8reacties

Van den Waardenburg: Afvalscheiding

Afval is in Helmond nog nooit zo’n veelbesproken onderwerp geweest als de afgelopen weken. Het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft bekendgemaakt op een andere manier het afval in te gaan zamelen. In Helmond wordt 70% van het afval hergebruikt en per inwoner haalt de gemeente nu 192 kg restafval op. De landelijke doelstelling voor 2020 is 75% hergebruik en 100 kg restafval per inwoner. Voor 2030 is er binnen het voormalige SRE zelfs het doel gesteld om 95% van het afval te hergebruiken. Dit is ook de reden dat een aantal gemeenten (o.a. Eindhoven en Geldrop-Mierlo) werken aan een nieuwe nascheidingstechniek. Het zou voor Helmond interessant zijn om hierbij aan te haken.

Om de doelstellingen te halen moeten volgens het college de huidige inzamelmethoden worden herzien. Voor de inwoners van Helmond betekenen de wijzigingen dat het gemakkelijker wordt om afval gescheiden aan te bieden. Dit is natuurlijk een mooi resultaat. De belangrijkste wijzigingen zitten bij plastic en oud papier. Voor het oud papier krijgen inwoners straks een minicontainer zodat het papier gemakkelijk aan de straat kan worden gezet. Volgens het college is het bijkomend voordeel, dat er minder zwerfafval zal zijn door verwaaien van papier en dat het legen van de minicontainer veiliger en arbo-technisch beter is. Voor de gemeente levert het inzamelen van papier meer op (wellicht kan de afvalstoffenheffing naar beneden) en worden de duurzaamheidsdoelen behaald.

Als D66 zijn wij blij met het feit dat het college de productie van restafval wil verminderen, maar bij de inzet van een minicontainer voor karton en papier plaatsen wij nog enkele kanttekeningen. Het is namelijk maar de vraag voor hoeveel CO2 uitstoot de productie van de minicontainer zorgt en hoeveel tijd nodig is om deze CO2-uitstoot te compenseren. Op dit punt mag het college ons dus nog overtuigen van de voordelen van een papiercontainer. Daarnaast vragen wij ons als D66 af welke aantoonbare resultaten het introduceren van een dergelijke minicontainer zal opleveren in de hoeveelheid opgehaalde papier per inwoner? Uit een rapport (pdf) van de (toenmalige) SRE milieudienst uit 2013 blijkt namelijk, dat met elk soort inzamelmiddel goede en matige prestaties worden behaald. De SRE milieudienst stelt dat gemiddeld genomen minicontainers niet beter presteren dan de methode waarbij papier/karton los kan worden aangeboden. De Top10 wordt volgens de SRE zelfs gedomineerd door los aangeboden papier/karton.

Toch vinden wij het comfort dat een papiercontainer de Helmonders geeft ook zwaar wegen. Als D66 zien wij het belang van een goede afvalscheiding en het hergebruik van producten. Dit wordt gemakkelijker als wij als inwoners het afval beter scheiden. Voor ons begint het daarom ook bij meer bewustwording over afvalscheiding. Als gemeente zou je daarom ook actief moeten inzetten op het verminderen van het papiergebruik. De gemeente kan bijvoorbeeld de NEE-NEE sticker actiever aanbieden. Het doel moet namelijk niet zijn dat de gemeente Helmond meer gaat verdienen aan afval, maar dat we als gemeente minder restafval produceren.

Verder is er de laatste weken veel ophef onder verenigingen ontstaan over het mogelijke verlies aan inkomsten uit papierinzameling. Deze ophef is jammer. Een aantal verenigingen die nu papier inzamelen doen dit namelijk niet zelf, maar laten dit doen en krijgen hiervoor jaarlijks geld van de gemeente. Geld dat wordt opgebracht uit de afvalstoffenheffing. In het voorstel van het college verliezen deze verenigingen hun inkomsten, maar daarvoor in de plaats komen er juist meer kansen voor alle Helmondse verenigingen om geld te verdienen met het zelf inzamelen van papier (mogen nu maar enkele verenigingen) en kleding (mag nu geen enkele vereniging). Het is dus een voorstel waar alle verenigingen hun voordeel mee kunnen doen. Dit is echter wel weer een mooi voorbeeld van slechte communicatie vanuit het college die in de stad voor veel ophef zorgt.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond