21reacties

Maráczi: Integriteit en politiek

Door alle negatieve berichten die je de laatste tijd om de oren vliegen, krijg je steeds meer het gevoel dat integriteit en politiek niet samen kunnen gaan. De NZa affaire, het KAFI-rapport, de wethouder van Veldhoven die na drie maanden opstapt en wachtgeld opstrijkt en ga zo maar door. Niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen!
Het is dus heel begrijpelijk dat zo veel mensen alle geloof in de politiek hebben verloren. Ook ik betrap mezelf erop dat het wantrouwen de overhand begint te krijgen.

Toch wil ik me hier niet door laten leiden en me daarbij neerleggen. Het is ook niet eerlijk om alle politici over één kam te scheren. Ik ben er van overtuigd dat er ook heel veel eerlijke, oprechte, betrokken volksvertegenwoordigers zijn. Mensen met idealen, met het hart op de goede plaats, die zich belangeloos in willen zetten voor de samenleving.
Maar ik ben me er terdege van bewust dat het algehele beeld van politici verre van positief is. Heel begrijpelijk ook want de laatste jaren is het vertrouwen zo vaak geschonden dat er heel wat voor nodig is om de schade enigszins te herstellen. Daar zullen wij als gemeenteraad de komende 4 jaar dan ook hard aan moeten gaan werken.

De Vereniging van Gemeenten schrijft het volgende over integriteit:
Integriteit gaat over het handelen in overeenstemming met de geldende normen, waarden en regels in de samenleving. Voor raadsleden betekent integriteit vooral dat zij op een goede manier moeten omgaan met de bevoegdheden, macht, middelen en verantwoordelijkheden die zij als gekozen volksvertegenwoordigers hebben gekregen. Zij moeten altijd het algemeen belang voor ogen houden en zich kunnen verantwoorden voor de keuzes die zij maken. Wanneer een raadslid handelt in strijd met de geldende normen en waarden die er van hem of haar verwacht worden, is er sprake van integriteitsschending.
Typen integriteitsschendingen:
• Corruptie: omkoping en/of bevoordeling van vrienden, familie, partij
• Fraude en diefstal
• Dubieuze giften en beloften
• Onverenigbare nevenfuncties, activiteiten en/of contacten
• Misbruik van bevoegdheden
• Misbruik en manipulatie van (de toegang tot) informatie
• Discriminatie, (seksuele) intimidatie en onfatsoenlijke omgangsvormen
• Verspilling en wanprestatie
• Wangedrag in de vrije tijd
Dit zijn hele duidelijke typen integriteitsschendingen maar er is ook nog een heel groot grijs gebied waarin het niet altijd zo duidelijk is en er dus ook onbewust een schending van de integriteit kan plaatsvinden. Aan het begin van deze collegeperiode heeft de raad een integriteitstraining gehad. Hierin werd duidelijk dat er nogal wat valkuilen zijn. Het is dus heel belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden door integriteit regelmatig op de agenda te zetten.

Vermoedens van integriteitsschending moeten te allen tijden bewezen kunnen worden voordat men tot beschuldiging overgaat. Ook al is iemand nog zo overtuigd van zijn zaak, zonder harde bewijzen zal geen enkele rechter hem of haar in het gelijk stellen. Ik snap dat dat heel frustrerend kan zijn maar we moeten toch ook niet willen dat mensen ongegrond geschaad kunnen worden. Eerlijkheid duurt het langst en ik ben ervan overtuigd dat als er iets echt niet in de haak is, dit hoe dan ook een keer aan het licht komt.

Als SP vinden wij dat het college en de raad, als volksvertegenwoordigers van onze burgers, de plicht hebben om de stad naar eer en geweten te besturen.
Open en transparant zijn moet je niet alleen willen maar ook zijn. We moeten waakzaam zijn op integriteit en elkaar hierop aan kunnen spreken. We moeten samenwerken; onze eigen politieke visies uitdragen, elkaar met goede argumenten proberen te overtuigen om zo gezamenlijk tot een weloverwogen besluit te kunnen komen.
Hierbij moet het om de inhoud gaan en niet om de poppetjes. Eerlijk zijn over de (moeilijke) keuzes die je moet maken en die ook uitleggen en onderbouwen.
Bewoners van Helmond zoveel mogelijk inspraak geven en betrekken bij het beleid.

Alleen zo kun je volgens mij weer geloofwaardig worden en beetje voor beetje het vertrouwen weer terugwinnen.
Maar wat moet er volgens u gebeuren om weer vertrouwen in de politiek te kunnen krijgen?
Wat verwacht u van dit college en raad?
Wat moet er anders, kan er beter?
Ik ben erg benieuwd wat uw mening hierover is!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP