Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

4reacties

Naw en Vruuger V

Politiebureau Helmond
In 1964, Vruuger dus, stond dit oude politiebureau aan de Zuid Koninginnewal. Begin 1970 werd dat gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe pand aan de Kasteel Traverse. De plek waar Naw het politiebureau staat ligt hemelsbreed maar enige tientallen meters van het oude politiebureau.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

GGG, Kannibalisme in Helmond

  GGG Helmond

Het is dat we de familie een beetje kennen, maar anders…
Het zijn echt geen kannibalen, dat weten wij zeker. De vrouw des huizes eet zelfs helemaal geen vlees. Het mannetje heeft dus echt niets te vrezen.

  voor de grappig bedoelde foto.

8reacties

Was burgemeester Jacobs terecht boos?

Zondagochtend 15 april woedde een zeer grote brand bij Kabelrecycling Van Hout op de Korte Beemd op industrieterrein Hoogeind. Omdat er mogelijk schadelijke stoffen vrijkwamen, werden 3 sirenes in werking gesteld.
Volgens onze burgemeester reageerde de Helmondse bevolking daarop niet of nauwelijks. Met als gevolg dat hij boos op de Helmonders was.
Daarmee wekte hij de ergernis bij vele medeburgers (zie onder meer hier en hier). Het hele voorval trok ook de landelijke aandacht van vrijwel elk nieuwsmedium, menig grappen- en grollenrubriek, de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In opdracht van de burgemeester werd onderzocht waarom de burgers wellicht niet reageerden zoals formeel had mogen worden verwacht.

Zojuist werd dit onderzoek gepresenteerd. De belangrijkste conclusies:

  • 2 sirenes werden niet in werking gesteld omdat die op de gebruikte verouderde kaart ontbraken, zie hier.
  • 14% van de bewoners in het effectgebied van de sirenes gingen door met datgene waarmee zij bezig waren en 24% hoorde de sirene niet eens.
  • een ruime meerderheid heeft die ochtend gekeken of geluisterd naar Omroep Brabant. Minder dan de helft daarvan was tevreden over de informatie.
  • het was onduidelijk wanneer het sein veilig werd gegeven.
  • een niet optimale afstemming tussen operationele diensten en de verantwoordelijke bestuurder, de burgemeester.

Mogelijke verbeterpunten moeten uit een vervolgonderzoek komen. Dat plan van aanpak zal eind van het jaar gereed zijn. Enkele mogelijkheden zou zijn om de sirene meer dan 1 keer 90 secondes af te laten gaan (dat bij een dergelijke situatie nu wel zou gebeuren) en betere communicatie richting de burgers. Vandaag gaf burgemeester Jacobs op zijn reacties kort na brand richting de Helmondse burgers, de volgende toelichting.
“Bij veel mensen is mijn reactie op het niet navolgen van de waarschuwing door middel van de sirenes als redelijk heftig ervaren. Misschien is het zo overgekomen, maar het was geen verwijt aan de burgers, het was een schrikreactie. Hoe is het mogelijk dat ons geperfectioneerde systeem van sirenes en dergelijke niet perfect blijkt te werken? Stel u voor, dat er wel giftige stoffen in de lucht hadden gezeten, dan hadden we met zijn allen een enorm probleem gehad. Op de eerste plaats natuurlijk mogelijke slachtoffers, maar op de tweede plaats deze verantwoordelijke burgemeester. Bovendien heb ik willen onderstrepen dat een dergelijke situatie overal kan voorkomen en het dus zaak is om te weten waarom men gehandeld heeft zoals men gehandeld heeft.”

4reacties

GGG, Lekkerste broodje van Helmond

  GGG Helmond

Vanmiddag de finale van de verkiezing van Het lekkerste broodje van Helmond. Ook wij deden mee en stuurden een inzending naar deze, door Lunchroom De Keyser georganiseerde, wedstrijd.
We doen ’t niet graag, maar ook slecht nieuws over onszelf horen we te brengen. Want helaas mag ons heerlijk typisch Helmonds belegd broodje straks niet meedingen voor deze titel. We kwamen niet door de voorrondes.
Pijnlijk voor onze culinaire aspiraties. We hadden zo ons best gedaan, echt alles uit de kast gehaald en niet bespaard op de ingrediënten. Helaas, te vergeefs, het was niet genoeg blijkbaar. Balen, uithuilen en heel snel vergeten!

  voor onze inzending.

1reactie

GGG, Vuile was

GGG Helmond
De gemeente Helmond maakt schoon schip door de vuile was buiten te hangen. Gezien de lengte van de waslijn moet er daar in het verleden het nodige verkeerd zijn gegaan. Wat ons meteen opviel is dat er vooral vrouwelijke kledingstukken hangen. Hoewel de lange onderbroek, met het gemeentelogo op de andere kant, van burgemeester Jacobs zou zijn.
Om dit alles nu direct langs een drukke doorgaande weg midden in het centrum op te hangen: het zou onze keuze niet zijn. Voordeel is dat het niet ver sjouwen was vanuit het Stadskantoor.

  voor de waslijn.

