Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.619 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
23reacties

– PRIMEUR –
Architectenbureau cepezed uit Delft ontwerpt het nieuwe gebouw van de Nederlandsche Cacaofabriek aan de Engelseweg. Zij wonnen op 18 juli de architectenselectie aldus een doorgaans goed ingelichte bron.
Wanneer het gekozen ontwerp bekend en gepresenteerd zal worden, kon de woordvoerster van de gemeente niet zeggen. Wellicht is er eind augustus meer te melden, liet zij ons vanmiddag weten. Zoals bekend zal op 1 januari 2014 het Filmhuis, poppodium Lakei en de kunstenaars van de Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek hun intrek nemen in de nieuwe Cacaofabriek.
cepezed (zonder hoofdletter en je spreekt het uit als CPZ) werd opgericht in 1973. Van hun vele klussen noemen we het renoveren van het kantoorgebouw Westraven (langs de A2 in Utrecht) waarmee De Nederlandse Bouwprijs 2009 categorie Gebouwen werd gewonnen, het door hen ontworpen horecapaviljoen Jinso Paviljoen (op de Arena Boulevard in Amsterdam) goed voor de Nationale Staalprijs 2010 in de categorie Utiliteitsgebouwen en tenslotte het Porsche Zentrum Stuttgart dat zij ontwierpen.
Met de keuze van de architect is de volgende stap gezet richting de “culturele hotspot” Cacaofabriek. cepezed gaat hun winnende ontwerp vervolmaken tot een definitief ontwerp dat in januari 2012 gereed moet zijn. Vervolgens wordt het uit te voeren (bouw)werk beschreven (bestek en bestektekeningen) waarna de bouw wordt aanbesteed. Medio 2012 start dan de feitelijke renovatie die in december 2013 gereed is. Dat is het tijdsschema waaraan wethouder Jan van Heuvel zal vasthouden.
Goed verliezer bij de architectenselectie op 18 juli was Mei architecten en stedenbouwers uit Rotterdam. “En dat ondanks onze mooie en overheerlijke maquette van chocolade” was hun reactie. Geen grootspraak want hun maquette van de nieuwe Cacaofabriek was toepasselijk van pure chocolade gemaakt:

Cacaofabriek Helmond

23 reacties:

Als dat bureau goed genoeg is voor Porsche, dan is het ook goed genoeg voor Helmond. Ben wel benieuwd wat het wordt.

Beantwoorden

Het lijkt me wel duidelijk wat het wordt… Een financieel fiasco. Niets ten nadele van de architecten maar dit zou dus absoluut niet door mogen gaan.
Het opknappen van die oude troep daar gaat uiteraard een vermogen kosten. En waarvoor. Alles wat daar gehuisvest gaat worden, trekt nauwelijks publiek.
Er wordt dus ontzettend veel geld gestoken in een voorziening waar eigenlijk bijna niemand gebruik van zal maken. En ondertussen maar bezuinigen op wijkhuizen de bibliotheek en diverse andere zaken die meer algemeen nut hebben.
Het is weer een typisch Helmonds project. Lekker veel geld uitgeven aan prestigeprojecten waar de bevolking niet op zit te wachten. Het is triest…

Beantwoorden

Aan de ene kant ben ik blij dat de Cacaofabriek opgeknapt wordt, want het ziet er nu niet uit. Aan de andere kant denk ik, net als Dan, niet dat het veel publiek zal trekken, want het gebouw ligt te ver van het centrum.

Beantwoorden

zonde van het geld, plat was beter geweest en gewoon moderne bouw. Nu ziet het er straks ook modern uit en kost veel meer.

Beantwoorden

De locatie is helemaal geen probleem mits er goede parkeergelegenheid is. Bij voorkeur gratis, maar ik weet niet hoe realistisch dat is.

En tegen die tijd verwacht ik dat de spoorzone ook gereed is, zodat De Cacaofabriek een superbereikbaarheid heeft.

En van ‘lekker veel geld uitgeven’ is ook niet helemaal sprake. Tenslotte komt 90% van het benodigde geld van buiten Helmond.

Fantastisch initiatief!

Beantwoorden

Had dit geld niet naar de wijkaccomodaties moeten gaan.

Beantwoorden

Dit is een heel goed plan voor Helmond.
Helmonder moet maar es van z’n lamme stoel afkomen en nieuwsgierig gaan worden op veranderingen ,zorgt dat het bruist! Anders blijft het maar dorp dat omringd is door (ex) stadsmuren.

Beantwoorden

wie heeft die choclade maquette nu opgegeten? want die had toch niet gewonnen!wel een zeer originele presentatie.
ik had liever de maquette van de winnaar in het bericht gezien maar ja daar kon de weblog schijnbaar geen beslag opleggen.

Beantwoorden

@Kris

Buiten Helmond of niet, ‘t blijft belastinggeld of ‘t nu van de gemeente, ‘t rijk of de provincie komt…

Beantwoorden

@Berry:
De winnende hadden we ook graag getoond, maar die hebben we inderdaad nog niet. Mocht iemand het winnende ontwerp al wel hebben, we horen/zien/krijgen (al dan niet anoniem) het graag. Voor de zekerheid: [email protected].

Beantwoorden

@Jasper

Van mij mag er veel meer belastinggeld naar dit soort initiatieven gaan. Dus ik zie het probleem niet. Er zal wel meer belastinggeld naar onzinnige zaken gaan. Maar wij beide beheren dat geld niet. Misschien moet je de politiek in gaan en er verandering in brengen?

Beantwoorden

Officiële bekendmaking van de architect van de nieuwe Cacaofabriek
Morgen maakt de gemeente Helmond bekend welk architectenbureau zij koos om de Cacaofabriek op Suytkade om te gaan bouwen naar een Culturele Hotspot. Zoals bekend zullen het Filmhuis, poppodium Lakei en de kunstenaars van de Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek hun intrek nemen in de nieuwe Cacaofabriek. Wethouders Jan van den Heuvel (Cultuur) en Frans Stienen (Suytkade) geven morgen een toelichting op het programma van eisen dat ten grondslag ligt aan de architectenkeuze. Ook zullen zij uitleggen waarom zij tot deze keuze gekomen zijn.

Beantwoorden

Ik hoop op een combinatie van Jansen sloopwerken en Atlant om de vrijgekomen vlakte bij te houden.

Kom op zeg. In dit bij voorbaat kansloze project gaan we toch geen gemeenschapsgeld steken. Er zijn zo veel beter bestemmingen te verzinnen.

Wie kan de zonder kop rondrennnende kippen van de raad vangen en zorgen dat er weer eens zinvolle besluiten genomen worden in Helmond.

Beantwoorden

Ook de gemeente maakt nu architect Cacaofabriek bekend
Zojuist maakte ook de gemeente bekend dat zij architectenbureau cepezed kozen voor de 'culturele hotsppot' Cacaofabriek. Van de 41 architecten (waarvan slechts 1 uit Helmond) die zich hadden gemeld voor deze opdracht, werden er 5 uitgekozen. Nadat die 5 hun ontwerp presenteerden bleek cepezed de gelukkige. Zij scoorden het beste op honorarium, visie op de opdracht en expertise. Dat bleek uit het persgesprek zojuist met wethouder Jan van den Heuvel en Ronald Schleurholts van het architektenbureau.
De informatie in de logtekst hierboven typten we niet over. Hieronder extra informatie.
De nieuwe Cacaofabriek moet in januari 2014 opgeleverd zijn. Een keiharde deadline. Wordt die deadline niet gehaald dan heeft dat consequenties voor het vele subsidiegeld dat met dit project is gemoeid. Ook zal er geen overschrijding van de kosten plaatsvinden, zo verzekerde wethouder Jan van den Heuvel. Blijkt iets duurder uit te vallen dan wordt dat geld binnen de begroting gevonden.
De schets van de nieuwe Cacaofabriek werd zojuist wel getoond maar niet vrijgegeven. Die kunnen we dus niet laten zien. De gemeente wil die niet vrijgeven omdat het een schets is waar nog heel veel aan kan veranderen. In januari 2012 komt het definitieve ontwerp dat iedereen wel mag zien.
Vast staat dat de kwaliteiten van het huidige gebouw zoveel mogelijk worden gehandhaafd en geïntegreerd worden in het nieuwe gebouw. Zo werd er gesproken over het terugbrengen van het oorspronkelijke zijaanzicht aan de kant van het kanaal en de Engelseweg, een kap op het gebouw en het behoud van unieke staalconstructies binnen. De toegang tot alle ruimtes zal via de binnenplaats van het u-vormige gebouw zijn.
In het programma van eisen is bepaald dat in de popzaal van poppodium Lakei 500 personen moet kunnen. Het Filmhuis krijgt 3 zalen voor respectievelijk 120, 60 en 40 personen. Verder komt er een expositieruimte voor de Stichting Nederlandsche Cacaofabriek en een gezamenlijke horecaruimte. Wie de uitbater van de horeca wordt is nog niet bekend. Kleine bedrijfjes en ZZP’ers in de creatieve sector, maar ook kleinere culturele organisaties kunnen ruimtes gaan huren in de nieuwe culturele hotspot van Helmond.

Beantwoorden

En daar is dan de start van de verspilling van weer een boel gemeenschapsgeld. Is er nu echt niemand die beide benen op de grond heeft? Dit is toch compleet kansloos.
Het filmhuis krijgt 3 zalen… Waarom? Er is nagenoeg nooit iets te doen. Ken iemand die er regelmatig vrijwillig komt werken.
Wie trekt de stekker uit deze nieuwe Helmondse flater???

Beantwoorden

Definitief ontwerp nieuwe Cacaofabriek klaar
Het is bekend hoe de nieuwe Cacaofabriek eruit komt te zien. De architect is klaar met het ontwerp voor het opknappen van de monumentale Cacaofabriek naar hét kloppend hart voor liefhebbers van kunst, film, horeca en muziek. Het Filmhuis, poppodium Lakei, Omroep Helmond en de kunstenaars van de Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek zullen hun intrek nemen in de gerenoveerde Cacaofabriek.
Wethouders Van den Heuvel (Cultuur) en Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) geven -samen met architectenbureau cepezed- maandagavond in een persgesprek impressies van het ontwerp en een toelichting op het definitief ontwerp.

Beantwoorden

mag ook wel eens is al een tijd geleden dat het afgebrand is, kan me de dagen nog heugen 3x grote brand in 48 uur hahaha

Beantwoorden

Update:
Definitieve ontwerp van de nieuwe Cacaofabriek
Zojuist presenteerden wethouder Jan van den Heuvel (Cultuur) en Frans Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) hoe de nieuwe Cacaofabriek eruit komt te zien. Dit is het definitieve ontwerp, wat er nu werd gepresenteerd zal vanaf oktober worden gebouwd.
Hieronder de impressies van het ontwerp van architectenbureau cepezed.

De sfeer die het gebouw binnen uitstraalt is er 1 van een stoere spijkerbroekensfeer, aldus de architect. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van basic materialen, de stoep loopt van buiten door naar binnen in het pand en het plafond heeft een geperforeerde aanblik.
Wethouder Van den Heuvel (Cultuur) is zeer tevreden met ontwerp. ‘Het architectenbureau cepezed, heeft zowel de monumentale opgave als de cultuurfuncties mooi geïntegreerd. Het is open en licht geworden; heel anders dan het gesloten gebouw dat het nu is. De gebruikers en de bezoekers hebben dadelijk een modern en functioneel gebouw dat toch nog steeds die oude industriële uitstraling heeft. Dus het beste van beide gecombineerd.’
Ook wethouder Stienen (Stedelijke ontwikkeling) is blij met het nieuwe gebouw. ‘De Cacaofabriek wordt een mooie blikvanger voor mensen die met de trein of over de Kanaaldijk de stad in rijden. Het ligt op een mooie plek aan het kanaal tussen het centrum en Suytkade, vlakbij het station. De Cacaofabriek is een goed voorbeeld van hoe we als stad met ons industrieel erfgoed moeten omgaan. En dat is: behouden wat mooi is en karakter heeft. En daar voldoet de Cacaofabriek zeker aan.’
Er komt een grote gezamenlijke horecaruimte, een expositieruimte voor Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek, een popzaal voor Lakei en filmzalen voor het Filmhuis. Zowel het poppodium voor maximaal 500 personen als de filmzalen (uitgegaan wordt van een grotere zaal voor 120 personen en 2 kleinere voor 60 en 40 personen) worden multifunctioneel gebruikt. Omroep Helmond gaat haar TV- en radioprogramma´s rechtstreeks vanuit de Cacaofabriek uitzenden. Ook kleine creatieve bedrijfjes krijgen er een plek.

Beantwoorden

Gaaf gebouw! Wat een verbetering.

Beantwoorden

Knap ontwerp. Mooie artist impression. Ben benieuwd naar het eindresultaat. En niet onbelangrijk, of de mensen die erin moeten werken of er op bezoek komen zich thuis voelen. Heel belangrijk.

Beantwoorden

Ja het is een mooi ontwerp, ben dan ook zeer benieuwd hoe het verder gaat wbt exploitatie en samenwerking. Dit zijn hele belangrijke elementen om een goede investering neer te zetten. En zeker heel belangrijk dat men als bezoeker zich meteen thuis voelt.

Beantwoorden

Mooi ontwerp! Denk dat hieruit inderdaad eindelijk eens blijkt dat Helmond een klein beetje respect heeft voor haar verleden en snap daarom ook niet waarom mensen hier pleiten voor het slopen van dit markante gebouw..
Ben het overigens wel eens met de kritiek over de functies die hier inkomen. Het zijn nou niet de grootste mensentrekkers die je in zo’n mooi gebouw zou kunnen vestigen. Was misschien leuker geweest als nieuw theater of als uitgaansgelegenheid met dansruimte (zoals Kulturfabrik in Luxemburg), want dat zijn volgens mij zaken waar Helmond op dit moment meer behoefte aan heeft..

Beantwoorden

DE nederlandsche CACAOFABRIEK eerst naar oude bieb in Brouwhuis
Stichting DE nederlandsche CACAOFABRIEK verhuist in verband met aanstaande verbouwing binnenkort naar een nieuwe locatie, eveneens in de kanaalzone in het centrum van Helmond. Realisatie van de tijdelijke huisvesting duurt iets langer dan verwacht, daarom wordt voor een eerstvolgende publieksactiviteit gebruik gemaakt van de in december gesloten bibliotheekvestiging Helmond-Peel in Brouwhuis.
De voormalige bibliotheek zal daar gedurende een aantal maanden worden gebruikt voor een experimentele, wisselende opstelling van o.a. bewegend beeld en werken op papier. Onderdeel is o.a. de film LOCUS POCUS van Anna Lange, te zien naast ander werk van deze kunstenaar.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *