Buiten is het 22 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 73.129 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Actuele logs

4reacties

De tweede editie van Hellrun die zondag 18 juni zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege een gebrek aan financiën. Deze 6, 12 of 18 kilometer Obsakelrun door het Helmonds centrum zou meer dan 20 obstakels bevatten. Denk daarbij hindernissen als het kanaal, trappen, bruggen, stapels banden en containers, zie de aftermovie van vorig jaar.
Hellrun had voor deze tweede editie een evenementensubsidie van 24.000 euro bij de gemeente aangevraagd (een jaar eerder kregen zij 5.000 euro). Maar de gemeente gaf in februari ‘slechts’ 10.000 euro subsidie. In een toelichting meldde de adviescommissie destijds dat zij de realisatie van de begroting erg kwetsbaar vonden omdat de geraamde inkomsten louter uit deelnemersbijdragen bestonden.
Het bestuur van HellRun Helmond plaatste onderstaande mededeling op haar website:

HELAAS!
HELLRUN 2017 AFGELAST!
​.
* Al ingeschreven? Uw geld wordt automatisch teruggestort
* Veiligheid en downsizen belangrijkste reden. De organisatie beraadt zich op de toekomst
​.
​Met heel veel enthousiasme en energie is de organisatie van de HellRun al bijna een jaar bezig met de voorbereiding op de tweede HellRun Helmond. De intentie was om alles een stapje beter te doen. Meer uitdagende obstakels, meer deelnemers.
Bij de organisatie van obstakelruns wordt enorm veel over veiligheid gesproken. De voorwaarden waar obstakels aan moeten voldoen brengen extra werk en extra kosten met zich mee.
Voor ons was en is ‘downsizen’ van obstakels geen optie. Qua aanmeldingen hielden we ongeveer gelijke tred met vorig jaar. Maar een groei van tenminste 50% was noodzakelijk om meer kosten te dekken.
Voorzitter Sjef van Tilburg: “We vinden het zelf enorm moeilijk om dit besluit te moeten nemen maar we hebben geen keuze. Als bestuur kunnen we niet zelf het financiële risico lopen. Het moet ook een evenement zijn waar we zelf achter staan. En als we het met ‘minder(e) obstakels moeten doen dan staan wij er ook niet achter. Bovendien zijn er niet zomaar bedrijven die grote financiële tekorten kunnen en willen dekken.”
We willen alle partijen die ons geholpen hebben enorm bedanken voor hun steun. Op korte termijn gaan we in gesprek met alle betrokken partijen om onze toekomst te heroverwegen.

4reacties

In april beslisten zo’n 2600 leden van Rabobank Helmond hoe 100.000 euro van die bank verdeeld moest worden over 147 Helmondse clubs. Ieder lid mocht in deze eerste Rabobank Clubkas Campagne 5 stemmen uitbrengen op 5 lokale verenigingen die zij een warm hart toedroegen. Begin mei werden die stemmen geteld om de toegekende bedragen per club te berekenen. En van dinsdag 9 tot en met zaterdag 20 mei was het kassa voor de 147 clubs. Tijdens een feestelijke roadshow door de wijken deelden de Rabobank-wijkambassadeurs bij 7 gelegenheden de cheques uit. Met dat geld kunnen die clubs hun vooraf opgegeven initiatieven realiseren.

De Rabobank is van plan om volgend jaar weer zo’n actie te houden.

10reacties

Vanmiddag is in ’t Haagje een vrouw op de fiets aangereden door een auto. De vrouw is met onbekende verwondingen per ambulance naar ziekenhuis gebracht.
De automobilist is doorgereden. De politie heeft getuigen gehoord en is op zoek naar de auto en bestuurder.
Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Gravenstraat en Toernooistraat. De hulpdiensten werden om 15.22 uur gealarmeerd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

18reacties

De circa 1800 Helmondse gezinnen met een minimuminkomen die een huisdier hebben, moeten zelf de medische kosten en gemeentelijke belastingen daarvan betalen. Zij krijgen van de gemeente geen financiële tegemoetkoming voor (een deel van) de kosten. Dat besloot B&W nadat de mogelijkheden daartoe werden onderzocht en gesprekken werden gevoerd met de 5 Helmondse dierenartsen, het Armoedeplatform, Stichting bevordering huisdierenwelzijn, Dierenbescherming Nederland en andere gemeenten. Lees verder »

5reacties

Vorige week kreeg het Elkerliek ziekenhuis een belangrijk internationaal keurmerk voor medische laboratoria. Met dat ISO 15189 certificaat voldoet hun Algemeen Klinisch Laboratorium en de Trombosedienst (AKL) aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen voor Medische Laboratoria.
“We zijn ontzettend trots op dit keurmerk” zegt dr. Christian Schoenmakers, medisch manager AKL. “Met implementatie van de ISO15189-norm heeft het AKL de reeds goede kwaliteit van haar reeds goede diagnostiek naar een nog hoger niveau weten te tillen. Een groot compliment voor onze medewerkers!”
Het keurmerk van de Raad voor Accreditatie wordt jaarlijks getoetst. Hierdoor blijven patiënten, aanvragers en andere partners waarmee wordt samengewerkt, verzekerend van kwalitatief hoogstaande diagnostiek. Om die internationale kwaliteitsnorm te behalen, worden hoge eisen gesteld aan het lab op het gebied van patiëntenzorg en diagnostiek. Zo is een belangrijke eis dat het laboratorium aantoonbaar gericht is op continue verbetering van de kwaliteit en veiligheid.

6reacties

Rond half 1 vannacht vond er bij een woning op de hoek Willem Prinzenstraat en de Willem Beringsstraat een steekincident plaats. Een man raakte gewond aan zijn hoofd. De politie verrichte 2 aanhoudingen zo liet hun woordvoering vannacht weten.
De bewoner van de woning zou zijn gestoken met een mes. Buurtbewoners vertelden dat de man daar nog maar pas woonde en al wat ouder was. De politie is direct een sporenonderzoek begonnen waarbij ook de buurt werd afgezocht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

4reacties

Achteraf gelijk hebben, daar koop je niets voor!
In de Helmondse politiek zijn de verschillen zelden onoverbrugbaar groot. Veel voorstellen worden beter als partijen bereid zijn kleine nuanceringen aan te brengen. Soms neemt de Helmondse raad besluiten waarvan ik dagen lig te tobben. Je probeert als oppositielid voorstellen inhoudelijk te beoordelen met een positief-kritische houding en we, de PvdA-fractie, doen (vaak) voorstellen die in mijn ogen het college voorstel verbeteren.

Afgelopen week kregen we een raadsinformatiebrief over de Kamenij. ‘Het bestuur van de Kamenij heeft in 2016 in goed overleg met de gemeente besloten om in 2017 een besluit te nemen over haar toekomst.’ Dat besluit is inmiddels genomen. De Kamenij gaat per 1 april 2018 definitief dicht. Lees verder »

2reacties

Volgend jaar, 21 maart 2018, zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Hier geen voorbeschouwing, maar het zou extra spannend kunnen worden nu de PVV meedoet. In mijn columns blik ik terug. Om in dit geval te laten zien dat het idee dat het vruuger allemaal maar wat braaf en tam was, niet klopt. De reageerders op de weblog laten zich zien en ‘horen’ als geïnteresseerde maar veelal sceptische volgers van de ‘pollietiek’: het leeft dus. Wat betreft de kritiek: niks nieuws. Ook vruuger waren er volop bedenkingen bij het functioneren van onze lokale democratie.

Verschuiving
We gaan vijftig jaar terug, naar 1967. Toen vond er in onze gemeente wel een echt bijzondere Gemeenteraadsverkiezing plaats, extra ter gelegenheid van de gemeentelijke herindeling en uitbreiding (of, zoals u wilt, annexatie) van de stad met Brouwhuis, Stiphout en Mierlo-Hout. Lees verder »

18reacties

Dag Helmond! Vanaf nu heb ik een column en dit is mijn eerste officiële verhaal. Dankzij mijn hond ben ik veel buiten en zie ik nog weleens wat. En ik pik ook soms iets opdat dan weer in een artikeltje terechtkomt! Het is dan ook logisch dat mijn huisvriend prominent deze rubriek siert.

