9reacties

Stevige aanpak van kids die mishandelden

Op woensdag 24 juni werden 5 kinderen (een meisje en 3 jongens van 11 jaar en een jongen van 14) uit Helmond aangehouden, zo berichtte de politie. Die groep zou mogelijk groter zijn. De 5  worden verdacht van betrokkenheid bij zeker 13 mishandelingen in 2 maanden in Dierdonk en Helmond-Noord.
De PvdA liet weten enorm geschrokken te zijn van dit bericht en stelden daarom raadsvragen. Naar aanleiding daarvan laat B&W nu het volgende weten:

Wij hechten eraan om nadrukkelijk aan te geven dat er in dit geval een grens is overschreden. Wij accepteren niet dat dit soort incidenten in onze wijken plaatsvinden. Daarom hebben wij een dringend beroep op de ouders van deze jonge kinderen gedaan om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ouders en opvoeders zijn en blijven als eerste verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind. Onze partners hebben daarnaast de volgende preventieve maatregelen genomen:

  • De politie surveilleert extra in de wijken Helmond-Noord en Dierdonk.
  • Jongerenwerkers zijn meer in deze twee wijken aanwezig, ook ’s avonds.
  • De zorgteams op scholen zijn intensief betrokken bij de problematiek.
  • Alle ketenpartners (zoals opvoedondersteuners, LEV-groep, politie, Bureau Jeugdzorg en Raad voor de Kinderbescherming) zijn betrokken en gaan na welke maatregelen er al zijn genomen en wat er nog kan worden gedaan gezien de erg jonge leeftijd van de betrokken kinderen.

In het JPT-overleg (JPT = jeugdpreventieteam) van 12 mei 2015 is voor het eerst over deze jongeren gesproken. Bij de politie waren, sinds half april, 6 meldingen van kinderen die andere kinderen sloegen binnen gekomen.
De politie en de trajectregisseur van de gemeente hebben naar aanleiding van het politieonderzoek met de ouders gesproken van de kinderen die als verdachte door de politie zijn gehoord. Zij hebben de ouders met klem verzocht om mee te werken aan hulpverlening voor zover deze nog niet betrokken is bij het gezin. Voor de kinderen én de ouders zelf. Op 29 juni is, onder regie van de trajectregisseur, met elk gezin een overleg geweest waarbij de betrokken instanties aangesloten zijn. De afspraken die daar gemaakt zijn, worden op dit moment verder opgepakt. Alle ouders werken mee aan wat daar is afgesproken. Werken de ouders niet mee? Dan wordt geïnventariseerd wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van deze kinderen. Dit kan leiden tot inzet van de Raad voor de Kinderbescherming. De burgemeester heeft de mogelijkheid om een begeleidingsplicht op te leggen. Dit betekent dat de kinderen niet meer zonder begeleiding buitenshuis mogen komen.
De groep bestaat in totaal uit 11 personen en heeft een wisselende samenstelling. De kern bestaat uit 5 autochtone kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar. Op de vraag waarom deze kinderen dit gedrag aan de dag leggen moeten wij u het antwoord schuldig blijven. Het zal individueel verschillend zijn.
De komende tijd zijn de jongerenwerkers vaker in de wijk. De trajectregisseur van de gemeente regisseert de samenwerking tussen de ketenpartners. De focus ligt bij de 5 verhoorde kinderen en hun ouders. De burgemeester heeft deze ouders direct een brief gestuurd waarin zij hen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en hen aanspoort hulp te accepteren. In deze brief stelt de burgemeester dat zij de begeleidingsplicht zal opleggen indien de ouders hulp weigeren. Het doel is en blijft het bieden en accepteren van hulp bij de opvoeding. Hierbij kijken we vanzelfsprekend naar alle mogelijkheden. Het eigen sociale netwerk kan daarbij een onderdeel zijn. Gezien de jonge leeftijd van de betrokkenen zijn Shouf Kedemk en straathoekwerk niet in beeld.
Het gaat om 11 slachtoffers. De wijkagent heeft (en waar gewenst Slachtofferhulp) met de slachtoffers en hun ouders gesproken. Zij zijn ook gewezen op de mogelijkheid van aanvullende ondersteuning door de opvoedondersteuner op school.
Daarnaast is op 7 juli jl. een bijeenkomst met de ouders belegd waarbij aanwezig waren Slachtofferhulp, de LEV-groep, de wijkagenten en een vertegenwoordiger van het veiligheidshuis.
Tijdens deze bijeenkomst is uitgebreid met de ouders van gedachten gewisseld en uitleg gegeven over de gevolgde procedure. Deze avond is door de ouders positief ervaren. De ouders houden elkaar in een groepsapp op de hoogte.