Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

14reacties

Over week NS-station definitief dicht

Vanaf vrijdag 7 september moeten treinreizigers die via NS-station Helmond reizen, gebruik maken van een tijdelijk stationsgebouw. Het huidige gebouw (zie deze archieffoto) is vanaf dan niet meer in gebruik en wordt vanaf eind september gesloopt. Een nieuw stationsgebouw komt er voor in de plaats.
Verloopt alles volgens planning, dan is ’t nieuwe stationsgebouw eind 2013 klaar. Tot die tijd kunnen reizigers gebruik maken van het tijdelijke station, ter hoogte van het busstation, naast het voormalige Belastingkantoor. In het najaar wordt het ontwerp van het nieuwe stationsgebouw bekend.
Het tijdelijke station, dat bestaat uit enkele units, wordt volledig operationeel gemaakt voor de reizigers. De kiosk en bloemenwinkel, die zich in het huidige stationsgebouw bevinden, verhuizen naar de tijdelijke units. Vanaf het tijdelijke station kunnen reizigers ook de perrons bereiken. Er komen zitbankjes, prullenbakken, verlichting en cameratoezicht. Ook het toilet, de panelen met reisinformatie, het omroepsysteem en de paaltjes voor het in- en uitchecken met de OV-chipkaart worden verplaatst naar het tijdelijke stationsgebouw.
Vanaf eind september wordt het huidige stationsgebouw gesloopt. Enerzijds om ruimte te maken voor de onderdoorgang onder het spoor. Anderzijds wordt het gebouw gesloopt, zodat er een nieuw stationsgebouw voor in de plaats kan komen. Het stationsgebouw wordt volledig gesloopt, met uitzondering van het kantoor van busmaatschappij Hermes. Dit blijft staan. Een glas-in-lood kunstwerk uit het stationsgebouw wordt bewaard en komt terug in het nieuwe stationsgebouw.
Tot eind 2013 wordt er flink gewerkt rondom het NS-station Helmond. Dit gebied wordt de Spoorzone genoemd. Er komt een onderdoorgang onder het spoor, die de wijk Suytkade met het Stationsplein en het centrum van de stad verbindt. Het Stationsplein wordt vernieuwd en ook het busstation gaat op de schop. Er komt een nieuwe fietsenstalling, die plek biedt aan 2.000 fietsen. Aan de Engelseweg komen nieuwe parkeerplaatsen en een gedeelte van de Verlengde Stationsstraat wordt opnieuw ingericht. En er komt dus ook een nieuw stationsgebouw. Als je vanuit je luie stoel de werkzaamheden bij station Helmond live wilt volgen, kijk dan op deze webcam. Die webcam hangt aan het appartementencomplex Parc Bruxelles.
Een opvallende en bijzondere activiteit bij de werkzaamheden is het inrijden van het spoordek. Dit is het dek dat onder het spoor komt te liggen en waar de onderdoorgang onderdoor gaat. Het betonnen spoordek ligt al grotendeels klaar aan de kant van de Engelseweg en wordt omstreeks 20 oktober in de spoorbaan gebracht. Deze werkzaamheden zijn dan ook vanaf een tribune te bekijken. Die tribune wordt opgesteld bij het station, meer informatie volgt nog. Voordat het spoordek wordt ingereden, wordt eerst zand weggegraven. In totaal gaat het om zo’n 4.000m³ grond, dat tijdelijk wordt opgeslagen op het voormalige Ehad-terrein aan de Engelseweg.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
28reacties

BOMMELDING Winkelcentrum De Bus

Zojuist om 11.34 uur is er bij de Zeeman in Winkelcentrum De Bus een bommelding gedaan. De politie is er met veel eenheden naar toe. Voor de coördinatie van de hulpdiensten is grip 1 afgegeven. Het Zeeman-pand wordt nu ontruimd, daarna ook andere panden zoals het tankstation, ROC en Dr-Knippenbergcollege.

https://twitter.com/brigadierHDnrd/status/241109096483389440

De eerste foto’s die Nick naar [email protected] mailde:

Lees verder »

17reacties

TextielBaron: Topclub Helmond Sport?

De TextielBaronToen ik eind april het stukje over de Braakse lente schreef op dit weblog, vond ik het nodig een sneer uit te delen aan het oude bestuur van de club. Ik zal er niet omheen draaien: ik vond en vind dat Antoinette Knoet er een mooi zooitje van gemaakt heeft. Ik gaf vervolgens het nieuwe bestuur van Helmond Sport het voordeel van de twijfel. Onder leiding van Philippe van Esch en met behulp van de teruggekeerde verloren zoon Mario Captein moest Helmond Sport in rap tempo financieel gezond worden. En dat moet dan ook nog eens gepaard gaan met sportieve prestaties; de doelstelling is opnieuw het behalen van de nacompetitie met als optie misschien een stapje meer richting eredivisie.
En eerlijk is eerlijk, het lijkt erop dat men op de goede weg is. De ene na de andere nieuwe sponsor wordt binnengehaald, met als grote klapper de Vlisco. Een échte Helmondse textielbaron wordt maatschappelijk hoofdsponsor. En dat is prachtig. Er worden eindelijk grote en sterke verbindingen gelegd tussen belangrijke Helmondse spelers. Of zoals wethouders Jan van den Heuvel het omschrijft: “Twee beeldbepalende bedrijven in onze stad slaan de handen ineen. Hier ontstaat een unieke vervlechting van sport- en cultuurbeleving. Het college juicht de sponsorrelatie die Vlisco met Helmond Sport aangaat vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid bijzonder toe.” Het grotere Helmondse bedrijfsleven stapt dus eindelijk in op de Braak.
Ook op organisatorisch vlak lijkt er iets gaande te zijn ‘aan d’n Dijk’. Social media worden aangewend om in te spelen op de moderne tijd. En dat gaat samen met het verschuiven (of wegschuiven?) van sommige poppetjes. Andere mensen op bepaalde functies; soms helpt het wel degelijk.
Het mag best eens gezegd worden. Een grote pluim voor bestuur en directie van de club. De toekomst zal natuurlijk moeten uitwijzen of de genomen maatregelen afdoende zijn en of de ontwikkeling zich doorzet. We moeten niet te vroeg juichen. Maar de voortekenen zijn in ieder geval veelbelovend.
Niet alleen naast, maar ook op het veld worden successen geboekt. Afgelopen vrijdag wonnen de mannen van Eric Meijers met liefst 2-5 (!) in Doetinchem van de Graafschap. Dat belooft wat. Zou men op de Braak ook in staat zijn om het droomscenario (ik denk even terug aan 1982) werkelijkheid te laten worden door een promotie te bewerkstelligen? Helmonders: gooi de schroom van je af. Niet zo bekrompen. Ga ervoor. Wat in Venlo en Zwolle kan, kan in Helmond toch zeker ook. Ik zeg topclub Helmond Sport!

De TextielBaron

10reacties

Burgemeester neemt 3 x afscheid

Zoals bekend stopt burgemeester Fons Jacobs per 1 november vervroegd als burgemeester van Helmond. Zojuist is bekend geworden dat er 3 gelegenheden zullen zijn om afscheid van hem te nemen.
Tijdens een bijzondere raadsvergadering neemt hij vrijdag 26 oktober om 16.00 uur afscheid. Die raadsvergadering zal in de Lambertuskerk plaatsvinden. Aansluitend is er de gelegenheid persoonlijk van de heer en mevrouw Jacobs afscheid te nemen tijdens een receptie in het Kasteel.
Dinsdag 30 oktober is het personeel van de gemeente Helmond aan de beurt afscheid te nemen van de man die sinds 2002 de scepter in Helmond zwaaide. Die bijeenkomst zal plaatsvinden in zaal Traverse.
De inwoners, instellingen, bedrijven et cetera kunnen tenslotte afscheid nemen op woensdag 31 oktober van 16.30 uur tot 19.30 uur in 1 van de zalen van het TNO-complex.

29reacties

Foto’s sloop van ’t Speelhuis (deel 3)

Vanmorgen om 07.30 uur is dan de échte sloop van ’t Speelhuis begonnen. Het eerst was het voormalige laad- en losdek voor de artiesten aan de achterkant van het theater aan de beurt.

 

Na deel 1 en 2 van de sloop en de afscheidswandeling door ’t Speelhuis dit weekend, nu dus deel 3: de sloop tot maaiveldhoogte. Nol, de verantwoordelijke man ter plekke van sloopbedrijf Koole, denkt daarvoor zo’n 2 weken nodig te hebben. Na de sloop zijn er nog een paar weken nodig voor de afvoer van al het puin.
Hieronder zul je de komende weken natuurlijk weer alle foto’s daarvan gaan zien.

5reacties

Van de Brug: Onbegrijpelijk…

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondIn de commissie Ruimtelijk Fysiek is op 21 augustus de gronduitgifte voor XperienceWorld besproken. Met verbazing heb ik kennis genomen van de gevoerde discussie.
In tijden van economische neergang durft een investeerder het aan om 14 miljoen euro te investeren in een uniek concept voor onze stad: XperienceWorld, een combinatie van leisure en horeca. De bedoeling is tot het realiseren van een robot en een rollercoaster restaurant en daarnaast zullen er tal van race simulators geplaatst worden. Verder kunnen de nieuwste games gratis uitgetest worden.
Het betreft hier een uniek concept dat nergens in Nederland te vinden is; en het betreft hier zeker géén gokhal!

De VVD is van mening dat wij ondernemers die willen investeren in onze stad moeten koesteren en zoveel mogelijk zouden moeten faciliteren. Vooral in de huidige economische tijd is dit van het allergrootste belang voor onze stad.
Al in een veel eerder stadium is de raad geïnformeerd over het feit dat er investeerders zijn, die juist nu hun nek durven uit te steken door te investeren in dit unieke concept in het centrum van de stad. Een ruime meerderheid van de raad kon zich toen wel vinden in dit initiatief.
Tot in de zomer, heeft het college de investeerder de tijd gegeven om dit project financieel rond te krijgen. Dit is ze gelukt, na waarschijnlijk veel moeite, gezien het huidige economische klimaat.
Het feit dat een groep investeerders “brood” ziet in dit concept, zou toch wel vertrouwen moeten afgeven, zou je zeggen…

Lees verder »

12reacties

‘Burgemeester had stevig auto-ongeluk’

archieffoto Fons Jacobs (door Wim van den Broek)– PRIMEUR –
Burgemeester Fons Jacobs zou afgelopen week een stevig auto-ongeluk hebben gehad met zijn dienstauto. Dat lieten 2 bronnen dit weekend de weblog weten. Met zijn auto zou hij met hoge vaart tegen een vangrail zijn gereden, aldus 1 van de 2 bronnen.
“Geen reactie, dat is privé.” Dat liet de burgemeester ons zojuist desgevraagd via een woordvoerder weten nadat wij ’s ochtends om aanvullende informatie hadden gevraagd. De burgemeester, die desondanks vandaag wel gewoon aan het werk is, lijkt ongedeerd te zijn.

Hoe ernstig het ongeluk is geweest, of er andere verkeersdeelnemers bij betrokken waren, waar en wanneer het ongeluk plaats vond en hoe het werd veroorzaakt, zijn we (nog) niet aan de weet kunnen komen. De woordvoerder van de gemeente kon ons niet meer vertellen dan de reactie van de burgemeester “geen reactie, dat is privé.”

16reacties

Laatste rondgang door ’t Speelhuis

Maandag begint de echte sloop van ’t Speelhuis. Vandaag en morgen kan elke Helmonder voor het laatst door (de restanten van het theater) wandelen. In dit log een impressie door foto’s, video, reacties en … Maakte je zelf een mooie foto tijdens die wandeling, mail die naar [email protected] of Twitter ze met @weblog_Helmond en wij zetten ze er voor jou in de reacties bij.
Kort na 10.30 uur mochten de eerste bezoekers naar binnen. Hieronder de foto toen zij (toen nog in het zonnetje) naar buiten kwamen.

Wil je 1 (of meer) van de vele foto’s zien die we tot vandaag van de sloop van ’t Speelhuis maakten, kijk dan hier en hier.

2reacties

Vogelvangers (zo vader zo zoon): €3000

De vader en zoon die vorig jaar op heterdaad werden betrapt, werden vanochtend door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor het vangen en in bezit hebben van illegaal gevangen vogels. De politierechter legde hen een boete op van respectievelijk 2.000 en 1.000 euro, met daar bovenop voor beiden een voorwaardelijke boete van 500 euro.
Op 4 januari 2011 werden vader (43) en zoon (24) door de milieupolitie gepakt toen zij probeerden beschermde vogels te vangen aan de Beemdweg (op bedrijventerrein Hoogeind op het industrieterrein). Dat deden zij met 4 mistnetten (netten die geschikt zijn om vogels te vangen) en lokvogels.
In de woningen van de vader en de zoon troffen de opsporingsdiensten naderhand in totaal 79 illegaal gevangen vogels (rietgorzen, geelgorzen, kepen, vinken, sijzen en barmsijzen en kneuen) aan. Die beschermde vogels werden in beslag genomen. De politie had al langere tijd in de smiezen dat er iets niet pluis was nabij de Beemdweg omdat zij daar eerder mistnetten vonden.

9reacties

Herstel voegen Henri Dunanttunnel

Vanaf maandag voert aannemer Rasenberg, in opdracht van gemeente, werkzaamheden uit in de Henri Dunanttunnel. In deze tunnel (het kruispunt van de Deurneseweg met de Wethouder van Wellaan en Lage Dijk) worden de voegovergangen vervangen en wordt het wegdek hersteld.
Om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, is het werk opgedeeld in 4 fasen. Hierdoor kan het kruispunt steeds gedeeltelijk open blijven voor het verkeer. Tijdens de eerste fase wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag, de overige 3 fasen zijn in een weekend.
De werkzaamheden zijn als volgt ingedeeld:
Fase 1: maandag 27 augustus (07.00 uur) t/m vrijdag 31 augustus (16.00 uur). Vervangen voegen in de Wethouder van Wellaan. Verkeer van en naar de Wethouder van Wellaan wordt omgeleid via de Azalealaan en Burgemeester van Houtlaan. De Deurneseweg en Lage Dijk blijven normaal open voor het verkeer.
Fase 2: vrijdag 7 september (18.00 uur) tot maandag 10 september (06.00 uur)
Fase 3: vrijdag 14 september (18.00 uur) tot maandag 17 september (06.00 uur)
Fase 4: vrijdag 21 september (18.00 uur) tot maandag 24 september (06.00 uur)

Tijdens de werkzaamheden in de weekenden wordt er continue gewerkt. Dan is op de Deurneseweg in beide richtingen 1 rijstrook afgesloten. De Lage Dijk is dan ook afgesloten tussen de Deurneseweg en Churchilllaan. De winkels en bedrijven aan de winkelboulevard Engelseweg en bedrijventerrein Hoogeind zijn dan bereikbaar via de Churchilllaan.
De weersomstandigheden zijn sterk van invloed op de werkzaamheden. Bij het aanbrengen van de nieuwe voegen, heeft de aannemer een droge ondergrond nodig.

De Henri Dunanttunnel (voor de meeste Helmonders ook wel bekend als ‘de badkuip’) kent al een flinke tijd problemen met de voegen tussen de asfaltplaten waardoor het water slecht wordt afgevoerd. Afgelopen winter leidde dat tot een gedeeltelijke afsluiting van dit drukke verkeerspunt gedurende anderhalve week omdat er ijsvorming was ontstaan.


Grotere kaart weergeven

5reacties

Nog geen 2de coffeeshop in Helmond

Coffeeshop Willy's Place in de Wolfstraat in HelmondBurgemeester Fons Jacobs heeft een nieuwe regel opgesteld om concrete verzoeken voor een nieuwe coffeeshop te kunnen beoordelen. Die beleidsregel biedt niet onmiddellijk de mogelijkheid voor vestiging van een tweede coffeeshop.
Want tot op dit moment zijn er nog geen 2000 leden ingeschreven bij de coffeeshop Bonne Ville aan de Wolfstraat.
Pas als Bonne Ville 1600 leden heeft, kan er een tweede coffeeshop komen. Volgens Patrick van de Pol, de exploitant van de coffeeshop aan Wolfstraat, had hij begin mei 2012 zo’n 1100 leden ingeschreven voor zijn coffeeshop.
Het aantal van 1600 is overigens geen absoluut vereiste. Mocht uit signalen blijken dat er sprake is van een enorme toename van de illegale straathandel en/of overlast, dan kan de burgemeester besluiten eerder een tweede coffeeshop te gedogen.

De burgemeester zal toekomstige vergunningaanvragen voor een coffeeshop via een  ‘Beauty contest’ vergelijken. De vergunningaanvrager met de meeste punten op de diverse onderdelen (14 in aantal), krijgt de vergunning. Mits die ondernemer aan alle eisen die gesteld zijn aan de aanvraag voldoet (zoals een positief oordeel van het Landelijk Bureau BIBOB).
Fons Jacobs ziet geen heil meer in het concreet aanwijzen van panden of gebieden voor de nieuwe coffeeshop. “Mede gelet op de opgedane ervaringen, acht ik het nodig om zoekruimte te behouden” aldus de burgemeester.

De burgemeester vindt dat (ook) Bonne Ville aan het nieuwe beleid moet voldoen. “De criteria ‘geen coffeeshops in woonwijken’ en ‘bij gevoelige objecten’ betekenen dat de coffeeshop in de Wolfstraat niet gehandhaafd kan worden. Momenteel is ook sprake van hoge parkeerdruk en het afvangen door drugshandelaren van clientèle van de coffeeshop” aldus Jacobs. Patrick van de Pol krijgt tot 1 januari 2014 de gelegenheid zelf te stoppen aan de Wolfstraat. Vindt hij een nieuwe locatie, zal hij in het bezit moeten zijn van een nieuwe exploitatievergunning.
Vanwege het nieuwe rijksbeleid moet de coffeeshop op 350 meter loopafstand liggen van de middelbare school aan de Hurksestraat. Dat is echter ± 200 meter. Daarom moet vanaf 1 januari 2014 ook om die reden Bonne Ville daar verdwijnen. Die school gaat weliswaar verhuizen, maar de planning (met ingang van schooljaar 2013/14) wordt wellicht niet gehaald. Als de school niet is verhuisd voordat de 350 meter eis in werking treedt, zal de exploitatie moeten worden gestopt. “Eventuele tijdige verhuizing vind ik de verantwoordelijkheid van de ondernemer.” aldus de burgemeester.

Dit alles staat in de uitgebreide informatie (pdf) over het ‘Maximumstelsel en criteria coffeeshops Helmond 2012’ die de gemeente zojuist verstrekte.

6reacties

Van der Zanden: Nuts!

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondNog nagenietend van mijn vakantie in Noorwegen is een van mijn eerste werkjes het aanleveren van een column voor De Weblog. Welk onderwerp zullen we nemen?

Voor de hand ligt om iets te schrijven over de Kamerverkiezingen op 12 september maar nee, daarmee wordt u de komende weken nog volop geconfronteerd. Ik wil u in het kort informeren over één van de zaken die mij tijdens mijn vakantie is opgevallen: Statkraft, de Noorse, door de staat beheerde, energiemaatschappij.
Hoewel ik zeker geen expert ben op dit gebied zijn me wel een aantal zaken opgevallen. Inmiddels heb ik hierover wat meer gelezen en kom ik tot de voorzichtige conclusie dat Statkraft z’n zaakjes aardig geregeld heeft en dat de Noorse bevolking hier wel bij vaart. Statkraft is niet alleen energieleverancier maar vervult tegelijkertijd een aantal functies op het gebied van cultuur, sport, natuur, respecteren mensenrechten …………kortom een maatschappelijk verantwoorde ondernemer. Anders gezegd: een nutsbedrijf in dienst van de gemeenschap.

De reden waarom dit bedrijf mijn belangstelling heeft vindt zijn oorsprong in de stadsverwarmingproblematiek in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis (zie De Weblog).
Al maanden probeert de SP fractie duidelijk te krijgen wat er in godsnaam toch aan de hand is met deze vorm van energievoorziening in onze stad. Natuurlijk hebben wij wel een idee, maar wij zouden onze vermoedens graag beantwoordt zien door het college. Daarom hebben wij weken geleden schriftelijke vragen gesteld waarop wij tot op heden nog steeds geen antwoorden hebben mogen ontvangen.

Gedurende deze periode ben ik lichtelijk geïrriteerd geraakt over de reactie op mijn telefonische navraag bij het gemeentehuis naar de stand van zaken. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat “….de gemeente hierin geen partij is omdat de energiemarkt toch is geprivatiseerd”. Fout!
Ik ben van mening dat de verantwoordelijkheid van onze gemeente niet ophoudt bij het besluit tot privatiseren van een voorziening. Daar waar andere partijen ‘voorzieningen’ graag afschilderen als ‘uitkeringen of subsidies uit de zak van de belastingbetaler’, ben ik van mening dat je als overheid altijd verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van de basisvoorzieningen van je burgers. Of het nu gaat om de kwaliteit van de gezondheidszorg, het onderwijs, de woningmarkt, het openbaar vervoer of de energiemarkt. Ik wil nog verder gaan door te stellen dat het je verantwoordelijkheid is om daarbij alleen een keuze te maken op basis van de uitgangspunten van verantwoord maatschappelijk ondernemen.

Dus Gemeente Helmond, neem je verantwoordelijkheid op het gebied van de Stadsverwarming. Dwing duidelijkheid af bij de uitvoerder en communiceer op een duidelijke manier met je burgers.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

Olympiër Bob de Voogd gehuldigd

Gisteravond werd Helmonds enige Olympiër Bob de Voogd (dit jaar) ook in Helmond gehuldigd. Want met het Nederlands hockeyteam won deze 23-jarige Helmonder vorige week zaterdag zilver op de Olympische Spelen in London.
Zijn huldiging vond gisteravond plaats voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Helmond Sport tegen Almere City (2-1). Later die avond vierde Bob met vrienden nog een klein feestje in zijn stamkroeg Club Frendz aan de Steenweg.

Foto: Wim van den Broek

Foto: Wim van den Broek

114reacties

Historie & euro’s van Xperience World


Meer duidelijkheid voor de burgers van Helmond
Op allerlei fora in en over Helmond is de laatste tijd het al of niet vestigen van een gamehal een heet, zeg maar heel erg heet, hangijzer. Wat opvalt is, dat, behalve de buitenkant van het gebouw, voor de burgers van Helmond totaal niet duidelijk is met wie de gemeente in zee gaat, wat hun financiële middelen zijn, en wat de geschiedenis van de bedrijven zijn waarmee gehandeld wordt.

