Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

13reacties

Wethouder Yvonne van Mierlo in de USA

Van 31 mei tot 3 juni is de Helmondse wethouder Yvonne van Mierlo leider van de Brainport-delegatie op de handelsmissie naar de Verenigde Staten. Bedrijven uit de regio Helmond-Eindhoven presenteren zich op de ´Global City Team Challenge´ in Washington, verzorgen workshops en bezoeken bedrijven. Het doel? Uitwisselen van kennis en kunde, en zoeken naar nieuwe partners en investeerders voor onze regio. Bijvoorbeeld op het gebied van Smart Mobility: daarin is Helmond met de Automotive Campus immers één van de wereldwijde koplopers. Op 1 juni ontvangt wethouder Van Mierlo wel heel bijzonder bezoek: dan zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig bij verschillende onderdelen van de handelsmissie.
Wethouder Van Mierlo vertelt u de komende dagen hier op De weblog van Helmond over haar belevenissen in Amerika.

Zondag 17.00 uur (update 1):
We zijn onderweg! De leden van de Nederlandse delegatie hebben elkaar ontmoet op het vliegveld en we hebben al wat eerste voorbesprekingen gehad. We hebben er vertrouwen in! Maar eerst nog een lange vliegreis voor de boeg…Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Geen treinverkeer van en naar Eindhoven

Er rijden geen treinen door een aanrijding met een persoon op het traject tussen Helmond en Eindhoven, zo liet de NS zojuist weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt. De verstoring is naar verwachting rond 16.30 uur verholpen.

Zodra wij meer weten plaatsen we hieronder updates.

6reacties

Proef spreekuren wethouders succesvol

Gerard van Hal FotografieNet als de wethouders Erik de Vries en Nathalie van der Zanden gaat wethouder Margreet de Leeuw nu ook beginnen met een maandelijks spreekuur voor de Helmonders. Heb je vragen, ideeën, initiatieven op het gebied van jeugd, onderwijs of gezondheid die je met haar wilt bespreken, meld je dan daarvoor aan. Haar eerste spreekuur is donderdag 18 juni tussen 19.30 en 20.30 uur in wijkhuis Westwijzer.
Na de zomervakantie gaan deze 3 wethouders door met deze maandelijkse spreekuren. In januari begon wethouder Nathalie van der Zanden bij wijze van proef tot aan de zomervakantie. Een maand later volgde wethouder Erik de Vries en nu dus ook wethouder Margreet de Leeuw. Na deze proefperiode van 6 maanden is dus besloten de spreekuren voort te zetten omdat die blijkbaar in een behoefte voorzien.
De wethouders denken tijdens hun spreekuur graag met je mee bij het zoeken naar oplossingen en kunnen je eventueel in contact brengen met andere mensen of organisaties. Jouw ervaringen en informatie kunnen zij weer gebruiken bij het maken van beleidskeuzes. Het spreekuur is niet bedoeld om klachten in te dienen, bezwaar aan te tekenen of om persoonlijke dossiers door te spreken, zo laat de gemeente weten.
De komende spreekuren van wethouders Van der Zanden en De Vries vinden ook plaats op donderdag 18 juni in Westwijzer.
Het spreekuur van wethouder De Vries is tussen 10.00 en 11.00 uur. Heb je vragen of ervaringen die je wilt delen op het gebied van mobiliteit, beheer en onderhoud, groen, wijkgericht werken en toerisme en recreatie, dan moet je bij hem zijn. Meld je uiterlijk op woensdag 10 juni aan bij Tanja Geelen via [email protected] of 0492 – 587107 voor zijn spreekuur.
Heb je vragen of wil je jouw ervaringen delen op het gebied van zorg (Wmo), armoede of ouderen? Meld je dan aan voor het spreekuur met wethouder Nathalie van der Zanden tussen 19.30 en 20.30 uur. Voor het aanmelden van haar spreekuur én dat van wethouder Margreet de Leeuw dien je je uiterlijk woensdag 10 juni aan te melden bij Jolanda Benders, via e-mail: [email protected] of via telefoonnummer 0492 – 587151.
Geef bij het aanmelden het onderwerp aan dat je met de betreffende wethouder wilt bespreken en met hoeveel personen je wilt komen. Enkele dagen voor het spreekuur ontvang je bericht over het tijdstip van het gesprek.

17reacties

Ongeval met letsel op de Tolpost-‘rotonde’

Gisteravond kort voor 19 uur werd een voetganger of fietser (dat is ons niet bekend) op de Tolpost aangereden en raakte daarbij gewond. Dat was voor de St. Jozefkerk op de hoek met de Prins Karelstraat en Pastoor van Leeuwenstraat. Willy van Lieshout mailde bovenstaande info en maakte onderstaande foto’s.
Niet de eerste keer dat in deze straat (die op een rotonde lijkt) een ongeval plaats vindt. Vorige maand raakte fietsster ernstig gewond bij een aanrijding en in november ging er een politiewagen over de kop.

Lees verder »

1reactie

Willie Aarts won Rondje Helmond 2015

De gelukkige winnaar van het Rondje Helmond dit jaar is Willie Aarts. Deze Helmonder won de daaraan verbonden prijs: nieuwe fiets. Die kreeg hij vrijdag van Henk van Rooij Fietsen aan de Mierloseweg.
Fietsers die zondag 3 mei de hele route van het Fietsevenement Rondje Helmond reden, alle rebusletters verzamelden, daarvan het woord Zuidwillemsvaart maakte én de slagzin creatief afmaakten, waren in de race voor die fiets. Willie’s slagzin ‘Ik heb vandaag Helmond op zijn mooist gezien, onder andere musea en een appelboomgaard, palingen, kerken en de mooie Zuidwillemsvaart’ werd door de organisatie als de origineelste slagzin beoordeeld en daarmee won hij de fiets.
Hij reed de route met zijn vrouw Helma. “Het Rondje Helmond stond op onze planning en ondanks de weersvoorspellingen zijn we toch vertrokken. Ditmaal hebben we het rondje ‘n keer rechtsom in plaats van linksom gefietst. Op die manier hebben we Helmond op een nieuwe, bijzondere manier leren kennen! Net voordat we wilden finishen begon het helaas te stortregenen. We zijn toch maar doorgefietst met als resultaat de mooie fiets! Ik ben er echt heel blij mee. De slagzin was zo geboren, na het zien van al dat prachtigs. Het is en blijft een bijzonder rondje. Volgend jaar doen we weer mee!”
Mario Coolen van Foto Cofoto maakte onderstaande foto, daarop zie je v.l.n.r. de gulle gever Henk van Rooij, winnaar Willie Aarts, Helma Aarts van Bussel, Fred Bijsterveld (organisatie Fietsevenement Rondje Helmond), Floor Notten (organisatie Helmond Marketing).

5reacties

Fiets-telpaal telt Helmondse fietsers

Fietsers tellen en laten zien dat de fietser meetelt. Dat is de dubbele doelstelling van de nieuwe fiets-telpaal die sinds vorige week op de Kasteel Traverse staat. Ter hoogte van de ING worden alle langskomende fietsers worden door de paal geteld, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Die aantallen worden real time en duidelijk leesbaar weergegeven op de paal en binnenkort ook online.
Op deze wijze wil het platform Ons Brabant Fietst het fietsen promoten. “Daarbij proberen we de telpalen op plekken te zetten waar ook de automobilist en/of de treinreiziger ziet om hoeveel fietsers het gaat” aldus het platform dat het gebruik van de fiets hoog in het vaandel heeft staan.Lees verder »

2reacties

Jongen (14) uit Brouwhuis vermist

Een 14-jarige jongen uit Brouwhuis is vermist. Hij werd met een gele fiets voor het laatst gezien op de Rendierlaan, aldus Burgernet om 17.37 uur.
De licht getinte jongen is mager en 1,70 meter. Hij heeft opgeschoren zwart haar en draagt vermoedelijk een zwarte jas en een grijze joggingbroek. Heb je informatie over hem, bel dan nu de politie op 112.
Updates staan in de reacties hieronder.

2 Aanrandingen in Helmond Noord

In de afgelopen 7 dagen zijn er 2 aanrandingen in Helmond Noord geweest. Mogelijk zijn die door de dezelfde dader gepleegd.
Gisterenavond werd tussen 22.30 en 22.45 uur een 47-jarige vrouw uit Helmond aangerand op Het Peppellaantje in Helmond Noord. Door een onbekende, op een donkerkleurige omafiets, werd zij onzedelijk betast. De vrouw hoorde de onbekende al vanaf 100 meter komen aanfietsen, door een rammelend geluid van de fiets. Uiteraard geen rekening houdende met het feit dat zij door deze onbekende zou worden aangerand.
Er is een summier signalement: man of vrouw met donkere jogging- of trainingsbroek, donkere trui of joggingjack met capuchon, donkere gymschoenen en een normaal postuur. Na de aanranding reed deze onbekende weg richting Jupiterlaan, Total tankstation aan de Nachtegaallaan.
Op woensdag 20 mei rond 18.45 uur vond er ook een aanranding plaats. Dit keer van een minderjarige op de Adonislaan. Toen was er sprake van een dader met het volgende signalement: man, zwarte trui met capuchon met achterop in witte letters “Helmond”, 1.70 meter, normaal postuur, ongeveer 20 jaar oud. Deze onbekende man rende na de aanranding weg in de richting van Winkelcentrum De Bus.
De politie sluit niet uit dat het hier om dezelfde dader gaat. In beide gevallen droeg de dader een capuchon. Heeft u informatie over deze zaken? Bel dan 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000 en vermeld dan het registratienummer: 2015111730 (incident 20 mei) of 2015114928 (incident 25 mei).

