Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

Wederom uitgaansgeweld op Steenweg

Op de Steenweg is vannacht wederom gevochten. Het zou onder meer gaan om een vechtpartij in de pas geopende Club Tien. Er zou met glas zijn gegooid, een gewonde man werd in de handboeien in een ambulance afgevoerd en er zouden 2 personen aangehouden zijn. De politie sloot de Steenweg daarom vannacht na 2 uur af (en opende die weer voor 3 uur). Dat lieten diverse omstanders ons weten.

Helmond

Niet de eerste keer deze maand dat het uit de hand loopt met uitgaan op de Steenweg. In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli hield de politie 9 personen op en rondom de Steenweg aan na vechtpartijen en geweld richting de politie. Afgelopen dinsdag werden daar nog 2 Helmonders voor opgepakt. Lees desgewenst de uitgebreide berichten op 10 en 29 juli bij het nieuws. Jeroen Loohuis, buurtbrigadier van de Helmondse politie, liet gistermiddag weten dat er nog meer aanhouding volgen omdat er in dat gebied cameratoezicht is.
In het weekend van 9 en en 10 juli was er kermis in Helmond en werd een deel van de problemen daaraan toegeschreven. Dit weekend was er geen kermis…

1reactie

CDA als mosterd na de maaltijd?

Soms verneem je wel eens iets van hoe het binnen de Helmondse politiek werkt. Soms via (sterke) verhalen, soms van horen zeggen. Deze keer stuitten we op iets dat we graag voorleggen. Het onderwerp/speelveld is de wijkaccommodaties die moeten sluiten.

Afgelopen donderdag (28 juli) om 17.59 uur dient de SP-fractie het verzoek in om het besluit over die sluitingen 2 maanden uit stellen. Per mail werd het bij de voorzitter van de raadscommissie Samenleving, Harrie van Dijk, ingediend.
Vrijdagochtend volgt meteen overleg tussen Harrie van Dijk en de verantwoordelijke wethouder Margreet de Leeuw. Zij besluiten de SP grotendeels tegemoet te komen. Maar in plaats van 2 maanden uitstel, wordt voor 1 maand uitstel gekozen. Die ochtend om 10.29 uur wordt dat naar betrokkenen van het presidium gemaild die formeel de bevoegdheid hebben de agenda te bepalen. Gegeven het eensluidend besluit van de voorzitter en de wethouder in feite een hamerstuk dat het presidium binnenkort bekend zal maken.
Tot zover niets raars. Maar…
Diezelfde vrijdag (gisteren dus) om 16.26 uur stuurt het CDA een persbericht rond dat begint met “De CDA fractie Helmond ondersteunt het verzoek van de fractie van de SP om behandeling van de herziening accommodatiebeleid uit te stellen met één maand.” Het bericht dat wij daarover maakten is hier te lezen.
mosterd maaltijd HelmondEen vreemd moment lijkt ons om dan nog te pleiten voor uitstel als dat uitstel in feite al rond is. Of zien we dat verkeerd? We legden het bovenstaande voor aan de fractievoorzitter van het CDA, Thijs van Wetten. Die liet ons weten dat het CDA zowel telefonisch als schriftelijk door de SP was gevraagd dit voorstel te ondersteunen. Zij besloten dat te doen en middels een persbericht kenbaar te maken. “We zijn dus met ons persbericht tegemoet gekomen aan het verzoek van de SP en wachten de besluitvorming van het presidium af” aldus Thijs van Wetten.

12reacties

GGG, Knokploegen

GGG Helmond

Het plan van bewoners van onze binnenstad om knokploegen op te richten kreeg veel publiciteit. In de Helmondse krant, AD, De Telegraaf, Spits en waar stond het eigenlijk niet een maand geleden? Toen we dat destijds allemaal lazen, zeiden we op de redactie “dat zal in Helmond zo’n vaart niet lopen”. Tót deze week hadden we gelijk.

voor 2 foto’s van hun trainingskamp met hele jonge rekruten.
.

3reacties

Van der Zanden: voorkomen is beter…

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondJong en dakloos: dit is een nieuwe ontwikkeling die ook in Helmond speelt. De roep om meer opvangmogelijkheden is begrijpelijk, maar beter nog is om het probleem te voorkomen.

