1reactie

Q&A: PGB-toekenning aan mantelzorgers

Lonneke Maráczi van de SP stelde gisteren schriftelijke vragen aan B&W over hun toekenning van PersoonsGebonden Budgetten (PGB) aan mantelzorgers. Vandaag hieronder haar 5 vragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra wij de antwoorden (Answers) van B&W (het college) hebben, plaatsen we die ook volledig in de reacties hieronder.

Op 5 juni jl. zond het televisieprogramma De Monitor een uitzending uit over mantelzorg. In deze uitzending werd gesteld dat gemeenten zich niet aan de wet houden voor wat betreft de toekenning van een PGB budget aan mantelzorgers met alle schrijnende voorbeelden van dien. Een citaat uit deze uitzending:

De rechter heeft daar twee dingen over gezegd. Ten eerste: mantelzorg is altijd vrijwillig en kan niet afgedwongen worden. Verder is het zo dat ouders verantwoordelijk zijn voor hulp aan kinderen, maar op het moment dat de zorg zo omvangrijk is dat ze het niet meer kunnen bolwerken, dat daar een vergoeding tegenover moet staan.

In de verordeningen Maatschappelijke ondersteuning en Jeughulp van Helmond zijn er beleidsregels opgesteld voor het PGB waarbij het college de nadere regels kan vaststellen. Dat brengt ons tot de volgende vragen.

  1. Is het college met ons van mening dat de schrijnende voorbeelden zoals deze te zien waren in bovenstaande genoemde uitzending ten alle tijden voorkomen moeten worden?
  2. Is het college met ons van mening dat de toekenning van een PGB aan mantelzorgers maatwerk is waarbij de menselijke maat voorop moet staan?
  3. Deelt het college onze mening dat er door mantelzorg in plaats van professionele hulp voornamelijk voor kinderen meer zekerheid en continuïteit ontstaat waardoor er rust en regelmaat ontstaat?
  4. Is het college met ons van mening dat als een mantelzorger de benodigde zorg geeft in plaats van dat uit te besteden aan een externe hulpverlener zichzelf hiervoor uit een PGB moet kunnen uitbetalen
  5. Mantelzorgers die intensieve zorg leveren, mogen volgens ons niet de dupe worden van de bezuinigingen op de zorg waarbij zij professionele hulp gratis vervangen.
    In de Jeugdwet en in de Wmo 2015 is de term ‘bovengebruikelijke zorg’ niet opgenomen. Gemeenten kunnen gebruik maken van het protocol Gebruikelijke Zorg van het CIZ waarin deze terminologie wel wordt gebruikt, maar zijn dit niet verplicht. Maakt de gemeente Helmond gebruik van dit protocol? Zo nee, is het college bereidt dit protocol te gaan hanteren?

Hieronder in een reactie een update.