Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116983 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Automobilist gewond bij ongeval Venuslaan

Op de Venuslaan reed vannacht een automobilist frontaal tegen een betonnen rand van een talud. Het ongeval gebeurde kort voor half 1 op het viaduct tussen Dierdonk en Helmond-Noord net na de bocht. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
De oorzaak van het ongeval is onbekend. Omdat de personenauto werd gestopt door dat obstakel, belandde die niet op de Wolfsputter Baan (N279) beneden. Het voertuig is door de brandweer van de helling afgetrokken en door een bergingsbedrijf afgesleept.
Harrie Grijseels maakte de onderstaande foto’s.

33reacties

Take-it is failliet

Gisteren heeft de rechtbank in Den Bosch Take-it aan de Noord Koninginnewal failliet verklaard. Take It Elektronics BV handelde sinds 1 januari onder de naam Optie1. Als curator is mr. Patrick Kager aangesteld.
Een bekend adres voor veel Helmonders, bijvoorbeeld om er hun pasfoto’s te laten maken. Take-it vierde 12 dagen geleden het 35-jarige bestaan. Destijds begonnen als fotospeciaalzaak onder de naam ‘foto-video Helmond’.
Dit jaar wilde eigenaar en grondlegger Ton Korte dat de winkel zich meer ging toeleggen op advies en verkoop van telecom en diensten (als telefoon, televisie en internet) die via het vaste net geleverd worden. Dat gebeurde onder de nieuwe vlag van de franchiseformule Optie1, een organisatie die 46 vestigingen heeft in Nederland.

9reacties

Welke datum staat er achterop?

Vrijdag, precies een jaar geleden, ging Elly Blanksma aan de slag als onze burgemeester. Daarom mag zij bij officiële gelegenheden die ketting dragen.
We zien altijd de voorkant, logisch natuurlijk.
Maar welke datum staat er op de achterkant van de ‘munt’ helemaal onderaan van die ketting?
Geef de datum via de notatie ddmmjjjj. Denk je dat daar de datum van gisteren staat, dan noteer je 29102013
Voor de eerlijkheid: Elly Blanksma mag zelf niet meedoen aan deze vraag.


Tussenstand:
4 punten: Hein
2 punten: Mark én ad én Noud
1 punt:en Arjen én Michael Rieter én Martijn van Lankveld én Dirk
-1 punt:en én Kriel-Hènneke én Willempie én Tim
-2 punten: Ad (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Geen roofkunst in Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum Helmond laat weten geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis in hun collectie te hebben aangetroffen.
Sinds 1998 onderzoekt de Nederlandse Museumvereniging kunstvoorwerpen die door de nazi’s van vooral joodse eigenaren roofden of onder dwang voor een lage prijs gekocht zijn. Die voorwerpen zijn soms in de Nederlandse musea terechtgekomen, zoals ook blijkt. Als een object van bijvoorbeeld een joodse eigenaar geroofd is in de Tweede Wereldoorlog, dan kan de familie het object terugeisen. De musea proberen de rechtmatige eigenaren te vinden.
Het onderzoek van het Gemeente Museum (met museumcollecties in het kasteel en in de Boscotondohal) had betrekking op stukken in eigen bezit en in langdurige bruiklenen. Het museum maakte eerst een selectie van de te onderzoeken werken waarbij een aantal categorieën voor onderzoek uitgesloten werd (zoals objecten vervaardigd na 1945, objecten verworven direct van de kunstenaar of diens erven en objecten gebruikt in katholieke eredienst). Hierna bleven 281 objecten over voor vervolgonderzoek. Hoewel niet altijd de volledige herkomst bekend is, werden geen aanwijzingen voor een problematische herkomstgeschiedenis gevonden. Dit concludeert het museum na raadpleging van inventarisboeken, kaartindexen, correspondentie, verslagen van de Museumcommissie, verslagen van de gemeenteraad, kunstenaarsmonografieën en bestudering van de kunstwerken op etiketten en opschriften.

2reacties

Zusjes delen cadeautjes uit in Elkerliek

De Helmondse zusjes Emma (9) en Sofie (10) deelden maandagmiddag cadeautjes uit aan de kinderen op de Kinderafdeling van het Elkerliek. Zij deden dat vanuit hun Stichting Achterstevoren die wensen van zieke kinderen wil laten uitkomen. Spellen als Zeeslag, Hot wheels en Uno, Barbies, knuffels en cd’s, voor alle kinderen op de kinderafdeling brachten Emma en Sofie iets mee. Ook voor kinderen die heel vaak in het Elkerliek ziekenhuis moeten, zijn maar er die middag niet waren, lieten zij een cadeautje achter. Burgemeester Elly Blanksma was erbij. “Zo jong en dan al zo betrokken, dat heb ik niet eerder meegemaakt en wilde ik graag met eigen ogen zien. Ik ben onder de indruk hoor en steun Emma en Sofie van harte!”
De Stichting Achterstevoren begon vorig jaar op initiatief van Sofie en Emma. Dat doen die 2 Helmondse meiden niet alleen. Achter hen staat een team van vrijwilligers die zich inzetten om wensen van ernstig zieke kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar uit te laten komen. Voor het persoonlijke kind-kind contact voeren de 2 zusjes bijna alle wensen zelf uit en juist dat geeft vaak een extra bijzonder moment voor de zieke kinderen. Dit jaar realiseerden Sofie en Emma al 107 wensen, variërend van een mooi cadeautje tot een dagje in een Ferrari rijden of een dag bij de Marine.
Emma en Sofie kwamen op het idee voor deze stichting, na het zien van de film ‘Achtse-groepers huilen niet’. De naam van hun Stichting Achterstevoren is daarvan afgeleid. Dat kinderlijk woord past bij de gemiddelde leeftijd van de zieke kinderen die we bezoeken aldus Emma en Sofie. Maar ook het getal 8 zit erin verwerkt als verwijzing naar de film. En als je bij ‘tevoren’ de ‘e’ en de ‘o’ omdraait dan krijg je ‘toveren’. “Soms toveren we een beetje” zeggen Emma en Sofie.

11reacties

Margreet de Leeuw: ‘Gezellig griezelen…’

Zaterdagavond meegelopen als jurylid van de Helloweentocht door de wijk Vossenberg. Wat was dat leuk!
Ruim 250 deelnemers liepen een spannende route langs activiteiten, versierde huizen een ”aanbelpunten” waar je snoep kon krijgen. Via de kloostertuin van het Claraklooster, het Hindeplein, Zangershof en plein van de Uilenburcht (optreden circus Jacona), naar de Fonkel voor pompoenensoep en de prijsuitreiking.
Alles is super georganiseerd, bewegwijzering aan de lantarenpalen, jongeren van de ROC opleiding VEVA die het verkeer regelen, vrijwilligers die behulpzaam zijn bij alle spinnenwebben etc.
Lees verder »

3reacties

Koninklijk lintje voor Willem Pronk

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om de Helmonder W.M. (Willem) Pronk te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als directeur van basisschool De Korenaar in Eindhoven, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitreiking vond zojuist plaats bij zijn basisschool. Locoburgemeester Margreet de Leeuw-Jongejans reikte de onderscheiding uit.
Willem Pronk is geboren op 10 november 1948 te ’s-Gravenhage en is momenteel woonachtig in Helmond. Vandaag nam hij afscheid als directeur van basisschool De Korenaer in in Woensel-Noord. Willem Pronk kan gezien worden als een echte onderwijsman, die op een zeer vooruitstrevende wijze invulling heeft gegeven aan zijn directeurschap. Met de wijze waarop hij nieuwe ontwikkelingen in de praktijk bracht, vaak pionierswerk verrichtend, was hij bovendien een voorbeeld voor andere scholen in het passend onderwijs. Scholen uit het hele land komen bij basisschool De Korenaar om te leren van hun aanpak bij Inclusief onderwijs, het Vuursteenproject, mediërend leren en nog veel meer. Dat onderstreept de voortrekkersrol die de heer Pronk vervult in het onderwijsland. Hij brengt als eerste samen met zijn gemotiveerd team nieuwe onderwijsmethoden in de praktijk. Anderen inspireert hij daarbij deze methoden over te nemen.

