Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

11 Aanhoudingen bij hennepknipperij

Hennepknippen Helmond

De neuzen van de politie werken goed. Die conclusie moet getrokken worden na het oprollen van hennepknipperij en de 11 aanhoudingen die daarbij werden verricht.
Surveillerende agenten roken maandagmiddag in de directe omgeving van de 3e Haagstraat een sterke hennepgeur. De hennepgeur leidde naar een woning aan de Markiesstraat. De politie trof rond 14.30 uur in de woning een hennepknipperij aan. In het pand werden 11 Helmonders ( 6 vrouwen en 5 mannen) variërend in leeftijd van 19 tot 69 jaar, aangehouden. De hennepafval, ruim 20 kilo, en de resterende 34 kilo henneptoppen werden in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De elf verdachten zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
22reacties

Vetjens: Ontsluiting Stiphout

Vanaf vandaag heeft Trots op Nederland-raadslid René Vetjens hier elke 6 weken zijn column met zijn bespiegelingen over Helmond. Wij wensen René alle succes.
_______________________________________________________________________________

Column René Vetjens Trots op Nederland Helmond

Onze allereerste column op De weblog van Helmond. We zijn er zeer vereerd mee. Een goede mogelijkheid om de mensen van Helmond nader kennis met ons te laten maken. We zullen er dankbaar gebruik van maken. Allereerst om te melden dat we in Helmond volop aan de weg timmeren. We hebben een gemotiveerd bestuur en een gemotiveerde 2 mansfractie. De vakanties zijn voorbij. Het navelstaren hebben we achter de rug. Dus alle tijd om gas te geven. Later kom ik hier nog wel op terug. Ik zeg "we"omdat ik de weblog namens Trots op Nederland gemeente Helmond schrijf.
Een van de eerste onderwerpen waarover wij onze mening willen geven is de ontsluiting van Stiphout. Recent heeft het College een beslissing genomen over de tweede ontsluiting als onderdeel van de Structuurvisie Stiphout. Wij zijn blij met deze beslissing. Het betekent een ontlasting van de Dorpstraat en biedt daardoor goede mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de Dorpskern. Al het door de dorpskern razende verkeer inclusief zwaar vrachtverkeer is mij en ik denk velen een doorn in het oog.
Wat ons enigszins verbaast, is dat men aansluit op de Gerwenseweg, zoals die nu is, naar ik aanneem. Het gevolg is dat de Gerwenseweg richting Gerwen blijft dienen als aan- en afvoerroute van het nieuwe tracé. Vrachtverkeer, bussen, etc. blijven dan toch door het Stiphoutse Bos rijden over de smalle en gevaarlijke Gerwenseweg met grote bomen. Daarbij komt het meeste verkeer door Dorpsstraat via de President Rooseveltlaan richting Nuenen en vice versa. Het lijkt ons niet aannemelijk dat dit verkeer nu de omweg zoals voorgesteld gaat rijden. Men kiest gewoon de route door het dorp. Geen obstakels en vertragingen en keurig alsmaar rechtdoor. Het lijkt ons daarom verstandig om ook het gedeelte van de Gerwenseweg aan te passen vanaf de aansluiting van de nieuwe weg tot en met de kruising met de kruising Smits van Ooyen/Lieshoutseweg/Gerwenseweg. Het zou echter veel beter zijn om in samenwerking met de gemeente Nuenen een oplossing uit te werken waarbij men vanaf de kruising Schootense Dreef/ Europaweg (N270) naar de kruising Smits van Ooyen/Lieshoutseweg/Gerwenseweg gaat en daar een grote rotonde aanlegt. Het verkeer wordt hierdoor een echt snellere optie geboden.
Niet alleen vanuit Gerwen is het dan aantrekkelijker om de nieuwe ontsluiting te kiezen. Ook vanuit Helmond en met name de President Rooseveltlaan biedt het voordelen om de nieuwe route te kiezen.

