Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

6reacties

Beste döner kebab komt van Aspendos

Smaken verschillen, maar de beste döner kebab wordt in Helmond toch echt bezorgd door Aspendos. Tot die conclusie kwamen de Explorers van Scouting Brouwhuis naar aanleiding van hun jaarlijkse Döner Kebab Test.
Bij 13 zaken bestelden zij woensdagavond een döner kebab. Die broodjes beoordeelden zij vervolgens op maar liefst 14 criteria, vanaf het bestellen, bezorgen tot en met de proeverij.
Zoals je kunt zien in de Excel-speadsheet scoorde Aspendos (gevestigd in winkelcentrum Brouwhorst) dus over-all het beste, net als 2012. Maar als je “veul voor weinig” wilt, bel dan Bella Amica, de winnaar van vorig jaar (in de Heistraat). Maar besef, hun broodje werd ook het koudst bezorgd (38° graden). Gemiddeld moest er 31 minuten worden gewacht op de kebab, bij Istanbul (Azalealaan) duurde dit het langste (55 minuten). Hoewel, Asya (Molenstraat) kwam helemaal niet opdagen.
Smaken verschillen, maar dit is het oordeel van bovenstaande deskundigen.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Jongetje (12) stond oog in oog met inbreker

Dankzij een alerte getuige kon de politie gisteren in Haarlem onder meer een 27-jarige Helmonder aanhouden die verdacht wordt van een insluiping in een woning op het Regenboogplein in Lisse.
Het slachtoffer, een 12-jarige Lissenaar, hoorde rond 13.00 uur geluiden in de woning die hij niet kon thuisbrengen. Hij kreeg argwaan en wilde de woning uitvluchten om zijn buren te waarschuwen, toen hij opeens oog in oog stond met een man. Die schrok en vluchtte bij het zien van de jongen.
Ondertussen alarmeerde de jongen alsnog zijn buren die op hun beurt weer de politie belden. Met behulp van een alerte getuige die het kenteken van de vluchtauto had genoteerd, wisten politieagenten de verdachte later die dag aan te houden in Haarlem. Met de verdachte werden nog 2 mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de insluiping. De 3 mannen (de 27 jarige Helmonder en 2 uit Haarlem van 22 en 26 jaar) zijn in verzekering gesteld. Bij de insluiping werd een geldbedrag weggenomen uit de woning. De politie onderzoekt de zaak.

44reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
4 punten: Els
3 punten: ad
2 punten: case én Buurman
1 punt:en Tim én Perry Vermeulen én Michiel van Geel én Jan én Mark
-1 punten: én peter én Cees én Patrick én Karel én Sjef én Stapper
-1 punt:en Hein (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over De kennisquiz over Helmond.

Bronzen beeld vannacht van sokkel gezaagd

foto uit 2010Vannacht hebben vandalen op het Montgomeryplein (in de Annabuurt en Suytkade) een bronzen beeld van zijn sokkel gezaagd. Buurtbewoners ontdekte vanmorgen de lege sokkel tegenover de Atlant Groep en hebben dat gemeld bij de politie.
Dat kunstwerk van de gemeente heet Moeder en Kind. Het werd in 1987 vervaardigd door Harrie Storms.
Henry Swinkels meldde dat aan ons en maakte onderstaande foto van de lege sokkel waar het beeld stond.

Man door het glas van de voordeur geslagen

Vannacht rond 4.20 uur hield de politie een 34-jarige man aan in zijn woning in Helmond. Hij wordt er van verdacht eerder die nacht een plaatsgenoot te hebben mishandeld en bedreigd.
De twee zijn bekenden van elkaar en kregen een woordenwisseling. Daarbij zou de verdachte zijn 42-jarige plaatsgenoot geslagen hebben. Het slachtoffer kwam daardoor ten val en viel door het glas van de voordeur. Hij raakte daardoor lichtgewond. De verdachte werd even later aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Paul van Oort interim-directeur Speelhuis

– PRIMEUR –
Paul van Oort wordt binnenkort de interim-directeur van Theater Speelhuis, zo laat hij weten. Daarmee volgt hij Theo Inniger op die daar 15 jaar de scepter zwaaide.
Paul van Oort (en zijn bedrijf Cultuurteam) adviseerde de gemeente in de eerste helft van 2013 al over nieuwbouw van Theater Speelhuis middels een marktverkenning en haalbaarheidsstudie. Want 1 van zijn expertisegebieden, zo valt te lezen op zijn website, is nieuwbouw en procesmanagement van onder meer theaters.
Een ander expertisegebied is (interim-)directievoering van theaters en popzalen, dat deed hij eerder in Schiedam, Rijswijk, Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Zwijndrecht. Ook dat komt mooi uit, want vorig jaar liet wethouder Jan van den Heuvel weten dat de directeur van Theater Speelhuis ook de leiding zou moeten krijgen over de Cacaofabriek. Dat is nu nog niet het geval, maar de weg naar vergaande samenwerking tussen die 2 culturele instellingen zou Paul van Oort kunnen gaan uitstippelen.

Man opgepakt na huiselijk geweld

Agenten hielden vandaag op het politiebureau in Helmond een 26-jarige Helmonder aan op verdenking van huiselijk geweld.
De man zou op 22 en op 26 mei zijn 24-jarige vriendin in hun woning in Helmond West hebben mishandeld. De vrouw zou tegen haar hoofd en armen zijn geslagen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

1reactie

Nedschroef komt in Chinese handen

Nedschroef komt in Chinese handen. Investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners en mede-aandeelhouder Parcom Capital verkopen de producent van bevestigingsmaterialen. De industriële groep Shanghai Prime Machinery Company (PMC) koopt het bedrijf, het overnamebedrag is niet genoemd.
Nedschroef zal volgens het persbericht zijn merknaam behouden. Het hoofdkantoor blijft in Helmond en alle huidige productielocaties blijven bestaan. PMC en Nedschroef hebben gezamenlijk een omzet van bijna 1 miljard euro, waarvan ruim 600 miljoen euro in bevestigingsmaterialen. De ondernemingswaarde van Nedschroef is 325 miljoen euro.
De nieuwe eigenaar staat naar eigen zeggen achter de wereldwijde groeistrategie van Nedschroef, dat onder meer levert aan de automobielindustrie en de ruimtevaart. Topman Mathias Hüttenrauch van Nedschroef wees er op dat, door het samengaan met PMC, Nedschroef “maximaal kan profiteren van de geweldige groeikansen in Azië en elders in de wereld.”
De afronding van de transactie is nog afhankelijk van goedkeuring in China en van mededingingsautoriteiten. Omdat PMC, een van de grootste exporteurs van bevestigingsmiddelen voor de automotive sector in China, genoteerd is aan de beurs van Hongkong, zal het een aandeelhoudersvergadering houden.
Nedschroef gaat terug tot 1894, toen het begon als fabrikant van klinknagels voor de scheepsbouw. Zie de rijke geschiedenis van het bedrijf op de website van het  Industrieel Atrium. In 1987 ging Nedschroef naar de beurs. In 1994 kreeg Nedschroef ter gelegenheid van zijn honderdjarige bestaan het predikaat ‘Koninklijk’ verleend. Het concern, met ongeveer 1500 medewerkers waarvan de meeste werken in productiefaciliteiten in Duitsland, werd in 2007 van de Amsterdamse beurs gehaald door Gilde, die daar destijds zo’n 258 miljoen euro voor betaalde.

1reactie

Geen treinen van en naar Eindhoven

Er heeft een aanrijding met een persoon plaats gevonden op het spoor tussen Eindhoven en Helmond. Die persoon liep daarbij letsel op.
Om 23.29 uur werden de hulpdiensten opgeroepen. Om 23.35 uur werd de traumahelicopter uit Nijmegen ingeroepen om naar de Vaarleseweg te komen. Dat is net voor Brandevoort vanuit Eindhoven bezien.
De NS laat weten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar hun verwachting rond 2.00 uur verholpen.
Zodra wij meer weten laten we het hieronder weten.

