Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

De TextielBaron: Onsportief januari

De TextielBaron“De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op!” Mijn buurvrouw wond er geen doekjes om, toen ze me eergisteren aanklampte. “Weten jullie al wat jullie doen met carnaval? Gaan jullie het vieren? Verkleed?” Ik antwoorde naar waarheid dat ik het nog niet wist. Naarmate je ouder wordt, glijden dat soort massa-activiteiten van je af, als ware je van teflon. Het is ieder jaar hetzelfde. “Ach, geniet er nou maar van, want je bent zo oud. Kijk maar naar mij!”
Ze had gelijk. De kruitdampen van oud-en-nieuw zijn nog niet opgetrokken, of carnaval staat alweer voor de deur. Ook 2013 gaat snel. En waar ik in mijn vorige column nog zo vurig uitsprak dat 13 een geluksgetal moet worden, daar is het eerste ongeluk alweer als een in het oog springende puist verschenen. Januari was voor mij als sportliefhebber toch vooral de maand van de val van Lance. Dat is wellicht niet erg verrassend te noemen, maar toch. En in zijn kielzog neemt hij, zo lijkt het althans, voormalig UCI-voorzitter en Helmonder Hein Verbruggen mee. Voorzitter van de wereldwielerbond van 1991 tot 2005. Au. Geen moment om vol trots te roepen dat het “een Hellemonder is”.
En dan was er nog het faillissement van Dijkse Boys, nog maar een paar dagen geleden. Boze tongen beweren dat dit onvermijdelijk was en dat vooral de gemeente Helmond erg opgelucht is dat deze club, waar in het verleden zo veel om te doen geweest is, eindelijk verdwijnt. Anderen noemen het eeuwig zonde. Een club waar, al dan niet met betaald personeel, ook grote successen gevierd zijn. Heel even werd er zelfs gepraat over de mogelijkheid twee Helmondse clubs in de eerste divisie te laten voetballen. Dat zou wat geweest zijn.
En dan nog wat klein sportief leed. Mijn neefje was zo ongelooflijk teleurgesteld. Hij kon door de sneeuw niet schaatsen bij boer Kuijpers, iets waar hij gedurende twee weken ongeveer iedere dag naar vroeg. Ik zag hem van de week boos zijn schaatsen in een kast in de garage gooien, terwijl de sneeuw veranderde in een viezige drap.
Noem me melancholiek, negatief zelfs. Maar de eerste maand van het jaar kon voor ons Helmond toch beter beginnen. “Schat, zal ik als lieveheersbeestje of als clown gaan met de optocht?” Mijn vrouw kijkt me vragend aan, terwijl ze op internet verschillende outfits bekijkt. Ach, veel dingen zijn ieder jaar hetzelfde. Behalve dan op sportief gebied.

De TextielBaron

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
6reacties

Weer bejaarde vrouw op straat beroofd

Vanmiddag werd om 12.35 uur een bejaarde vrouw op straat beroofd. Dat gebeurde op de Rembrandtlaan in Helmond-Noord. Daar werd deze 81-jarige dame in een scootmobiel door 2 vrouwen bestolen van haar gouden armband via de zogeheten babbeltruc. Zij kwam met de schrik vrij, een armband met emotionele waarde armer.
De daders zijn nog voortvluchtig. Zij zijn lichtgetint, dragen een lange rok, 1 van die 2 had opvallende gouden tanden, zigeunertypes aldus wijkagent Marco van Bree. Zij worden vervoerd met een donkerkleurige Mercedes die door een man bestuurd wordt. Opvallend detail aan die auto is dat het stuur rechts zit (en niet zoals normaal links). Vanzelfsprekend bel je de politie op 0900 – 8844 als je iets gezien hebt. Als je die Mercedes met het stuur aan de verkeerde kant ergens ziet, bel dan meteen 112.
De derde keer in nog geen 3 weken tijd dat een minder valide dame van in de 80  overdag op straat in Helmond wordt beroofd. Op zaterdag 12 januari was een 83-jarige vrouw met rollator het slachtoffer op de Molenstraat. En vorige week woensdag werd een bruine tas gestolen uit de rollator van een vrouw van maar liefst 87. Zij werd bestolen op het Sobrietasplein bij de Molenstraat.
“Ben alert op verdachte situaties met onze senioren! Bied hulp en bel asap de POLITIE! Onthoud signalement en eventueel het kenteken!” zo laat de wijkagent weten.

33reacties

Q&A Parkeerboetes bij defecte automaat

Mohammed Chahim en Abdel Tijani van de PvdA stelden zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over parkeerboetes bij defecte parkeerautomaten.
Vandaag hieronder hun vragen (Questions). Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

De fractie van de PvdA Helmond werd gisteren onaangenaam verrast door onderstaande tweet van Stichting Stadswacht Helmond.

Dat bevestigde de stadswacht daarna op een reactie van Mohammed Chahim.
De PvdA vindt dat als een betaalapparaat defect is, de gemeente verantwoordelijk is voor een zo snel mogelijk herstel, zodat gebruikers kunnen voldoen aan hun betaalverplichting. Mensen verplichten een andere parkeerlocatie op te zoeken als het apparaat defect is, in plaats van de eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het defect, ziet de PvdA als de omgekeerde wereld. Vanaf 1 januari 2013 schrijft Stichting Stadswacht Helmond hiervoor voortaan boetes uit.

Op basis hiervan stelden zij de volgende 8 vragen:

  1. Bent u op de hoogte van bovenstaande tweet?
  2. Zijn parkeerplaatsen met een defecte parkeerautomaat niet beschikbaar voor gebruikers die alleen via de parkeerautomaat kunnen betalen?
  3. Zo ja, bent u het met ons een dat dit niet duidelijk is voor de gebruikers en dat hiermee de verantwoordelijkheden worden afgeschoven op de gebruikers?
  4. Hoe vaak zijn hiervoor boetes uitgeschreven?
  5. Is deze specifieke boete in overeenstemming met wet- en regelgeving en jurisprudentie?
  6. Kunnen gebruikers niet gewezen worden op het dichtstbijzijnde niet defecte parkeerautomaat die geldig is voor hetzelfde gebied/parkeerplaats?
  7. Graag ontvangen wij een overzicht hoe vaak een parkeerautomaat defect is en de locaties hiervan in het jaar 2012?
  8. Hoe lang duurt (gemiddeld) de reparatie van een parkeerautomaat?
14reacties

Van der Pijl: Jeugd van tegenwoordig

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet blijft een hot-item: “de jeugd van tegenwoordig”. Meestal in de context van niet-deugen.
De afgelopen weken weer actueel rondom de plegers van afschuwelijk zinloos geweld in het uitgaansgebied van Eindhoven. Meteen verschijnen er berichtjes over Helmondse incidenten.  Maar je zult maar slachtoffer zijn van zo’n “incident”.
Ook de oproep van minister Plasterk om de jeugd weer beter/strenger op te voeden haalde alle kranten. Daaruit valt de conclusie te trekken dat “we” vinden dat de jeugd van tegenwoordig slecht is/wordt opgevoed. Maar dat vinden “we” al vele generaties lang…..
Toch lijkt het er wel op dat agressie heviger is en dat respect en beleefdheid soms ver te zoeken zijn.
Vorige week leerde ik zelf (opnieuw) een lesje wat wel en niet werkt om jongeren op ongewenst gedrag aan te spreken.
Prachtig ijs, vermaak genoeg zou je denken. Maar een groepje jongeren vond het sneeuwballen tegen ramen gooien veel leuker dan schaatsen en ijshockeyen. Het begon ’s avonds na 21.00 uur, vanuit het donker, lekker anoniem. Na een stuk of 20 sneeuwballen was de maat vol en sommeerden we de jongens ermee op te houden. Je wilt dat wel vriendelijk doen maar dat lukt niet omdat je flink opgefokt bent. Resultaat? Uitgelachen worden.
De volgende dag en avond weer sneeuwballen. Boos worden helpt niks, ze laten zich niet wegsturen, een grote mond kunnen we krijgen. De dag erop raap ik de moed bij elkaar en ga naar de jongens toe. Ik vertel hen dat mijn boosheid voortkomt uit angst. Angst dat er een raam sneuvelt. Aanvankelijk krijg ik brutale en schampere opmerkingen als antwoord. Ik blijf echter in gesprek, rustig en niet verwijtend. Resultaat? De jongens gaan schaatsen en ijshockeyen en blijven dat ook de dagen erna doen. Geen sneeuwballen meer tegen de ramen.
Mijn conclusie? Ik liet me uitdagen maar met mijn reactie daagde ik de jongeren uit om er een schepje bovenop te doen. Immers, wie negatief benaderd wordt (sneeuwballen) zal negatief reageren (boos) en krijgt daarop weer een negatieve reactie (uitlachen, brutale mond). Alleen vriendelijkheid kan dat doorbreken. Respect werkt immers 2 kanten op!Lees verder »

14reacties

Het wordt glad (met spectaculaire video)

Let op: het kan vanavond, vannacht én morgenvroeg ook in Helmond gevaarlijk glad worden. De sneeuw die vanmiddag gevallen is, de bevroren grond en de komende aanvriezende regen kan tot veel gladheid leiden.
Welk effect dat kan hebben, blijkt uit de onderstaande must-see video uit de oude doos. Kijk, luister, huiver en wees gewaarschuwd!

Weet je in welke straat deze glijpartij was, zet het in de reacties. Dit is geen vraag in onze kennisquiz, al was het maar omdat wij het zelf niet weten.

11reacties

Hoe doen onze horecaportiers het?

Hans Donkers“Ik vind dat er meer begrip moet zijn als een portier een keer een klap geeft.” Dat zei Hans Donkers, directeur van het Helmondse bedrijf Network Protection, dinsdagavond in het tv-programma De week van Filemon.
De overheid denkt daar anders over weet Donkers. Want als een portier een keer een tik uitdeelt als mensen in een café vechten, dan hebben ze daar geen begrip voor. Dan vragen ze of je niet weg kon lopen, een collega roepen of de politie bellen. Geen optie volgens hem. “Weglopen doen we nooit, als je wegloopt ben je klaar. Want dan ben je bang. Je bent daar toch uiteindelijk voor de beveiliging en bescherming van de gasten.”
Bijna alle portiers en uitsmijters bij horecagelegenheden en evenementen in Helmond werken voor Donkers. Zelf begon hij al als 15-jarige met portierswerk.
Hoe tevreden zijn we eigenlijk over de horecaportiers die aan de deur hier in Helmond staan? Zijn ze klantvriendelijk? Geeft een portier aan de deur je een veilig idee als stapper? Zag je ooit Helmondse portiers te ver gaan? Houden ze zich aan de afgesproken Regels voor Toelatingsbeleid Horeca Helmond (pdf)?
Hoewel portiers in bijvoorbeeld Eindhoven het nieuws wel halen, hoor je over Helmond weinig tot niks. Doen onze portiers het zo goed? Dat zou mooi zijn. Of klopt ’t wat Hans Donkers 10 jaar geleden al zei ‘De portier doet het nooit goed’.

10reacties

Tekort sportpark Brandevoort aangevuld

Opdat sportpark Brandevoort kan worden afgebouwd, heeft de gemeente besloten een tekort van 277.638 euro aan te vullen.
Voor de realisatie van het totale sportpark door de Stichting Sport en Bewegen Brandevoort (SSBB) was in eerste instantie een bedrag beschikbaar van 3.004.000 euro. Een deel daarvan (277.638 euro) werd destijds voor de zekerheid begroot voor een mogelijke heffing van de belastingdienst. Want er was nog onzekerheid of er met de belastingdienst overeenstemming kon worden bereikt of dat bedrag wel of niet aan hen betaald moest worden.
Op 6 september 2011 stemde de gemeenteraad in met die totale investering van 3 miljoen. In dat aangenomen voorstel stond “De uitkomst van deze toets heeft gevolgen voor de fiscale aftrekbaarheid van de voorbelasting en daarmee voor de omvang van het dekkingskrediet. In dit voorstel is bij het aangevraagde krediet uitgegaan van een negatieve uitkomst voor de gemeente. Indien de sportvelden niet belast verhuurd kunnen worden, zal het geraamd budget van ca. € 277.638,– terugvloeien naar de algemene middelen.”
De stichting en de gemeente maakten een tijd terug zodanige afspraken dat deze zogenaamde integratieheffing aan de belastingdienst niet verschuldigd is. In de communicatie tussen gemeente en stichting is vervolgens echter onduidelijkheid ontstaan over de betekenis daarvan voor het budget. De stichting heeft dit geïnterpreteerd als zou het budget van 3.004.000 euro nu volledig beschikbaar zijn voor de bouw, aanleg en inrichting. Vanuit die interpretatie is de stichting verplichtingen aangegaan, teneinde het sportpark volwaardig te kunnen realiseren conform de door de raad vastgestelde visie en randvoorwaarden.
Een financieel probleem. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu dus besloten dit probleem op te lossen door ontbrekende bedrag ter beschikking te stellen. Dat bedrag komt uit de potjes ‘knelpunten sport algemeen’ en ‘knelpunten sportaccommodaties’.
In april vorig jaar werd het kunstgrasveld en loopcircuit op sportpark Brandevoort al officieel geopend en werd het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe paviljoen in Engelse voetbalstijl. De gemeente laat verder weten dat de bouw voorspoedig verloopt en de verwachting is dat het volledige ‘multifunctionele sport- en beweegpark Brandevoort’ medio augustus 2013 opgeleverd wordt.

35reacties

‘Voorbarig bericht over vervolging Jacobs’

Foto door Wim vd Broek

Gisteren en vandaag werd door vrijwel de gehele vaderlandse media bericht dat Fons Jacobs, de oud-burgemeester van Helmond, mogelijk vervolgd gaat worden voor fraude. Naar aanleiding van dit artikel op de website Sargasso ontstond die berichtgeving. Het Openbaar Ministerie benadrukt vanmiddag dat het hier gaat om voorbarige berichtgeving.
Bij het gerechtshof in Den Bosch zijn 2 klagers een zogenoemde artikel 12 Sv-procedure gestart. Dit is een procedure waarbij een direct belanghebbende zich bij het Hof kan beklagen over de beslissing van het OM om geen vervolging in te stellen.
De artikel 12 Sv (Wetboek van Strafvordering) -procedure is op dit moment in behandeling bij het hof. Vooralsnog heeft het hof nog geen enkele inhoudelijke beslissing genomen. De zaak wordt in april weer op zitting behandeld. Het is gebruikelijk dat alleen de klagers op de zitting aanwezig zijn voor een toelichting op de klacht.
Het OM doet verder geen inhoudelijke mededelingen over deze zaak omdat het een besloten procedure betreft.

2reacties

Wandelaar viel in kanaal en belde 112

Vannacht om 1.19 uur werden de hulpdiensten opgeroepen omdat een man belde dat hij in het met ijs bedekte Eindhovens Kanaal lag. Na enig speurwerk en op aanwijzingen van de beller zelf, werd hij door de duikers uit Eindhoven gevonden. Vervolgens kon hij uit zijn benaderde positie worden bevrijd.
De man bleek tijdens het wandelen met zijn hond in het kanaal gevallen ter hoogte van het natuurgebied Groot Goor. Hij was door het ijs gegaan en in het ijskoude water terecht gekomen. Omdat hij aan de andere kant lag dan waar de duiker was, ging die op zijn buik over het ijs naar de man. Zijn collega’s stuurden over het ijs reddingsmateriaal met een wervelplank van de ene kant naar de andere kant van het kanaal zodat de man geholpen kon worden.
De brandweer moest op het pad aan de kant waar de man lag, enkele betonblokken verwijderen opdat de ambulancewagen het slachtoffer kon bereiken. De onderkoelde man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe hij er aan toe is en waarom hij te water is geraakt is niet bekend.

Onderstaande 6 foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Lees verder »

21reacties

Jacobs lekte waarschijnlijk de info

Foto door Wim vd Broek

Bureau Berenschot acht het zeer aannemelijk dat de vertrouwelijke info door voormalig burgemeester Fons Jacobs naar de krant is gelekt. Omdat Jacobs niet wil meewerken aan een vervolgonderzoek, adviseert dit organisatieadviesbureau om een  vervolgonderzoek (dat circa 25.000 euro kost) achterwege te laten.
Dat en meer kun je lezen in het Vooronderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie in de gemeente Helmond door bureau Berenschot (pdf)

In november gaf de gemeenteraad de opdracht voor het uitvoeren van een onderzoek naar de persoon of personen die vertrouwelijke informatie naar buiten had gebracht uit een bijeenkomst van het seniorenconvent en een interne evaluatiebijeenkomst van het college. Dit onderzoek is gestart met een vooronderzoek om na te gaan of betrokkenen willen meewerken aan een onderzoek en om inzicht te krijgen in de succeskans en kosten van een vervolgonderzoek.
Op dit moment wordt bovenstaand rapport gepresenteerd aan raadsleden. Voor dat onderzoek werden 24 personen geïnterviewd en kostte 11.526 euro.

6reacties

Ko: Discussie BZOB-bos

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondHet is amper een jaar geleden dat de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Brainport-Oost ter discussie stond in de raad. Even leek het erop dat de kap van het BZOB-bos voorlopig in de politieke ijskast was beland. Het SRE gaf het bos code oranje en er zou niet begonnen worden met planontwikkeling vóór 2020. De industriële lobby was het hier echter niet mee eens en dus ging de regio door het stof. Het oostelijke gebied zou juist een ondercapaciteit hebben als het gaat om terreinen voor met name zware industrie. En nu mag Helmond tot 2020 41 hectare aan grond uitgeven. En ja, het BZOB-bos komt ook in aanmerking. Een voorwaarde daarvoor is dat ontwikkeling geschiedt op basis van een actuele daadwerkelijke vraag en daarom werd met een tabel tijdens de commissievergadering van RF afgelopen dinsdag nog eens aangetoond dat deze echt bestaat.

De discussie over het BZOB-bos ligt al jaren gevoelig. Er ligt nog altijd een convenant met bewoners daterend uit 2001 waarin de afspraak staat dat het bos gespaard zou blijven. Bewoners in Brouwhuis ondervinden hinder van stank en lawaai en maken zich zorgen over toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein voor zware industrie. Daarnaast heeft het BZOB-bos de status van Ecologische Hoofdstructuur en is het een thuis voor vele dier- en plantensoorten. Kap van het bos betekent dus ook natuurcompensatie, een zeer kostbare onderneming van miljoenen die mogelijk niet in verhouding staat tot het aantal te realiseren arbeidsplaatsen.

Voorstanders dragen economie en werkgelegenheid aan als belangrijke argumenten om tot versnelde ontwikkeling te komen. Niemand zal ontkennen dat dit belangrijke zaken zijn, integendeel, maar tussen de regels door wordt de stelling geponeerd dat dit het algemeen belang is dat prevaleert boven ecologie en woonplezier. GroenLinks deelt deze lezing niet. Economie en arbeidsplaatsen hebben prioriteit, maar niet ten koste van alles. Wij waren, zijn en blijven tegen de kap van dit bos. Als het bos in economische waarde uit te drukken was, dan was er wel een andere afweging gemaakt. Wij pleiten voor stevig beleid gericht op revitalisering (de keuze voor revitalisering ligt bij de raad, zo zei de wethouder) en het voorkomen van doorschuiving van leegstand op de huidige terreinen. Tornen aan de Ecologische Hoofdstructuur is voor ons onbespreekbaar. Het buitengebied is al schaars en hier willen wij dan ook de groene grens trekken!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

10reacties

Ozdemir: een Nieuw Helmond

Enkele maanden geleden werd ik gevraagd om voor De weblog van Helmond te schrijven. Nu is het zo dat ik van nature geen schrijver ben, maar meer visueel ben ingesteld. Toch kon ik geen nee zeggen. Want met Nee zeggen komen we niet verder. Dit terwijl:
Helmond verder moet,
Helmond verder wil,
En vooral ook, Helmond verder kan.
En dat kan alleen als we Ja zeggen en aanpakken. Risico’s nemen. Durven. Anders gaat er niets veranderen. Een Nee kunnen we dus niet op ons conto hebben.

Nieuwe start
Helmond maakt een nieuwe start. Een nieuwe begin. Helmond heeft een nieuwe hoop. Een nieuwe burgemeester. Een burgemeester waar vanaf de eerste dag ieder Helmonder een klik mee heeft. Een burgemeester die van iedereen is en die Helmond vleugels wil, kan en zal geven. Met haar komst heeft Elly Blanksma Helmond een nieuwe start gegeven.

Parallel aan komst van onze burgemeester hebben wij op 13 december Helmond Magazine gelanceerd. Een positief stadsmagazine. Dit om Helmond een gezicht, een face, een visitekaartje naar binnen en buiten te geven. In mijn ogen is dat ook een mooie aanwinst voor Helmond.

Maar Helmond gaat verder. Er wordt flink gewerkt aan de Cacaofabriek. Ook de Cacaofabriek wordt een nieuwe mijlpaal in het Helmondse. Ik zie het al helemaal voor me. Een prachtige centrum, een cultureel hotspot met een creatieve hoekje. Voor mij duidelijk een toonaangevend kleur in Helmond.
Zo zie ik Helmond van dag tot dag volwassener worden en dat met behoud van zijn identiteit. Met behoud van identiteit zeg ik, omdat we niet hoeven te concurreren met onze buren, maar gaan geloven in onze eigen krachten en daar invulling aan geven. Nee, niet concurreren met onze buren maar samenwerken en gebruik maken van elkaar sterke plussen. Zo kunnen we niet alleen lokaal maar ook regionaal, nationaal maar ook internationaal aan ons stad werken.

Ik geloof in Helmond. Helmonders geloven in Helmond.

U. Ozdemir
Hoofdredacteur/fotograaf HLMND Magazine.

10reacties

Project Buiten Om (20): Nawoord

logo of embleem van Helmonds West under constructionDit is mijn laatste bijdrage aan de verslaggeving rondom de wijkontwikkeling Helmond West. Aan alles komt een eind. In de afgelopen 19 verslagen heb ik telkens geprobeerd te verwoorden wat de impact is geweest van wijkontwikkeling op bewoners en ondernemers in de wijk, gezien vanuit algemeen en persoonlijk belang. Ik heb vooral getracht te schrijven vanuit de beleving en het oogpunt van gedupeerden. Als één van de gedupeerden heb ik zelf mijn huis onteigend zien worden. Door het proces te beschrijven hoopte ik zelf ook troost en antwoorden te vinden voor het verlies. De procesgang rondom de wijkontwikkeling heeft mij diep geraakt. Het is haast onbeschrijfelijk wat het met je doet. Toch ben ik blij dat ik het opgetekend heb. Tot op heden heb ik nog geen optekeningen van ervaringen van lotgenoten rondom onteigening kunnen vinden. Hopelijk biedt mijn schrijven ook anderen, troost, verlichting en inzicht. Geloof me op mijn woord. Je doet het je ergste vijand nog niet aan.

Inmiddels is mijn eigen verhuizing bijna achter de rug. Volle dozen staan in alle ruimtes nog ongeopend te wachten op een nieuwe bestemming. Na drie maanden ploeteren, opknappen en licht verbouwen van de nieuwe woning heb ik geen puf meer. De energie is op. Ongetwijfeld zal de blijdschap ooit wel weer komen maar voorlopig even niet. De eerste vraag die mensen aan je stellen bij onteigening is: “Maar je wordt toch rijkelijk gecompenseerd?” Foute vraag. En laat dat rijkelijk er maar van af. Het gaat namelijk niet om geld maar om geluk. Ik ben een geweldig mooie plek kwijtgeraakt aan het algemeen belang. Offers moeten er gebracht worden. Dat is begrijpelijk. Maar dan behoor je ook voldoende gecompenseerd te worden. Via Nederlandse wetgeving is compensatie vastgelegd in verouderde financiële regelingen met een vastgesteld minimum. Ik mag er economisch niet op achteruit gaan. Ongeacht de huidige economische crisis. Wat echter niet gecompenseerd wordt is emotie, angst, kwaadheid, teleurstelling, verdriet en bijbehorende onmacht. Dat is namelijk onmetelijk. Letterlijk en figuurlijk. Ook verloren tijd wordt niet gecompenseerd.