Laat ik mijn eerste column nu ook maar wijden aan mijn driekleurige krullenbol. Het is een heel grappig beestje. Veel wensen heeft hij niet. Eten op zijn tijd, slapen, spelen en als het kan, liefst de hele dag op pad met zijn baasje. Maar dat kan natuurlijk niet! Mijn vriend is een echte ‘vent’. Heel lief naar de vrouwelijke soortgenoten; naar de mannetjes toe….. wil hij soms dominant worden! Blufpoker, want behalve wat lawaai stelt het niet veel voor. Maar goed, aan een mannelijk honden-ego valt niet te tornen, dus hou ik hem bij me als ik een tegenligger van de ‘verkeerde’ sekse tegenkom. Lees verder »

10reacties

“Een mooi stukkie klassiek journalistiek werk van Chiel Timmermans, waarheidsvinding en terug naar de feiten, complimenten!” Dat was mijn reactie op het stuk dat in het Eindhovens Dagblad stond over illegale wiethandel in Helmond. Chiel heeft een rondje Helmond gedaan, (dat aanzienlijk korter is dan het bekende ‘rondje Helmond’) om te onderzoeken hoe eenvoudig het is om – illegaal – een gram wiet te kopen. In de samenvatting van zijn artikel schrijft hij: “Anderhalf uur, een handvol pogingen en twee gram wiet. Zo simpel is het dus.” Lees hier het volledige artikel.)

Beste mensen, dit is de dagelijkse gang van zaken in Helmond, sinds jaar en dag. De illegale handel van wiet viert hoogtij. Met harde aanpak door inzet van politie alleen red je het niet. Het werkt namelijk niet zo in de praktijk. Lees verder »

6reacties

Het blijkt dat 87,1% van de Helmonders gelukkig is. Dat zegt de Stichting Atlas voor Gemeenten die voor het eerst het geluksgevoel per gemeente in kaart bracht. Daarmee staat Helmond op de 18e plaats in de lijst (pdf) van de 50 grootste Nederlandse gemeenten.
Ter vergelijk: Rotterdam is de gemeente met het laagste percentage gelukkige mensen want 81,6% van de Rotterdammers noemt zichzelf gelukkig. De inwoners van de gemeente Hellendoorn in Overijssel zijn met 94,4% gelukkige mensen. Eindhoven scoorde 84,6% in Geluksatlas 2017.

19reacties

Vorige week dinsdag rond 17.30 uur fietsten 2 vrouwen naast elkaar over de Pastoor van Leeuwenstraat. Zij reden richting de Sint Jozefkerk aan het Tolpostplein. Terwijl een fietser het duo in tegengestelde richting passeert, slaat hij met zijn linker vlakke hand opzettelijk en met kracht tegen de linkerschouder van vrouw die aan de buitenzijde fiets. Hierdoor komt zij ten val waardoor ook de andere vrouw valt. Die tweede vrouw raakte daarbij gewond en heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Ook haar fiets, bril en kleding liepen schade op.
Het signalement van de dader: Lees verder »

1reactie

Vandaag beginnen weer de verkeersexamens! Weet u het nog, hoe u zenuwachtig op uw fiets zat, omdat vanuit elke onzichtbare hoek gekeken kon worden of je het wel goed deed. Ik weet dat nog. Gelukkig heb ik mijn examen gehaald en mijn verkeersdiploma ligt samen met mijn andere diploma’s goed opgeborgen! Wat was ik trots!

