Buiten is het 18 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 74.671 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Kim Breuer van de fractie Lokaal sterk stelde schriftelijke vragen aan B&W over de brievenbussen, pinautomaat en heen-en weer verhuizingen van organisatie in de Rijpelberg. Hieronder haar 14 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die zoals altijd ook in zijn geheel in de reacties.

Ons bereiken allerlei berichten die wijzen op een verschraling van de wijkvoorzieningen in de wijk Rijpelberg. Dit baart ons zorgen en vandaar dat wij een aantal vragen hebben.
Post NL heeft besloten om 2 brievenbussen te sluiten en er 1 voor terug te plaatsen. Deze komt op het Weverhof, terwijl op deze plek er al een brievenbus is binnen de EMTE, die tijdens winkelopeningstijden beschikbaar is.

 1. Bent u het met ons eens dat één brievenbus voor een wijk met bijna 8500 inwoners wat weinig is en dat dit voor mensen die wat minder mobiel zijn een uitdaging kan worden?
 2. Bent u bereid hierin stappen richting PostNL te ondernemen?

Op het Weverhof zat ook een pinautomaat van de Rabobank. Deze is een week of drie geleden dichtgetimmerd. Bij navraag bij de Rabobank is te kennen gegeven dat zij niet voornemens zijn deze pinautomaat weer in gebruik te gaan nemen.
In de EMTE staat weliswaar binnen een pinautomaat, maar deze staat meteen achter de kassa gesitueerd, waardoor deze voorziening voor mensen in een rolstoel niet toegankelijk is. Tevens heb je er geen privacy, waardoor eenieder die er langs loopt vanuit de kassa naar de uitgang, zonder problemen je pincode kan meekijken. (We beseffen dat in een winkel pinnen veiliger kan zijn vanwege meer toezicht, maar dat weegt niet op tegen het feit dat eenieder kan meekijken).

 1. Bent u het met ons eens dat een pinautomaat een basisvoorziening is in een wijk die ook na sluitingstijd van de enige supermarkt in de wijk bereikbaar moet zijn?
 2. Bent u het met ons eens dat deze pinautomaat ook toegankelijk moet zijn voor mindervaliden?
 3. Bent u bereid hierin stappen richting Rabobank te ondernemen?

Verder hebben wij via het Repair-café en basisschool de Straap begrepen, dat de Straap gedeeltelijk zijn intrek neemt in het gebouw van de Torelaar. De Straap zal dan weer vertrekken uit het OJC. De verenigingen die, minder dan een jaar, in de Torelaar gevestigd werden gaan weer terug naar de Brem.

 1. Klopt het dat de kosten van de verbouwing van de Torelaar gekort zijn op het wijkbudget van 2016?
 2. Dit budget hierdoor dus niet voor andere zaken in de wijk gebruikt kon worden?
 3. De Torelaar straks niet meer als wijkgebouw dienst doet, maar weer de bestemming ‘onderwijs’ krijgt?
 4. Deze verbouwingskosten dus gemaakt zijn voor nog geen jaar gebruik van de locatie?
 5. Het OJC dus ook verbouwd is voor nog geen jaar?
 6. Dit geld beter besteed had kunnen worden?
 7. Wie draait op voor de komende kosten? Of gaat dit weer ten koste van het wijkbudget?
 8. Dat een voorziening zoals de Soepbus, die locatie-bekendheid moet krijgen, nu ook (weer) moet gaan verhuizen en dat dit deze kwetsbare groep mensen niet ten goede komt?
 9. Bent u het met ons eens dat het voor de inwoners van Rijpelberg het wel erg onduidelijk wordt, wat de gemeente nu met hun wijk wil? En dat dat het vertrouwen niet ten goede komt?

12 reacties:

Duidelijk; geldverspilling zonder ook maar rekening te houden met “belangen” en wensen van de Rijpelberger, voor zover deze al bestaat.
Men is op geen enkele wijze bereid de verloedering een halt toe te roepen.
Onderhoud, veiligheid en “zorg” door politie en andere instellingen is mi onevenredig met andere wijken waar wellicht beter gescoord kan worden. Ik wil als voorbeeld geven de stadswacht, aangestuurd door de gemeente, in de wijk zo goed als onzichtbaar is terwijl hier de noodzakelijk van handhaven op allerlei gebied duidelijk aanwezig is.
Men moet zich realiseren dat ook in de Rijpelberg ook nog mensen wonen die financieel een bijdrage doen in de vorm van belastingen en daar steeds minder van terug zien en dan vind ik de brievenbus uit deze discussie van ondergeschikt belang. Het spijt mij te moeten constateren dat het financiële beleid van de van – sommige – afdelingen van de gemeente mij doen denken aan het televisie programma ” een bodemloze put ” waarin aangetoond wordt hoe gemeenschapsgeld gemakkelijk verspild wordt.

Beantwoorden

Wat POST.NL doet is te belachelijk voor woorden, overal gaan er brievenbussen weg, lang leve de privatisering, ook al worden ze (veel) minder gebruikt het zou bij wet verplicht moeten zijn dat er in elk geval (zeker bij 8500 inwoners) op verschillende locaties een brievenbus staat 1:2500 inwoners lijkt me goed.
Ook wat banken betreft, het zou wederom bij wet geregeld moeten zijn dat er op de 1:xxxx inwoners (1:5000 misschien) een pin automaat beschikbaar is, 24/7!

Beveiliging ervan is een taak, ook de kosten, van de bank, zij verdienen immers al genoeg aan de klanten.

Als je deze twee graaiende instanties hun gang laat gaan kunnen we over twee jaar nergens meer een brief posten of geld opnemen, en misschien (waarschijnlijk) is dat wel de uiteindelijke bedoeling van deze bloedzuigers, BAH.

Beantwoorden

Ik zou eerder kijken wat er aan de weg door de rijpel gedaan kan worden zodat er minder geraced word
Het is ieder jaar afwachten wat er gaat gebeuren en of er weer een auto uit de bocht op de kop in de straat ligt , en zo gebeurt dat ieder jaar dat er geraced word
Mijn ouders wonen tegen de weg door rijpel aan en zien het elke jaar weer gebeuren dat er een auto voor hun huis op de kop in de plantsoenen ligt of in hun voortuin
Maar er word niks aan de weg gedaan zodat er minder geraced word
Ik zou het erg vinden dat als de mensen in die straat na buiten loopt en dan een ongeval te gemoed gaan omdat er zonodig geraced moet worden
Stel je boor dat je oma of opa en je kind na buiten rent omdat ze opa en of oma zien aankomen na buiten rent en dan aangereden word ? Ik zou het niet mee willen maken , of maakt niet uit wie het is voor iedereen erg , omdat er zonodig geraced moet worden maar ze zien de gevolgen niet van in wat er kan gebeuren als je de macht over het stuur verliest of hoe dan ook
Zou eerder daar aan denken omdat op te lossen ipv druk te maken over brievenbussen of een pinautomaat de weg door de rijpel heeft een hogere prioriteit dan dat

Beantwoorden

Prima dat er kritische vragen gesteld worden, maar ze worden voor een groot gedeelte in het verkeerde forum gesteld vind ik. Even los van de algemene discussie over (een doorgeslagen) marktwerking binnen het publieke domein: Moeten vragen aan private postbedrijven en private banken met dus private voorzieningen aan B&W gesteld worden?

Laten we ons wat zaken afvragen:

– Hoeveel papieren brieven verstuurt u eigenlijk nog per jaar?
– Hoe bezwaarlijk is het eigenlijk om, bijvoorbeeld, eenmaal per jaar kerstkaarten op de bus te doen in een brievenbus die bij station Brouwhuis staat? En moet die dan rood zijn met de letters ‘PTT’?
– Welke invloed kán een gemeente eigenlijk uitoefenen op een private onderneming die, ondanks de (nationale) Postwet, het volste recht heeft aantoonbaar overbodige brievenbussen te verwijderen?
– “We beseffen dat in een winkel pinnen veiliger kan zijn vanwege meer toezicht, maar dat weegt niet op tegen het feit dat eenieder kan meekijken.” Dat is maar de vraag en bovenal een nogal subjectieve conclusie. Enigszins sarcastisch: Bent u het dan met me eens dat we weer bankkantoren moeten openen waar je van 9:00 to 17:00 en enkel op afspraak geld kunt afhalen?

Om nou heel eerlijk te zijn: Ik vind de Rijpel een prachtig groene wijk, met een bepaalde prettige sfeer. Helaas is het ook een wijk waarin, in bepaalde delen althans, helaas geconcentreerd sociale problemen spelen. Is het niet een veel beter idee (en dat hoeft niemand met me eens te zijn natuurlijk) om je als commissielid bijvoorbeeld samen met corporaties bezig te houden met het gedrag van (sommige) mensen? Dat je je hard maakt voor het netjes houden van voortuinen (dat is een huurdersplicht!) of iets van dien aard? Dat zijn zaken die míj als Rijpelman storen. De brievenbussen, ach… Ik zit nu ook op De Weblog, en niet in het Helmonds Dagblad te lezen. Toch?