5reacties

50 x €400 voor opplussen woning 55+-ers

Denk aan een wandbeugel in de douche of een verhoogde toiletpot. Met simpele en goedkope bouwkundige ingrepen kunnen mensen op leeftijd langer in het eigen huis blijven wonen. De gemeente Helmond juicht dit van harte toe en draagt 400 euro bij als mensen hun woning hiervoor laten aanpassen. Er zijn in totaal 50 van deze Opplus-subsidies te vergeven. Senioren moeten er dus snel bij zijn, want ‘Op=Op’.
De trend is dat mensen ouder worden en ook het liefst zo lang mogelijk in de eigen woning blijven wonen. Ze vinden deze zelfstandigheid vaak prettig en er hoeft ook een minder groot beroep op zorg te worden gedaan. Maar regelmatig zijn er praktische problemen als mensen slechter ter been raken. Kleine aanpassingen zijn vaak al voldoende. Denk aan een opklapbaar douchezitje, antislipvloer of een drempelhulp.
De subsidie geldt voor mensen van 55 jaar en ouder die in Helmond wonen; voor zowel mensen met een eigen woning als voor huurders van een woningcorporatie. Het gaat om een eenmalige bijdrage van 400 euro. Als de woningcorporatie de aanpassingen aanbrengt, ontvangt zij de bijdrage van de gemeente. Mensen met een koopwoning krijgen het geld op hun bankrekening gestort. Het werk dient door een erkende installateur of aannemer te worden uitgevoerd. De regeling gaat op 1 november in. Er geldt ‘wie het eerste komt die het eerste maalt’. Kijk voor de overige voorwaarden en het aanvragen van de bijdrage op www.helmond.nl/woonsubsidies of bel met 14 0492. Deze opplus-subsidie past in een hele reeks maatregelen, zoals onder meer de starterslening en korting op bouwkavels, die de gemeente toepast om de woningmarkt te stimuleren en het woongenot van de Helmonders te verbeteren.
De opplus-subsidie kan worden aangevraagd voor de volgende verbeteringen in de woningen: seniorenslot bij de hoofdingang, drempelhulp voor- en achterdeur, bediening bovenraampjes, tweede trapleuning, opklapbaar douchezitje met rugleuning, douchekop met glijstang, antislipvloer, verhoogde toiletpot 6+ en 10+, wandbeugel toilet en douche, toiletverhoger, éénhendel mengkraan wastafel/keuken en thermostatische mengkraan douche.

Sinds juli vermiste vrouw (22) is terecht

De 22-jarige vrouw die sinds juli werd vermist is terecht, zo liet de politie vanmiddag weten.
Deze Somalische vrouw werd sinds zaterdagmiddag 7 juli vanaf de Markt vermist. Zij was toen pas een week in Nederland en spreekt geen Nederlands.

8reacties

Rieter: Helmond vrijplaats zwarte pieten!

Column Michael Rieter Helder HelmondBinnenkort komt hij weer tijdelijk in Helmond wonen: sinterklaas. Ons zeer fraaie monumentale kasteel, middenin in het centrum, is dan de uitvalsbasis van deze kindervriend voor heel Nederland. Met in zijn kielzog honderden zwarte pieten! Helmond is hèt middelpunt van het jaarlijkse sinterklaasfeest. Maar nu worden onze zwarte pieten bedreigd! Bedreigd zelfs met uitroeiing! En willen wij Helmonders dat? Nee! Maak van Helmond een vrijplaats voor àlle zwarte pieten in Nederland! Gemeentebestuur van Helmond, laat nu met luid en bovenal heldere stem horen: handen af van onze zwarte pieten! Sinterklaas hoort bij de Nederlandse cultuur; al eeuwenlang! Naar verluidt is er zelfs een schilderij van de 17e eeuwse schilder Jan Steen waarop het sintnicolaasfeest al wordt verbeeld.
Lees verder »

8reacties

Stormschade in Helmond

De eerst gemelde stormschade vandaag in Helmond was op het Raktpad in de Rijpelberg. Op dat fietspad overleefden 2 bomen die aan elkaar stonden de storm niet. De ene boom is omgewaaid, de andere werd door brandweer omgezaagd. Beide bomen waren rot. Niemand raakte gewond, de brandweer werd om 8.03 uur gealarmeerd. Harrie Grijseels maakte zojuist de onderstaande foto in de Rijpelberg.
Gisterochtend was het al raak op de Goorsebaan in Mierlo-Hout, daar raakten 3 auto’s beschadigd.

Stuur (als je wilt) je foto van de stormschade vandaag in Helmond, via [email protected] of Twitter en we plaatsen die hieronder. Zet er even bij waar je de foto maakte.

2reacties

3 Inbraken Rijpelberg met flippermethode

Afgelopen week werd er in 1 nacht bij 3 woningen in de Rijpelberg ingebroken. Bij die woningen was geen braakschade. Deze bewoners hadden hun voordeur deur niet op het nachtslot gedraaid. De politie vermoedt dat de inbrekers door middel van ‘flipperen’ toegang tot de woning hebben verkregen. Afgelopen weken waren er diverse woninginbraken in Helmond waarbij het vermoeden bestaat dat via ‘flipperen’ toegang werd verschaft.
Flipperen is een heel eenvoudige manier voor inbrekers om in een woning te komen. Flipperen gebeurt door middel van een plastic kaartje. Wie de voordeur niet volledig op slot heeft gedraaid (maar met een klik dichtduwt), biedt de mogelijkheid die deur simpel te openen. Door het plastic kaartje tussen de deur en het deurkozijn te steken en hierna langzaam richting het slot te gaan gaat de deur open door het ijzertje terug te duwen. Dit gaat erg snel en muisstil.

21reacties

Feest: kwaliteitsimpuls centrum bijna af

Veestraat mei 2011Over een maand is het feest, want dan is de kwaliteitsimpuls van het centrum na 8,5 jaar officieel helemaal gereed. Op 12 april 2005 begon die cosmetische upgrading van het winkelcentrum en aanloopstraten met de Ameidestraat. Zondag 24 november eindigt die met de feestelijke opening van het gebied achter de Hema (De Kegelbaan). Dat laat het Centrummanagement weten.
Morgen wordt de Parkweg opgebroken en 3 weken later is die opnieuw ingericht. Daarmee begint dan het laatste deel van het werk bij de Hema. Op 22 november zal ook het andere nu nog lopende kwaliteitsimpuls-project gereed zijn: het opknappen van het gebied tussen de Kasteel Traverse en de Molenstraat, bij parkeergarage Doorneind. Waar voorheen het pand van de nachtopvang voor verslaafden stond, komt een doorsteek voor voetgangers. Op Virtueel Helmond kun je er al op je gemak gaan wandelen.
Lees verder »

1reactie

Vrijwilligerspenning voor Sjaak Dekker

Sjaak Dekker kreeg zojuist in zaal de Koning in Mierlo-Hout de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond. Wethouder Jan van den Heuvel reikte die onderscheiding aan hem uit tijdens het vrijwilligersfeest van de Helmondse Watervrienden, het zogenaamde “dankjewel-feest”.
Deze penning is aan de heer J.H.M. Dekker toegekend vanwege zijn belangeloze inzet gedurende vele jaren voor de Helmondse Watervrienden/Reddingsbrigade Helmond. Vanaf 2001 is hij lid van de Helmondse Watervrienden en bekleedde hij daar diverse functies. Als voorzitter van de commissie heeft hij de Reddingsbrigade Helmond op de kaart gezet. Niet alleen binnen de vereniging maar ook in Helmond. Tot op heden verzorgt deze reddingsbriagde de bewaking op recreatieplas Berkendonk. Op 26 april 2013 heeft hij om gezondheidsredenen de functie als voorzitter van de Reddingsbrigade Helmond neergelegd. Naast het voorzitterschap van de Reddingsbrigade heeft hij 5 jaar de functie van voorzitter van het Hoofdbestuur van de Helmondse watervrienden bekleed.

2reacties

Grote verkeerscontrole gisteravond

De politie hield donderdagavond tussen 19.00 uur en 1.00 uur een grote integrale handhavingsactie op 4 locaties: op Oostende en de Steenovenweg in Helmond en op de N279 in Asten en de Helmondsingel in Deurne.

Oostende gisteravond, foto door Harrie Grijseels

In totaal werden bijna 3000 voertuigen gecontroleerd. 779 bestuurders werden aan een blaastest onderworpen. Daarvan bleken er 4 teveel te hebben gedronken. Het hoogst gemeten alcoholpromillage was ruim 1,0. Van deze bestuurder is het rijbewijs ingevorderd, tegen de anderen is proces-verbaal opgemaakt. Ook 25 andere bestuurders kregen een prent voor overtredingen als rijden zonder geldig rijbewijs en rijden zonder gordel.
Door de politie zijn verder 5 aanhoudingen verricht. In 4 gevallen ging dat om een overtreding op de Wet Wapens en Munitie, 1 persoon werd aangehouden wegens belediging. 3 Personen liepen tegen de lamp omdat ze nog een boete hadden openstaan. In totaal werd een bedrag van ruim 2600 euro geïnd.
Door de belastingdienst werden 14 mensen betrapt met een openstaande belastingschuld. Ter plaatse is er een totaalbedrag van ruim 13 duizend euro geïnd. Ook werd er 1 voertuig in beslag genomen vanwege een openstaande schuld van 60.000 euro.
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft 2 overtredingen geconstateerd in verband met de wet personenvervoer. Het RDW heeft aan alle gecontroleerde voertuigen in totaal 184 overtredingen geconstateerd vanwege technische gebreken. Een aanhanger is in beslag genomen vanwege een weggefreesd chassisnummer. Hier zal de Technische Recherche nader onderzoek naar gaan doen. De Douane constateerde geen overtredingen gedurende de controle.
In totaal werkten 90 mensen mee aan deze controle. Ruim 60 daarvan waren medewerkers van de politie. De overigen waren medewerkers van ketenpartners als de Douane, de Belastingdienst, Veilig Verkeer Nederland, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Deze integrale verkeerscontrole was primair gericht op de Wegenverkeerswet (rijbewijzen, alcoholgebruik), maar had ook als doel het bestrijden en voorkomen van woninginbraken. De donkere dagen zijn immers weer begonnen en uit politiecijfers blijkt dat de kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak tussen oktober en april 50% hoger ligt dan in de rest van het jaar. In deze periode onderneemt de politie ook extra actie onder de noemer van het project “Donkere Dagen Offensief. In dit kader kan de controle gisterenavond ook gezien worden.