1reactie

Naw en Vruuger IV

Noordkoninginnewal HelmondIn 1964, Vruuger dus, was de aanblik op de Ameidewal vanuit de Noord Koninginnewal anders dan Naw. Was toen de fabriek van Prinzen & van Glabbeek (gesloopt in 1971/72) nog gezichtsbepalend, sinds eind 1989 nam het appartementencomplex Prinzenhof die functie over.
Vruuger zat in het witte pand links op de foto de bar van Essers. De iets ouderen onder ons herinneren zich wellicht nog dat daar jarenlang veel Duitsers kwamen. Op hun brommers kwamen zij in de weekeinden helemaal vanuit hun vaderland. Naw zit daar het Griekse restaurant Thessalonski.

3reacties

GGG, De liefde duurt voort

  GGG Helmond

Iets meer dan een jaar geleden konden wij jullie informeren over de nieuwe liefde van onze collega Nico (die van de technische dienst). Vandaag kunnen we melden dat zijn liefde er niet kleiner op is geworden. Want gisteren zijn ze al wezen kijken naar de prijzen van de eventueel noodzakelijke trouwringen.
Ze hadden daar op kantoor niets van verteld, maar ‘bij toeval’ zagen we hun vervoermiddel staan. Dat herkenden wij meteen, want daar zijn er niet zo veel van.

GGG Helmondvoor de fiets van ons liefdeskoppel. 

1reactie

GGG, WMO

GGG Helmond

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgt in Helmond wel een erg aparte invulling.
Wat is het geval? Een bejaarde man met last van duizeligheid wordt daarvoor niet meer behandeld. Hij moet maar een iets zwaardere rollator gebruiken. Zo’n rollator wordt natuurlijk niet meer vergoed en komt dus voor zijn eigen rekening.
Het gevolg: deze bejaarde schaft die rollator niet aan en is veroordeeld tot binnen blijven zitten.

  voor de rollator waarmee je niet kunt omvallen.

2reacties

Overval op videotheek

Overval Videotheek Helmond

Vanavond heeft er een gewapende overval plaatsgevonden op de videotheek ‘On the Move’ (voorheen Videoland) op de Noord Koninginnewal. Voor zover wij hebben kunnen nagaan zijn er geen ernstige gewonden gevallen. Of en wat er buit is gemaakt is ons op dit moment onbekend.

Update op zondag 20 mei om 17.15:
Zaterdagavond omstreeks 21.45 uur vond er in een videotheek aan de Noord Koninginnewal een overval plaats. Het 22-jarige personeelslid uit Helmond werd bedreigd en mishandeld en hierna in een hok achter in de winkel opgesloten. Nadat het slachtoffer zich hieruit wist te bevrijden alarmeerde hij de politie. Er is een onbekend bedrag aan geld weggenomen. De politie onderzoekt de overval.

1reactie

GGG, Taakstraf

  GGG Helmond

Op de hoek van de Veestraat en de Markt kwamen we gisterenmiddag een wereldberoemd persoon tegen. Normaal is hij altijd vergezeld van zijn knorrig maatje, maar dit maal was hij alleen.
Navraag leerde ons dat het hier een taakstraf van een bekende Helmonder betreft. Nee, wij noemen geen naam, maar misschien herken je hem aan zijn postuur.
Overigens vinden wij de straf veel te licht, gezien de gepleegde feiten. Maar ja, wie zijn wij?

  en zie wat onze camera vastlegde.

10reacties

Naw en Vruuger III

Stationsrestauratie HelmondHet NS-station van Helmond van Naw steekt wel heel erg af tegen het station dat in 1984 werd gefotografeerd. Welk station het mooiste is, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Voor alle duidelijkheid: het station van Vruuger werd in 1985 afgebroken, het nieuwe werd op 1 mei 1987 geopend.

3reacties

GGG, Werkplek

  GGG Helmond

Dit maal laten we je de werkplek van de spelleider van Het WWWWW-spel zien.We geven hiermee weer een beetje van onze privacy weg. Maar zodoende kunnen we mooi aantonen dat wij er alles aan doen om alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

  voor het Control Center.

81reacties

De Helmondse weekbladen

Traverse, De Trompetter, Zondagsnieuws, De LoopWekelijks valt bij de meeste Helmonders de Traverse, De Trompetter en het Zondagsnieuws in de bus. Tenzij je een nee-nee sticker op je brievenbus hebt geplakt.
Deze 3 gratis weekbladen richten zich op Helmond. Maar welke van deze 3 doet dat eigenlijk het beste? Welke lees of blader je door en welke juist niet?
Wat vind je er leuk aan en/of wat juist niet? Of heb jij juist heel bewust zo’n nee-nee sticker op de brievenbus geplakt omdat je je aan deze weekbladen ergert?
Omdat het weekblad De Loop in een groot deel (in het zuidwesten) van Helmond wordt verspreid, zijn we ook benieuwd naar de ervaringen daarmee.
Kortom: wat vinden we van onze gratis lokale weekbladen?

15reacties

Naw en Vruuger II

Ramaer Speelhuis HelmondWie weet dit nog? Vruuger is hier slechts zo’n 35 jaar terug in de tijd. De getoonde textielfabriek van Ramaer aan de Watermolenwal werd in 1972 gesloopt. H.K.H. Prinses Beatrix opende op die locatie op 28 oktober 1977 ’t Speelhuis. Hun nieuwe seizoensbrochure met tal van jubileumvoorstellingen (vanwege het 30-jarig bestaan) is vanaf Naw beschikbaar.