Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

28reacties

De laatste vraag (of vragen) dit kwartaal


Ergens in Helmond is het bovenstaande te bewonderen. Links daaronder staan een aantal woorden.
Welke woord staat er linksonder als laatste woord?

Je antwoord mag maar uit 1 woord bestaan. Bestaat je reactie uit meerdere woorden, dan bevat die reactie per definitie geen antwoord op de vraag.
Wellicht volgt er na deze vraag nog een vraag, dus ben zuinig.


Tussenstand:
10 punten: els
16 punten: Anita
12 punten: wilma
11 punt:en Klorriemorrie én Helga én allesvanhelmond.nl én Noud én J.E. Mulder
11 punten: én Hanny én Antoon én Ad én Theo én ans

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
7reacties

Perry: Pak de Pronto aan

Column Perry Vermeulen Helmond

Je hebt van die buurten in Helmond waar je niet graag zou willen wonen. Om praktische redenen, of omdat je denkt simpelweg niet gelukkig te worden in een bepaalde omgeving. Sommige plekken zien er gewoon wat troosteloos uit, ook in Helmond. Zo fiets ik dagelijks langs het gedeelte tussen de Wethouder van Wellaan en het nieuwe kanaal. Heet dat hele stuk 'de Pronto'? Of 'Moskou'? Ik ben benieuwd of dit stukje Helmond wel eens ter sprake komt op het gemeentehuis, want waar veel gebieden flink aangepakt worden lijkt het hier iets minder belangrijk te zijn of het geheel representatief is of niet – het Rondje Helmond maakt een flinke omweg.

Dagelijks over de Traverse fietsend zie ik altijd die vier flats, met ertussenin braakliggende veldjes. 'Bestevaer' heet de haaks liggende straat die deze flats met elkaar verbindt – automobilisten kennen ook wel de digitale klok die vanaf één van de flats binnenkomers verwelkomt. Onlangs zag ik dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de veldjes. Zelfs het gras maaien gebeurde er zeer weinig – het zag er gewoon niet uit en ik snap niet hoe zoiets in Helmond kan gebeuren. Er zijn wijken waar je van de straat kunt eten, waar je dan wordt aangekeken door kinderen die allemaal zo in Kinderen Voor Kinderen zouden kunnen. Een en ander is nu gekortwiekt en er zijn nieuwe voetpaden aangelegd. Zal dit het begin zijn van kwaliteitsimpulsen in de Pronto? Hoe zullen mensen die er wonen er tegenover staan? Ik zou zeggen, reageer!

En dan het nieuws dat het pand van Obragas door de gemeente is aangekocht – in mijn beleving was dat al lang in bezit van de gemeente, maar goed, het stond nu in de krant. Ik ben eigenlijk best benieuwd welke winkelketens zich straks zullen vestigen in het gebied tussen de Watermolenwal en de watertoren. Liep vorige week in Eindhoven rond en dan ga je wel denken: hoe geweldig zou dat zijn, een Bijenkorf en een Mediamarkt op loopafstand. De discussie of V&D nog terugkomt loopt nu ook al jaren, het wordt tijd dat hier definitieve spijkers met koppen worden geslagen. We worden aan het lijntje gehouden, lekker gemaakt met het idee dat er met een beetje geluk straks weer een groot warenhuis in onze stad is. Zoveel nieuwe inwoners, zoveel nieuw winkelgebied: ik geloof niet dat die winkels in Helmond zouden misstaan.

De leraren op het Ter Kemenade College wens ik weer veel succes deze week. Wees voorzichtig met de scholieren – voor je het weet  wordt je mishandeld door zo'n 16-jarige jongen die niet weet hoe het hoort.

Perry Vermeulen

4reacties

GGG, UFO gesignaleerd

  GGG Helmond

Regelmatig ontvangen wij via onze mail (nieuws)tips. Dat zien we graag, meer Helmondse ogen zien immers meer. De meeste tips zijn goed bruikbaar, maar soms zijn de nieuwstips ronduit slecht.
Wat te denken van bijvoorbeeld Rob & Bart? Sinds januari 2007 tippen ze ons met enige regelmaat over de UFO’s en marsmannetjes die zij in Helmond waarnamen. Maar hun verhalen bleken (nadat we grondig onderzoek deden) keer op keer niet bevestigd te kunnen worden. En daarom ook niet publiceerbaar op de weblog. Want wij hebben de waarheid hoog in ons vaandel staan.
Zo’n 3 maanden geleden hebben we Bart & Rob duidelijk gemaakt dat we aan dergelijke waarnemingen geen aandacht kunnen besteden. Tenzij er keihard fotobewijs wordt bijgevoegd. Tot 11 minuten geleden hoorden we niks meer van hen. Hoewel de fotokwaliteit wat ondermaats is, behoeft hetgeen zij zojuist mailden geen nader onderzoek of uitleg.

want dat is de moeite!
.

9reacties

GGG, Grote stap

  GGG Helmond

1 Van de allereerste trouwe bezoekster van en reageerster op De weblog van Helmond maakte vandaag om 15.30 uur een klein stapje, zoals ze zelf eens schreef. Wij vonden het echter toch niet zo’n klein stapje vandaar dat we onze fotograaf op pad stuurden om 1 en ander vast te leggen.
Op de andere foto hieronder kun je zien dat ze tegenwoordig een andere hobby beoefend namelijk motorrijden. Daarnaast zijn we haar ook wel eens in een auto tegen gekomen. We kunnen dus wel begrijpen dat er niet veel tijd meer overblijft voor ons weblog en al helemaal niet meer voor haar eigen weblogs.
Angie, proficiat namens het hele team. Heel veel geluk samen tot in lengte van dagen.

Helmond, Angie op binnenplaats kasteelHelmond, Angie uit het kasteel

15reacties

Naw en Vruuger LXXV

Binnen Parallelweg HelmondNaw de Binnen Parallelweg met grote kantoorpanden waaronder het iets verder van de weg gelegen pand waar het CWI zat. Vruuger (1959) werden achter de eerste 4 poorten de vrachtwagens van Van Gend & Loos gerepareerd. In het bovengedeelte zat de tekenkamer van de Vlisco. Een klein stukje Boerenbond zit wat verderop. In de volgend pand zat de voormalige Limonadefabriek Vringers (waarin later Van den Berg Triplex-houthandel kwam te zitten). Helemaal achterin de fabriek van Everts & vd Weijden die in 1969/1970 gesloopt werd.

16reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


LET OP:
Vandaag (woensdag 24 september) maximaal 2 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je tweede antwoord is ongeldig.
Morgen geldt die restrictie niet meer.


Tussenstand:
9 punten: els
6 punten: Anita
1 punt:en wilma én Klorriemorrie én Helga én allesvanhelmond.nl én Noud
1 punten: én J.E. Mulder én Hanny én Antoon én Ad én Theo én ans

3reacties

GGG, Barbecueën

  GGG Helmond

Het is weer herfst. Op de laatste mooie zomerdag van dit jaar waren we door een collega uitgenodigd om gezellig in zijn tuin te komen barbecueën.
Hij had er speciaal een verrijdbare barbecue voor aangeschaft. Gelukkig voor ons had hij ook een paar flesjes bier koud gelegd. Want wat er van die barbecue afkwam, was niet iets om over naar huis te schrijven. Vandaar deze GGG.
Over de verrijdbare barbecue zelf zwijgen we maar, dat moet je gewoon zelf zien.

voor de verrijdbare barbecue.
.

11reacties

Rieter: Islamisering contra vrijheden?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Ik word regelmatig door Helmonders aangesproken wat ik vind van de Islam in relatie tot Helmond. En dan meer in het bijzonder de West-Europese vrijheden ten opzichte van de Islamitische beperkingen. Althans dat is dan de strekking van de vragen aan mij. De eerlijkheid gebiedt dat ik zelf ook regelmatig over dit onderwerp nadenk. Ik vraag mij daarbij af of onze eeuwenlange opgebouwde Joods-Christelijke-Humanistische traditie niet bedreigd wordt door de Islamitische. Simpeler gesteld of de Islam niet bij voorbaat een probleem vormt voor onze Helmondse maatschappij. En dan niet uit angst maar louter als gegeven.
Persoonlijk ben ik voor een burkha-verbod. Ik schrok me laatst rot toen ik in de lift van het Elekerliekziekenhuis oog in oog – wel héél erg letterlijk! – stond met een vrouw in/met een burkha. En toen ik er onlangs ook een zag rennen in de Bindersestraat dacht ik : "Het moet toch niet gekker worden!" Maar je kunt je ook afvragen of de discussie rondom het dragen van hoofddoeken eveneens terecht is? Het was Ataturk zelf die op 29 oktober ergens in de jaren '20 van de vorige eeuw bepaalde dat men in Turkije in het openbare leven, o.a. universiteiten en parlement, géén hoofddoek mocht dragen. Pas recentelijk is daar na 80 jaar overigens – tijdelijk? – verandering in gekomen. Is het dan gek dat er ook in Helmond regelmatig geluiden opkomen om ook hier hoofdoeken te verbieden? Los nog van de vraag of vrouwen het sowieso vrijwillig of verplicht moeten doen? Ik zou van Helmondse Moslima wel eens willen weten of zij er zelf achter staan. Of is het ook een beetje Helmonders plagen?
Persoonlijk ben ik geen voorstander van Islamitische scholen in Nederland en dus ook niet in Helmond. Weliswaar voorziet artikel 23 van de Grondwet hierin maar het is mijns inziens niet bevorderlijk voor de integratie.
Uiteraard zijn moskees niet weg te denken in Nederland. Integendeel. Al was het alleen maar vanwege de godsdienstvrijheid. Maar zouden deze niet een meer Westerse architectuur mogen hebben, wordt mij dan gevraagd? Theoretisch zouden toch bijvoorbeeld onze vele leegstaande kerken daarvoor gebruikt kunnen worden. Maar zowel het bisdom enerzijds en volgens mij de eigen wens anderzijds maken dat onmogelijk. Het Islamitisch Centrum in de Blinkertsestraat is een mooi voorbeeld hoe het wel kan. En wel in de voormalige danszaal van Bocken die daardoor voorlopig als belangrijk Helmonds cultuurhistorisch gebouw behouden blijft.
Persoonlijk zet ik vraagtekens bij de integratie van Islam. Ik vind dat integreren aanpassen betekent en dan bedoel ik, ook politiek, dat onze allochtone mede-Helmonder zich meer aan ons zou mogen zelfs zou moeten aanpassen. Ik denk echter dat hooguit het meest haalbare is het wederzijds respect hebben voor elkaars eigen identiteit. En dat is vooralsnog vaak heel ver te zoeken. En dat is mede-reden voor de aanhang van zowel Geert Wilders 'Partij voor de Vrijheid' als Rita Verdonks 'Trots Op Nederland'. Zien we deze partijen straks ook in de Helmondse raad? Ik mis in die zin een kritische – al dan niet positieve – beschouwing bij Helmondse linkse partijen. Mede doordat deze alleen maar de mond vol hebben van solidariteit en niet ingaan op de gevoelens en vaak niet uitgesproken mening van een groot deel – misschien zelfs wel overgroot deel!? – van de Helmondse bevolking, zou dit mijns inziens de rechtse krachten in Helmond wel eens in de kaart kunnen spelen! Heldere politieke standpunten zijn hierin dan ook meer dan wenselijk!

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

1reactie

Vrachtwagens weg uit het centrum (JC)

