zal de gemeente niet zijn, dus daar aangekomen was alles al in kannen en kruiken. Zonder ons als bewoners op de hoogte te hebben gebracht hadden ze alle scenario`s al uit de kast getrokken. Een klein woordje van de Wethouder, het kijken en luisteren naar een door de gemeente en Pro-rails zelfgemaakt filmpje van zo`n 15 minuten. That`s It. Daarna nog een woordje om te vertellen dat als er vragen waren, wij ons konden wenden naar de mensen van ProRail, de Gemeente, maar ook verontwaardigende bewoners. Kreten van ik ga m`n huis verkopen, geen betonnen wal, wat denken ze wel etc. De eerste kennismaking was gelegd, zo ook onze projectgroep van de Houtse Parallelweg.
Een bezwaarschrift volgde met een handtekeningenactie namens alle betrokken bewoners, nieuwe bijeenkomsten in de wijken door de gemeente georganiseerd, want inmiddels was men er al gauw achter dat de eerste avond, laten we zeggen een fiasco was. In 1987 was de gemeente er al op gewezen dat er maatregelen getroffen moest worden ivm geluidshinder, veiligheid etc. Nu 2010 gaat het dan gebeuren, subsidie is aangevraagd bij het Ministerie van VROM, zo`n 54 miljoen als ik goed ben ingelezen. Door de besluiten die er nu genomen zijn hebben wij als projectgroep zeker niet stil gezeten, want ook wij laten ons niet zomaar de les voor lezen door de gemeente.
Dat er iets moet gebeuren oké, maar pak het aan vanaf de Bron, zoals we al maanden roepen. Ga opnieuw metingen doen, hanteer niet de metingen van 1987, kijk nog eens naar het filmpje wat VROM gemaakt heeft samen met ProRail, trek daar dan de conclusie`s uit. Geen schermen, dat is weggegooid geld, eerst raildempers en gevelisolatie, opnieuw metingen doen als dit gedaan is, ga dan weer eens met ons aan tafel. Tenslotte hebben wij op jullie gestemd want de gemeente moet dicht bij de burger staan wordt geroepen. Daarna maar eens kijken of de schermen dan nog noodzakelijk zijn. Niet andersom, want als ik denk hoe de gemeente denkt, komen onze woningen tegen die tijd helemaal niet meer in aanmerking voor gevelisolatie.

Jolanda Kampert
Projectgroep Houtse Parallelweg