Hoewel het begrip dakloze van alle tijden is, is er de laatste tijd een verandering in de daklozenwereld gaande. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren, gewild of ongewild, deel uitmaken van deze subcultuur. Volgens recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer zijn er op dit moment in Nederland zo’n 9000 deels dakloze zwerfjongeren in de leeftijd tot 23 jaar.

Eerder deze maand besteedde het Eindhovens Dagblad aandacht aan het onderwerp. De artikelen “Toename zwerfjeugd Helmond” (13 juli) en “Helmond praat over zwervers” (14 juli) bevestigen het beeld dat eenzelfde ontwikkeling ook in Helmond gaande is.

Bij de traditionele dakloze gaat het vaak om mensen die op latere leeftijd de grip op hun leven zijn kwijtgeraakt. Bij de jongeren lukt het niet eens om grip op hun leven te krijgen. Waarom groeit dit probleem?

Laten we eerst vaststellen dat het gelukkig met de meeste jongeren wel goed gaat. Maar iedere dakloze jongere is er één teveel. Een valse start waardoor het niet goed gaat op school, gevolgd door een opeenstapeling van problemen is meestal de oorzaak van deze situatie.

Ook jeugdhulpverleners zoeken naar verklaringen voor deze toenames. Wat zij van de jongeren horen is dat de wereld steeds ingewikkelder wordt en de drempel naar hulpverlenende instanties steeds hoger. Immers, dakloze jongeren moeten vanaf hun 18e, het moment dat zij voor de wet volwassen zijn, steeds meer regelen. Dat, terwijl zij in de meeste gevallen niet terug kunnen vallen op hun ouders.

Om deze cirkel te doorbreken is het zaak dat de gemeente signalen zoals die van bijvoorbeeld het Jongeren Inlooppunt (JIP) serieus neemt en behalve daklozenbeleid ook aandacht heeft voor goed jeugdbeleid. Hierop als gemeente reageren door jeugdaccommodaties te sluiten, hen op straat op te zoeken en op te nemen in multi functionele accommodaties werkt volgens mij averechts. Het lijkt op het afdwingen van maatschappelijk geaccepteerd gedrag en heeft niets te maken met voorkomen van de problemen in hun essentie!

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

12reacties

Een logo-vraag

Helmond

Welke naam met de grootste letters staat bij dit (deel van dit) logo?
Die naam is natuurlijk van een Helmondse organisatie.

Dit keer letten we niet op het hoofdlettergebruik in je antwoord,
maar een verkeerde spelling blijft zo als altijd natuurlijk dodelijk.


Tussenstand:
2 punten: Ad
-2 punten: ad (als winnaar van de vorige ronde met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
8reacties

De Velvet gaat weer open

Velvet Lounge Steenweg HelmondDe Velvet Lounge op de Steenweg gaat weer open. Naar verwachting zal de nieuwe Velvet rond 1 september een nieuwe start maken. “Voorlopig blijft alles dan bij het oude. Ook de naam” zo liet Jeroen van Schijndel van JMP Office BV ons weten.
De Velvet Lounge van Walther van Lierop sloot begin juni van dit jaar uiteindelijk haar deuren. De Velvet opende die deuren voor het eerst in 2007. In de beginjaren was het een drukke uitgaansgelegenheid, de laatste jaren werd het rustiger en rustiger. Wegens het gebrek aan succes was de zaak de maanden voor juni al grote delen van de week gesloten.
Gisterenavond werd de horecazaak overgenomen door JMP Office. Dit bedrijf
is de uitbater van Plaza Café (op het Havenplein), Café Zeezicht en het recent geopende Club Tien (beide op de Steenweg). Met de Velvet hebben zij dus hun vierde horecagelegenheid in Helmond.

32reacties

‘Troelstra hoort niet in Helmond’

Helmond

Als historicus in opleiding erger ik me wel eens aan zaken waar anderen zich niet zo druk over maken. Mensen met een fout verleden, die geëerd worden met een plein, een straat of een standbeeld bijvoorbeeld. Laatst was er in Hoorn nog een voorbeeld van: Een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, geboren in Hoorn, die de Nederlandse positie in Azië in de Gouden Eeuw flink heeft versterkt op een manier waar we nu niet zo trots meer op zijn. Hij is daarmee verantwoordelijk voor vele doden, iets waar zelfs een aanzienlijk deel van zijn tijdgenoten afkeurend over was. In Helmond hebben we ook zo’n voorbeeld: de Troelstrastraat. Deze straat is gelegen in dezelfde buurt als de Dr. Dreeslaan en de Thorbeckestraat, vernoemd naar twee achtenswaardige staatsmannen. Verder prijken er in die omgeving vooral namen van ministers en premiers met een grote staat van dienst.

Troelstrastraat Helmond De Troelstrastraat is hier een vreemde eend in de bijt. Troelstra is op politiek-bestuurlijk gebied nooit verder gekomen dan het lijsttrekkerschap en fractievoorzitterschap van de SDAP maar dat is niet zijn bekendste wapenfeit. Hij was vooral de man achter de Vergissing van Troelstra, een mislukte revolutie in ’t anders zo kalme Nederland. Troelstra merkte eind 1918 dat er onrust was in het Nederlandse leger en probeerde daar gebruik van te maken. Via diverse acties in een korte periode probeerde hij een revolutie te ontketenen in Nederland en zo zijn idealen te verwezenlijken via een staatsgreep in plaats van de democratische weg.

Gelukkig mislukte de revolutie van Troelstra en bleef de democratie in Nederland in stand. De SDAP had eerder de kans gehad om deel te nemen aan een regeringscoalitie maar dat zagen ze op dat moment niet zitten. De Kamerleden van andere partijen reageerden dan ook woedend op Troelstra’s staatsgreeppoging en de SDAP werd na de poging ruim twintig jaar niet meer gevraagd bij formaties ook al was het grootste deel van de SDAP-leiding toentertijd tegen het optreden van Troelstra. Zijn idealen mogen dan misschien nobel zijn geweest, hij had ze ook op democratische wijze kunnen proberen te verwezenlijken.

Ik vind dat iemand wiens enige noemenswaardige prestatie een poging tot het omverwerpen van de democratie is, geen straat verdient. Ik pleit er dan ook voor die eer te geven aan iemand die het wél verdient. De in Helmond geboren Hans Gruijters (medeoprichter D66, 3 jaar minister van VROM) bijvoorbeeld!

Jasper de Groot

36reacties

Bedreigde eigenaresse verkoopt friettent

Cafetaria New Boemerang Helmond– PRIMEUR –
De eigenaresse van Cafetaria New Boemerang aan de 3e Haagstraat in Helmond-West heeft haar zaak in de verkoop gedaan. Hoewel de eigenaresse dat liever niet zelf zegt, erkent ze dat de reden van vroegtijdige verkoop van haar zaak ligt in wat haar overkwam in de afgelopen 2 jaar. “De huidige onderneemster, die het bedrijf in 2009 heeft overgenomen, is door privéredenen gedwongen de zaak nu weer te koop aan te bieden” zo liet zij het beschrijven in de advertentie.
Sinds kort na de start van haar cafetaria in 2009 werd ze getreiterd door een groep van voornamelijk Marokkaanse jongeren bij haar cafetaria. Op haar verzoek tot steun, antwoordde burgemeester Fons Jacobs destijds dat het wangedrag van de jongeren ‘niet acceptabel’ was, maar dat hij ook vond dat de eigenaresse moest laten zien dat ze de baas is in haar zaak. Toen die opstelling tot flinke commotie leidde, volgde enige steun. Maar op tweede kerstdag 2010 volgde het steekincident. Gevolg een veroordeling van haar man door de rechtbank tot 53 dagen gevangenisstraf. Het uitgebreider relaas van wat er gebeurde staat hier.
Nu probeert de eigenaresse haar zaak te verkopen. Want als gevolg van het bovenstaande kan/wil haar man niet meer in het cafetaria en alleen kan de eigenaresse het cafetaria niet runnen. Hoewel de overlast de laatste tijd gelukkig veel minder is geworden, is de drive van de onderneemster om er nog voor te gaan na al het gedoe niet meer.
Haar 5-jarig huurcontract betekent dat zij zelf een andere ondernemer moet zien te vinden voor haar pand. Die moet de resterende 3 jaar overnemen en de inventaris en goodwill betalen. Enkele gegadigden zijn er al wel geweest, maar zodra die in de buurt navraag doen, is de interesse als sneeuw voor de zon verdwenen.
Plannen voor wat ze wil doen als ze het verkocht heeft, heeft ze nog niet. “Eerst hier maar eens weg zien te komen.”

17reacties

Werk bij NS-station duurt 2,5 jaar

Gisteren werd het contract tussen MNO en ProRail getekend voor de infrastructurele werken van het project Spoorzone. Bij dit project worden het NS-station en stationsplein vernieuwd en komt er een tunnel onder het spoor.
Het bedrijf MNO Vervat uit Nieuw-Vennep zal dit project voor een groot deel gaan uitvoeren. Zij zullen een spoorkruising, spoordekken, een onderdoorgang, een fietsenstalling, een beheerdersruimte, een stalen fiets- en voetgangersbrug en een waterkelder inclusief hemelwaterafvoer realiseren. Een woordvoerster van het bedrijf verwacht dat die werkzaamheden zo’n 2,5 jaar gaan duren en na de bouwvak beginnen.
De tunnel onder het spoor komt er zodat mensen makkelijk van het huidige centrum naar Suytkade/Annawijk kunnen gaan en andersom, een wens die al vele tientallen jaren bestaat. Vanaf de lager gelegen stationspleinen komen reizigers straks via een trap op het perron. Door de hoge grondwaterstand van de stationspleinen wordt een aanzienlijk deel van die pleinen van een betonnen bak voorzien om het grondwater buiten de spoorzones te houden. De totale kosten van het project Spoorzone bedragen 26,9 miljoen euro (een berekening op basis van prijspeil 2008).
Van november tot mei werden ter voorbereiding op de tunnel al werkzaamheden verricht aan het kruispunt Engelseweg – Floreffestraat aan de zuidkant van het spoor. Tevens werden 40 bomen rondom het NS-station verwijderd.

NS-station Helmond verbouwing

21reacties

Van der Pijl: Paspoort niet verlopen?

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

U leest de weblog van Helmond en bent dus hoogstwaarschijnlijk nog niet op vakantie. Of bent u al geweest?
Maar als u nog moet gaan, is uw paspoort niet verlopen?
Bij de Stadswinkel kunt u sinds 1 januari van dit jaar alleen nog op afspraak terecht.
In het begin gaf dat veel moeilijkheden bij inwoners die wilden langskomen voor een uittreksel uit het bevolkingsregister, een rijbewijs, een paspoort enz…
De aanloopproblemen zouden over moeten zijn maar wat zijn de ervaringen van de Helmondse inwoners nu?
Wij, leden van de PvdA-fractie krijgen toch nog wel met enige regelmaat te horen dat mensen bijna letterlijk hun neus hebben gestoten aan de deur bij de Stadswinkel. Behalve het voor niks naar de Stadswinkel komen omdat je geen afspraak hebt gemaakt horen we klachten over de moeite die worden ervaren met het maken van een (digitale) afspraak, de moeite om telefonisch een afspraak te kunnen maken en de beperkte openingsuren. De Stadswinkel is niet meer open op maandagochtend. De openingstijden op maandag zijn van 12.00 – 19.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.00 uur. Bovendien is in de vakantieperiode (11 juli tot en met 15 augustus) de maandagvond-openstelling geschrapt.
Als je een gewone baan hebt van 40 uur in de week betekend dat dus 2x (!) een deel van de dag vrij nemen om je paspoort of rijbewijs te verkrijgen.
Ondanks dat we allemaal verplicht zijn elke dag een identiteitsbewijs bij ons te dragen kan ik me zo maar voorstellen dat een enkeling van u vlak voor het vertrek aar de vakantiebestemming erachter kwam dat het paspoort was verlopen. Wij horen graag van u hoe dat is opgelost. Ook andere ervaringen met de stadswinkel, zowel de negatieve als de positieve willen we graag van u horen. Heeft u b.v. geen computer ter beschikking of kent u iemand die een afspraak niet via een computer kon maken? Heeft u ervaring met de telefonische afspraak? Heeft u het wel via een computer geprobeerd maar vond u de afspraak lastig te maken omdat het programma voor u niet duidelijk was? En wat waren de ervaringen met de wachttijd in de stadswinkel? Werd u inderdaad binnen 5 minuten geholpen? Laat het ons weten zodat we kunnen nagaan of de dienstverlening bijgesteld moet worden! De weblog van Helmond is daarvoor een mooi medium maar u kunt natuurlijk ook rechtstreeks naar mij bellen of mailen: 770129 of [email protected]
En als uw paspoort en rijbewijs in orde zijn wens ik u een heel fijne vakantie! Ver weg of dicht bij huis, in elk geval met rust, zon en veel plezier!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