7reacties

Minder geslaagden bij verkeersexamen

Bijna 1200 leerlingen uit groep 7 en 8 van de Helmondse basisscholen namen dit jaar deel aan het praktische verkeersexamen. Dat werd gedurende de gehele vorige week afgenomen. Van hen is 83% geslaagd. Dat is flink minder dan vorig jaar toen 96% nog slaagde. Dat is vooral het gevolg van het aangekondigde strenger jureren door de vrijwilligers van VVN.
“Een verkeersdiploma moet een bewijs zijn dat leerlingen zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. Zakken is een teken voor met name de ouders, dat er nog aan de verkeersvaardigheden van hun kinderen gewerkt moet worden. Veiligheid gaat tenslotte boven alles” aldus VVN-Helmond. Veel meer kinderen dan vorig jaar hadden zich voorbereid op het examen. Een oproep aan leerkrachten en ouders om dit te bevorderen, heeft kennelijk effect gehad.
Er zijn dit jaar 13 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die zowel voor het theoretisch als het praktisch examen nul fouten hebben gemaakt. Verkeerschool van het jaar is de Goede Herder. Die school werd in het zonnetje gezet omdat die haar leerlingen extra goed voorbereidde op het praktisch verkeersexamen.
Vorig jaar bleek dat veel te weinig kinderen zich op een behoorlijke manier hadden voorbereid op het praktische verkeersexamen. Sommige leerlingen en scholen hadden hier helemaal niets aan gedaan, zo bleek. Dit tot groot ongenoegen van het bestuur van VVN-Helmond zoals voorzitter Jan van der Zanden vorig jaar en ook dit jaar liet blijken. “Dat baarde ons grote zorgen voor de toekomst, wanneer de jongeren zich een weg moeten banen door het drukke stadsverkeer. Gelukkig hebben dit jaar veel meer kinderen de voorlichtingsfilm op internet gezien en menigeen heeft de oefenroute van tevoren gereden. Het verkeersdiploma heeft hierdoor meer waarde gekregen.”
De nieuwe verkeerswethouder Erik de Vries assisteerde enige tijd bij het verkeersexamen. PresVisuals.com maakte daarvan de onderstaande foto.

27reacties

Cijfers Marokkaans-Nederlandse jongeren

In het kader van “meten is weten” verstrekte de gemeente cijfers over de Marokkaans-Nederlandse jongeren in Helmond ten opzichte van 22 Nederlandse gemeenten.


1 Op de 4 Marokkaanse mannen van 12-24 jaar blijkt in de periode 2008-2012 verdacht van een delict (geweldsdelicten, openbare orde, vermogensdelicten, verkeersdelicten, drugsdelicten). Het betreft 104 jongeren. Van de autochtone mannen in dezelfde 5 jaar kwam ongeveer 1 op de 8 jongeren in aanraking met de politie (in aantal 585).Lees verder »

9reacties

Ter Voert is de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders heeft Alwin ter Voert benoemd tot gemeentesecretaris van Helmond. Vanaf 1 augustus is hij de opvolger van Ad Marneffe die met pensioen gaat. Ter Voert is momenteel gemeentesecretaris van de Limburgse gemeente Horst aan de Maas.
Voor wie het niet weet, de gemeentesecretaris is een belangrijke functie. Hij heeft de leiding over de ambtenaren en vormt de verbinding tussen het college en het ambtelijk apparaat. Hij is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de ambtelijke organisatie en is aanwezig bij de vergaderingen van het college van B&W en is hun eerste beleidsadviseur.
Burgemeester Elly Blanksma is blij met hem: “Helmond krijgt een zeer ervaren gemeentesecretaris. Een mensgerichte manager met een heldere organisatievisie. Iemand die veel ervaring heeft met veranderingsprocessen. En dat is wat Helmond nodig heeft de komende jaren. We gaan regionaal samenwerken in de Peel, we krijgen nieuwe sociale taken op ons bordje en we moeten ook nog eens flink bezuinigen. Bovendien wil de nieuwe coalitie op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking en participatie. Dat vraagt een flexibele en omgevingsgerichte organisatie. Ter Voert heeft bewezen zo’n veranderproces succesvol te kunnen leiden.”
Als jurist en bestuurskundige heeft hij, zo laat de gemeente weten, uiteenlopende functies bekleed binnen de gemeentelijke overheid. Vanaf 2000 was hij ruim 8 jaar gemeentesecretaris van Vught. Daar was hij de stuwende kracht achter een organisatieontwikkeling, die hand in hand ging met digitalisering, nieuwbouw en de invoering van flexibel werken. De afgelopen 5,5 jaar was hij gemeentesecretaris van de gemeente Horst aan de Maas. Hier leidde hij het fusietraject van 3 gemeenten en was hij de architect van de nieuwe organisatie. Hij wist de bezuinigingsopgave te combineren met een kwaliteitsverbetering.
Mr. drs. Alwin ter Voert is 60 jaar, heeft 2 zonen en woont in Heeswijk-Dinther. Hij heeft de intentie om op termijn te verhuizen naar Helmond. “Ik verheug me erop om samen met de Helmondse bestuurders en medewerkers de slag te maken naar een toekomstbestendige gemeente. Er is zoveel in beweging! Daar moeten we slim mee omgaan. Niet teveel denken in vaste structuren, maar ruimte geven aan creativiteit en flexibiliteit. De mogelijkheden van digitalisering benutten. En vooral: investeren in onze mensen. Zij maken uiteindelijk het verschil, niet de structuren en de processen.”
De medewerkers van de gemeente zijn, via hun ondernemingsraad, betrokken geweest bij het maken van de profielschets voor de nieuwe gemeentesecretaris. Via intranet is een enquête gehouden die 470 medewerkers hebben ingevuld en waarvan de resultaten zijn opgenomen in de profielschets. De ondernemingsraad is intensief betrokken geweest bij de procedure en erg tevreden met de uitkomst.

Drietal aangehouden voor openlijke geweldpleging

De politie hield vanochtend rond 6.15 uur in meerdere woningen in Helmond 2 mannen van 19 jaar en een 18-jarige man uit Helmond aan voor openlijke geweldpleging.
Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij het ingooien op zondag 20 april van een ruit van een woning aan de A.M. Frenkenstraat in de binnenstad. Achter de ruit lag de bewoner van het huis te slapen, maar die raakte gelukkig niet gewond. Onderzoek door de politie leidde naar de 3 verdachten. Ze zitten vast voor verder onderzoek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Vrouw (45) gistermiddag op straat beroofd

Gistermiddag rond 13.00 uur fietste een vrouw over de Houtse Parallelweg. Ter hoogte van Munsters Staalbouw B.V. hoorde zij iemand roepen “Kijk uit!” Toen zij omkeek werd zij ingehaald door een brom- of snorfiets. In het voorbijgaan werd er aan haar bruine tas (die over haar schouder hing) getrokken die meegegrist werd.
De vrouw die een rood colbert droeg, kwam daardoor ten val en bezeerde zich flink. Daarbij heeft zij kapotte kleding en schade aan haar fiets. Iets later zag zij dat de bijrijder de tas ter hoogte van Deelen stoffen & gordijnen weggooide en het duo in de richting van ’t Haagje reed.
De bestuurder en bijrijder droegen beiden zwarte jassen. De bestuurder droeg een rode integraalhelm, de bijrijder een witte helm. Heeft jij iets gehoord en/of gezien? De politei vraagt je dan te bellen naar 0900-8844 of anoniem 0800-7000. Vermeld het registratienummer: 2014070941

Helmond beloond voor samenwerking met San Marcos

Helmond en de stichting Helmond-San Marcos hebben 3 awards gewonnen voor de samenwerking met San Marcos in Nicaragua. De eerste award was voor de beste campagne. De tweede was voor het beste economisch project, zijnde de ontwikkeling van het toerisme in San Marcos en de derde voor de bijdrage van de stichting aan publieksmanifestaties in Helmond.
Op het Kennisfestival van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua, dat vrijdag en zaterdag gehouden werd, mocht Helmond de 3 awards in ontvangst nemen. Helmond werkt al lange tijd samen met de stad San Marcos in Nicaragua. Dit is het grootste land van Midden-Amerika en 1 van de armste landen van de wereld. Ook kent het land een instabiele politieke situatie, zowel landelijk als bij gemeentebesturen. Helmond ondersteunt daarom de stad San Marcos, onder meer voor beter onderwijs en het goed besturen en beheren van een gemeente.
Gemeente Helmond werkt samen met de Stichting Helmond – San Marcos aan een betere positie van de zusterstad San Marcos in Nicaragua. “Met het winnen van de awards zet Helmond zich op de kaart als betrokken stad voor de Derde Wereld en de inwoners en het gemeentebestuur van San Marcos in het bijzonder. Dit is mede te danken aan de inzet van de bestuursleden van de Stichting Helmond – San Marcos en medewerkers van gemeente Helmond, onder aanvoering van de raadscommissie Internationale Betrekkingen. Het bezoek van Julinda Tellez, burgemeester van San Marcos, aan Helmond op 16 en 17 juni wordt hierdoor nog belangrijker”aldus de gemeente in haar persbericht.

Helmonder gepakt voor auto-inbraak Mierlo

Een oplettende buurtbewoner heeft de politie in de nacht van zondag op maandag op het spoor gezet van die 3 vermoedelijke auto-inbrekers. Agenten hielden een 26-jarige Helmonder en 2 mannen uit Arnhem (21 en 25 jaar) aan.
De mannen hielden zich verdacht op tussen auto’s aan de Velduil in Mierlo, waarbij ze aan autoportieren voelden. Agenten controleerden de auto waarin het drietal was weggereden. De mannen hadden een weinig geloofwaardige verklaring voor hun aanwezigheid in die buurt. In de auto werd inbrekersgereedschap en een navigatiesysteem aangetroffen. Dit navigatiesysteem bleek eind april in Boxmeer te zijn gestolen. De mannen zitten vast en de politie onderzoekt wat ze mogelijk nog op hun kerfstok hebben. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen

5reacties

Verouden: Een college met reservespeler

Vandaag de eerste column in een nieuwe raadsperiode. Voor mij een eerste column op de weblog van Helmond, spannend! Ik mag het spits afbijten.

Nadat in maart de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn geweest, ziet het college in Helmond er weer helemaal anders uit, nou, ja helemaal? CDA en VVD gaan door met dezelfde wethouders (v.Mierlo, de Leeuw en Stienen) aangevuld met Erik de Vries en Nathalie vd Zanden (SP) en Paul Smeulders (Groen Links).
De SP, die als grootste partij, weliswaar nipt met 4 stemmen, maar toch als grootste uit de verkiezingen kwam, heeft het voortouw mogen nemen in de college-onderhandelingen.
Lees verder »

2reacties

Stadsdichter Wim Daniëls gaat stoppen

Wim Daniëls stopt aan het eind van dit jaar als Stadsdichter van Helmond. “Ik heb misschien al 80 gedichten over Helmond geschreven, het houdt eens op.” Dat nieuws maakte weekkrant ZondagNieuws bekend.
Wim Daniëls verwacht niet dat er een dichter is die het van hem gaat overnemen. Er wordt gebroed op een andere constructie. “Bekende schrijvers kunnen telkens een paar weken logeren in Helmond en dan over hun belevingen schrijven. Dat lijkt me een mooie opzet, omdat je dan steeds iemand hebt die met een frisse blik naar Helmond kijkt”
De in 1954 in Aarle-Rixtel geboren Eindhovenaar volgde 4 jaar geleden Bert(je) Kuijpers, de eerste Stadsdichter, op. Heel bewust verdeelde Wim de primeurs van zijn gedichten over de Helmondse media. Zodoende worden ze steeds gepubliceerd en kan elk Helmonds lezerspubliek er kennis van nemen, zo liet hij ons in 2011 weten. Het gaat te ver al zijn gedichten hier te vermelden. Maar het lange gedicht Naar Helmond (dat de weblog ’toevallig’ als eerste mocht publiceren) krijgt een vermelding want dat is onze favoriet. Waarom? Wellicht om de 20e strofe, wie zal het zeggen…
Een paar maanden geleden maakt hij al bekend na dit seizoen te stoppen bij het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen. Zaterdag 14 juni neemt hij daar afscheid..Helmond zal daarna wat minder vaak genoemd worden op de landelijke radio, want Wim liet daar graag merken een grote sympathie voor onze stad te hebben. Luister bijvoorbeeld naar zijn radiocolumn van begin deze maand, waar hij dat ‘fijntjes’ liet merken.

3reacties

9 Foto’s Truckers Day vanuit de hoogte

Voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking was er vandaag (de 25e) weer de jaarlijkse Truckers Day Stiphout. Omdat het de 25e editie was, werd de voorzitter vanochtend al koninklijk onderscheiden én reden de bijna 200 luid claxonnerende vrachtwagens eenmalig door elke Helmondse wijk. Wie dat niet heeft gehoord, is doof óf verbleef ver buiten de gemeentegrenzen. Met zijn 6 meter hoog statief was Harrie Fotografie bij de start en de lunch na afloop.

Lees verder »