4reacties

Topregio in wietteelt (JC)

Niet minder dan 2 miljard euro per jaar moet het kosten om Zuidoost-Brabant tot een ’topregio’ op technologisch gebied te maken. Onder meer op het gebied van slim vervoer, chemie, medische technologie, duurzame energie en wat tegenwoordig heet agrofood. Onvermoeibaar zet burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven zich weer in om de regio met Brainport op te stoten in de vaart der volkeren. Minister Maxime Verhagen, ’toevallig’ op bezoek, zegt niet eens meteen nee. Hoewel dit kabinet tegen vrijwel alles ‘nee’ zegt, klinkt ‘hightech’ kennelijk modern genoeg om een slag om de arm te houden.
Het debacle van het binnenhalen van een voetbalkampioenschapje hebben we gelukkig al gehad. Nu zijn de 5 grote Brabantse gemeenten weer geld over de balk aan het smijten om Culturele hoofdstad te worden. Daar kan een Brainport nog wel bij ook. Want Brainport is per slot van rekening iets heel anders dan het zwaar mislukte Kenniswijk. Zeggen ze.
Wat me meer verbaast, zijn de sectoren waarin de regio groot wil zijn. Slim vervoer wordt het beste geïllustreerd met de mislukte onbemande Phileasbus, het flitsfietspad dat er nooit kwam, de slimme Helmondse bestelwagen waarvoor geen belangstelling bestond en niet te vergeten de TNO-camera’s langs de weg naar Eindhoven. Agrofood klinkt wel modern en zal Helmond als muziek in de oren klinken. Maar dat is vooral ’n prachtige term voor vervuilende landbouw, megastallen en nog meer rommelen met voedsel. Er zijn al te veel varkens (kippen, kassen) in de regio.
Over duurzame energie zal ik maar zwijgen. Als er 1 regio in Nederland is waar alternatieve energie geen poot aan de grond krijgt, is het Brabant. Zelfs de Helmondse producent van zonnecellen hebben we weggejaagd. Saillant detail: de meest duurzame woning van de stad is er uitsluitend en alleen door particulier initiatief gekomen. Daar heeft de gemeente geen rol in gespeeld. Maar bekroont dat wel met een prijs om zo te doen alsof ze daar werkelijk aandacht voor hebben.
Drie dure voorbeelden dus van ideeën waar met een natte vinger wat cijfertjes over de mogelijke inkomsten op geplakt worden. Een wassen neus noemen we dat in Nederland. Begrijp me goed: samenwerking is nooit weg. Maar sinds wanneer moet dat zoveel geld kosten? Goede wil lijkt me belangrijker om tot een echte “oplossing voor morgen” te komen zoals het rapport beweert. Gelukkig dat het geld van het bedrijfsleven en de regionale overheid moet komen. De minister heeft dan ook makkelijk praten. Als we zo modern willen doen, is volgens mij legale wietteelt een betere ‘oplossing voor morgen’

                                                          Was getekend,