De wet voorziet niet in compensatie van investeringen in tijd. Het zoeken van een nieuw huis (drie jaar lang Funda volgen); het bezichtigen van huizen (in mijn geval zeven), het afspraken maken met makelaars en huiseigenaren; de onderhandelingen en afspraken rondom de financiën (bank, hypotheekverstrekkers, verzekeraars, notaris); de vele gesprekken met de onteigeningsmakelaar en grondaankoper van de gemeente, maar liefst zeven ontmoetingen; de tijd die vrijgemaakt moet worden voor de vele keuzes, regelingen, uitvoeringen rondom de schoonmaak, lichte verbouwingen, inrichting. De vele bezoeken aan winkels en bouwmarkten; het beroep doen op tijd van familie, vrienden en kennissen. Het wordt niet gecompenseerd. Echt niet.Lees verder »

20reacties

Het werk bij station Helmond in foto’s

Zoals je wellicht al zag, wordt het gebied rond het NS-station Helmond grondig onder handen genomen. De geraamde kosten zijn zo’n 32 miljoen euro en de werkzaamheden zorgen voor enige overlast. Maar dan krijgen we ook wat: een nieuwe fietsenstalling voor 2000 fietsen, een 30 meter brede tunnel die Suytkade en de Annawijk met het centrum verbindt, een volledig vernieuwd stationsplein én een nieuw stationsgebouw.met kunstwerk.
De zichtbare werkzaamheden aan dit project Spoorzone begonnen in 2010. Volgens de planning (ijs en weder dienende) is het project eind 2013 klaar.
Sinds vorig jaar maakt de officiële bouwfotografe Chantal van den Berg daar veel foto’s. Zodra het hele project klaar is, worden die gebundeld tot een boek als een mooi aandenken voor omwonenden en een ieder die eraan meewerkte. Gelukkig mag de weblog in de tussentijd haar foto’s op de weblog zetten, vandaag voor de vierde keer. Een mooi vervolg op de prachtige fotoreeks in mei en juli en oktober.

Lees verder »

30reacties

Wie worden de 3 besten?

Donderdagavond wordt in Zaal Traverse het Helmondse sportgala gehouden. In elk van de onderstaande 3 categorieën wordt dan de beste van 2012 gekozen.
• Genomineerden voor de titel Sporter 2012 zijn:
——- 11 Bob de Voogd
——- 12 Dana van Lierop
——- 13 Amy Siemons
• Genomineerden voor de titel Sportploeg 2012 zijn:
——- 21 Hockeyclub Helmond
——- 22 Voetbalvereniging Rood-Wit ’62
——- 23 Helmond Sport
• Genomineerden opmerkelijke Sportprestatie 2012 zijn:
——- 33 Jeugdteam Achilles ’71
——- 34 Eefje Swinkels
——- 35 Nicole Loeve

LET OP Bij deze vraag gelden de volgende 3 aanvullende spelregels:

  1. Voor alle 9 genomineerden plaatsten wij een getal. Jouw antwoord bestaat uit de 3 corresponderende getallen die je van laag tot hoog aan elkaar plakt. Bijvoorbeeld de schrijfwijze 112133 is goed, 11 21 33 en 331121 zijn fout.
    Die werkwijze voorkomt schrijffouten en is het makkelijkst nakijken.
  2. Tot donderdag 19.30 uur mag je 2 antwoorden (in 2 reacties) geven.
  3. Iedereen die de goede cijferreeks geeft, behaalt een punt. Geef je 2 keer hetzelfde goede antwoord, dan krijg je toch ‘maar’ 1 punt.

Tussenstand:
1 punt:en Blommetjes én Thom
-2 punten: Erik (als winnaar van de vorige ronde met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
20reacties

Vrouw (83) met rollator bestolen op straat

https://twitter.com/brigadierHDbin2/status/291152871020429312

Deze beroving vond plaats op de Molenstraat ter hoogte van huisnummer 80 (schuin tegenover het parkeerterrein van Poppodium Lakei).
Deze 3 zijn nog niet gepakt liet wijkagent Marco van Bree ons weten. Hun signalement is wat karig, maar wie weet… De 2 mannen waren donker gekleed, hadden een buitenlands uiterlijk en allebei een ringbaardje. Over de vrouw is niets bekend.
Mocht je iets gezien hebben of meer weten, bel dan met de politie op 0900-8844.

121reacties

Opgerolde hennepkwekerijen in 2013

In 2012 werden er in onze stad 100 hennepkwekerijen door de politie opgerold. Een stevig aantal en daarom leek het ons goed om de nieuwsberichten daarover voortaan hier te verzamelen.

De hennepkwekerij die dit jaar ‘de eer’ had om als eerste ontmanteld te worden:
In een woning aan de Oeral in Mierlo-Hout is de politie maandagmiddag op een hennepkwekerij gestuit dankzij een melding van omwonenden die dag.
Op zolder troffen de agenten 200 hennepplanten aan. De planten en de bijbehorende apparatuur zijn geruimd. De stroom werd illegaal afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

14reacties

Foto’s van Helmond in de sneeuw

Vannacht viel de eerste sneeuw van dit jaar. Hoewel de gladheidbestrijders meteen aan het werk gingen, kon dat helaas niet voorkomen dat er op de besneeuwde Europaweg een ongeluk met letsel plaatsvond.
Maar gelukkig levert de sneeuw ook veel mooie plaatjes op. Omdat er in totaal 29 foto’s van de sneeuw begin december werden ingestuurd, leek het ons een goed idee om de sneeuwfoto’s ook deze keer weer te verzamelen. Jeffrey maakte de eerste foto:

Maakte je ook een mooie foto, mail die naar [email protected] of stuur hem ons via Twitter of (als je de foto al ergens op internet zette) plaats de link in een reactie hieronder. Wij zorgen dan dat jouw foto erbij komt te staan.

46reacties

Janssen: Slimme politiek ?

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondDe politieke agenda van het jaar 2013 zal ook Helmond ongetwijfeld weer gesprekstof gaan geven. Op de eerste plaats zullen wij ook te maken krijgen met de effecten van het beleid dat in Den Haag geformuleerd wordt. En ja we zullen ook daadwerkelijk de gevolgen gaan voelen van de economische crisis. Het zou immers te gek zijn voor woorden als we met elkaar heel hard roepen dat het ‘niet goed gaat met het land’ maar er zelf maar weinig van merken.

De grote truc voor de politici zal dan ook zijn om heldere en scherpe keuzes te maken en niet te vervallen in allerlei surrogaatoplossingen die op termijn geen echte oplossing bieden maar de problemen vooruit schuiven. Ongetwijfeld zal dat inhouden dat er minder populaire besluiten genomen dienen te worden en dat niet elke Helmonder of Helmondse vereniging zal krijgen wat ze graag wil.

Laten we eens zien wat politiek Helmond in 2013 op de agenda mag verwachten?
De commissie Samenleving krijgt o.m. een behoorlijk aantal interessante dossiers op tafel, zoals de sportnota, de cultuurnota, de gevolgen van decentralisatie van overheidsgelden bij onder meer de jeugdzorg, WMO, het nieuwe theater en zo meer.

We zullen dus slimmer om moeten gaan met de mindere middelen. Voor D66 is hierbij samen een belangrijk kernwoord. We zullen meer en meer, vanuit de eigen kracht van mensen en organisaties moeten kijken hoe we door samen te werken de schaarse middelen zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. En ja dan mogen we ons afvragen of we nog zoveel sportverenigingen in de benen moeten houden met gemeentelijke subsidie? Kunnen we geen partners vinden om ‘ons zwembadprobleem’ aan te pakken ? Moeten we dan niet scherper insteken op een goed regionaal overleg op het vlak van het aanbieden van de podiumkunsten?

Of we het nu leuk vinden of niet maar een feit is dat we in de afgelopen decennia met elkaar meer uitgegeven hebben dan we ons eigenlijk konden veroorloven. Net als in elk huishouden geldt ook voor gemeenten dat er niet meer uitgegeven kan worden dan er binnenkomt tenzij je het spaarpotje wil aanspreken. Deels heeft ook Helmond dat laatste gedaan om daarmee de schade van harde, pijnlijke keuzes te verlichten maar tevens zijn daarmee de definitieve keuzes ook vooruitgeschoven. Een alternatief kan zijn het verhogen van onze inkomsten, maar dat betekent heel simpel meer belastingen voor u, maar is dat wat u wil ?

Laat de Helmondse politiek in 2013 niet schromen om heldere maar vooral slimme keuzes te maken.
Hebt u nog suggesties? Ik hoor ze graag van u: [email protected]

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond