Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

13reacties

Welk huisnummer?

Wat is het huisnummer van het pand waarin deze keuken zich bevindt?
(het eerste nummer in je reactie telt als antwoord in die reactie)

Let op: • vandaag (dinsdag 31 juli) mag je maar 3 antwoorden geven.
Let op: • morgen (woensdag 1 augustus) mag je ‘maar’ 5 antwoorden geven.


Tussenstand:
1 punt: Mark én Erik én Arjen
-1 punt: Ad (als winnaar van de vorige ronde met 2 minpunten gestart)


Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
14reacties

Janssen: De lelijkste plek van Helmond!

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondHet blijft deze zomer wel wat kwakkelen met het weer. Na een mooie start rond de kermis was het duidelijk even minder en daarna scheen de zon in alle hevigheid. Jammer genoeg maar een weekje, maar dan wel heel erg fel. Dat mooie weer lokt vele Helmonders, in elk geval mij ertoe uit om regelmatig de fiets te pakken en eens een rondje te maken door onze stad en haar ommelanden.
In luttele tijd sta je aan de rand van de stad of in één van onze elf wijken. Wijken die elk zo hun eigen karakter hebben, zoals ‘de witte huizen’ in Dierdonk, de typische bouw in Brandevoort de Veste die ook wel eens ‘Anton Pieck-achtig’ wordt genoemd en zo meer.

Maar als je zo rondfietst door Helmond kom je ook nog wel een aantal plekken tegen waarvan je als inwoner van deze stad wel eens denkt: ‘wat is dit nu voor een zootje’ en ‘hadden ze dat niet beter kunnen doen of eens kunnen opruimen’.

Neen niet dat het allemaal kommer en kwel is in onze stad want we kennen natuurlijk ook zeer vele mooie plekken om maar eens een voorbeeld te noemen. Heeft u al de nieuwe loop van de Oude AA op Suytkade gezien? Daar wordt de loop van dit voor Helmond zo belangrijke riviertje weer terug- gebracht en zal het zelfs aangesloten worden op de Zuid-Willemsvaart zodat er ook beweging in het water zal zijn. Al met al ogen daardoor de nieuwe woningen in de directe nabijheid ervan heel fraai.

Maar toch kom je op je rondje Helmond plaatsen tegen die wel een opfrisbeurt mogen hebben. Plaatsen waar aannemers en projectontwikkelaars de meest fraaie plannen mee hadden maar die als gevolg van de economische recessie op dit moment niet uitgevoerd worden. Of plaatsen waarvan men bij nader inzien toch iets anders wil gaan doen dan men oorspronkelijk gepland had.Lees verder »

105reacties

Q&A Stadsverwarming: zegen of vloek?

Wat is er toch allemaal aan de hand met de stadsverwarming in Brouwhuis en de Rijpelberg? Nu weer de problemen met de leidingen en de krater nabij de McDonald’s. Aan het begin van dit jaar waren er al stevige werkzaamheden bij Rivierenhof in Brouwhuis, zoals op deze foto van René Smeets te zien is. SP-fractievoorzitter Erik de Vries stelde onderstaande vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
De lekkages lijken te zijn veroorzaakt door jarenlange schommelingen van de watertemperatuur tussen de 85 °C in de zomer en 107 °C in de winter. Die schommelingen zorgen voor kleine uitzettingen en inkrimpingen van de leidingen waardoor naast de lasnaden scheurtjes kunnen ontstaan, aldus een medewerker van de reparateur.

Stadsverwarming: een zegen of vloek voor de 6.500 aangesloten huishoudens?
Want dit leidingprobleem is niet het enige probleem met stadsverwarming. Sommige gebruikers klagen over de prijs, maar kunnen niet overstappen naar een ander. En soms valt de hele stadsverwarming uit waardoor een hele buurt of wijk ‘s winters letterlijk in de kou zit.
Veel genoemde voordelen zijn dat je snel zoveel warm water hebt als je wilt, milieuvriendelijk omdat bij stadsverwarming alleen restwarmte wordt gebruikt en er hoeft geen onderhoud te worden gepleegd aan de CV-ketel, want die is er niet.

De vragen van de SP-fractie aan het college. Zodra de antwoorden er zijn, plaatsen wij die.Lees verder »

10reacties

Vannacht wéér 7 brandjes in de Rijpel

Brandweer-logoVannacht werden er binnen een half uur 7 brandjes in de Rijpelberg gesticht. Coniferen in tuinen waren onder andere het doelwit. De brandjes vonden plaats in de VolderhofEymerickhof, Altenahof, Glanzerhof, Sallandhof en de Twijnsterhof. Dat liet de politie en brandweer weten.
Niet de eerste keer dat de Rijpelberg met dergelijke brandjes geteisterd wordt. Eind juni was het 1 nacht al 4 keer raak op de Baroniehof, Gooisehof en Volderhof. En in 2009 liep het helemaal de spuigaten uit: tot begin oktober waren er toen al 55 brandstichtingen vooral in tuinen.
Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens. Dinsdag vroeg de buurtbrigadier in de Rijpelberg, Francisca Kamphuis, via Twitter de inwoners van de Rijpel nog extra alert te zijn op eventuele brandjes. Ook in de gisteren door de politie verstuurde nieuwsbrief werd aandacht gevraagd voor de brandjes in de Rijpel.
Opzettelijk brandstichten kan zwaar bestraft worden in Nederland. De maximale gevangenisstraf bedraagt 12 jaar of 15 jaar, afhankelijk of er wel of niet sprake is van “(levens)gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is.”

15reacties

Achter de schermen bij het NS-station

Een groot deel van het plein voor het NS-station Helmond is sinds gisteren met hekken afgesloten. Dat geeft ProRail de werkruimte die zij nu nodig hebben voor het project Spoorzone. Achter die hekken leggen zij een tunnel onder het spoor.aan. De tunnel die Suytkade en de Annawijk met het centrum moet gaan verbinden.
Maar wat gebeurt er nu precies allemaal achter de schermen? Net als in mei ging bouwfotografe Chantal van den Berg daar weer een kijkje nemen. Deze maand ging ze zelfs 2 keer. Hieronder een selectie van de foto’s die zij ons stuurde.

Lees verder »

29reacties

Sloop van ’t Speelhuis in 80 foto’s (deel 2)

Terwijl veel Helmonders vakantie vieren, gaat de sloop van ’t Speelhuis stug door. Want de mannen van het sloopbedrijf Koole hebben helemaal geen bouwvak.
Daarom, hun werkzaamheden in de afgelopen werkweek in 80 foto’s:

[royalslider id=”1″]

De komende tijd plaatsen we hieronder geregeld nieuwe foto’s. Maak(te) jij 1 of meer goede foto’s van de sloop, leuk als je die ons per mail of Twitter stuurt met (of zonder) een begeleidend tekstje voor in de reactie. Dan plaatsen wij het voor je in een reactie hieronder.

Het begin van het einde van ’t Speelhuis was de titel van het vorige log met de eerste foto’s van het afbreken van ‘t Speelhuis. Ook in dat eerste deel mochten we officieel nog niet van sloop spreken. Toch vinden wij dat het toen en nu verdacht veel op slopen lijkt. Op vrijdag 13 juli liet de gemeente op hun website weten “Als het gebouw volledig asbestvrij is, kan gestart worden met de fysieke sloop. De precieze startdatum hiervan is nog niet bekend.”
Hoe dan ook, alle Helmonders die ’t Speelhuis passeren kunnen zelf zien of de sloop begon. Leuk feitje: gemiddeld 7 van de 10 lopende passanten keken afgelopen week (minimaal even) omhoog naar de eerste verdieping. Tenzij het regende of donker was, zo bleek uit 6 steekproefjes à 10 passanten.

8reacties

Naw en Vruuger CCXXIV

Zuid-Koninginnewal in de jaren 30

Naw zie je de Zuid-Koninginnewal met rechts het politiebureau.
Vruuger (jaren 30) heette die straat hetzelfde. Zo genoemd als een herinnering aan het bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1904 aan Helmond. De toenmalige straatnamen Heuvelsingel en Broederwal vervielen daardoor.
De bezetters in 1940/45 bleken minder koningsgezind, zij veranderden in hun tijd de straatnaam in Zuidwal. Straatnaamveranderingen in Helmond komen dus voor.

1reactie

Brandweerkazerne kreeg facelift

De brandweerkazerne aan de Deurneseweg kreeg afgelopen maanden een facelift. De oude gevel kreeg een flinke lik verf, nieuwe verlichting en een nieuwe roldeur. Recent werd het wagenpark aangevuld met een Snel Interventie Voertuig (SIV) en de nieuwste brandweerwagen van de deze maand gesloten nevenpost Brandevoort. Kortom: qua huisvesting en materieel lijkt alles op de brandweerkazerne op orde.


Lees verder »

11reacties

Paul Smeulders overleeft de bootramp

– PRIMEUR –

Paul Smeulders met deken

Bij het bootongeluk bij Zanzibar vandaag zijn tenminste 24 doden te betreuren. De veerboot met 280 opvarenden (waaronder toeristen) was bij slecht weer op weg van het Tanzaniaanse vasteland naar het toeristische eiland Zanzibar. Naar het lijkt kapseisde de veerboot bij sterke wind. 5 Nederlanders zijn gered na de ramp met de veerboot bij Zanzibar (aan de oostkust van Afrika). Dat meldde een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar september verdronken meer dan tweehonderd mensen toen een overvolle ferry nabij Zanzibar zonk. De autoriteiten noemden het toen het ergste bootongeluk in Tanzania.
Paul Smeulders (op de foto de tweede met een deken) en z’n 3 reisgenoten zijn niet gewond maar wel aangedaan en geschrokken. Zij hadden 2 uur op redding moeten wachten. Paul is goed opgevangen op Zanzibar. Dat hoorde zijn broer Stijn die vanmiddag even met hem kon spreken.
De Nederlandse ambassade zorgt ervoor dat ze zo snel mogelijk naar Nederland terugkomen. Wellicht morgen en anders overmorgen zijn ze weer thuis.
Paul is de fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarvoor was hij burgerlid voor GroenLinks in Helmond en was hij een oud-columnist van de weblog. Sinds kort woont hij in Den Bosch.
Paul, wij van de weblog, wensen je sterkte!

11reacties

Vd Brug: (H)eerlijker betaald parkeren

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondDe VVD heeft bij de begrotingsbehandeling in november 2010 aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in onze stad. Wij hebben toen een motie ingediend om te komen tot een integrale parkeervisie voor de gehele stad.
Dit mede omdat het beleid wat tot dusver gevoerd werd, verouderd was en er bij onze inwoners van de stad het gevoel heerste dat de parkeertarieven een sluitstuk van de gemeentelijke begroting waren geworden. Persoonlijk had ik er nogal moeite mee dat je bijvoorbeeld in de parkeergarages wel voor een vol uur moest afrekenen, terwijl je net een kwartier je auto daar geparkeerd had. Dit is hetzelfde als dat je bij de bakker een half brood besteld, maar wel voor een heel brood moet betalen. Dit kan dus rechtvaardiger!
Verder was het voor menigeen frustrerend dat wanneer je de auto op een bovengrondse betaalde parkeerplaats parkeert en je net 5 minuten te laat bij je auto terug bent, de kans groot is dat je een prent te pakken hebt!

Wij zijn van mening dat het parkeerbeleid in het centrum klantvriendelijker gemaakt dient te worden dit door middel van de betaalmethode zoveel mogelijk te baseren op de feitelijke tijd waarop de parkeerplaats gebruikt wordt.
Mede door de stijgende parkeertarieven is het winkelcentrum minder aantrekkelijk geworden voor de bezoekers. En als er minder bezoekers naar het centrum komen, heeft dat weer zijn gevolgen voor de plaatselijke middenstand.
De VVD is dan ook ingenomen met het feit dat het college onze motie heeft overgenomen. In de afgelopen raadsvergadering werd het “Masterplan parkeren Helmond 2012” en het uitvoeringsprogramma “parkeergarages Centrum en real-time achteraf betaald parkeren” in stemming gebracht en aangenomen.
Met dit uitvoeringsprogramma beogen wij dat;

  • Bezoekers een rechtvaardiger tarief voor parkeren in rekening wordt gebracht;
  • Parkeren niet langer een belemmerende factor voor bezoekers is;
  • Meer bezoekers naar het stadscentrum komen;
  • De verblijfsduur van de bezoekers langer wordt;
  • Bezetting van de parkeergarages stijgt;
  • Doordat er meer bezoekers en voor langere tijd het centrum bezoeken, de omzetten en de werkgelegenheid bij het MKB een impuls zullen krijgen.
  • De aantrekkelijkheid van ons stadcentrum vergroot wordt en potentiële nieuwe ondernemers zich eerder in Helmond willen vestigen.

De motie die de VVD had ingediend met betrekking tot het parkeren had niet alleen betrekking op het stadscentrum van onze stad. Wij hadden ook aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in de wijken en bij de wijkwinkelcentra. Het college heeft hierin de toezegging gedaan dat zij in de loop van dit jaar nog met uitgewerkte voorstellen daartoe zal komen.
Een eerste aanzet is in ieder geval gemaakt. Wij zijn benieuwd naar het vervolg!

Serge van de Brug
Raadslid
VVD

Ambulances in Helmond op tijd

Foto: Harrie GrijseelsIn levensbedreigende gevallen kwam 2,9% van de 3.568 ambulanceritten in Helmond te laat. Bij niet-levensbedreigende gevallen bedroeg dat 1,4% van de 2.064 ritten. Bij levensbedreigende situaties (zoals hartinfarct, ongevallen en reanimatie) moeten ambulances in 95% van de gevallen binnen 15 minuten ter plekke zijn. In 320 van de 415 van de gemeenten (77% dus) halen de ambulance-diensten die norm niet. In Helmond wel. 🙂
Dat blijkt uit een analyse van de aanrijtijden van 1,3 miljoen Nederlandse ambulanceritten in 2010 en 2011 door RTL Nieuws. Leiden scoorde met 1,0% het beste. In de gemeente Millingen aan de Rijn in Gelderland ben je veruit het slechtste uit als je de ziekenwagen nodig hebt. Die is daar soms op tijd, want in 83,5% (!!) van de ritten is die te laat.
Minder goed is het gesteld met onze reddingsbrigade. Door een tekort aan vrijwilligers krijgen zij maar met moeite het rooster rond voor de bewaking van recreatieplas Berkendonk, meldt Omroep Brabant zojuist.
Dat zou te maken hebben met de slechte zomers. “Daardoor is er te weinig uitdaging voor ze. Maar het komt ook door goede redders die ingepikt worden door de kustplaatsen en de economische tijden waarin jongeren een flink zakcentje willen verdienen. Dan zijn een paar euro’s per dag bij de reddingsbrigade niet genoeg” aldus Sjaak Dekker van de Reddingsbrigade Helmond.

Helmond-Noord is inbrekersvriendelijk

In Helmond-Noord waren 7 woningen, 23 achtertuinen én 17 auto’s (met daarin onder andere portemonnees en een TomTom) niet afgesloten. De ‘buit’ van een avondje controleren door de politie. Zij hielden donderdagavond een inbraakpreventie-actie en troffen zo de wijk aan. Bij wie het betrof werd een preventiefoldertje achtergelaten. Dat liet wijkagent Jeroen Loohuis vandaag weten.
Want zo makkelijk hoef je het de inbrekers in deze vakantietijd natuurlijk ook weer niet te maken. In andere wijken blijken de bewoners beter te snappen dat je sloten en sleutels moet gebruiken.
Vorige jaar werd in heel Helmond 577 keer aangifte gedaan van woninginbraak en 600 keer van diefstal uit of van motorvoertuigen, zo staat te lezen in het jaarverslag 2011 (pdf) van de politie.

In de gemeente Haarlemmermeer waarschuwde de politie via Twitter hun volgers gisteren op deze wijze:

9reacties

Website Centrummanagement gehackt

De website van het Centrummanagement van Helmond www.hellohelmond.nl is gehackt. Op elke pagina van die site is nu “This site Have Been Hacked by Tn_Scorpion” en “Behind Every Success There is Enemies” te lezen.

Als wij het goed nagingen, is de site sinds maandag gehackt. Naar het lijkt, zijn er door de hacker geen bestanden verwijderd van de oude website, alles wordt simpelweg doorverwezen naar de html-pagina van de hacker.
Maar toch is het geen kleinigheid om het probleem uit de wereld te helpen. Eerst moet er namelijk uitgedokterd worden hoe de hacker kon binnenkomen, om vervolgens die bug of lek te repareren. Doe je dat niet dan is de site eerdaags weer gehackt. Pas na die reparatie kan de site weer online worden gezet.
Als we het ‘hackers-scorebord’ en Google mogen geloven is het niet de eerste site die door Tn_Scorpion werd gehackt.
In Helmond fungeert het Centrummanagement als dé schakel tussen winkeliers, gemeente en andere instanties met belangen in het Helmondse centrum. De website van het centrummanagement vormt daarin een communicatiemiddel. Die site wordt regelmatig ververst met nieuws, nieuwtjes en weetjes. Tegenwoordig treedt deze organisatie naar buiten als Hello Helmond. Centrummanager Marlène Drouen konden we vanmiddag telefonisch niet bereiken.
Een geluk bij een ongeluk is dat de mobiele site niet gehackt is. Deze site kreeg recent veel publiciteit door de onthulling van de eerste QR-code tegel.

Dank aan Ronald voor het mailen van deze nieuwstip.
9reacties

Buurtbrigadier hing om nek veelpleger

Buurtbrigadier Johan Meeuwsen probeerde dinsdagmiddag tevergeefs een veelpleger aan te houden. De reden daarvoor was dat de man het aan hem opgelegde straat- en contactverbod overtrad.
De veelpleger van plusminus 23 jaar zat op een brommer en bleef, terwijl de buurtbrigadier om zijn nek bleef hangen, gas geven. Uiteindelijk kwamen ze allebei ten val waarbij de buurtbrigadier onder de brommer belandde. De man vluchtte daarop op de brommer en later te voet.
“Eindresultaat: heb de brommer, zijn helm, sleutels en zijn jas en weer een reden extra voor de aanhouding. Zal nog even van mijn collega’s aan moeten horen dat de brommer sterker was als ik” zo liet de buurtbrigadier zojuist weten. De lichamelijke schade bij de buurtbrigadier in Helmond-Oost viel mee, alleen zijn kleding is kapot.
De verdachte zal beter moeten opletten nu, want de politie is nu naar hem opzoek.

2reacties

De bieb krijgt 150.000 euro

Onze bieb zal er door de digitale ontwikkelingen  over een aantal jaar anders uit zien. Hun papieren collectie gaat steeds meer plaats maken voor een e-books, e-readers en tablets. Zodoende blijft voor de openbare bibliotheek een rol weggelegd. De rol van neutrale, onafhankelijke en betrouwbaar intermediair die informatie en literatuur toegankelijk en betaalbaar moet houden voor alle burgers, jong en oud.
Eind dit jaar zullen naar verwachting alle bibliotheken in Nederland aangesloten zijn op de digitale infrastructuur (gezamenlijke website, Nationale Bibliotheek Catalogus, Datawarehouse met gegevens over marketing, onderzoek en benchmarking). Voor de aansluiting op deze landelijke bibliotheek.nl is de Bibliotheek Helmond-Peel haar automatiseringssysteem aan het updaten
Zoals bekend is sinds december 2011 aan de bibliotheekfuncties van de wijkfilialen zoals we die kenden, een einde gekomen. De financiële gevolgen voor het personeel dat daardoor moest afvloeien ving het bibliotheekbestuur met de eigen middelen op. Ook de gevolgen van nog bestaande knelpunten bij de filialen in de Bus en Brouwhorst werden voor eigen rekening genomen. Voor deze filialen lopen de huurcontracten begin 2014 af.
In de Bus is met een verruiming van de openingstijden een zogenaamde bestelbieb ingericht naast de al bestaande functie van boekenoutlet. Voor ouderen en de minder mobiele inwoners in de wijk wordt de bestaande bibliotheek-aan-huis-service uitgebreid.
In het voormalige filiaal in Mierlo-Hout neemt seniorenvereniging d’n Huijsakker binnenkort haar intrek die daar naast haar dagelijkse activiteiten een uitleenfunctie van boeken gaat verzorgen.
Om de doelgroep Jeugd bij hun leesbevordering en taalontwikkeling te blijven ondersteunen, heeft de bibliotheek in samenwerking met het onderwijsveld in een 10-tal basisscholen servicepunten kunnen inrichten. Dit wordt verder uitgebreid en het college van burgemeester en wethouders wil daaraan voor een bedrag van maximaal 150.000 euro meebetalen. Tenminste, als de gemeenteraad daar  mee instemt na de zomervakantie.