6reacties

Vernieler van 9 auto’s aangehouden

Een 22-jarige man is bij zijn woning in Helmond Centrum aangehouden op verdenking van het aanbrengen van vernielingen vannacht aan 9 geparkeerde auto’s. Dat liet een woordvoeder van de politie ons zojuist weten.
Op de parkeerplaats bij de flats aan het Wethouder van Deutekomplein in Helmond-West werden vannacht een groot aantal auto’s beschadigd. Volgens getuigen zouden de vernielingen rond 1.40 uur hebben plaatsgevonden door meerdere personen.
De politie telde vannacht 9 beschadigde auto’s. Het precieze aantal is nog niet bekend omdat nog niet iedereen aangifte deed. De auto’s liepen forse schade op, zoals deuken, lakschade en afgebroken ruitenwissers en antennes. De totale schade zal zeker in de vele duizenden euro’s lopen.
Of de vernielingen bewust op dit parkeerterrein werden gedaan is onduidelijk. De politie deed afgelopen nacht uitgebreid onderzoek op de parkeerplaats. Later vanmiddag volgt er waarschijnlijk aanvullende info, die wij dan in de reacties plaatsen.

Wethouder van Deutekomplein Helmond

                                                                                                       foto’s van Vico Hoozemans

Op nadrukkelijk verzoek van de eigenaren zijn de kentekens onleesbaar gemaakt.

34reacties

9 Wijkaccommodaties moeten sluiten

Jongerencentrum Jovic Helmond

Wijkhuis De Zonnesteen (Brouwhuis), de voormalige Annaschool (Binnenstad), de accommodaties Bloemenwijk en Con Brio en het gebouw 'Aksent' (alle 3 in Helmond-Oost), De Kamenij (Helmond-Noord) en de jongerenaccommodaties Badhuis (Binnenstad), Jovic (Helmond-Noord) en Tienerhuis (Brouwhuis) sluiten. Die ingrijpende beslissing deelde wethouder Margreet de Leeuw vanmiddag in een persgesprek mede.
Uiterlijk 1 januari 2013 zullen die maatschappelijk accommodaties gesloten zijn. Het sluiten is het directe gevolg van de bezuinigingsplannen en de Nota accommodatiebeleid die de gemeenteraad in november 2009 goedkeurde.
De jongerenwerkers van de welzijnsorganisatie LEVgroep gaat de jongeren in Helmond veel meer benaderen waar ze zijn. Op straat, in scholen, bij sportverenigingen, wellicht bij de Lakei. "Niet langer zetten we de deuren van een jeugdhonk open in de verwachting dat jongeren daar naar toe komen voor activiteiten". Want slechte een kleine groep jongeren blijkt in de jongerencentra te komen. Marleen van Eijndhoven (directeur van de LEVgroep) vindt de nieuwe outreachende werkwijze zonder jongerenaccommodaties een goed plan. Een werkwijze die meer en meer in zwang raakt in Nederland.
Eerder werd bekend dat OJC Connect (Helmond-West) wordt gexefntegreerd in het multifuncionele Wijkhuis Brede School Helmond West en dat jeugdaccommodatie Orion (Mierlo-Hout) niet meer herbouwd wordt.
Verenigingen en organisaties die gehuisvest zijn in de accommodaties die worden gesloten, worden in goed onderling overleg ondergebracht in andere wijkaccommodaties. Er moet 1 sterk wijkhuis per wijk komen waarin alles gehuisvest is.
De gemeente gaat kijken wat zij met de leegkomende gebouwen kunnen doen. Verkopen, hergebruiken, platgooien. Met deze sluitingen wordt jaarlijks 150 duizend euro bespaard. Mocht echter blijken dat deze sluitingen extra geld opleveren dan wordt dat geld in de activiteiten gexefnvesteerd, zo verzekerde de wethouder.
Dinsdag 6 september beslist de gemeenteraad of het bovenstaande definitief is.

9reacties

Van alles wat over de weblog

De weblog van Helmond

De weblog van Helmond zal óf deze maand óf in augustus andere onderliggende software (WordPress) krijgen. Als alles tenminste volgens het plan van onze software-leverancier (web-log.nl) verloopt. Behalve wat uiterlijkheden zal er voor de lezers en reageerders niet echt veel veranderen. Alle logs en reacties blijven natuurlijk gewoon behouden.
Sinds een paar jaar heeft de weblog een Twitter-account dat we dagelijks gebruiken. Ter introductie plaatsten we destijds in de rechter gele zijkolom een mogelijkheid om recente Helmond-tweets te lezen. We zijn van plan dat te verwijderen want de introductie is nu wel voorbij. Maar wellicht ontstaat in de reacties hieronder een ware volksopstand en moeten we dat plan cancellen.
Wij vinden dat het lekker gaat met de weblog. Dat is behalve door de bezoekers en reageerders natuurlijk vooral te danken aan de vele Helmonders die meewerken. Een aantal dat blijft groeien. Op dit moment zijn er ruim 20 Helmonders die geregeld iets of iets meer bijdragen.
Zo hebben zich dit jaar bijvoorbeeld een aantal fotografen gemeld die nu voor de weblog fotograferen. Super! Mede daarom zijn er meer redactionele teksten nodig en zouden we graag iemand verwelkomen die het leuk vindt om voor de weblog te schrijven. Als dat je iets lijkt, mail ons dan op [email protected], dan gaan we samen bekijken wat jij wilt en wat op de weblog past. Helmonders die op een andere wijze iets willen & kunnen zijn natuurlijk ook welkom!
Tenslotte enkele vaker gestelde vragen met het antwoord.

  • Het plaatsen van een link kan door die link uit je browserbalk te copieren en in je reactie te plakken. Op die manier wordt die link klikbaar. Als je een link met www begint is dat niet het geval.
  • In het log Nieuw Helmonds nieuws plaatsen we alleen nieuws waarvan wij dénken dat het nieuwswaardig en wéten dat het nog niet bij onze collega's staat. Want wij vinden nieuws alleen nieuws is als het nieuw is. 
  • Afsluitend de vaak gestelde vraag of wij betaald worden door de gemeente. Het antwoord is nee en we worden ook niet gesubsidieerd.
4reacties

Van der Made: Fusies

Columnist Rudi van der Made GroenLinks Helmond

Fuseren: het samengaan van twee of meer organisaties. Vaak wordt een fusie aangegaan om kosten te verlagen en slagkracht te vergroten. Soms pakt het ook echt zo uit, maar meestal niet.

Ook in Helmond zijn de fusies niet van de lucht. Zo is de Helmondse brandweer opgegaan in de Veiligheidsregio. De allang bestuurlijk gefuseerde basisscholen Leonardus en De Paardebloem krijgen binnenkort eindelijk één nieuw gebouw. De Troubadour en de Mariaschool moeten daar nog even op wachten. De Vrijwilligerscentrale, SWH, SWOH en LEV-groep worden in elkaar gevlochten. Bij het Werkplein Helmond sluiten zich steeds meer omliggende gemeenten aan. Lakei en Filmhuis gaan niet alleen samen in één nieuw gebouw zitten, maar worden daarbij waarschijnlijk ook samen één stichting. En, het meest actueel, ons eigen ROC Ter AA gaat in 2012 samen met ROC Eindhoven.

Maar is groter ook beter? Ik denk het niet. Tenminste niet voor de scholieren, cliënten en bezoekers.
De afstand tussen het bestuur van de organisatie en de doelgroep van de organisatie wordt groter. En aangezien in de meeste Nederlandse organisaties erg hiërarchisch gewerkt wordt, betekent dit meestal dat de realiteitszin van het beleid afneemt, en daarmee ook de kwaliteit van de dienstverlening.

In de tijd vertonen dit soort ontwikkelingen een golfbeweging. Deze jaren wordt er veel gefuseerd, maar over een aantal jaren wordt kleinschaligheid weer populair. En weer jaren later, als iedereen weer vergeten is dat kleinschaligheid eigenlijk altijd beter is, zijn er weer bestuurders die denken dat schaalvergroting kostenbesparend is, helaas.

Gelukkig zijn er ook nog brandweermannen, leerkrachten, docenten, hulpverleners en vrijwilligers, die zich niks aantrekken van al die fusies, en gewoon zo goed mogelijk hun werk blijven doen, voor en met hun doelgroep.

Rudi van der Made
Fractievoorzitter
GroenLinks

9reacties

Helga over parkeren bij het Elkerliek

Helmond

Het is niet alleen te lezen hier (maandag 4 juli) op de Weblog maar ook in de Traverse van woensdag 6 juli jl. las ik iets over het parkeerverbod rond het Elkerliek ziekenhuis.
Omdat ik er vaak met mijn 94 jarige moeder moet zijn voor allerlei controle’s weet ik daar alles van. Een bezoek aan dit ziekenhuis in Helmond is op zijn zachtst gezegd een ramp, zeker als je moet rondzeulen met een oude vrouw in een rolstoel. De parkeerplaatsen voor en achter de deur staan meestal vol en vaak moet je lang rondrijden voordat je eindelijk een plaatsje kunt bemachtigen. Ja, u leest het goed ‘bemachtigen’ want het is een heel gevecht met de andere bezoekers die ook radeloos op zoek zijn. Naar de parkeergarage is ook een optie maar ook een verrekte end lopen met een rolstoel, zeker ’s winters in de sneeuw of de regen. Dat gehobbel met je zieke vader of moeder in een rolstoel is voor degene die erachter loopt ook niet bepaald leuk te noemen. Ten einde raad ben ik dus ook vaak in een zijstraat gaan staan. Dan heb ik twee opties: Of ik zet het ouwe mensje eerst af bij de deur, dus moeders in de rolstoel planten, naar binnen rijden ergens in de hal zetten, vervolgens terug in de auto stappen en ergens in een zijstraat gaan staan. Daarbij het mensje achterlaten voor een minuut of 10. En optie twee is: Eérst in een zijstraat gaan staan, rolstoel uitladen, mams erin zetten in de regen of de sneeuw, auto afsluiten en het hele end dan maar duwen over de stoepklinkers, de drukke weg oversteken etc. om dan eindelijk met een verkleumde bejaarde het ziekenhuis in te kunnen rijden. Fijn ziekenhuis hebben we. Vooral ook voor de mensen die er heel vaak moeten zijn, dan lopen die parkeerkosten flink op.

Nee dan Deurne, daar is alles perfect, je kunt vlak voor de deur parkeren wat ook nog eens geheel GRATIS is. Ja, u leest het goed GRATIS. Als je daar binnenstapt kun je meteen linksaf een kopje koffie pakken, ook geheel gratis. Niet dat alles zomaar gratis hoeft te zijn maar ik vind de manier waarop Helmond met zijn zieken en ouderen omgaat beneden alle waardigheid. Mensen die ziek zijn gaan niet voor hun plezier naar een ziekenhuis en moeten na alle hindernissen die ik zojuist heb beschreven ook nog eens vet betalen voor dat uurtje op een parkeerplaats. Betalen dus voor de ellende die je hebt want ziek zijn is iets waar niemand iets aan kan doen. De nieuwe parkeerplaats is prachtig aangelegd met brede rijstroken en stoepen maar er is veel minder plaats dan vroeger op die oude vertrouwde parkeerplaats, ook al was die dan niet zo mooi. Daar heeft iemand die ziek is geen boodschap aan, die wil zo snel mogelijk naar binnen zonder al te veel poespas. En wat heeft men nu bedacht? Juist, een parkeerverbod in de omringende straten. Natuurlijk begrijp ik dat die bewoners er ziek van worden als ze niet voor hun eigen deur kunnen staan maar om het nu zo op te lossen. Met deze maatregelen van de gemeente zijn ze ook niet blij. Ik vind het heel erg HEBBERIG van de gemeente om zelfs zieke mensen op deze manier te dwingen om te betalen. Ik maak gewoon in de toekomst al mijn afspraken in Deurne, komop Helmonders doe dat voortaan ook en negeer het Helmonds Elkerliek. Want hier wordt, van al het gedoe, ELKER ZIEK.

Helga Vlaar

2reacties

Naw en Vruuger CCIX

  Naw zie je de Markt. Vruuger (begin jaren 60) mocht je daar nog met de auto rijden en parkeren. Aan de linkerkant zat Restaurant De Beurs, dan bioscoop Centraal, daarnaast Maison Jansen en de bank Van Mierlo (kort daarop overgenomen door de Algemene Bank Nederland). Helemaal achterin het pand waar de EDAH zat.

15reacties

Zomerkermis in Helmond

Vanmiddag om 4 uur heeft wethouder Jan van den Heuvel de Zomerkermis 2011 weer opengemaakt (zoals zijn kleindochter Emma dat verwoordde). Tot en met woensdag kan je weer genieten van alle pracht en kermispraal op de Markt, de Watermolenwal, het Ameideplein en de Noord Koninginnewal.
Een deel van de trouwe kermisbezoekers zijn jonge dames. Patrick Princen legde hen vanavond vast op de gevoelige plaat.

kermis Helmond 2011