Laatst ging ik op niet zo een heel zonnige avond naar Geldrop om bij Kees een ijsje te gaan eten. Ik kom daar ook niet dagelijks en dacht dus gewoon vanaf de autoweg gedachteloos rechtdoor richting centrum te kunnen rijden. Oeps, dat ging niet langer. De weg is zo aangepast dat ik de nieuwe ‘rondweg’ van Geldrop opgestuurd werd. Er was een kleine overtreding nodig om te keren en alsnog bij pistache- en citroenijs uit te komen.
Hoe anders dan Helmond!
Toegegeven: de ‘boulevard’ die ze van de Kanaaldijk maken ziet er best fraai uit. En tegenover de Vlisco is een vage poging gedaan doorgaand verkeer de Eikendreef op te sturen. Maar ook niet meer dan dat: de Kanaaldijk staat nog steeds als rechtdoor in de voorsorteervakken, al moet je daar even een kronkel voor maken. Niet erg effectief, getuige het grote aantal auto’s dat nog steeds door het centrum scheurt.
Ik begrijp dat niet. Enkele malen per dag staat mijn hele huisje in de binnenstad te trillen omdat daar weer een vrachtwagen voorbij komt dreunen. Die wagens zijn potverdrie hoger dan mijn huis. Regelmatig moet een boom, verkeersbord of paaltje eraan geloven. Parkeren bij de straathoeken doen we hier in de buurt al lang niet meer.
Wat mij betreft mag de gemeente heel snel een verbod voor vrachtwagens in het centrum invoeren. Dat kan nooit zo moeilijk zijn. Eens even goed naar de plattegrond kijken en her en der rood-omrande bordjes neerzetten. Het hele centrum (vracht)autovrij. Om te beginnen. Want er zijn ook al binnensteden waar vervuilende wagens helemaal niet meer in mogen. En zelfs de nodige experimenten waar alleen nog maar kleinere bestelwagens de stad in mogen. Die reusachtige bakken moeten dan maar ergens buiten de stad omladen. Daar hadden we in ‘automotive Helmond’ trouwens een prachtig nieuw soort wagentje voor ontwikkeld, bij Netras. Maar dat plan is helaas onlangs afgevoerd. In nieuwe pantserwagens als de ook (deels) Helmondse Fennek schijnt nog steeds meer brood te zitten.

Was getekend,

3reacties

Naw en Vruuger LXXIV

MTS HelmondNaw zien we het ROC Ter Aa aan de Keizerin Marialaan. Vruuger (1984) stond daar de Lagere Technische School (LTS) en de Textielschool (het gebouw midden op de foto). De Textielschool werd in 1963 geopend, door de malaise in de textielindustrie later omgedoopt tot een Middelbaar Technische School (MTS).

Kunstzinnige groeten uit Helmond

De stichting Stadspromotie Helmond kwam begin dit jaar met een serie ansichtkaarten van de stad. Een goed initiatief, want te lang hebben we zonder gezeten. En welke toerist of Helmonder wil nu niet een kaartje sturen uit onze fraaie stad? In de tam-tam die om deze kaarten gemaakt is, is een heel ander project ondergesneeuwd. Het Kunstkwartier Helmond heeft ook een serie van tien ansichten uitgebracht, geïnspireerd op Helmond. En die zijn heel wat leuker dan de wat traditionele kaarten van Stadspromotie Helmond. En dertig cent goedkoper bovendien.
De stadspromotie kaarten laten de gebruikelijke kiekjes zien van oud- en nieuwbouw, het 'Rondje Helmond' en het kasteel, onder meer 'aangelicht' alsof het vlekken heeft.
De serie kaarten van het Kunstkwartier zijn gemaakt door leerlingen van de cursus experimenteel schilderen die zich op diverse manieren door Helmond hebben laten inspireren.
We zien onder meer een bloemenkraam op de markt, beeldhouwwerken, Brandevoort en een kat die over de stadsplattegrond springt; vaak in collages verpakt.

Helmond Anny ScheepersHelmond Edo AbelsHelmond Iet Boer-Vonk

Initiatiefneemsters is kunstenares en docente Julienne Tullemans. Zij liet zich inspireren door de kaart die europarlementariër Toine Manders heeft laten maken van het beeld van zijn 'katding' op het Havenplein. Kunstzinnig Helmond op een kaart, zeg maar.
Het bleek moeilijk het project financieel rond te krijgen. "Kunstkwartier, gemeente noch Rabobank hadden hier geld voor over," zegt Julienne. Uiteindelijk vond ze een sponsor in de stichting Art=Helmond die onder meer de open atelierroute organiseert.
Voor een originele groet uit Helmond, kun je dus naar het museum, de Helmondse boekhandels en natuurlijk het Kunstkwartier. Voor een euro heb je twee kaarten. De hele serie bestaat uit tien stuks.

2reacties

GGG, Sponsorloop

  GGG Helmond

De voorlichter van de gemeente heeft het nog niet bevestigd, desondanks willen wij jullie dit nieuwtje niet onthouden.
Zoals iedereen weet komt de gemeente Helmond op alle terreinen geld tekort. Wethouder Yeyden is daarom begonnen aan een sponsorloop via Den Bosch naar Den Haag. Gisteren vertrok hij vanaf de Stadsbrug. Een bijna volledige PvdA-fractie, de nodige ambtenaren en familieleden stonden bij de start. Zij moedigden hem aan en zwaaiden hem uit, wethouder Stienen loste het startschot.Wij zijn benieuwd hoeveel geld Yeyden bijeenloopt.

voor foto van de start.
.

6reacties

Van Mullekom: Als 'n speer…

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief

Helmond Aktief feliciteert speerwerper Pieter Gruijters die op de Olympische Spelen in Tokio een gouden medaille won! Gruijters wierp de speer maar liefst 42,27 meter ver en bezorgde zich met deze prestatie eeuwige roem in Helmond. Benieuwd of het college tussen al het gekwebbel over het plaatsen van een paar geraniums langs de Traverse nog tijd heeft gevonden Pieter een gelukstelegram te sturen.

Wie echter geen felicitaties van Helmond Aktief krijgen, zijn achtereenvolgens oud-wethouder Ruud van Heugten en de huidige wethouder Trix Houthooft. Van Heugten beloofde Helmond een groene golf zodat het voor de automobilisten een pretje zou zijn over de Kasteeltraverse door Helmond te rijden. Een voornemen dat zoals iedereen weet wederom een fiasco in de loopbaan van Van Heugten is geworden. En Trix Houthooft is tijdens haar lange carrière als wethouder nooit op het idee gekomen ook maar één stoplicht in Helmond op non-actief te zetten. Mijn fractie heeft al herhaaldelijk aangetoond dat er in Helmond teveel stoplichten staan die er voor zorgen dat automobilisten na het stoppen voor stoplicht A binnen enkele meters weer moeten stoppen voor stoplicht B. Een van de hoogtepunten op het gebied van feestverlichting is de Heeklaan waar het verkeer op nota bene een voorrangsweg herhaaldelijk tot langdurig stoppen kan worden gedwongen door één toevallig passerende auto vanuit een zijstraat. Alsof de bestuurder van deze laatste auto geen rijles heeft gehad en niet zou weten hoe een voorrangsweg op te rijden.

Kijk, dat het college niet weet welke stoplichten er weg kunnen is nog tot daar aan toe. Van een college dat zich meer druk maakt over de vraag of de vismarkt om half een of twintig over elf dicht moet en welke kleur geraniums op de Traverse moeten komen, kun je niet alles verwachten. Vandaar dat Helmond Aktief pleit voor een enquête waarin u voorstelt welke stoplichten beslist weg moeten, waar een rotonde kan komen en of de stoplichten op voorrangswegen voortdurend op groen moeten staan om slechts kort(!) op rood te gaan bij kruisend verkeer. Laat het Helmond Aktief maar vast weten welke oplossingen u zou bedenken om van deze stad een prettige stad voor automobilisten  en fietsers te maken.

Nog even terug naar die formidabele 42,27 meter van Pieter Gruijters op de Olympische Spelen. Hopelijk kunnen de Helmonders in de toekomst met de voortvarendheid van zijn speer reizen in onze stad, niet gehinderd door vijf stoplichten binnen deze afstand.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

2reacties

Grote uitslaande brand Scheepstal

Gisteravond en vannacht woedde een grote uitslaande brand aan de Scheepstal.
Dit meldde sylvia gisterenavond in het log Nieuw Helmonds Nieuws net voor het sluiten van de dag. Zij schreef dat je in Helmond-Noord op dat moment door de dikke rookwolken geen meter zicht had en dat je het al om 23.30 uur in het centrum rook. Met haar bericht had zij de primeur in de media.