René Vetjens
Raadslid
PvdA

2reacties

Naw en Vruuger CLXIX

Naw zit H&M, Jamin en D-reizen in de Veestraat. Vruuger (1929) zie je links een deel van het pand van Coovels. Helemaal rechts staat het pand van kruideniersfirma P. de Gruyter & Zn.Op de Veestraat zelf een flink verschil in vervoersmiddel tussen Vruuger en Naw.

2reacties

Van der Pijl: Vakantienieuws?

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

De vakantie is bijna om. De meeste reizen zitten er op, een enkeling mag nog gaan genieten (die heeft het dan wel verdiend na al die weken regen). Maar velen van ons (Nederlanders, Brabanders, Helmonders) hebben al een mooi kleurtje gekregen. Was het niet in een ver, altijd zonnig oord, dan was het wel gewoon in de achtertuin in de maanden juni en juli…..
Met de moderne communicatiemiddelen is het zelfs aan de andere kant van de wereld tegenwoordig mogelijk het nieuws uit je woonplaats te volgen. Waar je ook bent, internet bied je die kans. Ik kon dat natuurlijk niet laten en klikte dus regelmatig het ED aan op een beschikbare computer. Nou, ook al niet om van achterover te vallen… Tja, een vervelende brand maar verder? Fietsendieven, mannen die hun vrouw slaan, dronken automobilisten….. Ernstig, daar niet van, maar niks nieuws onder de vakantiezon. Een klein beetje triest nieuws is er ook. Had u al eerder afscheid moeten nemen van de bloggers Paul Smeulders en Mohammed Chahim, onlangs namen we afscheid van Theo van Mullekom en nu ook van Ron Peters. Gezien de reacties heeft u hun columns zeer gewaardeerd. Ik waardeer het dat zij de Helmondse politiek op deze manier onder uw aandacht hebben gebracht. Het goede nieuws is dat na Ling Ko en mijzelf er weer nieuwe columnisten zullen aantreden. Wie dat zijn zult u als trouwe lezer van de weblog wel ontdekken.
De afgelopen weken was er van alles dicht; scholen, bedrijven, winkels. Vele bureaustoelen bleven onbezet. En toch draaide het leven volop door. Zij het vaak op een lager tempo of met minder intensiteit. De brievenbus bleef bv ook wat leger. Met name bij de raadsleden vielen wat minder en vooral minder dikke enveloppen door de brievengleuf.
Maar deze week gaat ook het gemeentebestuur weer volop aan de gang. De inhoud van eerste dikke enveloppen is al weer gelezen, de commissievergaderingen staan voor de deur.
Daarin wel goed nieuws voor de vakantievierders van de komende jaren. Voor allen die ons mooie Helmond wel eens wat beter willen leren kennen en voor alle Helmonders die hun vakantie liever vlak bij huis vieren. De gemeente wil nl dat het aantal hotelkamers, bed-and-breakfast gelegenheden en vakantiewoningen wordt uitgebreid. Ook wordt nagedacht over pleziervaart op "de Knaal". Het lijkt me dat de gemeenteraad hieraan, met hier en daar wat restricties t.a.v. groen en natuur, zeker de medewerking zal verlenen. Volgende vakantie dus in Helmond Haven, aan de "Costa del Elmon" of in "Zum Hinterstrasse"?????

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

3reacties

GGG, Gefeliciteerd ED

GGG Helmond

Morgen heeft de stadsredactie van het Eindhovens Dagblad weer een nieuw onderkomen. Ditmaal op de Markt. Van harte gefeliciteerd!
We spraken een oudere ED-verslaggever die niet te spreken was over zijn zoveelste verhuizing (2 keer Marktstraat, Zuid-Koninginnewal, Kromme Steenweg en nu dus de Markt). Steeds maar weer verhuizen en dus verhuisdozen inpakken, uitpakken, weer wennen aan de nieuwe kantoorruimte et cetera, et cetera. “We lijken onderhand wel de verhuiskrant.” En wat wordt het volgende adres? Zo vroeg hij ons zonder echt een antwoord te verwachten.
Door zijn klaagzang weten wij wat we op de receptie moeten geven. Een cadeau dat het verhuisgedoe voor het personeel minimaliseert. We gaven het al eens eerder aan een vaak verhuizende relatie die het nog steeds overal mee naar toeneemt.

voor ons verhuiscadeau.
.

