Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

12reacties

Geen criminele jeugdbendes in Helmond

Jeugdbendes in HelmondHelmond telt 34 jeugdgroepen en dat is relatief veel. Van 22 daarvan ondervinden de omwonenden hinder en overlast, maar echte criminele groepen zijn hier niet. Dat staat in een inventarisatie van jeugdgroepen in Zuidoost-Brabant, opgesteld door de politie in samenspraak met de gemeenten en jongerenwerkers.

Aanleiding voor het onderzoek is dat sinds februari 2007 de gemeenten de regie voor het aanpakken van jeugdgroepen hebben. Opvallend is daarom dat volgens de Helmondse jongerenwerkers de gemeente geen jeugdbeleidsplan heeft. Jongerenwerkers en ambtenaren willen bovendien met andere personen overleggen.
Echt criminele jeugdgroepen en straatbendes in de regio vinden we in Eindhoven (6) en opvallend genoeg ook in Deurne, Geldrop-Mierlo en Someren, waar elk 1 bende actief is.
Het onderzoek onderscheidt hinderlijke groepen, overlastgevende groepen en criminele groepen. Hinderlijke jeugdgroepen zijn veelal opgebouwd uit autochtonen. In het algemeen zijn zij niet bezig met drugs.
Bij de jeugdbendes, straatbendes en criminele jeugdgroepen is een aanzienlijk deel van de leden van allochtone afkomst. Een groot percentage van de leden heeft geen werk. Drugshandel en zware diefstallen geven hier de toon aan.
Het rapport is opgesteld om de aanpak van jeugdgroepen te verbeteren. De belangrijkste punten zijn het registreren van de plekken waar hanggroep samenscholen en wie de leden zijn van jeugdgroepen. Daarbij komt echter de privacy in het geding.Ook moet vroeger, sneller en consequenter worden ingegrepen. Tot op heden wordt pas opgetreden als het aantal overlastmeldingen een onacceptabel niveau heeft bereikt.
Het motto van dit onderzoek is  “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”. Dat geldt blijkens dit onderzoek zeker voor Helmond. Niet alleen ontbreekt het aan menskracht maar ook aan beleid en samenwerking.

Het rapport onderschrijft hetgeen burgemeester Jacobs zei over de jeugd in Houtwijk: dat burgers daar weliswaar overlast ondervinden, maar geen sprake is van een jeugdbende.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
11reacties

Weblog-columnist Perry brengt boek uit

Lee Harvey Oswald, Via Rotterdam naar Dallas, de moord op JFK


Sinds deze week ligt ie in de winkels: Lee Harvey Oswald – Via Rotterdam naar Dallas, de moord op JFK. Onze columnist Perry Vermeulen debuteert met dit boek waar hij 4 jaar aan werkte.
Gefeliciteerd Perry! Voor zover wij weten onze eerste columnist die tijdens zijn of haar column op De weblog van Helmond een boek uitbrengt. We vroegen Perry iets over de achtergrond te schrijven.


Vier jaar geleden werkte ik een seizoen bij het programma Barend en Van Dorp. Rond de Amerikaanse verkiezingen van 2004 kwam ik in aanraking met talloze Amerikanisten, waarvan één mij enthousiasmeerde met zijn verhalen over de moord op Kennedy. Het was deze man die mij er alert op maakte dat de vermeende moordenaar, Lee Harvey Oswald, een jaar voor de moord op de president een weekend in Rotterdam was geweest. Hij was op doorreis van de Sovjet Unie naar zijn vaderland en het korte verblijf in Nederland is 45 jaar na dato nog altijd doorspekt van vraagtekens. Nooit is er gedegen onderzoek gedaan – en dat terwijl elk minuscuul detail, elk puzzelstukje dat op zijn plaats kan worden gelegd, kan leiden tot meer opheldering in deze beroemde moord. Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan.

Na drie jaren van ontmoetingen, grasduinen in dikke dossiers, alles lezen wat verkrijgbaar is en ontelbaar veel correspondentie, zette ik mijn eerste alinea’s op papier. En weer een jaar later ligt het dan uiteindelijk in de boekhandel. Spannende weken voor mij: zal er media op af komen? Zal het boek goed verkocht worden? Hoe zullen de reacties gaan luiden?

Meer informatie op de website, en lees hier het artikel dat vorige week in het ED stond. Via deze link kun je het boek bestellen op Bol.com.

Perry Vermeulen

4reacties

Van Mullekom: 'n Verwenweekend is tof!

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief

U zou er van opkijken als u kon zien hoeveel papier een raadslid iedere maand krijgt toegestuurd. Tientallen kilo’s papier liggen iedere maand gereed om gelezen te worden waarna de fractie van Helmond Aktief een oordeel moet vellen over alles wat in de voorstellen, rapporten en nota’s staat vermeld. Het raadslid dat alles bewaart kan in ieder geval reeds na enkele maanden zijn eigen huis niet meer in of uit omdat al het papier de doorgang verspert.

In het afgelopen weekeinde heb ik echter het papier en de dossiers gelaten voor wat ze zijn. Niet omdat ik geen belangstelling zou hebben voor wat er in Deelnota XXVI op pagina 27 sub A in de derde alinea staat vermeld, nee, 140 gezinnen met een kind met een beperking hebben samen een onvergetelijk verwenweekend beleefd. Het grootste Europese evenement op dit gebied is gehouden op recreatiepark Prinsenmeer waar 140 gezinnen vanaf vrijdag tot en met zondag volledig gesponsord drie dagen helemaal in de watten zijn gelegd. Van de vroege morgen tot de late avond heeft het niemand aan iets ontbroken met als klap op de vuurpijl aan het einde van het weekeinde een gigantische loterij waar de vonken vanaf spatten.

Het organiseren van dit evenement, dat ook al landelijke bekendheid begint te genieten, is een gigantische klus. Maar het plezier van alle aanwezige kinderen spat je het hele weekeinde tegemoet. Het geeft mij een warm gevoel als ik ouders met hun kinderen buiten in de zon zie genieten van het fraaie Prinsenmeer. Ouders van een kind met een beperking die een jaar lang niet met hun kind er uit kunnen, hebben dit weekeinde drie dagen lang alle zorgen van zich af te zetten. Hopelijk is hun accu opnieuw genoeg opgeladen om er weer een jaar lang mee vooruit te kunnen.

Tevens is het hartverwarmend om te kunnen vaststellen dat de vele sponsors uit voorgaande jaren wederom hun hart wagenwijd opengezet hebben ter ondersteuning van dit initiatief terwijl toch ook het bedrijfsleven het zelf moeilijker begint te krijgen.

Wat kunnen we tenslotte nog leren van zo'n verwenweekend? Eigenlijk heel veel maar vooral dat mensen samen sterker komen te staan wanneer ze gezamenlijk werken aan oplossingen voor problemen op een manier waarbij niet het eigen-ik voorop staat. Op het Verwenweekend was er tussen de vele deelnemers een prettige wederzijdse uitwisseling van gedachten en ervaringen zonder het hebben van een eigen verborgen agenda. Deze goede en saamhorige sfeer was volop aanwezig tijdens het gehele weekend en heeft het derde verwenweekend gemaakt tot opnieuw een tof evenement!

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

4reacties

GGG, Warm en koud water

  GGG Helmond

In de Helmondse binnenstad wordt volop geherstructureerd. In normale mensentaal: veel huizen worden gesloopt of verbouwd.
Zoals we een paar maanden geleden in deze GGG al rapporteerden, sommige van de te slopen panden worden tijdelijk verhuurd. Om zodoende de buurt een beetje leefbaar te houden. Naar we nu hoorden, hebben die tijdelijke huurpanden een erg lage huur. Maar die lage huurprijs is ook niet alles: het is flink behelpen.

voor bijvoorbeeld de wasgelegenheid.
.

2reacties

Naw en Vruuger LXXIX

de weblog van HelmondNaw zien we de grote rijwielzaak van Profile in de Molenstraat op nummer 185, naast het Jan van Brabant college. Vruuger (jaren 30) zien we de fietsenwinkel met nummer 187 van P.M. Seijkens naast de Rijks HBS. Ene P. Seijkens woont Naw boven de zaak op nummer 187. Naar wij vermoeden de zoon van P.M.

1reactie

Boscotondo blijft dode plek (JC)

Op een van de laatste zomerse avonden van dit jaar zat ik op een geïmproviseerd terras bij het Filmhuis. Om mij heen een stuk of twintig bezoekers en de ook rokende barman. Het Filmhuis zelf was leeg. Dat krijg je met zo een dwaas rookverbod.
Wachtend op een drankje keek ik het Boscotondoplein (pardon: F.J. van Thielpark) eens rond. Wat een doodse en nu ook donkere bedoening. Dit warm kloppende hart van Helmond, tussen bestuursgebouw en museum, zou het hoogtepunt van het dorpscentrum moeten zijn. In werkelijkheid is het een zee van fietsen, hier en daar wat licht achter een raam en – verloren tussen blinde donkere muren, metalen bomen en een half verlichte fontein – wat mensen.
In een echte stad zou dit plein al lang in bezit genomen zijn door terrasjes, slimme entrepreneurs met een koffiekraam, broodjesverkopers of voor mijn part een souvenirshop. In een echte stad zou dit plein stralen van licht, geluid, beweging en mensen.
Net om de hoek staat café Boscotondo al zeker twee jaar leeg. Voor de rest komt de enige levendigheid van de bioscoop.
Er zijn meer van die rare plaatsen in Helmond. Het Stationsplein met winkeltjes die aanvankelijk ook voor horeca bedoeld waren. Nu zit er een uitzendbureau, de vrijwilligerscentrale en automatiseringsbedrijven. Bepaald niet iets wat leven brengt in de stad. Datzelfde kan gezegd worden van het voorheen Bavaria House. Ook bedoeld om Helmond op te stoten in de vaart der volkeren.
Een eerste advies aan onze bestuurderen is dus: kijk eens verder dan alleen Markt, Steenweg en Havenplein.
Voor het Van Thielpark heb ik ook wel een idee: het museum staat er nu ’s avonds donker en doods bij, de doorgang bij de blinde zijmuur van het Filmhuis is bijna angstaanjagend. Terwijl de trommel (het ’torentje’) van het museum zo een mooie plek zou zijn voor licht of zelfs een vuurtoren in de geest van de Eiffeltoren in Parijs.
Bij geruchte heb ik trouwens gehoord dat het Filmhuis best een annex met een echt terras (rokersruimte!) en meer licht wil maken. Maar dat zal van de duur betaalde architect wel niet mogen. Maar wat meer licht en leven, dat moet toch minstens kunnen?

Was getekend,

1reactie

GGG, Personeelsbestand

  GGG Helmond

De weblog van Helmond blijft maar groeien en groeien. Niet alleen qua bezoekersaantallen, we krijgen ook steeds meer nieuwe medewerkers.
Onze grote baas is daar zeer tevreden over en zorgt daarom steeds beter voor ons. Een paar maanden geleden kregen we er als personeel zelfs een extra voorziening bij: eigen personeelsvervoer!

voor einde werkdag.
.

Denk je nu “ik wil ook graag iets bij de weblog gaan doen”, kijk dan hier.

114reacties

Raad of weet het woord



Wat is het laatste woord dat de groene balk verbergt?

Bovenstaande brief zagen wij ergens in Helmond achter een ruit.
Achter de groene balk bevinden zich een aantal woorden.
Zoals altijd: let op de notatie van je antwoord!


Tussenstand:
2 punten: wilma*
1 punt:en Helga én Tim
-1 punt:en Els

5reacties

Ilse: Helmond invalide proef!

Column Ilse uit HelmondIn de avond gezellig wat drinken in het uitgaansleven van Helmond. Voor iemand die goed ter been is, moet dit geen enkele moeite opleveren. In bepaalde cafés is zelfs voor de minder validen een oplossing gevonden om binnen te komen. En dat is juist ook heel erg goed! Je zult het vast met me eens zijn, dat deze mensen net zoveel recht hebben als een "niet-invalide" om gezellig wat te kunnen gaan drinken. Maar teveel drinken is dan vaak geen aanrader, omdat de toiletten vaak al helemaal niet "invalide-proef" zijn. Denk hierbij maar eens aan een trap naar beneden, of opstapjes in een kroeg…. Het doorsnee uitgaanspubliek weet vast wel welke plaatsen ik bedoel. Maar niet alleen de uitgaansgelegenheden kampen met deze niet aanwezig "luxe". Ook in het winkelgebied heeft men hiermee te maken. Momenteel is de Elzas Passage een en al opstakel! Natuurlijk besef ik dat dit van tijdelijke aard is, maar vervelend is het zeker. Hopelijk mag het resultaat er wezen.

Laatst nog;…en stel je je twee typische Helmondse vrouwen met scootmobiel voor. En ik zie je denken: "wat vind ik daar nou typisch Helmonds aan?"… Dat zal ik je vertellen. "Ne vrouw mi nu graawte bakkes, gekleed in een tijgerprint shirt met daar onder Crocs an hurre voewte." Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om te zien en te horen! (Mijn welgemeende excuses voor het waarschijnlijk niet goed schrijven van het fantastische Helmonds dialect. Ik ben import dus daar zullen we het voor het gemak maar op houden.) Maar nu even terugkomen op het verhaal. Zij wilden dus een winkel binnen gaan, maar helaas werd hen de toegang geweigerd. Niet door de verkoopster. Nee, nee! Maar door de deuropening. Ze konden er simpelweg gewoon niet door. Vooruit, achteruit en nogmaals vooruit en achteruit. Ook het schelden gaf niet het gewenste resultaat. Alle moeite die er ook gedaan werd, was tevergeefs.

Gelukkig worden de appartementen, (die als paddenstoelen uit de grond schieten) maar waarvoor je helaas wel jaren moet wachten als je bij Huren in Helmond staat ingeschreven, tegenwoordig allemaal geleverd met een liftvoorziening. En dat is al een hele vooruitgang, aangezien dat enkele jaren geleden nog totaal niet zo aan de orde was. Nu nog even alle uitgaansgelegenheden, al het openbaar vervoer en de winkelgebieden "invalide-proef" maken….. en Helmond is in mijn ogen klaar om Amsterdam van de kaart te vegen en zich uit te breiden tot de hoofdstad van Nederland.

Ilse

GGG, Gas of olie?

  GGG Helmond

Achter de Ameideflat nam een gespecialiseerd bedrijf bodemmonsters omdat daar een grote parkeergarage en gebouwen moeten komen.
Als je dadelijk goed kijkt zie je dat de wielen van de truck van de grond af zijn. Zouden ze daar een gas- of oliebron aangeboord hebben waar zoveel druk op staat?

en bekijk de foto die wij maakten.
.

10reacties

Naw en Vruuger LXXVIII

de weblog van HelmondNaw zien we Sertel, de supermarkt PLUS en de muziekwinkel van Arie Willems in de Heistraat. Over enige tijd zullen die onder de slopershamer verdwijnen in verband met het opnieuw inrichten van de Heistraat. Vruuger (1976) stond hier de Gerardusschool die in de jaren 20 werd opgericht. Veel jongens uit de binnenstad kregen daar hun eerste vaardigheden bijgebracht.

34reacties

Vernielingen

Helmond wil zich graag goed positioneren, in de markt zetten en promoten. Diverse instanties steken veel geld en moeite in het verfraaien en verkopen van onze stad. Helaas zijn er ook Helmondse ‘lieverdjes’ die het leuk vinden zaken te vernielen, kapot of vies te maken. Muren, kunstwerken en gebouwen worden beklad, lege plastic flesjes en andere rommel overal neergesmeten, borden uit de grond gerukt en nog veel meer ongein.
Vanaf vandaag gaat De weblog van Helmond deze vernielzucht in beeld brengen, letterlijk. Daarvoor gaan we regelmatig zelf op stap. Maar wij zien niet alles. Daarom het verzoek je ogen open te houden en hieronder te melden wat je zag.
Ook je eigen vernielfoto’s kun je naar [email protected] mailen. Die plaatsen we dan hieronder. Dat kan je binnenkort zelfs een extra voordeeltje opleveren. Mail je onbewerkte foto in een zo groot mogelijk formaat (minimaal 800 x 600 pixels) met de straatnaam en datum. Wil je jouw naam liever niet bij jouw foto vermeld zien, geef dat dan in je mailtje aan.
De eerste gevallen die wij vastlegden, staan hieronder.

1reactie

GGG, Nieuw bed

  GGG Helmond

Vol trots vertelde onze collega Nico gisteren dat hij een nieuw bed had. Een boxspring nog wel. Toen wij opmerkte dat hij dan wel een flink bedrag zou hebben geïnvesteerd, ontkende hij.Nee, deze keer had hij zelf de handjes eens uit de mouwen gestoken. “Eigenhandig heb ik voor mij en mijn vriendin een eigen liefdesbed gemaakt” zei onze romanticus letterlijk.

voor zijn eigengemaakte boxspring.
.

16reacties

Chahim: Kredietcrisis en Helmond?

