6reacties

Bodem in De Bundertjes is verontreinigd

Aan weerszijden van de Gulden Aa in De Bundertjes is de bodem verontreinigd. Die verontreiniging in dit natuurgebied is vooral in de bovenste 50 cm van de grond. Er zijn geen risico’s voor mensen, grondwater en milieu. Dat liet B&W zojuist weten. Er moet wel zorgvuldig worden omgegaan met de grond. Om ongecontroleerde verspreiding van de verontreiniging te voorkomen, mag de grond alleen worden afgegraven onder bepaalde voorwaarden.
De Bundertjes is een natuurrijk gebied in Helmond Noord (zie plattegrond). Dwars door De Bundertjes stroomt het riviertje de Gulden Aa. De bodem van de omgeving van de Gulden Aa is onlangs onderzocht omdat op dit riviertje vroeger afvalwater van onder andere de textielindustrie is geloosd. Gezien het gebruik is een uitgebreid ecologisch onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Hierbij is door ecologen en bodemdeskundigen gekeken naar de planten en dieren die voorkomen in het gebied en hoe deze eventueel beïnvloed zijn, of kunnen worden door de bodemverontreiniging. Uit dit onderzoek blijkt dat de natuur in het gebied De Bundertjes geen hinder ondervindt van de aanwezige bodemverontreiniging.
De Gulden Aa is een restant van het riviertje de Aa dat in het verleden door het centrum van Helmond stroomde. Hierop werd vroeger afvalwater geloosd, zie de foto uit 1974. In het geloosde afvalwater zaten bijvoorbeeld resten van kleurstoffen die werden gebruikt door de textielindustrie in Helmond. De stoffen in het afvalwater, zoals zware metalen uit kleurstoffen, kwamen voor een deel ook terecht in het slib van de rivier.
Het gebied De Bundertjes is laag gelegen. Bij hoog water overstroomde de Aa en verspreide het verontreinigde water en slib zich over het gebied. Ook was het gebruikelijk om het verontreinigde slib dat periodiek vrijkwam bij het uitbaggeren van het riviertje, te verwerken op de aangrenzende oevers. Op deze wijze is er in De Bundertjes rondom de Gulden Aa bodemverontreiniging ontstaan, vooral met zware metalen.
Ergens in de tweede helft van de twintigste eeuw is het lozen van afvalwater gestopt. Het waterschap Aa en Maas, eigenaar van de Gulden Aa, heeft vervolgens in 1998 de rivierbodem van de Gulden Aa schoon laten maken. Hiermee is de verdere verspreiding van verontreinigd slib gestopt.
Omdat er geen risico’s zijn voor mensen, het grondwater of het milieu, is er volgens B&W ook geen aanleiding om de vervuilde grond te verwijderen. Sterker nog, uit het ecologische onderzoek blijkt dat het afgraven of afdekken van de verontreinigde grond een negatief effect heeft op de natuur. Wel is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze grond, zo stelt B&W. Om te voorkomen dat vervuilde grond ongecontroleerd wordt verspreid, mag de grond alleen worden afgegraven onder bepaalde voorwaarden.
Direct betrokkenen, zoals de formele eigenaren en structurele gebruikers van de betreffende percelen worden per brief met toelichting en de officiële beschikking geïnformeerd over de verontreiniging en de procedure voor zienswijzen.
Natuurtuin De Robbert is gelegen in de Bundertjes, maar buiten het verontreinigde gebied. Gezien hun betrokkenheid bij het gebied wordt met hen een persoonlijk gesprek gevoerd om de verontreiniging toe te lichten. Ook worden de percelen waar vervuilde grond aanwezig is, geregistreerd bij het Kadaster.

In de reacties hieronder staat een update.