7reacties

Grote brand in ’t Hout, asbest vrijgekomen

Grote uitslaande brand in een garagebox aan de Forelstraat in Mierlo-Hout. Rookwolken waren tot in een grote omtrek te zien. De brandweer laat weten dat er asbest is vrijgekomen.
Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. De hulpdiensten zijn sinds de eerste melding om 20.31 uur massaal uitgerukt. Het is nog onbekend of er gewonden zijn gevallen bij de brand.

3 Helmonders braken gokkasten open in café

Drie mannen uit Helmond van 18, 19 en 24 jaar, werden vannacht aangehouden toen ze betrapt werden bij een inbraak in een café aan de Hogeweg in Lierop.
Tegen zes uur alarmeerde een oplettende getuige de politie omdat enkele personen over het hek van het caféterrein waren geklommen. De politie spoedde zich daar naartoe en ontdekte dat er een raam was opengebroken. In het pand troffen agenten twee mannen met inbrekersgereedschap aan. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. In het café waren gokkasten opengebroken.
Uit het eerste onderzoek bleek vervolgens de vermoedelijke betrokkenheid van een derde man, die een uurtje later thuis alsnog werd opgepakt. Het drietal zit nog vast.

31reacties

Maráczi: Samen voor elkaar

We staan voor de gigantische klus om in Helmond de bezuinigingen zo sociaal mogelijk op te lossen. In Helmond is er gelukkig ook voor gekozen om naast alle bezuinigingen toch te investeren en wel 4,5 miljoen euro voor het sociaal innovatief fonds. Onlangs schreef collega Thomas Tuerlings hier ook al over.
Maar gezien de reacties en een krantenbericht dat volgens mij niet erg verhelderend was, blijkt het sociaal innovatief fonds voor velen nog een abstract begrip. Door middel van deze column wil ik proberen om het hele concept wat concreter te maken zodat u er hopelijk net zo enthousiast over wordt als ik!Lees verder »

6reacties

‘Mijn geld is te goed voor deze krant’

Gisteravond hoorde ik op een feestje dat Jan Traverse is gestopt. Hoewel ik het eerst niet geloofde, bewees het mobieltje van mijn neefje dat het echt waar was.

Een jaar of vijf geleden zei mijn vrouw het ED-abonnement op. Ik vloekte er volgens haar bijna iedere ochtend alleen maar op. Nadat ze een paar keer dreigde, kwam de krant ineens niet meer. Dat was een paar dagen wennen, maar toen voelde het al goed, eerlijk gezegd voelde het zelfs beter. Via een rondje in de ochtend en avond langs Nu.nl, Telegraaf.nl, de Weblog van Helmond, Omroep Brabant, ED.nl en de website van Helmond Sport wist ik meer en sneller wat er in de wereld en Helmond gebeurde.Lees verder »

12reacties

Tweedelig Carat-kunstwerk in het Centrum

graphic (mei '14) door BiekZondag 28 juni wordt ‘De Verbinding’ onthuld. Dit kunstwerk bestaat uit 2 delen en wordt geschonken door Stichting Carat. Het ene deel wordt geplaatst op de Motte, de groene heuvel in Suytkade, het andere komt te staan op het Sint Annaplein in de Annawijk. ‘De Verbinding’ moet, zoals de naam als zegt, een brug slaan tussen de 2 buurten van de wijk Centrum.
Kunstenaars Biek van Bree en Arno Oberendorff mochten dit kunstwerk maken. “Ze komen allebei uit het Centrum en zijn betrokken bij hun wijk”, vertelt Cees van Dijk, voorzitter van stichting Wijkraad Helmond Centrum.“ Daarnaast vonden wij het belangrijk dat er een verbinding gemaakt zou worden met de Groene Campus.” Lees verder »

3reacties

Vrouw (76) op straat geknuffeld beroofd

Gisteren werd een 76-jarige vrouw op straat bestolen van haar gouden ketting. Dit gebeurde door de bekende knuffelmethode, waarbij via knuffelen of ander lichamelijk contact geprobeerd wordt om mensen te beroven van hun sieraden.
De bejaarde dame werd om 11.00 uur ’s ochtends beroofd in de Parmentierstraat in Helmond Oost. De getinte daders, een man en vrouw van plusminus 45 jaar, hadden een goed verzorgd uiterlijk en reden in een blauwe personenauto. Mocht je iets gezien hebben, bel dan de politie via 0900-8844.

Helmonder (19) vast voor stalken, bedreigen en vasthouden

De politie arresteerde gisteravond een 19-jarige Helmonder omdat hij zijn ex-vriendin gestalkt en bedreigd zou hebben en haar tegen haar zin zou hebben vastgehouden.
De verdachte zou de 19-jarige vrouw uit Geldrop die dag meerdere malen telefonisch hebben lastiggevallen en bedreigd. Dat gebeurde ook toen ze ’s avonds in haar auto door Eindhoven reed. De man was haar ook blijkbaar gevolgd, want hij reed plotseling in zijn auto achter haar. Ze reed naar het politiebureau aan de Mathildelaan, parkeerde rond 23.15 uur haar auto voor het bureau, en liep naar de auto van de ex-vriend om erover te praten. Hij sleurde haar echter zijn wagen in, waar ze uit kon ontsnappen door zich te verzetten. De man reed weg en de vrouw is het politiebureau in gerend en heeft de agenten gewaarschuwd. Die zijn achter de verdachte aan gegaan en konden hem rond 23.30 uur op de Eisenhowerlaan aanhouden. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

5reacties

5 Horecazaken & 1 winkel: 38 overtredingen

Gisteravond voerde het Helmond Interventie Team (HIT) een controle uit bij 5 Helmondse  horecagelegenheden met bijbehorende bewoning en een winkel in de Binnenstad.
Er zijn verschillende (brand)gevaarlijke situaties geconstateerd: 2 kamers zijn daarom direct gesloten en van 3 woningen en de winkel is de stroom meteen afgesloten. Bij de controleactie zijn de volgende 38 overtredingen geconstateerd:
• 4 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen;
• 4 keer mogelijk sociale zekerheidsfraude;
• 4 keer object geherwaardeerd;
• 3 keer hygiëne niet op orde;
• 3 keer niet voldaan aan de vergunningseisen;
• 2 keer adresfraude;
• 2 keer illegaal gokken;
• 2 keer milieuovertreding;
• 2 keer roken in de onderneming;
• 2 keer brandgevaarlijke situatie aangetroffen, twee kamers direct gesloten;
• 2 keer fraude met de gasmeter;
• 1 keer vermogensfraude met de meter, zeer gevaarlijk, direct afgesloten;
• 1 keer mogelijk sprake van overtreding Wet Minimum Loon;
• 1 keer verder onderzoek naar arbeidsverhoudingen;
• 1 keer voedselveiligheidsaspecten niet in orde;
• 1 keer verder onderzoek naar identiteit;
• 1 keer teveel bewoners;
• 1 keer strijdigheid bestemmingsplan en
• 1 keer schijnbeheer (= afwezigheid van alle in de drank- en horecavergunning vermelde leidinggevende(n))

Aan deze HIT-controleactie deden de volgende gemeente-onderdelen mee: de afdeling Bouwen en Wonen, de afdeling Veiligheid & Bestuurs- en Juridische zaken, de cluster Handhaving van Sociale Zaken en het team Bevolking. Maar ook de Inspectie SZW, de brandweer, de ODZOB, de Vreemdelingenpolitie, de politie, Enexis en de Voedsel- en Warenautoriteit namen deel

3reacties

De Kempel beste hogeronderwijsinstelling

Pedagogische Hogeschool De Kempel scoort het beste van alle 50 Nederlandse hogescholen en universiteiten. Dat blijkt uit een tevredenheidsenquête waaraan bijna 300 duizend (40%) van de studenten heeft meegedaan. Deze studenten van hogescholen en universiteiten vulden een uitgebreide vragenlijst in. Die jaarlijkse Nationale Studenten Enquête werd uitgevoerd door de Stichting Studiekeuze123, een initiatief van onder meer de Vereniging Hogescholen, de vereniging van universiteiten VSNU en de studentenorganisaties ISO en LSVb.
Van de 5 punten die een hogeronderwijsinstelling kon scoren, kreeg De Kempel met 4,75 het hoogste aantal, zie de tabel met alle tevredenheidsscores. De tevredenheid van de Kempel-studenten is op vrijwel alle onderdelen toegenomen in vergelijking tot de NSE van 2014 zoals blijkt uit het factsheet (pdf). Zoals vorige maand weer bleek, behoort deze katholieke hogeschool aan de Deurneseweg al jarenlang tot de beste lerarenopleidingen van het land,
Inholland, dat de laatste jaren in opspraak raakte wegens de slechte onderwijskwaliteit en het makkelijk verstrekken van diploma’s, kreeg van alle universiteiten en hogescholen met 3,65 punten de slechtste beoordeling.