12reacties

Smeulders: Bedrijventerrein in BZOB-bos?

Het Helmondse gemeentebestuur (CDA, VVD en gedoogpartners SDOH/D66/HB) wil het BZOB-bos versneld ontwikkelen als bedrijventerrein. Het voornemen om in het BZOB-bos te bouwen is niet nieuw en heeft eerder voor veel onrust bij de omwonenden in Brouwhuis gezorgd. De gemeente Helmond had tot 2011 de intentie om het gebied Diesdonk, tussen Helmond en Someren, te ontwikkelen als bedrijventerrein. Op voorstel van gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA) besloten Provinciale Staten in juni 2011 echter dat niet Diesdonk, maar het BZOB-bos als uitbreidingslocatie voor de Helmondse bedrijventerreinen zou dienen. De PvdA Statenfractie heeft dit besluit gesteund omdat het BZOB-bos ecologisch minder waardevol is dan Diesdonk. De gemeente mag volgens de Provinciale Structuurvisie het BZOB-bos echter niet zomaar ontwikkelen.

Provinciale Staten hebben in de structuurvisie namelijk de voorwaarde opgenomen dat Helmond eerst het bestaande BZOB-terrein helemaal moet afmaken, dan Varenschut moet ontwikkelen en er daarna pas sprake kan zijn van de ontwikkeling van Bemmer IV of BZOB-bos. Letterlijk staat er het volgende in de structuurvisie:

Ten aanzien van de realisatie van de benodigde uitbreidingslocaties kiest de provincie ervoor de locatie Varenschut als eerste aan bod te laten komen. De volgorde van ontwikkeling van Bemmer IV en BZOB-bos hangt af van de kwantitatieve en kwalitatieve behoeften.

Het is duidelijk dat de gemeente Helmond met de intentie om het BZOB-bos versneld vraaggericht te ontwikkelen voorbij gaat aan de voorwaarde om eerst BZOB af te maken en Varenschut te ontwikkelen. De pilot, waartoe in het Regionaal Ruimtelijk Overleg is besloten, gaat daarmee naar de mening van de PvdA in tegen de structuurvisie. Eerder zijn er door GroenLinks schriftelijke vragen aan het provinciebestuur gesteld over de plannen van Helmond om het BZOB-bos versneld vraaggericht te ontwikkelen. Het provinciebestuur stelt in de antwoorden dat Varenschut nog niet helemaal ontwikkeld hoeft te zijn alvorens er gronden in het BZOB-bos dienen te worden uitgegeven. Dit omdat er op Varenschut een ander type bedrijvigheid zou komen dan in het BZOB-bos. Dat is in het oogpunt van de PvdA een politieke keuze, maar het provinciebestuur zoekt duidelijk argumenten om Helmond te steunen bij het voornemen om het BZOB-bos versneld kunnen ontwikkelen.

Gelukkig is het voornemen van het College van B&W om het BZOB-bos versneld te ontwikkelen niet zo eenvoudig te realiseren als het lijkt. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan en het is nog maar de vraag of de volgende coalitie ook voorstander is van snelle ontwikkeling van het BZOB-bos. De komende verkiezingen zijn dus van belang voor het BZOB-bos, een goede reden om te gaan stemmen! Ten tweede heeft ook de provincie zeggenschap. Op het moment dat de gemeente een bestemmingsplan voorstelt mag de provincie een zienswijze indienen en achteraf heeft de provincie de mogelijkheid om een bestemmingplan middels een reactieve aanwijzing aan te passen. De vraag is of er in Provinciale Staten voldoende draagvlak zal zijn voor de ontwikkeling van het BZOB-bos. GroenLinks en de PvdA zijn al langer van mening dat Helmond de structuurvisie letterlijk moet nemen en eerst BZOB en Varenschut helemaal moet ontwikkelen voordat het BZOB-bos mag worden ontwikkeld. Van de PVV is bekend dat ze fel tegen het kappen van het BZOB-bos zijn. Het is aannemelijk dat CDA en VVD voorstander van het kappen van het BZOB-bos zijn, waardoor de sleutel bij D66 en de SP komt te liggen. De conclusie is dat er nog veel auto’s over de N279 zullen rijden voordat er bedrijfspanden in het BZOB staan.

Stijn Smeulders, lid van Provinciale Staten
Woordvoerder wegen, OV & financiën en vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie.