5reacties

Nieuw gebouw kindcentrum Mondomijn

Gisteren opende wethouder Frans Stienen officieel de nieuwe locatie van integraal kindcentrum Mondomijn in Brandevoort. Dit nieuwe gebouw heeft iets weg van een lange boerderij met een grote schuur. Deze nieuwbouw kreeg dit kindcentrum bij hun 5-jarig bestaan. We zijn “Trotserdantrots vandaag!” liet het kindcentrum gisteren via Twitter weten. Maandag 3 november hadden de leerlingen van deze basisschool er al hun eerste lesdag.
Dit is het eerste gebouw in het nieuwe wijkdeel Brandevoort-Liverdonk. De architectuur in dit wijkdeel lijkt op die van Stepekolk en het Limburgse Thorn, een boerderijstijl met witgeschilderd metselwerk. In oktober vorig jaar werd officieel met de bouw gestart.
De nieuwbouw sluit aan bij de eigen werkwijze van dit integrale kindcentrum. Bij het ontwerp stonden kinderen centraal. Dat leverde een omgeving op waarin je nauwelijks de school of opvang van vroeger herkent. In het gebouw worden ruimtes de hele dag gebruikt. De schotten tussen onderwijs en opvang zijn letterlijk weggehaald. Zo zijn er geen klassen en lokalen maar ‘Domijnen’. Dat is een groep ruimten waar een bepaalde leeftijdsgroep verblijft voor ontspanning, instructies en leren. Ook heeft elk ‘Domijn’ zijn eigen creatieve ruimte, sanitaire voorzieningen en beweegruimte. Naast die Domijnen beschikt Mondomijn over een kunstwerkplaats, een muziekatelier, een grote leefkeuken, een laboratorium, een plantenkas en een grote buitenruimte waar kan worden gespeeld.
Bij Mondomijn werkt 1 team vanuit 1 gezamenlijke visie en plan aan de ontwikkeling van de kinderen. Elk kind krijgt maatwerk qua leerstof, leertijd en leerstijl waardoor talenten optimaal tot zijn recht kunnen komen. Onderwijswethouder Margreet de Leeuw: “Kindcentrum Mondomijn biedt een heel vernieuwende vorm van onderwijs aan een grote groep kinderen. Dat is uniek in Helmond. En vanaf nu dus in een prachtige, nieuwe en inspirerende leeromgeving. Wederom een aanwinst voor onze stad!”  Mondomijn wordt in het land door veel professionals als het voorbeeld voor de toekomst gezien.