Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

2reacties

Helmondse reed 114 km waar ze 60 mocht

Een 41-jarige vrouw uit Helmond reed vrijdagochtend 114 kilometer per uur op een weg in Someren waar een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur geldt. Omdat zij na de  meetcorrectie meer dan 50 kilometer per uur te hard reed,  werd haar rijbewijs door de politie ingevorderd.
De politie hield vrijdagmorgen tussen 9.45 uur en 11.00 uur een snelheidscontrole op de Lieropsedijk in Someren. Alle passerende auto’s werden gecontroleerd. Er werd 6 keer een proces-verbaal uitgereikt vanwege het overschrijden van de maximum snelheid. Behalve de Helmondse werd ook het rijbewijs van een 19-jarige man uit Someren ingevorderd. Hij had het met  een snelheid van 135 kilometer per uur nog bonter gemaakt.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
25reacties

Fietser overleden bij aanrijding

Een fietser is vanavond overleden bij een ongeval  op de kruising Deurneseweg/Churchilllaan.
De man werd kort na 7 uur aangereden door een auto. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
De toedracht wordt onderzocht, daarom is de Deurneseweg nu in beide richtingen tijdelijk afgesloten.

In de reacties staan updates middels het officiële politiebericht, foto’s en een video.

19reacties

Grote hennepkwekerij opgerold

Gisteravond heeft het Helmond Interventie Team (HIT) een controleactie uitgevoerd bij 2 horecagelegenheden met bijbehorende bewoning in Brouwhuis (bij het sushi-restaurant) en in de Binnenstad.
Tijdens de controle is er een hennepkwekerij aangetroffen met 872 planten. Daarbij werd ook 4,5 kilo henneptoppen gevonden en werden er meerdere oogsten aangetoond. De stroom werd illegaal afgetapt. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie. Er zijn 2 verdachten aangehouden voor verder onderzoek. Ook is er bij de controle een onderneming gesloten door afwezigheid van de ondernemer.
Bij de controleactie zijn verder de volgende overtredingen geconstateerd:

  • 2 keer administratie niet op orde
  • 2 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
  • 2 keer hygiëne niet op orde
  • 1 keer niet voldaan aan de vergunningseisen
  • 1 keer fraude met de elektriciteitsmeter, deze is direct afgesloten
  • 1 keer mogelijk sprake van overtreding Wet minimumloon, Arbeidstijdenwet en tewerkstelling vreemdeling
  • 1 keer bouwen zonder vergunning
  • 1 keer mogelijk sprake van sociale zekerheidsfraude

Aan deze controleactie namen de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, brandweer, ODZOB, Vreemdelingenpolitie, politie, Voedsel- en Warenautoriteit en gemeente deel. Zij kregen ondersteuning van netbeheerder Enexis.
Wesley Gulickx maakte onderstaande foto van de inval bij Yamagata Sushi & Wok aan de Peeleik in Brouwhuis.

3reacties

Burgemeester voorzitter bij verzekeraars

Onze burgemeester wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting toetsing verzekeraars (Stv). Elly Blanksma volgt Ieke van den Burg op, die in september overleed. Waarnemend voorzitter Dick Westendorp: “Met haar kennis van financiële zaken en haar bestuurlijke kwaliteiten hebben we met Elly een uitstekende voorzitter om het Keurmerk Klantgericht Verzekeren verder vorm te geven.”
Deze bezoldigde functie komt bij haar functies die niet uit hoofde van haar burgemeestersambt van Helmond zijn. In november 2013, toen we aankondigden dat zij voorzitter van het Nibud werd, waren dat er 7.
Blanksma neemt vanaf 1 maart de voorzittershamer over: “ik was direct enthousiast toen ik werd gevraagd voor deze functie. Ik ken de sector goed van mijn tijd als lid van de Tweede Kamer en heb de afgelopen jaren de ontwikkelingen gevolgd.”
Het bestuur van de Stichting toetsing verzekeraars bestaat uit nog 4 andere leden. Daarvan worden er 2 door het Verbond van Verzekeraars voorgedragen, 1 door de Consumentenbond en 1 door de Vereniging Eigen Huis. Deze stichting is in 2009 opgericht om de klantgerichtheid bij verzekeraars te bevorderen en zichtbaar te maken. De onafhankelijke stichting geeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren uit. Er zijn 42 verzekeraars die dit  Keurmerk mogen voeren.

Voorzitter Sportpark Brandevoort treedt af

Van 2 grasvelden en een kale loods die dienst deed als kleedkamer (begin van 2006) tot het multifunctionele Sportpark Brandevoort zoals het er nu staat. Jan van Loon, die op 1 maart stopt als voorzitter van Stichting Sporten en Bewegen Brandevoort, was in die periode de voorzitter. Tevreden kijkt hij terug op 9 jaar voorzitterschap.
Met de realisatie van het huidige sportpark zijn de wensen van Jan van Loon zo goed als ingewilligd. Toch heeft hij nog een paar wensen. ”Het zou ideaal zijn als we op het sportpark ook nog een fitnesscircuit kunnen realiseren zodat we nog meer sportgelegenheid kunnen aanbieden.” Daarnaast heeft hij de wens dat Sportpark Brandevoort de 2e sociale ontmoetingsplek in de wijk wordt. Een plaats waar jong en oud, als lid van een vereniging of als Vriend van het Sportpark elkaar vinden om te sporten en te spelen.
Hoewel hij per 1 maart aftreedt als voorzitter, zal Jan van Loon betrokken blijven bij het sportpark zoals bij de jaarlijks terugkerende sportdag. “Daarnaast heb ik nog heel veel andere ideeën voor sportevenementen waar ik me mee bezig wil gaan houden” aldus de voorzitter.
Op 1 maart zal het voorzitterschap worden overgenomen door Erwin Wijkman.

Celstraf voor 2 Helmonders die 3 keer inbraken in Beek en Donk

​De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond en een 21-jarige man uit Mierlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 245 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 90 uur. Een derde man uit Helmond (ook 22 jaar) krijgt eveneens een celstraf van 1 jaar, waarvan 285 dagen voorwaardelijk. Het drietal pleegde woninginbraken in Beek en Donk.
De mannen braken in oktober vorig jaar in bij 3 woningen en haalden onder meer geld, een laptop, gsm, iPad en navigatiesysteem weg.
Een woninginbraak zorgt voor een angstig en onveilig gevoel bij de bewoners. Bovendien brengt een inbraak voor benadeelden materiële schade en overlast met zich mee. De mannen trokken zich hier niets van aan en lieten zich alleen leiden door geld. De rechtbank legt een deel van de celstraffen voorwaardelijk op, om de mannen ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.
De 22-jarige man uit Helmond die geen taakstraf kreeg, pleegde de inbraken tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling. Hij kreeg destijds een voorwaardelijke celstraf opgelegd. De rechtbank zet een deel van die voorwaardelijke celstraf nu om in een taakstraf van 240 uur.

3reacties

Oud-wethouder Yeyden wil eerherstel

Seyit Yeyden, oud-wethouder van Helmond, probeert via een rechtszaak eerherstel af te dwingen. Hij vindt dat hij als oud-voorzitter van de deelgemeente Rotterdam-Feijenoord door een kritisch BING-rapport in diskrediet is gebracht. Enkele dagen na de presentatie van dat rapport in 2013 stapte hij op met de rest van het dagelijks bestuur van die toenmalige Rotterdamse deelgemeente.
Afgelopen vrijdag diende voor de Accountantskamer in Zwolle zijn zaak tegen onderzoeksbureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten). Dat bureau werd destijds ingeschakeld na geruchten dat vriendjespolitiek en machtsbederf hoogtij vierden in de deelgemeente. BING concludeerde dat er veel goed ging in die deelgemeenten, maar dat er ook wel eens sprake was van ‘oneigenlijke politieke druk’. Zo zou stadsdeelraadvoorzitter Yeyden een hoge vrouwelijke ambtenaar bij een aanbestedingsprocedure onder druk hebben gezet. Lees uitgebreid wat de weblog in 2013 over zijn vertrek publiceerde.Lees verder »

12reacties

Q&A: discriminatie op Helmondse scholen

Namens de D66-fractie stelde Maarten Selten  schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over discriminatie op de Helmondse scholen.
Vandaag hieronder zijn 7 vragen (Questions) voorafgegaan door zijn volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op de website van het AD stond dinsdag jl. de volgende krantenkop: “Twee op de drie leraren ziet discriminatie moslims op school“.
D66 schrok na het artikel uitgebreider te hebben gelezen. Volgens het onderzoek van Panteia, in opdracht van de Anne Frank Stichting en multicultureel instituut FORUM blijken namelijk moslims, homo’s, joden en christenen regelmatig gediscrimineerd te worden op scholen. Hoewel dit artikel een landelijk onderzoek betreft is D66 benieuwd naar hoe dit in Helmond zit.
Derhalve hebben wij de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college op de hoogte van dit onderzoek?
  2. In hoeverre is er zicht op hoe het gesteld is in Helmond inzake discriminatie van deze, en andere, groepen op scholen?
  3. Heeft het college signalen van een van de genoemde groepen dat dit speelt in onze stad, en zo ja wat voor signalen zijn dit en wat doet het college met deze signalen?
  4. Is de gemeente in gesprek met scholen over deze zaken, en zo nee, is het College het dan met ons eens dat het belangrijk is om hier het gesprek over aan te gaan?
  5. Heeft de gemeente het gevoel dat het bespreken van het onderwerp ‘discriminatie’ in onze stad taboe is, en zo ja is het college dan met ons eens dat het noodzakelijk is om dit te doorbreken?
  6. Heeft de gemeente zicht op een trend inzake discriminatiemeldingen in de stad/op scholen? Zo ja, komt dit overeen met het onderzoek van Panteia?
  7. In hoeverre is het college het eens met het kabinet dat de huidige manier van registreren onprettig/onvoldoende is? (bron: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/02/12/kabinet-herijkt-actieprogramma-anti-discriminatie.html)
9reacties

De Voorjaarskermis en Zomerkermis

de Tower“2015 belooft een mooi kermisjaar te worden in Helmond met spectaculaire attracties en veel vermaak” zo laat de gemeente zojuist weten. De Helmondse voorjaarskermis wordt gehouden van vrijdag 27 maart tot en met donderdag 2 april en de zomerkermis van donderdag 9 tot en met woensdag 15 juli.
De kermissen worden weer opgesteld op en rond het Ameideplein, de Markt en de Watermolenwal. Op de Voorjaarskermis staan plusminus 50 attracties, op de Zomerkermis zijn er dat 61. De gemeente: “er komen enkele spectaculaire attracties zoals op de Zomerkermis de ‘Tower’, een 90 meter hoge toren, die uniek is in zijn soort. Het draaiende effect en de vrije val leveren beslist een zeer speciale ervaring op.” Op de Zomerkermis staat ook de Inversion XXL, een ronddraaiende stalen arm die de roterende gondels zo’n 45 hoog de lucht in slingert en Das Omen, Nederlands enige loopspookhuis met levende acteurs, komt naar de Voorjaarskermis.
De kinderattracties gaan 1,50 euro (10 ritten voor 10) euro) kosten, andere attracties 2 euro met uitzondering van BoosterMaxxx, InversionXXL, The Tower 90m., Katapult, Supermouse en Jumper.
Begin maart zal de geheel vernieuwde Helmondse kermiswebsite in de lucht gaan met daarop alle informatie over de komende kermissen.

2reacties

Auto kwijt na rijden met ongeldig rijbewijs

Een 52-jarige man werd voor de tweede keer in 3 dagen tijd betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. “Deze Helmonder kan nu te voet want zijn auto werd in beslag genomen” liet wijkagent Henny Gehem weten.
Beide keren werd de automobilist betrapt in Helmond West, de wijk waar hij woont. De eerste keer op donderdag 19 februari in de 2e Haagstraat, de tweede keer op zaterdag 21 februari in de Eikendreef.
Zijn rijbewijs is al lange tijd ongeldig. Hij was destijds met te veel drank achter het stuur door de politie betrapt. Omdat hij de opgelegde verplichte cursus niet volgde is zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

7reacties

Van den Waardenburg: Cacaofabriek

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de voltallige raad ingestemd met het voorstel om vier jaar lang subsidie te verstrekken aan de Cacaofabriek. Ook D66 Helmond heeft ingestemd met de extra subsidie, omdat onze fractie van mening is dat de Cacaofabriek een langere opstarttermijn gegund moet worden voordat de exploitatie goed kan gaan verlopen. Vergelijkbare cultuurinstellingen, zoals de DRU Cultuurfabriek (Ulft) en de Verkadefabriek, laten hetzelfde beeld zien en hebben ook aanloopproblemen in hun exploitaties gekend. Deze problemen zijn intussen volledig opgelost.Lees verder »

8reacties

Brandevoort won prestigieuze prijs

Het ontwerp van Brandevoort kreeg donderdag in Londen de Award of Excellence for Urban Design 2015 van INTBAU. Een prestigieuze award aldus oud-wethouder stedelijke ontwikkeling Sjef Jonkers en Rob Krier (van het Duitse KK Architects) die deze Vinex-wijk ontwierp.
De prijs werd uitgereikt tijdens het 2-daagse wereldcongres van INTBAU (International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism). Deze wereldwijde non-profit organisatie promoot de ontwikkeling van traditionele architectuur, stedenbouw en de bouwtechnieken. Hun beschermheer, prins Charles, de Prins van Wales was aanwezig bij dit congres.

In de reacties hieronder staan updates.

5reacties

Verdachte hondenbrokken in Brouwhuis

In de buurt van het Gulperplantsoen in Brouwhuis zijn verdachte hondenbrokken gevonden. Die brokken lijken op de vergiftigde brokken uit Kaatsheuvel. Dat laat Dierenkliniek “Brouwhuis” zojuist weten.
Begin deze maand kwam in Kaatsheuvel de eerste meldingen over giftige hondenbrokken. Die hond is inmiddels overleden. Sindsdien kreeg de politie vele serieuze meldingen uit gemeenten in heel Brabant.
Het advies van de dierenkliniek is om je hond aangelijnd te houden tijdens de wandeling. De politie zei eerder dat de ‘giftige’ hondenbrokjes vuurwerkresten zijn. Ook de dierenpolitie Oost-Brabant laat weten dat het geen hondenbrokken zijn en ook geen gif.