Laten we eens beginnen met wat geschiedenis. Ik zal hier alleen de voor ons relevante zaken aangeven, maar mijn dossier is dikker, en zou nog dikker kunnen worden.
De gemeente doet zaken met het bedrijf Xpierence World B.V., gevestigd Heidelaan 5 te Eemnes. Deze B.V. is opgericht 09-02-2011, met als enig aandeelhouder Adventure World Holding B.V. Als bestuurders staan genoteerd Geul, Arno en Kwak, Pieter. Het eerste opvallende feit, deze directeuren zijn in functie getreden op 22-06-2012. Dus kort voor het tekenen van de voorovereenkomst inzake de aankoop grond op het Obragasterrein. Dit betekent dat deze B.V. 16 maanden een slapend bestaan heeft geleid. Over deze B.V. heb ik ook geen financiële cijfers gevonden, aangezien er nog niets bij de KvK gedeponeerd is. En dit kan ook nog niet.

Interessant is om te kijken naar Adventure World Holding B.V. Deze B.V. heeft dus de aandelen van Xpierence in handen, en levert ook de twee directeuren. Adventure is opgericht 19-06-2007. Zij heeft zich tot nu toe bezig gehouden met het oprichten van indoor attractieparken. Beter gezegd, in het trachten op te richten van deze parken. De eerste poging was in Almere. Deze is gestrand na jaren van touwtrekken tussen de gemeente Almere en Adventure World. Wat nu precies de precieze oorzaak is van het mislukken heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ik schat zo in dat dit heeft geduurd van 2007 tot begin 2009.
Begin 2009 duikt de naam Adventure World op in de gemeente Zoetermeer. Ook hier wordt blijkbaar zeer voortvarend te werk gegaan, er ligt een intentieovereenkomst tussen de gemeente Zoetermeer en Adventure voor het oprichten en exploiteren van een indoor attractiepark. Ik heb hiervan ook wat in de plannen kunnen kijken, het moet een zeer futuristisch Adventure (vergeef me het Engels, klachten bij de heer Geul) park worden met in plaats van echte attracties allerlei video simulaties. En verder snap ik er niets van. Maar, er staat nog niets. Er blijken in Zoetermeer raadsfracties te zijn die telkens toch hun reserves hebben en houden. De negatieve houding neemt toe met het voortduren van de crisis.
Dit zal wel mede komen door een kritisch verhaal van de heer Assendelft, Attractieparkdeskundige (die hebben we dus ook), op de site van RTV West. Ik citeer een stukje :Lees verder »

15reacties

‘Filmhuis door leugen in Cacaofabriek’

Ik ben heel erg blij voor ‘t Filmhuis dat het zo’n geweldige mooie ruime plek in de Cacaofabriek krijgt. Maar de manier waarop dat is geritseld steekt me diep. Want ’t Filmhuis komt door een leugen in de Cacaofabriek. Wethouder Van den Heuvel (en waarschijnlijk ook Wim Markus) heeft dat door voorliegen van de gemeenteraad er door gekregen.

De belangrijkste inhoudelijke reden dat ‘t Filmhuis in de Cacaofabriek moest komen volgens wethouder Van den Heuvel was, en ik citeer uit zijn stukken:
De nieuwe locatie biedt het Filmhuis ook de kans om de A-status te verkrijgen (nu B-status) waarmee de mogelijkheden voor het Filmhuis fors worden vergroot. Nieuwe filmhuis (arthouse1) films worden door distributeurs namelijk als eerste aan filmhuizen met een A-status verstrekt en pas weken later aan filmhuizen met een B-status. Echte liefhebbers zijn dan veelal in een andere stad al gaan kijken.

Daar klopt dus geen ene snars van! Een beetje filmhuisliefhebber weet dat die A-status en B-status al vele jaren betekenisloos zijn en daarmee eigenlijk is afschaft. Al jaren geldt dat de filmhuizen met de meeste bezoekers, de beste films krijgen van de distributeur omdat dat het meeste geld opbrengt. Omdat er bij ’t Filmhuis in Helmond niet echt veel bezoekers komen, zullen er dus mindere films blijven draaien.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik nu wel of niet aan de bel moest trekken. Dilemma was eerlijkheid of mijn genot. Als liefhebber vind ik drie Helmondse Filmhuiszalen geweldig en wil graag dat die er komen. Niet dat ik denk dat heel Helmond nu ineens wel naar ‘t Filmhuis gaat, maar het heeft gewoon wat. Noem het allure, allure die Helmond best kan gebruiken.
Ik heb begrepen dat ‘t Filmhuis nu zeker in de Cacaofabriek komt omdat de gemeenteraad voor de zomervakantie volledige toestemming heeft gegeven. Daarom nu pas mijn stukje. Want nu heeft het geen gevolgen meer voor de verhuizing van ’t Filmhuis, maar heb ik het wel gezegd en is het van mijn hart.
’t Filmhuis past prima in die culturele hotspot, maar eerlijkheid is ook belangrijk!

Dank voor de aandacht.
Peter Martens (dank aan mijn lief voor de hulp)

7reacties

Van der Pijl: (Social) Media

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet is een haat-liefde verhouding: politici en (social) media. In augustus kwam onze burgemeester zelfs in het landelijke nieuws vanwege een (onhandige) actie op zijn facebookpagina.
Politici twitteren en plaatsen van berichtjes op bv facebook ook om de herkenbaarheid te vergroten, de drijfveren te delen en politiek handelen bekend te maken en te verklaren. Natuurlijk proberen we hiermee de sympathie van de kiezers te winnen. Ook het schrijven van columns zoals deze, op de Weblog van Helmond en in bv wijkbladen kunnen daaraan bijdragen.
Politici maken zich er mee (her)kenbaar maar ook kwetsbaar! Dat zal Fons Jacobs beamen.
Maar het zijn niet alleen acties van politici zelf, ook een interview of een (op verzoek van journalisten gegeven) commentaar maakt politici kwetsbaar. Collega’s, stadsgenoten, anonieme reaguurders (zij die zure, vinnige en soms zelfs beledigende en bedreigende reacties plaatsen via internet) … ze vallen zomaar over je heen!
Je kunt in de ogen van inwoners van je stad, je kiezers, maar ook die van je collega’s al snel een verkeerde opmerking maken of iets niet goed doen. Wethouders die te positief (!) twitteren, raadsleden die politieke standpunten innemen in columns (!), raadsleden die te weinig politieke standpunten innemen in columns, collegeleden die iets verkondigen dat niet door het college en/of de raad wordt gedeeld, raadsleden die iets aankaarten dat in hun partij niet lekker valt… En dan natuurlijk de politieke standpunten die door tegenstanders veroordeeld worden. Het kan allemaal tot onverwacht grote commotie leiden. En daarbij is de schade vaak groter dan alleen voor de persoon die het verkeerde handelen of de verkeerde uitspraak wordt verweten. De partij, de raad, het college, de stad… al gauw strekt zich de schade tot daar uit. Daarom is een cursus ‘omgaan met media’ en ‘omgaan met social media’ voor politici zeker geen weggegooid geld! Zelf nadenken blijft belangrijk; de verantwoordelijkheid (en de voorbeeldfunctie!) niet uit het oog verliezen. Lees verder »

9reacties

Naar Helmond door Wim Daniëls

Wim DaniëlsIn Helmond wonen mensen die oorspronkelijk
uit Bolivia komen, elf in totaal
althans op 1 januari 2012
de peildatum voor dit gedicht.

Het plan is hier alle landen te noemen
waaruit mensen komen
die nu Helmonder zijn
en ik kan alvast zeggen dat dit
een lang gedicht wordt
want in totaal wonen er
uit maar liefst 165 landen
mensen in Helmond
wat veel is
heel veel
ik heb er daarom alle begrip voor
als u dit gedicht voortijdig verlaat.Lees verder »