Column Mohammed Chahim PvdA

De afgelopen maanden wordt het nieuws gedomineerd door de kredietcrisis. Nadat vele banken de supprime-crisis ("hypotheek" crisis in USA) hadden overleefd begonnen nu dan echte de koppen te rollen. Eerst betrof het wat Amerikaanse banken, maar al snel raasde het geweld richting het Europese vaste land.

In Nederland werd in het begin vooral gesproken over de neergang van Fortis, maar door goed ingrijpen van de overheid werd deze bank min of meer gered. De vraag bleef of spaargeld van mensen wel veilig stond op de bank. Door het faillissement van Icesave, een online IJslandse spaarbank, was het antwoord op deze vraag bijna "ja". Nou ja bijna, dankzij de Nederlandse overheid worden bedragen tot €100.000 gegarandeerd, maar deze garantie geld alleen voor particulieren en niet voor overheidsinstellingen en -organen. 

Neem nou de gemeente Asten, deze had 1 miljoen euro staan bij het zwaar getroffen Landsbanki (moederbank van Icesave). Dit bedrag dreigt totaal te verdwijnen want het betreft hier een overheidsorgaan.  Je vraagt je of hoe dit gat in de begroting wordt hersteld. Het is niet te hopen dat dit via lokale belastingen wordt ingehaald. Het is ook vreemd dat de rijksoverheid niet te hulp schiet om het laatste te voorkomen.

Ook de provincie Zeeland heeft een bedrag van 5 miljoen euro verloren zien gaan in aandelen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde gebeurde dit via de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) een bank waar alleen overheden zaken doen. Dit allemaal maakt mij nieuwsgierig naar het effect van de financiële crisis in Helmond.

Tijdens de technische behandeling van de begroting 2009 kwam het even ter sprake. Een aantal raadsleden vroegen zich terecht af of Helmond ook te lijden heeft aan de gevolgen van de kredietcrisis. Er werd ons verteld dat Helmond in ieder geval geen geld had in staan bij een IJslandse bank. De effecten van de crisis voor een gemeente zijn moeilijk meetbaar. Toch zou een dergelijk onderzoek goed zijn, niet alleen om helder te krijgen war de financiële situatie is van de Helmond voor de raad, maar ook om vertouwen en zekerheid te creëren bij gewone Helmonders. We zijn immers een ondernemende stad met veel ambities. Het zou jammer zijn als we die ambities hierdoor niet kunnen halen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

2reacties

Water op de wallen (JC)

In naam is Helmond nog steeds omgeven door wallen.
En bij wallen horen grachten, singels, geulen, sprengen, kortom: water.
Dat wordt actueel nu stadsmanager Tielemans en wethouder Yeyden ruziën over wie de tweede fase centrumplan mag coördineren. Daarvoor zijn in de nieuwe begroting miljoenen euro’s uitgetrokken.
Wie van hen ook het voortouw neemt, mag proberen de mopperende middenstanders in toom te houden. Mede daarom heb ik wel een voorstel.
De kern daarvan is: brengt het water terug in de wallen.

Helmond Zuid- en Noord-Koninnginnewal in 1901

Noord- en Zuid-Koninginnewal zijn voor het verkeer volkomen overbodige wegen. Dat biedt dé kans om die wallen weer open te graven. Een goed fietspad, water, een wandelboulevard en ruime terrassen, meer heb je daar niet nodig. Dat zou die oostzijde van de stad behoorlijk opkrikken. Weg met de discounters, outlets en hoe heten al die goedkope of zelfs leegstaande winkels die daar nu de sfeer bepalen. Kom maar op met de sjieke (chique) horeca – het Havenplein voor de jeugd, de Koninginnewal voor de ouderen. Deftige winkels volgen dan vanzelf en het hart van het dorp wordt dan weer een heel stuk aantrekkelijker.
Het zal wel weer te optimistisch zijn, te hoog gegrepen of gewoon te duur. Van doortastendheid kunnen onze bestuurders zoals al eens eerder betoogd immers niet beschuldigd worden.

Wie ook de verdere verbetering van het centrum gaat coördineren, ik zou zeggen: weg met het asfalt, leve het water; weg met het blik, leve de voetganger. Dat past ook keurig in het beleid, voor zover aanwezig. Denk maar aan het kanaal en de Oude Aa / Smalle Haven. Al ging het daar allemaal wat moeilijk… En zo revolutionair is het trouwens niet, want diverse steden gingen Helmond al voor: Breda, Utrecht, Bergen op Zoom en Gent, om er maar een paar te noemen.

Was getekend,