Dit jaar doen 1111 kinderen, onder toeziend oog van 50 vrijwilligers hun examen. Kinderen uit groep 7 van alle Helmondse scholen. Op weg naar goed verkeersgedrag. Op school zijn ze er al lange tijd op voorbereid. Maar ook thuis, de ouders hebben hun steentje moeten bijdragen. Is de fiets helemaal in orde of moet dat lampje nog snel gerepareerd? Lees verder »

1reactie

Geen beter vermaak dan leedvermaak, dit geldt met name in het voetbalwereldje. Het programma Voetbal International heeft er zelfs een Televizier-Ring mee gewonnen. Eigenlijk houd ik helemaal niet van leedvermaak, maar op 5 mei heb ook ik me er schuldig aan gemaakt. Nadat eerder al PSV op een teleurstellende derde plek eindigde, was toen ook voor FC Eindhoven het seizoen voorbij. Uitgerekend de kattenmeppers zorgden ervoor dat het ‘Helemaal niets in Eindhoven’ door de Lichtstad galmde. Met het nodige geluk van ONZE club werd Woutje & Co, na een 2-2 gelijkspel, een Play-off plek door de neus geboord. Met een schaterende lach, waar René van der Gijp jaloers op zou zijn geweest, ging ik die Bevrijdingsdag naar bed. Lees verder »

6reacties

Plofkraak Rijpelberg 2013De Rabobank heeft de geldautomaten op de Wederhof (in de Rijpelberg) en de Mierloseweg gesloten. De bank besloot dat die tijdelijk niet meer beschikbaar zijn vanwege het oplopend aantal plofkraken. Of die tijdelijke sluiting een definitieve wordt, weten ze nog niet.
Paul van Rijn, directeur Particulieren en Private Banking Rabobank Helmond: “Sinds vorig jaar wordt de Rabobank in Nederland in toenemende mate getroffen door plofkraken of pogingen daartoe. Dit geeft veel financiële schade en overlast. Daarom nemen we maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen. We realiseren ons ook goed dat de schrik in de benen van omwonenden zit gezien de impact van plofkraken. Daar houden we uiteraard ook rekening mee.” Lees verder »

6reacties

“We gaan verder bouwen op Suytkade.” Dat liet de gemeente aan het eind van de middag verheugd weten. In 2012 werd in die vinexwijk de laatste woning gerealiseerd. In de jaren daarna kwamen de Cacaofabriek, Fitland en de Lidl.
Bouwbedrijf Van Wanrooij gaat in het plan Suytkade-Noord 28 nieuwbouwwoningen ontwikkelen, te koop vanaf ± 230.000 tot 350.000 euro (vrij op naam). En in het nieuwbouwproject Boulevard Suyt zorgt de Van Grunsven Groep voor 46 woningen. De koopsom daarvan is nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar oktober hield wethouder Frans Stienen een informatieavond (pdf) over deze 2 projecten. Lees verder »

13reacties

De Greef Textiel BV is gisteren failliet verklaard. Het hoofdkantoor van dit familiebedrijf was gevestigd aan de Dorpsstraat in Stiphout. Ook hun webwinkel Feestshopper.nl is failliet. Er zouden in totaal zo’n 60 medewerkers zijn.
De rechtbank heeft Mr. Reinoud van Oeijen  aangesteld als curator. Voorlopig blijven de winkels in Stiphout, Horst, Tilburg, Veldhoven en Venray nog geopend om daarmee de verkoop van deze stoffenhandel makkelijker te maken.

In de reacties hieronder een update.

6reacties

Theo Guntlisbergen uit Helmond is ten einde raad nu de rechter besloot dat zijn kinderen in Brazilië mogen blijven. Dat meldt De Telegraaf vandaag.
Alyssa (8) en Thiago (6) werden 2 jaar geleden door hun moeder meegenomen naar Brazilië. “Zonder dat ik toestemming heb gegeven” aldus de vader. Tegen de uitspraak heeft hij hoger beroep in dat land aangetekend. De uitslag daarvan volgt over 3 maanden.
Theo roept een ieder op die ze heeft gezien of weet waar ze in Brazilië verblijven, te bellen naar 06 – 313 29 159.

?>