4reacties

Naw en Vruuger CLXVIII

Naw de Torenstraat: links een appartementencomplex en achteraan de Gaviolizaal, rechts het parkeerterrein van AH XL. Vruuger (1993) zat helemaal links Promper Bouwslag (inmiddels overgenomen door Van der Winkel en gevestigd op het industrieterrein). Waar Naw de AH XL zit, zat toen de Torro. Daarvoor zat er de Praktikum van de EDAH die (hoewel niet de bedoeling van de gemeente) daar via een truc (een lidmaatschapspas) toch detailhandel dreef.

1reactie

Dodelijk ongeval op Kanaaldijk Zuid-West

Helmond dodelijk ongeval

foto Vico Hoozemans

Vanochtend vond een zeer ernstige aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een personen auto. Een inzittende van de personen auto is daarbij overleden. Dit ongeluk was op de Kanaaldijk Zuid-West ter hoogte van de parkeerplaats richting Someren. De weg tussen de Rochadeweg en de A67 is in beide richtingen afgesloten.

20reacties

Peters: Werken, kinderen en politiek…

Column Ron Peters CDADit is mijn laatste bijdrage aan de weblog van Helmond. Terecht dat de redactie mij wees op het feit dat ik nu al voor de 3e keer mijn column te laat had ingeleverd. Hoewel ik het altijd heel leuk heb gevonden om mijn bescheiden bijdrage te leveren aan de weblog van Helmond, het combineren van een voltijds baan, 3 kinderen en een huishouden en het raadslidmaatschap maakte het dat het schrijven van de column er, te vaak, bij in schoot. Dat kan natuurlijk niet en dan moet je stoppen. Nou dat doe ik dan ook, zij het met een beetje spijt in het hart. De paar bijdragen die ik heb geleverd hebben, op onderdelen best forse discussies opgeleverd. Denk maar eens terug aan het coffeeshopbeleid. Dat is toch in de vorige periode best heftig geweest, zeker omdat het CDA vrijwel alleen stond in de gemeenteraad als het om de vestiging van de 2e coffeeshop ging. De laatste 4 jaren, dat ik voor het CDA in de raad mocht werken, is er heel veel gebeurd. Nu zit er een nieuwe coalitie en de komende jaren zullen we fors de buikriem moeten aanhalen willen we de gemeentelijke begroting sluitend krijgen. Daar gaan Helmonders wat van merken, dan kan bijna niet anders. Het zal de kunst worden om de “pijn” gelijkelijk over de stad te verdelen, al zullen we dat “natuurlijk” nooit goed doen in sommige ogen. Daar zal op het weblog van Helmond flink wat over te lezen zijn, schat ik zo in. Ik zal die discussies graag volgen en lezen wat de bezoekers van het weblog daar zoal van vinden. Ik zal ook mijn collega columnisten graag blijven volgen. Ik vond het altijd erg leuk om te lezen wat hen nu bezig hield, al was ik het lang niet altijd met ze eens. Dat is het mooie van een column, je mag schrijven wat je wilt en vooral datgene wat je bezig houd. We mopperen wel eens maar als je het allemaal eens precies bekijkt dan doen wij het in Helmond helemaal zo gek nog niet. Het kan natuurlijk altijd beter en daar moeten we, als gemeenteraad, goed oog voor hebben. Ik zal me daar de komende jaren in ieder geval voor inzetten. Ik wens alle lezers en bezoekers van het weblog van Helmond alle goeds toe en mijn collega columnisten heel veel succes en plezier.

Het ga u allen goed.

Ron Peters
Raadslid
CDA

12reacties

Naw en Vruuger CLXVII

Naw zie je het café De Gouverneur op de Havenweg 28.
Vruuger (1978) was dit een soort verzamelgebouw voor de zo genoemde alternatieve hoek: het Wereldoriëntatiecentrum (WOC), de Wereldwinkel en het Vrouwencentrum. Vruugerder deed dit gebouw dienst als pastorie van de parochie Heilig Hart.

5reacties

GGG, China

GGG Helmond

Iedere zomervakantie sturen de meeste columnisten ons een vakantiegroet met enkele vakantiefoto’s per mail. Erg attent vinden we dat.
1 Van hen zit nu in China. “Nu is het nog authentiek omdat het land nog niet overspoeld wordt door toeristen. Een land als China heeft nu nog een bijzondere geur, taal, gewoontes én architectuur. Het is daar echt niet als bij de Chinees op de hoek hoor!” Zo werd de verre reis vooraf verdedigd ten op zichtte van 18 dagen Zandvoort aan zee.

voor een strandfoto uit China.
.

41reacties

Een historische vraag

Helmond

Hoe heet de Helmondse aannemer die kort na de Tweede Wereldoorlog een eigen manier van systeembouw ontwikkelde waarvan de naam op zijn achternaam werd gebaseerd?
Geef zijn volledige naam (= voornaam, eventuele tussenvoegsels én achternaam).

Deze historische vraag werd opgesteld door
de stadshistoricus van Helmond, Giel van Hooff. 



Tussenstand:
3 punten: Mien
2 punten: Twan
1 punt:en J.E. Mulder én Vogel
-1 punt:en Els (met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
24reacties

Helmondse Helden: Heintje

En dan nu: een antiheld. Een antiheld kan ooit een held zijn geweest, maar waar een held steeds hoger boven zichzelf uitstijgt, zakt een antiheld steeds dieper in zichzelf weg, totdat hij zijn eigen karikatuur wordt. Van de vele antihelden die ik uit Helmond ken was de meest Helmondse: Heintje Fentener van Vlissingen (1921 – ’94).
Heintje was wat je noemt een type. Onder zijn jagershoedje, dat laag op zijn voorhoofd stond, puilde een woeste, bijna gezichtsbedekkende snorrebaard uit. Zelf heb ik aan de hand hiervan een wet ontdekt. Ik was erbij toen hij, puffend vanwege het warme weer, even zijn hoedje oplichtte om over zijn schedel te kunnen strijken – ineens zag ik de top van een bruin ei! Sindsdien weet ik dat als je een man met een woeste snorrebaard en een hoed tegenkomt, je mag concluderen dat er onder die hoed een gladde schedel zucht.
Misschien zijn met Heintjes kaalheid ook wel alle problemen begonnen. Hij was in zijn jeugd een knappe jongen. Over zijn ogen zei iemand eens dat alleen paarden mooiere ogen bezitten. Hij zal zich uitermate geliefd hebben gevoeld, en dan ineens die verrekte kaalheid. Heintje had hier slechts een antwoord op: permanente camouflage. Toen hij bij de Vlisco ging werken, bedong hij zelfs dat hij op kantoor steeds een pet mocht dragen, min of meer een recept voor eigenaardigheid.Lees verder »

4reacties

Naw en Vruuger CLXVI

Naw zie je computerwinkel Elektronika Land aan het Binderseind. De steeg links van dit pand werd vernoemd naar De Loop die daar ooit stroomde.
Vruuger (1965) zat daar een depot van Snelreparatie R.A.F. uit Bladel.Zoals altijd: weet je meer, zet dat dan hieronder neer.

10reacties

Niessen: Aanslag Coffeeshop

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

De aanslag op de coffeeshop Carpe Diem vrijdagochtend doet de discussie over het halfslachtige gedoogbeleid in Nederland weer oplaaien. De twee brutale aanslagen in korte tijd komen naar alle waarschijnlijkheid uit de hoek van de georganiseerde criminaliteit die de aanvoer van softdrugs regelt. De politie heeft dertig man op de zaak gezet maar dan?
De wijze waarop de productie van de hennepteelt is georganiseerd zal de feitelijke opdrachtgevers van deze acties sowieso buiten schot houden. Een jaar geleden zag ik op een film van de politie over de georganiseerde hennepteelt hoe omvangrijk en groots deze is opgezet en hoeveel geld daarin omgaat. Griezelig is ook dat onder- en bovenwereld in dit circuit door elkaar heenlopen. De top van dit soort criminele organisaties is dus maar heel moeilijk grijpbaar en als ze eindelijk eens iemand hebben dan blijkt de straf waarmee deze lieden wegkomen een lachertje.
Voor een gemiddelde hennepteler is zijn business nog steeds rendabel als de politie 1 van de 5 hennepoogsten per jaar onderschept en deze plus de bijgehorende apparatuur in beslag neemt. Daarbij lopen de telers nauwelijks risico want als de woningbouwcorporatie hen op straat zet is de gemeente altijd verplicht deze mensen vervangende woonruimte (gemeubileerd en al) aan te bieden. Mocht de teler kinderen hebben dan mag het gezin sowieso niet zondermeer op straat worden gezet, iets waar door deze telers triest genoeg gebruik van wordt gemaakt.
Om in Helmond de illegale handel in softdrugs tegen te gaan is het openen van een tweede en of derde verkooppunt noodzakelijk. In deze zaken kan dan gewerkt worden met pasjessystemen waarbij te jonge klanten geweerd worden. De wijze waarop hier nu door de 'productiekant' op wordt gereageerd zal mijn inziens de roep om nu ook de achterkant te legaliseren alleen maar sterker maken. In ieder geval kun je de georganiseerde misdaad daar dan een echte slag mee toebrengen. Want dat deze een halt moet worden toegeroepen mag duidelijk zijn.

Ellen Niessen
Raadslid
VVD

Grondspeculatie levert geen geld op (JC)

Hele steden en dorpen dreigen failliet te gaan omdat de zo genaamde crisis de bouw laat instorten. Dat is op haar beurt weer slecht voor de verkoop van percelen grond. Gevolg: de gemeenten blijven met onverkoopbare grond zitten en grondbedrijven zakken in het moeras.
In Helmond is het niet anders. Bouwplannen worden getemporiseerd (op de lange baan geschoven in gewoon Nederlands) of geschrapt. Recent is zelfs de projectontwikkelaar voor de binnenstad de laan uitgestuurd omdat die niet met genoeg geld over de brug wilde komen.
Voor een paar bewoners van chique dure wijk De Groene Loper (langs de kanaal waar voorheen Van Dam stond) is de maat vol. Veiligheid, privacy en ‘leefgenoot’ staan volgens hen in de wijk in aanbouw onder zware druk. “De geweldige uitgangspunten zijn totaal niet gerealiseerd” schrijven vijf woningkopers in een brief aan de leden der gemeenteraad. Namens deze schrijft burgemeester Jacobs terug dat dit n typisch geval is van jammer maar helaas. “Projectontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed handelt niet anders dan de gemeente Helmond zou doen bij de ontwikkeling van een woonwijk.” Om vervolgens met een hele rij redenen te komen waarom de uitvoering niet opschiet, van bodemsanering tot een strenge winter. Het lijkt de NS wel! Jacobs besluit zijn brief onbedoeld ironisch met “U heeft onze volledige steun en wij wensen u de komende periode veel succes bij de realisatie van uw bouwplannen.
Wat zo een storm in een glas water vooral aantoont, is dat de controle van overheden op bouwplannen heel wat strenger moet. Voor zover ze daar na alle bezuinigingen de kennis van zaken nog voor in huis hebben. Maar vooral dat gemeenten niet moeten speculeren met gronden. De overheid – gemeenten voorop – als koper van (potentiële) bouwgrond is er gekomen omdat speculanten niet te vertrouwen bleken en bouwprojecten onbetaalbaar maakten. Vreemd genoeg kun je dan in Nederland als overheid kennelijk niks anders doen dan het spelletje meespelen. Om nu met de gebakken peren te zitten. Net als overigens in de jaren ’80. Toen ook Helmond een artikel 12 gemeente was, dat wil zeggen onder toezicht van het rijk stond.
Dat er iets grondig fout zit in de Nederlandse bouwwereld weten we al tientallen jaren, ook zonder klokkenluiders. Gemeentelijke grondbanken zijn of de melkkoe van de gemeente, of – zoals de komende jaren – de aanleiding voor forse bezuinigingen. Dat moet toch anders kunnen denk ik dan.

                                                          Was getekend,