De boerderij (met diverse pluimveestallen en een brooddrogerij) aan de Scheepstal 2a werd grotendeels verwoest. Duizenden kippen zijn om het leven gekomen. Naar het zich nu laat aanzien hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De eigenaar was niet thuis. Volgens de brandweer woedde het vuur waarschijnlijk al enige tijd voordat zij werden gealarmeerd.
In de omgeving waren meerdere explosies te horen. Wat daar precies de oorzaak van was, is op dit moment nog niet vastgesteld, aldus de woordvoerder van de Helmondse Brandweer. Volgens hen zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Voor de foto’s van de brand, kijk hier.

Dit agrarisch bedrijf van de familie Van de Weijer is sinds 1990 actief in de diervoedersector. Onlangs kwam dit bedrijf in het nieuws omdat zij op last van de gemeente Helmond hun goed lopende brooddrogerij moeten sluiten.

4reacties

Naw en Vruuger LXXIII

RoburNaw zien we appartementencomplex Residentie Oranjerie. Geheel rechts de fabriek van Raijmakers Textiel, een aardig herkenningspunt op beider foto’s. Vruuger (ergens in de jaren 60) zat hier de fabriek van Robur. De gebroeders Van Thiel begonnen daar een draadnagel- en moerboutenfabriek. In 1931 werden er buizen voor fietsen gemaakt, 6 jaar later kreeg dit bedrijf de naam Robur. In 1967 verhuisde Robur naar het industrieterrein en heet inmiddels Salzgitter Mannesmann Seamless Tubes B.V. Zie ook deze vraag in onze kennisquiz.

8reacties

Gemiste kans bij nieuwe bibliotheek (JC)

Helmond is nooit zo fraai omgesprongen met haar verleden. Monumenten slopen en opnieuw opbouwen, daar hebben we wel ervaring mee. Zie bijvoorbeeld hier. Voor de rest laten we onze monumenten liefst verkrotten, verdwijnen en slopen. Zelfs het Huis met de Luts viel bijna ten prooi aan de vooruitgang.
Een bijzonder stukje verleden zit onder onze voeten, in de grond. Dat zijn archeologische monumenten. Daarmee is altijd nog meer stiefmoederlijk omgesprongen dan met zichtbare monumenten. Als we niet een paar enthousiastelingen hadden gehad die onder de naam archeologische Vereniging Helmont door het leven gingen, was er waarschijnlijk nooit iets gebeurd.
Tussen 1981 en 1984 beleefde ons dorp haar grootste opgraving, het eerste kasteel van Helmond. Hoewel dat archeologische onderzoek bepaald niet lekker en volgens de regels verliep, plaatste Helmond zich met dit ‘Oude Huys’ (pdf) wel op de wereldkaart. Sindsdien zijn er echter nauwelijks meer opgravingen geweest. De archeologische vereniging is ter ziele; de inschrijving bij de KvK verdwenen. Bij het laatste grondwerk bij ‘de knaal’ is de kans om het Oude Huys verder op te graven, onbenut voorbij gegaan.
Toch hadden we korte tijd een ‘stadsarcheoloog’ in dienst, in deeltijd. Die is inmiddels helemaal naar Eindhoven verkast. In Helmond zie ik hem nooit meer. En zeker niet aan het opgraven. Opvallend is wel, dat Eindhoven sinds zijn komst, van stad-zonder-verleden fors opgestoomd is in de rijen der archeologisch bekende ‘sites’.
Ik kwam tot die overpeinzing door het werk aan de nieuwe bibliotheek. Waarom is of wordt dáár geen archeologisch onderzoek gedaan? Die plek ligt zo ongeveer bovenop een stadspoort, de gracht en vlakbij de watermolen. Het zou raar zijn als daar niks uit de grond kwam. Bovendien verplicht het Verdrag van Malta om bij dit soort grootschalige ingrepen archeologisch onderzoek te doen. Maar er zal wel een kutsmoes zijn om daar onderuit te komen. En zo gaan hier in Helmond wederom ongegeneerd de schop en graafmachine de grond in.
Cultuurwethouder Bethlehem liet zich bij de presentatie van de industriële erfgoedroute als eerste wethouder ontvallen, dat hij een hart heeft voor het verleden, inclusief archeologie. Ik zie daar niks van. Alweer een weggegooide kans.

Was getekend,