3reacties

Q&A over ouderbijdrage voor Jeugd-GGZ

Namens de GroenLinks-fractie stelden Mohammed Chmourra en Antoinette Maas vandaag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de ouderbijdrage Jeugd-GGZ.
Vandaag hieronder hun 5 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Met de invoering van de Jeugdwet per 1 januari 2015 zijn ouders verplicht een eigen bijdrage te betalen voor onderdelen van de jeugdhulp, waaronder de Jeugd-GGZ. Momenteel is er landelijk veel discussie over de effecten van deze eigen bijdrage. De regeling zou onnodige drempels opwerpen voor ouders die hulp zoeken voor hun kind, en bovendien de gemeenten opzadelen met onevenredig veel administratie, waardoor de regeling meer kost dan hij oplevert.
Een groot aantal gemeenten hebben daarom al besloten de ouderbijdrage voor de Jeugd-GGZ (tijdelijk) niet of niet volledig te innen, zoals bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven. Staatssecretaris Van Rijn is op verzoek van de Tweede Kamer een onderzoek gestart naar de effecten van de ouderbijdrage,
GroenLinks Helmond deelt de mening van voornoemde gemeenten en wil de eigen bijdrage die ouders moeten betalen voor de geestelijke gezondheidszorg voor hun kind opschorten. De eigen bijdrage werpt een drempel op voor deze zorg. Een bedrag dat kan oplopen tot 1500 euro per jaar verhindert de toegankelijkheid van de Jeugd-GGZ. GroenLinks vindt dat de behandeling van een kwetsbaar kind nooit belemmerd mag worden.
Dit alles brengt ons tot de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft het college in beeld hoeveel ouders in Helmond sinds 1 januari een ouderbijdrage moeten betalen voor jeugdhulp en jeugd-GGZ voor hun kind?
  2. Zo ja, om hoeveel gezinnen gaat het en welk bedrag is er mee gemoeid?
  3. Is het college van mening dat het innen van een eigen bijdrage voor jeugdvoorzieningen ongewenste effecten heeft?
  4. Overweegt het college om – net zoals in voornoemde gemeenten – de eigen bijdrage tijdelijk op te schorten in afwachting van het onderzoek van staatssecretaris van Rijn dat de effecten hiervan inzichtelijk moet maken?
  5. Bent u bereid om op basis van de uitkomsten van het onderzoek in gesprek te gaan met de raad over de toekomst van deze bijdrage?