16reacties

Genderbeleid: onze gemeente ‘denkt na’

wethouder De Leeuw in 2015De gemeente ‘denkt na’ over zo min mogelijk naar het geslacht vragen op formulieren. Dat blijkt uit een recente enquête (pdf) van de NOS over genderneutraal beleid waaraan 150 gemeenten mee hebben gedaan.
Op de vraag naar een genderneutraal toilet en aanspreekvorm, moet ons gemeentebestuur ‘nee’ zeggen. En dat terwijl Helmond al sinds oktober 2014 Regenboogstad is. Wat weer een vervolg was op een project dat in 2012 begon om de veiligheid en acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) te vergroten.

Dit project richtte zich met name op scholen, om ‘seksuele diversiteit bespreekbaar te maken’. En daarop focust onze gemeente zich nog steeds, ondanks het regenboogpad op de Veestraatbrug en enkele homo-verkeerslichten. Zij benadrukt bovendien dat zij, net als veel gemeenten, gebruik maakt van landelijke registratiesystemen voor bijvoorbeeld het aanvragen van uitkeringen en schulddienstverlening. Als gemeente heb je daar weinig invloed op, aldus de gemeente. “Wel kunnen we melden dat wij in Helmond inzetten op optimalisatie van acceptatie van LHBT, waar genderneutraliteit bij hoort. Genderneutraliteit is geen doel op zich; waar wij vooral voor staan is dat iedereen kan en mag zijn waar diegene zich prettig bij voelt,” laat hun woordvoerster desgevraagd weten.
Uit onderzoek 2 jaar geleden blijkt dat de meeste Helmonders positief staan ten opzichte van LHBT’ers. Onze stad heeft ook al sinds jaar en dag een kleine maar actieve stichting Homobelangen, die onder meer een in de verre omtrek bekende soos drijft. Desondanks worden ook hier mensen uitgescholden, weggepest of mishandeld. In veel kringen is het nog steeds moeilijk om uit te komen voor je geaardheid of gender. En het geweld tegen de LHBT-gemeenschap lijkt de laatste jaren weer toe te nemen.
Overigens kost al dit genderbeleid de gemeente nauwelijks geld: voor de projecten krijgen we 10-tallen duizenden euro’s van de Rijksoverheid en het regenboodpad en de homoverkeerslichten kosten ‘slechts een paar tientjes’.