Beantwoorden
Weg door de Rijpel

@NikitaSky op dinsdag 13 juni 2017 om 11:52:

Dat vind ik ook, trouwens.

Beantwoorden
Weg door de Rijpel

Denk niet dat PostNL en de Rabobank gratis overstag gaan, maar wie niet waagt wie niet wint.
Maar het relaas van dat jaarlijks wisselen en verbouwen van die panden is echt van de zotte inderdaad. Zeker als ik dan lees dat Johan Megens van het Repaircafé Rijpelberg daar in zijn gastblog een jaar geleden al voor waarschuwde.
Jammer dat het college niet gevraagd wordt hoeveel dat ‘grapje’ de gemeenschap in totaal gaat kosten. Of is dat bedrag al bekend?
Hoe dan ook, een mooi gevalletje voor ‘Van onze centen’ op SBS6. 🙁

Beantwoorden

@weg door de rijpel. U slaat de spijker op zijn kop!

Beantwoorden

Repaircafe Rijpelberg wil nadrukkelijk verklaren dat wij geen enkele aanwijzing hebben dat wij weer moeten vertrekken uit de Torelaar. Dit in tegenstelling tot de bewering van mw. Kim Breuer-Dijkers in haar Q&A aan B en W over de verschraling van de voorzieningen in de Rijpelberg.

Waarschijnlijk is dit een politiek spelletje waar wij volledig buiten willen blijven.

Beantwoorden

@weg door de rijpel en @Peter…. daar zijn jullie linkse kletskousen weer.

En wederom gaan jullie af als een gieter.

Dit is een lijstje met Raadsvragen; dus deze zijn gewoon aan de gemeenteraad aangeboden door de fractie lokaal sterk.

Tevens dus ook hier om op een luchtige toegankelijke manier openbaar besproken te worden, oa door jullie, met natuurlijk wel weer mijn kanttekening omtrent jullie gebrek aan inhoudelijke kennis en jullie “meningen” .

Beantwoorden

@johan op woensdag 14 juni 2017 om 19:47:

Ik ben bang dat jij dit nieuws dan via de media hebt moeten vernemen. Iemand van jouw organisatie moet dat haar toch gezegd of ingefluisterd hebben, anders schrijft zij dat niet.

Vervelender voor jullie is natuurlijk dat jullie waarschijnlijk weer de verhuisdozen moeten gaan inpakken. Want je kunt er wel buiten willen blijven, maar je zult toch een dak boven je hoofd willen. 😉
Vervelender voor de Helmonders is dat dit weer een bak met gemeenschapsgeld gaat kosten. Ik ben benieuwd hoe de spindokter van het college deze verkwisting een draai gaat geven.

Beantwoorden

Beste Tineke T.

Sinds het aantreden van Wijkbelangen Rijpelberg staan wij constant onder druk van voorzitter Jos Dijkers. Als oprichter van een succesvol repaircafe wordt ik zonder onderbreking geschoffeerd door deze man. Als coordinator krijg ik geen sleutels van de locatie, spreekt hij niet met mij en zet nu ook op een buitengewone discutabele wijze zijn dochter in in een Q&A (Lokaal Sterk) om zijn doelen te bereiken. Laten we zeggen: de Dijkertjes!

Afgelopen november heeft hij getracht het repaircafe over te nemen. Door solidariteit is dit niet gelukt. Door wat er nu gebeurt zijn we nu al een goeie vrijwilliger kwijt. Waarom moet dit zo?

Beantwoorden

@johan op woensdag 21 juni 2017 om 02:13:

Merci voor je reactie, de familierelatie van voorzitter Jos Dijkers met burgerraadslid Kim Breuer had ik niet gelegd. Maar ik zie nu dat je dat deel van haar achternaam er al bijzette in je reactie van vorige week. Spicy, dat kleurt het geheel een beetje en steekt het wellicht iets anders in elkaar dan ik dacht. Ik zou van vader en dochter wel eens een weerwoord willen lezen.
Steeds beter begrijp ik trouwens waarom sommige Helmonders Helmond steeds een “durp” noemen. “Iedereen” heeft wel weer een relatie met die en die of via die en die en daarom gebeurt er dat en dat.

Waarom krijg jij geen sleutels van jullie Repaircafé, hoe moeten jullie er dan in?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

?>