15reacties

Verstrekte Helmondse subsidies openbaar

Sinds vanmiddag staat het subsidieregister van de gemeente Helmond online. Daarin staan alle subsidies die in een bepaalde periode door onze gemeente zijn verleend.
In deze eerste publicatie staan de overzichten van de subsidieverstrekkingen uit 2013 (53.090.659,34 euro) en 2014 (49.995.455,96 euro). Aan het eind van ieder kwartaal wordt het register aangevuld met de tot dan toe verstrekte subsidies. Iedereen heeft daarmee inzicht wie wanneer hoeveel subsidie van de gemeente kreeg.
Dit register is het resultaat van het in april 2012 geopperde idee door de JOVD Helmond Peelland. Zij hoopten toen dat in oktober 2012 de verleende subsidies openbaar en dus transparant waren.Lees verder »

5reacties

Helmonder collecteert voor zichzelf

Een 42-jarige man uit Helmond collecteerde gistermiddag in Raalte (provincie Overijssel) zonder vergunning. Van de politie kreeg hij daarvoor een boete.
De betreffende wijkagent liet gisteravond weten dat hij vermoedt dat het goede doel waarvoor de Helmonder collecteerde, zijn eigen portemonnee was.

Gestolen vlees wordt duur betaald bij AH XL

De politie hield gisteren om 17.10 uur een 42-jarige vrouw aan voor het stelen van vlees bij de AH XL. De Helmondse werd aangehouden met 4 pakken vlees ter waarde van 33,80 euro.
Via de ZSM-aanpak van de politie en het Openbaar Ministerie wist de dievegge gisteren al snel haar straf: 24 uur taakstraf en een ontzegging om deze supermarkt aan de Torenstraat te bezoeken. Daar bovenop komt een civielrechtelijke boete van 181 euro. Dat laatste bedrag moet ze betalen als vergoeding voor de overlast en de tijd die het de winkelier kostte om haar vast te houden tot de overdracht aan de politie. Gestolen vlees wordt duur betaald.

6reacties

Opening Jumbo in Stiphout op 4 maart

De nieuwe Jumbo aan de Dorpsstraat in Stiphout opent op woensdag 4 maart om 9.00 uur feestelijk haar deuren. Colette Cloosterman-van Eerd, directeur Formule en Innovatie van Jumbo Supermarkten, zal aanwezig zijn bij de opening van deze 512e Jumbo in Nederland. Door de overname van Super de Boer in 2009 en van C1000 in 2012 is Jumbo nu het tweede supermarktbedrijf van Nederland.
De eerste 300 klanten woensdag krijgen een bos bloemen. Alle klanten die tot en met zondag 8 maart voor 25 euro aan boodschappen doen krijgen een ambachtelijke appeltaart. Sinds deze week is de C1000-winkel aan de Dorpsstraat gesloten wegens de ombouw naar Jumbo.
Ondernemer Ralf Gijsbers is natuurlijk trots op zijn nieuwe winkel: “klanten kunnen bij ons terecht voor een groot en gevarieerd assortiment tegen de laagste prijs van de gemeente Helmond-Stiphout. Daarnaast komen er ook een aantal bekende elementen uit de C1000 formule terug door de focus op lokale producten, zoals brood van Bakkerij Morssink, gebak van Patisserie De Swart en worstenbroodjes van Traiteur Romonesco. De winkel telt straks bijna 900 m² vloeroppervlakte.”
De grootste verandering is de komst van de Mediq Apotheek. De vestiging van de Mediq Apotheek in Stiphout gaat sluiten, waardoor klanten in het vervolg bij Jumbo Ralf Gijsbers terecht kunnen voor hun medicijnen. Klanten kunnen hun bestelling ophalen bij een speciaal hiervoor ingerichte balie.

Het winkelteam van de Jumbo in Stiphout:

4reacties

‘Illegaal gegokt op Veendam-Helmond Sport’

De Duitse justitie denkt dat er op de wedstrijd BV Veendam – Helmond Sport mogelijk illegaal gegokt is. Deze uitwedstrijd werd op 4 september 2009 gespeeld en eindigde in 0-0. In september 2013 stond berichtte de weblog al daarover. De eerstedivisieclub uit Veendam ging in 2013 failliet.
Gisteren hield de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) 5 Nederlanders aan wegens illegaal gokken op voetbalwedstrijden en witwassen. Daarbij werd ook zo’n 100 duizend euro contant geld, auto’s en luxegoederen, waaronder Rolex-horloges, in beslag genomen.

Lees verder »