Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Naw en Vruuger CLXXXVI

Naw bij het kasteel het poortgebouw met restaurant Berlaer, links de Vliscomuur. Vruuger (1917 – 1927) zat er de bijzondere Protestants Christelijke school De Wiel. Aanvankelijk een kleine school in het katholieke Helmond. Maar de hard groeiende industrie trok steeds meer niet-katholiek personeel waardoor het leerlingaantal steeg. Later ontstond uit deze school de huidige Wilhelminaschool. Nadat het kasteel tot kasteel-raadhuis was verbouwd werd de benedenverdieping uitgebroken en ontstond het huidige poortgebouw.

11reacties

Wij roepen Mien naar voren

Vandaag is het zover: de officiële bekendmaking wie de tweede helft van 2010 van De kennisquiz over Helmond won. In deze ronde van 26 vragen scoorden maar liefst 16 verschillende Helmonders 1 of meer punten. Een absoluut record. Nooit eerder haalde zoveel Helmonders 1 of meer punten in een ronde van deze kennisquiz.
Ook deze ronde wist natuurlijk weer 1 Helmonder de meeste juiste antwoorden te geven. Daarmee haalde hij de meeste punten en daarom mag hij zich dus met recht een kenner van Helmond noemen. Zijn naam is Mien.
Van harte gefeliciteerd met je zege Mien. De eer, de eeuwige roem én ook deze tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou:

De kennisquiz over Helmond

Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke pagina van De weblog van Helmond tot in lengte der dagen sieren.
Het woord is aan Mien:


Apetrots ben ik. Of beter gezegd: ‘Catsproud’. Eer en eeuwige roem vergaren op deze weblog is geen kattenpis. Het was flink puzzelen en zoeken geblazen. Mede dankzij een vliegende start wordt nu Mien naam digitaal bijgebeiteld in de befaamde stoeptegels van de Catwalk of Fame. Hiep hiep hoera. Mijn dank gaat uit naar de redactie die altijd maar weer nieuwe vragen weet te verzinnen en naar alle andere deelnemers die door hun antwoorden mij af en toe een schot voor open doel gaven.
Sinds kort spook ik pas rond in dit mooie online labyrint. Ik heb als niet-Hellemonder dankzij dit weblog al veel kennis opgedaan over deze bijzondere stad. Mijn roots liggen in Limburg en lange tijd heb ik in Tilburg gewoond. Frapant is de overeenkomst tussen de Kruikezeiker en de Keiebijter. Beiden nemen geen blad voor de mond en weten hoe te feesten. I like it. Sinds 2005 bivakkeer ik in Helmond West. Een volkswijk naar mijn hart. Die wordt de komende jaren opgepimpt of uit elkaar gerukt. Het is maar hoe je het bekijkt. Hoe moeizaam dit proces soms verloopt is te lezen in de weblogs die ik op dit weblog schrijf (Nieuws uit West). Columns schrijven is mijn hobby. Voor de liefhebber klik hier voor een overzicht van mijn columns.
Als informatiespeurder en cijferfetisjist ben ik de annalen van de Kennisquiz even ingedoken. Wat viel op? Dat er in 19 speelronden 511 vragen gesteld zijn waarin 836 punten te verdienen waren. Dat Ad, Helga, Noud, Angelique en fr@ boy slim de Top 5 vormen van spelers met het meest aantal vergaarde punten. Dat WWWWW-spel en Zomerspel synoniemen zijn voor Kennisquiz. Dat sponsoren, Café de Wekkerrr …, Velvet Lounge, Grand-Café restaurant Toff, Theater ’t Speelhuis, vroeger zorgden voor leuke prijzen en feestgelegenheid.
Er gaat een mooie historie schuil achter de Kennisquiz. De lol en gretigheid waarmee de mensen op dit weblog zoeken naar antwoorden vind ik keileuk. Ik zie dan ook uit naar de nieuwe speelronde. Rest mij nog om iedereen een fijn nieuwjaar te wensen. Tot 2011, zegt de gek zelf.

Mien

24reacties

Cafetariabaas neemt mes in eigen hand

cafetaria New Boemerang HelmondDe politie heeft bij een uit de hand gelopen ruzie in de 3e Haagstraat 3 verdachten aangehouden. De 28-jarige man (uit Uden) van de uitbaatster van  Cafetaria New Boemerang zou gisterenavond omstreeks 18.15 uur voor het cafetaria aan de 3e Haagstraat een 20-jarige Helmonder met een steekwapen hebben gestoken.
Het voorlopig dieptepunt in een lange reeks van incidenten. Want vanwege de maandenlange overlast van jongeren voor met name de uitbaatster van de frietzaak wees burgemeester Fons Jacobs begin dit jaar die plek aan als gebied waarbinnen een gebiedsverbod kan gelden. Na de eerste klachten en een verzoek tot hulp destijds van de uitbaatster van het cafetaria reageerde burgemeester Fons Jacobs nogal ontactisch. Zijn advies aan haar was om “doortastend op te treden'”. Jacobs vond het wangedrag van de jongeren niet acceptabel’, maar vond ook dat de snackbarhoudster moest laten zien dat ze de baas in haar zaak is. Stadsbreed en binnen de Helmondse politiek ontstond flinke commotie over die uitspraken.
De Udenaar wordt verdacht van het verwonden van een 20-jarige Helmonder met een steekwapen. De jongeman liep hierdoor een lichte verwonding op aan zijn been. Later, nadat het politieonderzoek vorderde, is de ook 20-jarige man buiten heterdaad aangehouden. Dat gebeurde omstreeks 23.30 uur op de Nieuwstraat. Omstreeks 23.45 uur hield de politie, eveneens buiten heterdaad, een derde verdachte aan; een 20-jarige Helmonder. Zij worden als betrokkenen gezien bij het conflict.
Kort voor 18.15 uur zou de 28-jarige verdachte uit Uden en zijn 26-jarige vrouw ruzie hebben gekregen met een aantal jongeren. Die weigerden te stoppen met het gooien van sneeuwballen tegen de ruit van de in de 3e Haagstraat gelegen frietzaak New Boemerang van de vrouw en haar man. De eigenaresse sprak 1 van de jongeren op straat aan om ermee te stoppen. Ze kreeg vervolgens een sneeuwbal in haar gezicht en zou op straat omver zijn geduwd. Hierna liep zij terug de zaak in.
Daarop ging haar man naar buiten om de belager van zijn vrouw aan te spreken. Ook hij kreeg een sneeuwbal tegen zijn hoofd gegooid. Daarop greep hij de jongen vast die de sneeuwbal gooide. Op dat moment werd hij belaagd door een andere jongen en deze zou hem ook geschopt hebben. Hierna zou de 28-jarige man 1 van hen gestoken hebben.
De 28-jarige verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek; beide 20-jarige verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek. De vrouw van de 28-jarige verdachte deed aangifte van mishandeling. De politie is nog bezig met het onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

2reacties

Van der Zanden: Hoop

Column Nathalie van der Zanden SP Helmond

Vorig weekend heb ik een flinke winterwandeling gemaakt. Ik moest er gewoon even uit. De aanhoudende sneeuwval had onze achtertuin, de Brouwhuisse heide, in een prachtig winterlandschap omgetoverd. Ik had de keuze, achter mijn computer blijven zitten voor het schrijven van mijn 6 wekelijks column of de natuur in.

Wandelend door het bos zag ik dat ondanks het donkere weer het bos door het ontbreken van de bladeren lichter was. Bijna doorschijnend. En dat het licht de sneeuw op de grond raakte waardoor de schemering langer leek weg te blijven. De frisse lucht deed me goed en zorgde ervoor dat de accu weer wat werd opgeladen.

Natuurlijk hoort het opladen van de accu ook bij deze tijd van kerst en Nieuwjaar.

Ik gebruik deze periode dan ook graag om even stil te staan bij wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en het nieuwe jaar ons hopelijk zal brengen. We hopen allemaal het beste, voor onze kinderen, voor onze familie en vrienden, ons zelf en voor alle mensen.

Maar gelukkig, we hoeven het niet bij hopen te laten. Samen kunnen we ons land, onze stad, onze buurt beter maken. Ja, zelfs de wereld kan en moet beter, eerlijker, vreedzamer. Dit was, is en blijft de inzet van onze partij.

Daarom verzamel ik mijn krachten om me op te maken voor een strijdbaar jaar en wens iedereen fijne dagen en een goed en gezond 2011.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

5reacties

"Het eerste jaar Lakei"

logo poppodium Lakei Helmond

2010 zit er bijna op. Nog enkele dagen en dan zit dus ook het eerste jaar voor Poppodium Lakei erop. Dat betekent dat we terug gaan blikken. Wat heeft dit eerste jaar ons gebracht. Eén woord omschrijft dit eerste jaar voor mij het beste. Leerzaam. Het was een leerzaam jaar.

Zoals de gemeente ons had verzocht, hebben we het eerste jaar breed ingestoken. Breed in de zin van veel verschillende muziekstromingen. En zo kon het gebeuren dat dit jaar hiphop werd afgewisseld met folk en death metal met techno. En alles wat er tussen zit. Nu terugblikkend kan (voorzichtig!) geconcludeerd worden dat die brede insteek inzicht heeft gegeven over waar Helmond wel en niet voor warm loopt. Met die wetenschap kunnen wij weer verder.

Persoonlijk denk ik dat we ons het eerste half jaar misschien wel teveel op landelijk niveau als poppodium hebben willen profileren. Binnen zo kort mogelijke tijd onszelf laten zien in de wereld van de popmuziek (lees: de Randstad). Op dat moment was dat een logische insteek. Nadat ik in de zomer in dienst ben gekomen van Lakei, heb ik vooral ingestoken op profilering van Lakei in Helmond (en omgeving). We moeten eerst op het netvlies van de Helmonders komen staan, dan kunnen we van daaruit de olievlek groter later worden naar de regio, vervolgens naar heel Brabant en Limburg, etc. Een omkering van het traject zoals dat het eerste half jaar werd gelopen dus eigenlijk. Zonder mezelf daarbij op de schouders te willen kloppen, kun je zien dat met name de laatste maanden Lakei meer in het nieuws is, samenwerkt met verschillende partijen (van Muziekcafé tot ROC Ter AA) én meer bezoekers trekt. Dat geeft hoop voor de toekomst. Met die wetenschap kunnen wij verder.

Robbie van Stiphout, Day Six,  Progrockfestival, poppodium Lakei, Helmond Wat ik vooral ook enorm waardeer zijn de initiatieven vanuit de (Helmondse) bevolking zelf. In samenwerking met een aantal Helmondse acts werd een prima festival in elkaar gezet (Nevelpop), in samenwerking met de SWH en met B-Jam werd in Lakei een internationale breakdance-wedstrijd gehouden, met een fanatieke computer/twitter wizard werd het Twitterfestival in Lakei georganiseerd en met een oud-wethouder uit Venray kon Lakei een succesvol Progrock-festival aanbieden. En we zijn op dat moment ook alweer met verschillende mensen in gesprek voor soortgelijke initiatieven voor 2011. Helemaal goed. Met de wetenschap dat er zoveel inspiratie en organisatietalent in Helmond aanwezig is, kunnen we verder.

2011 wordt ongetwijfeld een mooi jaar. Ik wens ook u en de uwen een fantastisch, gezond, gelukkig en muzikaal 2011 toe.

Wim Strijbosch
Directeur poppodium Lakei

2reacties

Naw en Vruuger CLXXXV

Naw de Ameideflat, het Ameideplein en rechts het pand waar dit jaar zoveel over te doen was. Vruuger (jaren 60) stond links de fabriek van Prinzen en Van Glabbeek waar toen stoffen werden geproduceerd.

14reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Helmond

Vandaag (donderdag 23 december) maximaal 2 antwoorden per deelnemer!



Tussenstand: 
5 punten: Mien
2 punten: Twan én Vogel én Erik én Ellen én Ad
1 punt:en J.E. Mulder én Astrid én ad én wilma én Sjef én Anita én Patricia én
1 punten: Noud én Martin én mirjam

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Helmondse Held: Hans van de Waarsenburg

logo of embleem van Helmondse HeldenWaarom heeft Helmond eigenlijk geen beroemde romanciers opgeleverd? Menigeen zal dit aan een gebrek aan plaatselijk talent wijten, maar statistisch is dat onmogelijk. Zelfs een dorp als Deurne telt al vier, vijf van zulke schrijvers, en zou Helmond er dan niet eentje kunnen tellen? Bovendien overschatten mensen het talent dat nodig is om als schrijver beroemd te worden. Elk jaar krijgen ettelijke damesauteurs van de media ruimschoots gelegenheid om hun jongste pennenvruchten aan te prijzen, maar het is heus niet zo dat wij daarin evenzoveel meesterwerken mogen verwelkomen.
Nee, volgens mij hebben twee zaken gespeeld: de Helmondse onzekerheid (om de term minderwaardigheidscomplex eens niet te gebruiken) en het gegeven dat de Helmondse samenleving behoorlijk ingewikkeld was, zoals deze portretserie al laat zien. De sociale tegenstellingen in de stad waren niet absoluut en onoverkomelijk en een romanschrijver kan daarmee nauwelijks uit de voeten. Denk aan Louis Paul Boon, die een boekenkast volschreef over Aalst, waar vijftig jaar eerder dan in Nederland de industrialisatie aanving. Boon hanteert als basisidee dat de lokale bevolking was verdeeld in onderdrukkers en onderdrukten. Ik geloof nooit dat hij daarmee de werkelijkheid recht heeft gedaan, maar het gaat erom dat in zijn geval die werkelijkheid nog net eenvoudig genoeg was om tot dat basisidee gereduceerd te kunnen worden.

Lees verder »

1reactie

GGG, Geruisloos spoor

GGG Helmond

Bij ruim 450 woningen aan het spoor is sprake van te veel geluidshinder door treinen. Veel bewoners hebben hier al jarenlang last van. Zij laten hier met regelmaat van zich horen.
Gemeente Helmond en spoorwegbeheerder ProRail lieten zojuist weten de ultieme oplossing gevonden te hebben. Een resultaat om trots op te zijn en passend bij het huidige tijdsmoment.

voor de geluidloze en smaakvolle oplossing.
.

6reacties

Van der Pijl: lijstjes

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

Aan het eind van het jaar worden traditioneel lijstjes gemaakt.
Wie is de beste, wat maakte de meeste indruk, wie heeft het meeste, wat is de mooiste…..
Ik wil in mijn laatste column van dit jaar aan deze traditie meedoen en zal mijn persoonlijke lijstjes van 2010 presenteren.
Het mooiste Helmondse evenement:
3. de kasteeltuinconcerten, heerlijke muziek, voor jong en oud, voor elk wat wils, gezellig en nog gratis ook
2. Helmond Winterstad, een nieuw sfeervol evenement voor alle Helmonders op een prachtlocatie
1. het kasteel van Sinterklaas, ik heb er maar één woord voor: ontroerend!
Het Helmondse politieke hoogtepunt:
3. de begrotingsvergadering omdat het nu eenmaal traditioneel het politiek hoogtepunt van het jaar is
2. de saamhorigheid in de PvdA-fractie
1. voor mij dan toch het mogen toetreden tot de gemeenteraad
Het Helmondse politieke dieptepunt:
3. het niet in het college komen van de PvdA
2. het grote aantal PVV-stemmers (omdat dit uitdrukking geeft aan heersende grote ontevredenheid)
1. het moeten onderduiken van burgemeester Jacobs vanwege lafhartige bedreigingen
Helmonds grootste trots:
3. Helmonds collectie kunst in de openbare ruimte
2. de talloze vrijwilligers die heel veel geweldige evenementen in Helmond tot een waar feest weten te maken
1. Helmond heeft de Beste Markt van Nederland
Helmondse man van het jaar:
3 Paul Smeulders van GroenLinks, de jongste lijsttrekker voor de Statenverkiezingen van 3 maart a.s.
2. burgemeester Jacobs die met zijn vrouw moest onderduiken vanwege lafhartige bedreigingen
1. Mohammed Chahim, hij stond zijn raadszetel af omdat hij vindt dat er een vrouw in de PvdA-fractie thuishoort
Helmondse vrouw van het jaar:
3. als eerbetoon: oud-wethouder Trix Houthooft-Stocks die afscheid nam van de Helmondse politiek
2. Ling Ko van GroenLinks als aanstormend politiek talent
1. Annegien Wijnands, de PvdA lijsttrekker voor de Statenverkiezingen op 3 maart a.s.
De grootste Helmondse schok:
3. de explosie in de flat op de Suytkade
2. de aanslagen op de coffeeshop op de Ameidewal
1. de bedreiging van have en leven van onze burgemeester door criminelen
De grootste Helmondse opluchting:
3. er was net genoeg strooizout….
2. het taxivervoer voor rolstoelgebruikers dat in de nacht van oud op nieuw mogelijk blijft
1. het thuiskomen afgelopen zondag van burgemeester Jacobs en zijn vrouw

Ik wens alle lezers prettige, vredige kerstdagen en een heel mooi positief spraakmakend 2011!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

44reacties

Hoe druk was het net op de schaatsbaan?

Helmond

We hebben het aantal mensen geteld dat zojuist om 12.30 uur op de schaatsbaan voor het kasteel (Helmond Winterstad) aan het schaatsen waren.
Wat was dat aantal mensen (in cijfers!!) om 12.30 uur?

Vandaag tot en met 23.59 uur mag je 1 antwoord geven en morgen tot 09.30 uur mag je nog een antwoord geven. Het antwoord dat het dichtste in de buurt ligt levert die persoon of personen 1 punt op.



Tussenstand: 
5 punten: Mien
2 punten: Twan én Vogel én Erik én Ellen én Ad
1 punt:en J.E. Mulder én Astrid én ad én wilma én Sjef én Anita én
1 punten: Patricia én Noud én Martin

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Naw en Vruuger CLXXXIV

Naw, kijkend richting Eindhoven, zie je het einde van de Kasteel Traverse dat aansluit op de Europaweg. De huizen links liggen aan de Carolus- en Oranjelaan. Vruuger (1966-1967) was men bezig de Europaweg aan te leggen. Een ieder zal begrijpen dat villa De Klaproos (rechts) dat niet overleefde.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
2reacties

Citymarketing via de Traverse

Groep5700 Citymarketing HelmondHet marketing- en communicatiebureau Groep5700 deed onderzoek naar de naamsbekendheid van onze stad. Op het centraal station in Utrecht werd op 6 december 100 passanten gevraagd naar de identiteit en het imago van Helmond. De resultaten zijn verrassend.
Slechts 31% van de ondervraagde passanten (ouder dan 21 jaar) kent Helmond en maar 25% wist het te liggen. Hiervan zegt maar liefst 58% Helmond te kennen vanwege Helmond Sport. Marcel Zijp van Groep5700: "Er zou Helmond alles aan gelegen moeten zijn om de naam Helmond Sport te laten bestaan en niet te verbinden aan 1 of ander bedrijfsmerk."
Een conclusie die het bureau uit hun onderzoek trekt is dat de Helmondse citymarketing zich moet richten op mensen in de eigen regio. Dat is vele malen effectiever dan het streven naar een grotere naamsbekendheid in Nederland. "Je kunt dan wel een bekende, goede naam hebben in de Betuwe en in Noord-Holland, maar als die mensen toch nooit onze kant op komen heb je daar uiteindelijk niets aan. Als je mensen uit Brandevoort (die vaak liever in Eindhoven shoppen) of Deurne (voorbeeld van een dorp met steeds meer eigen winkelfaciliteiten) niet kunt boeien, dan lukt het al helemaal niet om andere Nederlanders naar de stad te trekken."
Opmerkelijk is dat Groep5700 de Traverse in dit kader als een zegen ziet. "Na ons onderzoek in Utrecht stelden we dezelfde prangende vraag op Twitter. Wat bleek: mensen die reageerden hadden het vooral over 'de doorgaande weg naar Eindhoven'. Die mensen kennen onze stad dus, ze komen er zelfs al regelmatig doorheen. Het is slechts een kleine stap om ze ook te bewegen eens van die Traverse af te draaien. Maak het aantrekkelijk, biedt gemak en beleving. Een keertje gratis parkeren, een bezoekje aan 't Speelhuis, een lekker kopje koffie, een gratis rondje in de draaimolen. En er dan maar op vertrouwen dat het niet bij dat ene bezoekje blijft! De Traverse als middel: toekomstige rondwegen om Helmond heen zouden dus een doorn in het oog moeten zijn voor de marketeers die werken aan de identiteit en het imago van onze stad."
Helmond wil een regiofunctie bekleden. Maar ook Helmond Sport en 't Speelhuis hebben zich wel eens in die termen uitgelaten. Zijp: "Laten we eens kijken hoe we Helmond als geheel belangrijker kunnen maken in de regio. Bereiken we dan niet meer dan met investeren in landelijke naamsbekendheid?"

13reacties

Bodem speeltuin met PCB verontreinigd

verontreinigde gebieden Rijpelberg HelmondIn een plantsoen in het Sallandhof en op de hoek van de Kennemerland en de Gooisehof is PCB (polychloorbifenylen) in de bodem gevonden. Stichting Woonpartners ontdekte deze verontreiniging in de Rijpelberg tijdens een bodemonderzoek in verband met de verkoop van 1 van haar huurwoningen. De herkomst van de vervuiling is nog onbekend.
PCB is een verzamelnaam voor stoffen die tot 1985 werden gebruikt, onder andere als vloeibaar isolatiemateriaal in transformatoren en als stabilisator in kunststoffen en weekmaker in verf. PCB zijn giftig maar worden vrijwel uitsluitend met voedsel opgenomen.
De verontreiniging is aangetroffen in plantsoenen, onder wegverharding, in tuinen en in een speeltuin in de bovenste 1,5 meter van de bodem, zie bijgaande grote luchtfoto. Op advies van de GGD worden de speeltuin en het aangrenzende plantsoen afgezet met een hek. De verontreinigde grond in de speeltuin en het aangrenzende plantsoen wordt zo snel mogelijk afgegraven. Om de risico’s en eventuele verdere maatregelen in het overige gebied te kunnen bepalen, wordt in januari en februari een detailonderzoek uitgevoerd, met name in de tuinen van de 88 woningen in het onderzoeksgebied.
Gisteren zijn de betrokken bewoners tijdens een informatiebijeenkomst gexefnformeerd over de aangetroffen verontreiniging en de te nemen vervolgstappen. Deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden in nauwe samenwerking met stichting Woonpartners en de GGD. Voor vragen van de bewoners is er een telefonische helpdesk ingericht.

7reacties

Repliek op een krantenartikel


Op zaterdag 20 november vergastte Chris Manders uw lezers in het wonen-katern op zijn mening over de nieuwe centrumbibliotheek in Helmond.
Onder het motto: “zo’n recensie schrijven kan ik ook wel” veroorloof ik mij de vrijheid om op zijn kritiek te reageren en hem, in een vergelijkbare stijl, van repliek te dienen.
De voorpagina van het katern bestaat uit een foto van de entree van het gebouw afgebeeld met daaronder in grote letters: “Helmondse bibliotheek straalt onrust uit”. Dat is een nadrukkelijk statement; je verwacht dat dit in het artikel onderbouwd zal worden. Maar nee… na lezen en herlezen blijkt het bij deze losse flodder te blijven.
Het artikel zelf beslaat anderhalve pagina. Over de volle breedte ervan lezen we: “Allemaal liflafjes en onnodige beweginkjes”.
Je schrikt nu toch en je wilt wel weten wat er allemaal zo mis is met het gebouw en hoe dat door de recensent onderbouwd zal worden. Daarom meteen door naar de kop van het artikel.
Hier meent Chris met zekerheid te kunnen stellen dat Piet Blom, de architect van het Speelhuis, de Bastille in Enschede, de Kasbah in Hengelo en de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam, zich in zijn graf zal omdraaien. Dit dan vanwege de door Chris waargenomen, maar nog steeds niet met ons gedeelde, onrust en liflafjes.
Natuurlijk weet ik niet hoe goed Chris en Piet elkaar kenden. Daarom weet ik ook niet waarom hij zo zeker weet dat Piet Blom zich in zijn graf zal omdraaien maar ikzelf twijfel sterk aan zijn boude bewering.
Piet Blom is met zijn spraakmakende architectuur uiteraard zelf ook onderwerp van sarcastische recensenten geweest. Zijn gebouwen, in het bijzonder het schitterende Speelhuis, dragen kenmerken in zich die je ogen en hersenen een vragend gevoel van onrust geven; zowel het exterieur als het interieur van het Speelhuis zijn daar exponenten van.

Lees verder »

Ko: Groter, kleiner, precies goed?

Columnist Ling Ko GroenLinks Helmond

Ik heb het over het takenpakket van gemeenten en de bestuurlijke schaalvergroting of -verkleining die daarmee gepaard kan gaan. De komende jaren zal de gemeente uitgedaagd worden met de vanuit het rijk opgedragen bezuinigingen. Deze taakstelling biedt interessante kansen voor een andere bestuursstructuur, maar zou ook kunnen leiden tot bedreigingen. Hoe dan ook, de tendens van decentralisatie van taken van het rijk naar de gemeenten wordt steeds sterker. Zo komt er één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt waarbij Wajong, Wsw, Wij en de Wwb samengevoegd worden. Er gaan geluiden op om het UWV op te heffen en een flink aantal taken van deze organisatie bij de gemeente onder te brengen. Met deze nieuwe regeling beoogt het kabinet een forse besparing op de sociale zekerheid te realiseren. Ook het overhevelen van de jeugdzorg en delen van de AWBZ leidt tot een aanzienlijke vergroting van het gemeentelijke takenpakket. Argumenten hiervoor worden veelal gezocht in het kader van de bezuinigingen.

Enerzijds biedt decentralisatie van taken naar gemeenten kansen om binnen bestuurslagen financiële voordelen te behalen en een efficiencyslag te realiseren. Door minder het rijk, maar meer de gemeente centraal te stellen komt de overheid dichter bij de burger te staan. Zodoende kan er meer maatwerk worden geleverd. Als lokale overheid weet je immers wat er tussen je grenzen speelt en welke aanpak daarvoor vereist is. Daarmee kan de autonomie van de bestuurslaag die het dichtst bij de burger staat versterkt worden.

Anderzijds zijn de al dan niet veronderstelde voordelen slechts te behalen wanneer gemeenten ook daadwerkelijk financieel in staat zijn om de extra taken naar behoren uit te voeren. Je zou zeggen dat met de decentralisatie van taken ook de bijbehorende budgetten overgeheveld worden, maar helaas is dit in de meeste gevallen niet zo. De doorwerking van rijksbezuinigingen leiden tot extra kosten voor gemeenten en ook het Gemeentefonds is geen vetpot meer. Kortingen op specifieke uitkeringen zoals de Wwb, Wajong en Wsw leveren tevens minder inkomsten op. En tot slot zijn gemeenten ook nog eens genoodzaakt in de eigen begroting te hakken door de economische crisis.
Een vreemde zaak eigenlijk, het rijk geeft de gemeenten meer verantwoordelijkheid maar niet de bijpassende beleidsvrijheid en financiële middelen waardoor goede uitvoerbaarheid van regelingen belemmerd wordt. Gemeenten worden hiermee steeds meer een slechte uitvoeringsloket.

Lees verder »