Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19reacties

A270 deels afgesloten voor snelle fiets

Volgende week zondag wordt de snelweg naar Eindhoven ’s ochtends afgesloten voor een testrit van de supersnelle fiets VeloX V. Met deze aerodynamische ligfiets, volledig aangedreven op spierkracht, probeert een team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam in september een wereldrecord te gaan vestigen in Amerika.
Ter voorbereiding van de recordpogingen werkt het studententeam die zondag van 9.00 uur tot 12.00 uur op de A270 een racesimulatie af. Renster Lieske Yntema zal de VeloX V over een traject van ruim 5 kilometer van Helmond naar Nuenen sprinten. De testrit op de lege tweebaansweg is ideaal omdat de fiets vrijwel rechtdoor kan rijden. Als we het goed hebben begrepen, hoeft deze supersnelle fiets zich niet te houden aan de verschillende snelheden op dat deel van de snelweg. 😉
Het huidige wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven voertuigen is met 133,78 km/u al in hun handen, maar zij denken dat dit weer sneller kan. Na 4 keer eerder dat snelheidsrecord aan diggelen te hebben gereden, zal het vijfde Human Power Team in september opnieuw het eigen wereldsnelheidsrecord aanvallen. Dat gaat gebeuren tijdens de World Human Powered Speed Challenge, dat van 14 t/m 19 september gehouden worden op de hoogvlakte in Nevada in Amerika.
Je kunt de supersnelle VeloX V tijdens die testrit in actie zien. Het beste kan dat vanaf het viaduct Berenbroek, dat nabij het gebouw van UPC over de N270 loopt. De fiets zal onder dit viaduct door racen. Let op, het viaduct is sinds kort voor auto’s afgesloten door een tractorsluis. Je kunt daardoor niet met de auto over het viaduct rijden. Bij slecht weer (regen of harde wind) kan het zijn dat de testrit van de fiets niet doorgaat.
Zondagochtend 9 augustus is de N270/A270 van 9.00 tot 12.00 uur dus afgesloten, dat is tussen de Hortsedijk en de op- en afrit bij Nuenen. De wegafsluiting geldt alleen voor de rijrichting Eindhoven. Richting Helmond blijft de weg gewoon open. Het verkeer wordt omgeleid via Stiphout en de Gerwenseweg. Hou rekening met extra reistijd als je dan richting Eindhoven wilt, ook als je met de NS-bus reist.
Omdat de N270/A270 toch al afgesloten is voor de testrit van de fiets, worden er die ochtend ook enkele testen met auto’s gedaan voor het project Compass4D. Dit is 1 van de innovatieve projecten van de Helmondse Automotive Campus.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Bulgaarse “ramenwassers” aangehouden

Naar aanleiding van een melding van een attente bewoner, zijn gisteren om 10.15 uur een aantal Bulgaren aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren en een vaag verhaal hadden.
De bewoner zag op het pleintje van Den Heyder in Stiphout 4 mannen die zich verdacht ophielden. Ze waren met een zwarte Volkswagen personenauto gekomen met ladders op het dak. Ze hadden trekkers en lege emmers bij zich. De bewoner gaf aan dat hij het gevoel had dat ze aan het verkennen waren om te gaan inbreken.
De mannen verblijven in Zaandam en omgving en gaven aan in Helmond ramen te komen lappen. Een vreemd verhaal waar de Bulgaren zelf ook geen goede verklaring voor konden geven, zo laat de politie weten.

In de reacties hieronder een update.

7reacties

Man ernstig gewond bij ongeval in woning

Een man is vanochtend ernstig gewond geraakt bij een ongeval in een woning op de Beethovenlaan in de Zwanenbeemd. Hoe dat ongeval is ontstaan is vooralsnog onduidelijk.
De hulpdiensten werden om 9.07 uur gealarmeerd. Een opgeroepen traumahelikopter landde om 9.24 uur. Al reanimerend werd de wat oudere man naar de ambulance vervoerd. Daarna vertrok hij met de arts van die traumaheli naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto.

1reactie

Q&A: tijdnood bij herbeoordeling Wmo

Lonneke Maráczi van de SP stelde gisteravond schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van Gemeenten in tijdnood bij herbeoordeling Wmo. Dat artikel verscheen dinsdag op de site van Binnenlands Bestuur. Vandaag hieronder haar 3 vragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Binnenlands Bestuur meldt dat gemeenten in tijdnood komen bij de
herbeoordelingsgesprekken van mensen waarvan het overgangsrecht Wmo dit jaar afloopt. De VNG stelt dat veel gemeenten bezig zijn met het inplannen en uitvoeren van deze gesprekken, maar dat zij ook signalen krijgt dat gemeenten het niet voor 1 november gaan redden. Ook vragen de herbeoordelingen tijd omdat deze, mede in het licht van een bezuinigingsopdracht van twintig procent, zorgvuldig moeten gebeuren, stelt de VNG verder. Gemeenten lopen volgens de VNG een financieel risico als de bezuiniging van de Wmo-taken niet wordt gehaald.

  1. Zijn er in Helmond c.q. de Peelgemeenten signalen dat de deadline van 1 november 2015 niet gehaald gaat worden?
  2. Zo, ja wat betekent dit dan voor de mensen waarvan het overgangsrecht Wmo dit jaar afloopt?
  3. Is het college met ons van mening dat goede kwaliteit van zorgverlening bij de herbeoordelingsgesprekken voorop moet staan en niet de bezuinigingsopdracht leidend moet zijn?
3reacties

Milieu geen prioriteit voor de Helmonder

foto: PressVisuals.comDe Rijpelberg heeft last van vliegtuigen, Helmond-West van treinen, de binnenstad van vrachtwagens die laden en lossen en Brouwhuis van stank. Dat zijn enkele conclusies van een onderzoek naar de mening over, kennis van en gedrag rond milieu en duurzaamheid van de Helmonders. Om te beginnen heeft 1 op de 6 inwoners wel eens hinder van luchtverontreiniging in de vorm van brandende ogen en/of geïrriteerde luchtwegen. Een grote meerderheid, 84%, heeft daar nooit last van. In Brouwhuis heeft men er verhoudingsgewijs het vaakst last van.

Streven naar een duurzame stad is (naast o.a. sociaal en veilig) 1 van de 7 ambities van B&W tijdens hun regeerperiode tot 2018. Dit gemeentelijke onderzoek (pdf) geeft informatie voor het ontwikkelen van een duurzaamheidsbeleid.
In onze stad komt geluid- en stankoverlast voor, maar de meeste inwoners overkomt dat niet vaak. Daarin blijkt ook niet veel te veranderen: het aandeel inwoners dat daar overlast van ervaart, bleef in de afgelopen 14 jaar redelijk stabiel. Zo hebben 3 op de 10 inwoners nooit last van stankoverlast. Dat was in november voor veel plaatsgenoten even anders toen broeiend shredderafval bij Gerrits Metaalhandel veel stank veroorzaakte.
Over explosiegevaar en extreem weer maken de Helmonders zich geen zorgen. Ook van de risico’s van transport en opslag van gevaarlijke stoffen ligt vrijwel niemand wakker. Opvallend is dat de informatie daarover ‘lang niet altijd binnenkomt’ bij de inwoners. Zo is de provinciale Risicokaart nauwelijks bekend. De gemeente constateert dan ook dat zij zelf meer informatie moet gaan geven en mensen directer benaderen.

De Helmonder denkt wel aan het milieu maar onderneemt daarvoor nauwelijks actie. Milieuvriendelijke energiebronnen komen in onze woningen nauwelijks voor. Van de ondervraagden heeft 5% zonnepanelen, 4% een zonneboiler en 4% een warmtepomp. Van dat trio zijn de zonnepanelen het best bekend (98%). Van een zonneboiler en warmtepomp heeft respectievelijk 17% en 23% nog nooit gehoord. Wel wil bijna de helft van de bevolking meer informatie over milieu, schone energie en duurzaamheid. Opvallend: die informatiebehoefte bestaat vooral bij mensen tussen 35 en 64 jaar. Jongeren en ouderen maken zich minder druk over dit onderwerp.
Tenslotte deden de geënquêteerden nog een aantal voorstellen waar de gemeente haar voordeel mee kan doen:

  • De overheid kan zelf het goede voorbeeld geven door zonnepanelen op openbare gebouwen te plaatsen
  • Straatverlichting en stoplichten beter afregelen
  • Meer inzamelpunten voor afval en meer afvalsoorten kunnen scheiden
  • Subsidies geven op energiebesparende maatregelen
  • Stimuleren van gebruik van zonnepanelen en warmte-/koude-opslag
  • Verbeteren van fietspaden en (goedkoper) openbaar vervoer.

Vorige maand was er in Helmond een 3-daagse conferentie om Helmondse duurzaanheid te versnellingen. Zo’n 100 Helmondse denkers én doeners, scholieren, ondernemers, ambtenaren, wetenschappers, ‘gewone’ Helmonders en lokale politici bespraken met elkaar wat er nodig is om Helmond in 2035 klimaatneutraal te krijgen. Ook zij kwamen met voorstellen om deze ambitie van de gemeente waar te maken.

1reactie

Telstar-speler met doping tegen Helmond Sport

De Dopingautoriteit heeft Telstar-middenvelder Kevin van Essen en de KNVB op de hoogte gesteld dat hij na de wedstrijd Telstar – Helmond Sport (op vrijdag 8 mei 2015) bij een dopingcontrole positief is getest op de stof furosemide. Helmond Sport verloor die wedstrijd in mei in Velsen-Zuid met 4-0. Kevin van Essen scoorde in de vijfde minuut de eerste goal en werd in de 85ste minuut gewisseld.
Furosemide is een plaspil die op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) staat omdat het ook gebruikt kan worden om dopinginname te maskeren. De KNVB is als lid van het NOC*NSF, UEFA en de FIFA aan die lijst gebonden.
Ook de contra-expertise leverde een positieve uitslag op. De centrale tuchtcommissie doping van de KNVB neemt de zaak verder in behandeling. Zij moeten beslissen of er sprake is van een overtreding van het Dopingreglement en of er een sanctie wordt opgelegd. In afwachting van de behandeling van de zaak, kan de tuchtcommissie besluiten of de speler geschorst wordt voor alle officiële wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB.
Per seizoen laat de KNVB 100 dopingcontroles in het betaald voetbal uitvoeren. Daarnaast voert de Dopingautoriteit (zowel voor aanvang of na afloop van een wedstrijd als buiten wedstrijdverband) controles uit bij voetballers die deelnemen aan door de KNVB georganiseerde wedstrijden. “Doel hiervan is het handhaven van het vertrouwen in de sport. Elke voetballer die is aangesloten bij de KNVB moet zich houden aan de regels uit het Dopingreglement. De KNVB staat immers voor een schone, eerlijke voetbalsport” zo laat de voetbalbond weten.

56reacties

Café Zeezicht stopt

Café Zeezicht opent vrijdag voor het laatst haar deuren. De eigenaar JMP Office heeft Zeezicht verkocht aan ’t Zusje, een all you can eat tapasrestaurant.
Deze franchiseketen heeft inmiddels 9 restaurants voornamelijk in Noord-Brabant. Hun tiende zaak wordt geopend in oktober in Zaltbommel en nummer 11 wordt de locatie op de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk N.W. De zaak zal daartoe totaal verbouwd worden. Naar verluidt zal dit restaurant worden uitgebaat door iemand uit Helmond.Lees verder »

3reacties

Scooterrijders mishandelen bewoner

Een bewoner van het Baroniehof in de Rijpelberg is vannacht rond 00.55 uur mishandeld door 2 onbekende scooterrijders.
De man sprak het duo aan op de overlast die zij veroorzaakten in de buurt door hun rijgedrag. Vervolgens werd hij in zijn gezicht geslagen. Vermoedelijk reden de daders op een gele en zwarte retro scooter.
Heb je iets gezien van het voorval of denk je te weten wie de scooterrijders kunnen zijn? Bel dan de politie op 0900-8844 of anoniem 0800-7000. Het registratienummer: 2015168615.

In de reacties staat een update.

4reacties

Patiëntjes rijden nu zelf hun bed naar OK

Op de Kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis hebben kinderen voortaan zelf de touwtjes in handen. Of liever gezegd: het stuur.
Kinderverpleegkundige Hilde van de Ven: ”We zeggen altijd tegen kinderen die in bed naar de operatiekamer (OK) worden gereden: wel goed sturen hè! Maar ja, zonder stuur is dat lastig. Dus ik heb voorgesteld om stuurtjes aan te schaffen waarmee de kinderen echt kunnen sturen. Nu hebben we stuurtjes met autogeluiden en een toeter erop! Onze patiëntjes hebben écht het gevoel dat ze hun bed zelf naar de OK rijden. Ze vinden het prachtig!” Ook de OK-medewerkers laten de kinderen zelf sturen. “Dat is niet alleen leuk, maar het brengt de kinderen ook ontspanning”.
Op onderstaande foto door Hein van Bakel stuurt de 5-jarige Joëlle Baggermans haar bed keurig de Kinderafdeling af.

 

15reacties

Wat doen we met onze foodcampus?

Naar aanleiding van de berichtgeving over het faillissement van Bodec, vraagt Lokaal Sterk aandacht voor De Groene Campus bij het College van B&W. Harrie van Dijk, Anja Spierings en Maarten Janssen noemen de campus een ambitieus project waarin de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemingen rond voedsel tot volle wasdom zou moeten komen. De 7 jaren die de campus nu bestaat, zijn echter 7 magere jaren geweest, zo schrijven deze leden van Lokaal Sterk. “De doorlopende leerlijn van vmbo tot hbo is gestrand, in het gebouw De Groene Campus is het bedrijfsleven nog nauwelijks aanwezig en ook het erachter gelegen gebouw kampt met leegstand. In het bericht op de weblog heeft Lokaal sterk kunnen lezen dat het College in juli 2015 heeft besloten om maandelijks ruim 2.700 euro bij te passen inzake de huurkosten van het gebouw,” staat in hun brief van vanochtend te lezen.Lees verder »

Doorstart technologiebedrijf Mutracx

Het op 7 juli failliet verklaarde Mutracx, maakte vorige week alweer een doorstart. Daardoor gaan 17 medewerkers van dit Helmondse technologiebedrijf over naar het nieuwe Mutracx International. Met medewerking van de curatoren wordt dat bedrijf onderdeel van de Sioux Group en zal het verhuizen van het Helmondse industrieterrein naar een locatie van Sioux/CCM in Nuenen.
Sioux investeerde sinds de start in Mutracx en was tevens aandeelhouder. In het bedrijf zou volgens oprichter Hans Duisters (tegen het FD) begin 2014 al voor  30 à 40 miljoen euro zijn geïnvesteerd. Bij de start kreeg het bedrijf van het ministerie van Economische Zaken al 2,8 miljoen subsidie voor de ontwikkeling van de Lunaris.
Mutracx werd in 2009 opgericht en ontwikkelde in de afgelopen jaren een machine (Lunaris genaamd) die digitaal de binnen- en buitenlagen op een printplaat kan printen. De printer werkt op basis van inkjet-technologie van Océ die verder is doorontwikkeld. Ten opzichte van de huidige analoge oplossingen voor printed circuit board (PCB) produceert de Lunaris beter, sneller en goedkoper doordat zij 4 productiestappen in het reguliere proces overslaat.
De eerste machines staan inmiddels in een productieomgeving. Maar er moet nog worden doorontwikkeld.

1reactie

3 Gebouwen verkocht voor 40 miljoen

De Britse vermogensbeheerder AEW Europe heeft voor 40 miljoen euro 3 logistieke centra gekocht in Helmond. Die gebouwen op het industrieterrein werden gekocht van District54, de ontwikkelingstak van het vastgoedbedrijf Van Berlo Vastgoed.
De centra van 18.000 m², 17.000 m² en 15.000 m² zijn ontwikkeld in respectievelijk 2004, 2006 en 2013. Ze zijn alle 3 verhuurd aan Schneider Electric die ze gebruikt als het centrale distributiepunt voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika.
Schneider Electric opereert wereldwijd in energiemanagement en heeft vestigingen in meer dan honderd landen. In 2013 realiseerden zij met ruim 150.000 medewerkers een omzet van 23,6 miljard euro.

Tuerlings: Tour De Peel

Afgelopen donderdag zat ik op het terras in Stiphout te genieten van een bloedstollende finish van de voorlaatste etappe van Fiets4Daagse De Peel (link onderaan).

Door een haag van uitzinnig publiek komen daar de winnaars van de dagzege aansnellen. Direct na het passeren van de meet wordt het winnende koppel door officials afgeschermd om het bekende plasje te doen. “Zou het?” vraag ik me af. Maar al snel komt het verlossende woord. Helemaal clean! Na deze test nemen ze met een brede lach plaats op de voor hen bestemde plek; in het zonnetje. Daar komt het échte wondermiddel; een koud glas bier. De perfecte prijs na een dag bikkelen. Met zoiets in het vooruitzicht gaat iedereen harder fietsen. Geen behoefte aan EPO, geheime motortjes of ketonen, al weet je het natuurlijk nooit met die geheime recepten. Heel misschien had meneer zich stiekem ook verheugd op de kussen van de altijd charmante rondemissen, maar ach, de kus van zijn echtgenote én dat koude biertje zijn op zijn minst nét zo mooi!Lees verder »

2reacties

Vrouw (40) vermist in Helmond Noord

Een 40-jarige blanke vrouw is sinds 16.30 uur vermist vanaf de Anton Mauvestraat in Helmond Noord. Zij is te voet. Dat meldde Burgernet zojuist om 17.53 uur.
De vrouw is 1.82 cm, slank en heeft roodbruin halflang haar. Ze heeft een blauw rugzakje bij zicht en draagt een zwart vest met capuchon.
Heb je meer informatie over haar, bel dan nu de politie op 112.

Dronken scooterbestuurder botst (2 foto’s)

Vanochtend rond 06.30 uur reed een 32-jarige man uit Aarle-Rixtel met zijn scooter tegen een geparkeerd staande bestelbus op de Kanaaldijk Noord Oost.
Hij bleek onder invloed van alcoholhoudende drank, zo laat de politie weten. Ter controle is hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hem ook een bloedproef werd afgenomen. Zijn scooter is vermoedelijk total loss. Behalve de vergoeding van de schade die hij heeft veroorzaakt, wacht hem een proces-verbaal voor rijden onder invloed.

12reacties

Bestuurder (69) aangereden & mishandeld

Vannacht rond 03.30 uur vond een aanrijding plaats op de A270 richting Helmond. Een 69-jarige Eindhovenaar werd in zijn rode Ford Fiësta geramd (zie de 3 foto’s onderaan). Dat gebeurde door een onbekend gebleven voertuig met bordeaux-rood kleur en een kenteken dat begint met HV-.
De Eindhovenaar is doorgereden, waarna hij ter hoogte van het benzinestation Esso Relou is gestopt. Daar werd hij door 3 mannen uit zijn auto gesleurd en vervolgens werd hij geslagen en geschopt. Toen ze daar mee klaar waren, reden de daders tegen de rijrichting in, richting het centrum van Helmond. In de auto zat nog een vierde man.
Heb je iets gezien of gehoord dat mogelijk kan leiden naar de aanhouding van deze daders? Bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000. Vermeld het registratienummer: 2015167303.

18reacties

Weer auto op de kop in Rijpel, 2 gewonden

Een auto met Pools kenteken was vannacht rond 01.05 uur op de Weg door de Rijpel in de Rijpelberg betrokken bij een ongeval. Het voertuig reed eerst in een bocht tegen een lantaarnpaal rechts van de weg, daarna werd een lantaarnpaal links uit de grond gereden om vervolgens over de kop op een geparkeerde auto aan het Bouvignehof op straat te belanden.
De man en de vrouw die in de personenauto zaten, zouden hierbij uit de auto zijn geslingerd. De man werd liggend op straat door buurtbewoners aangetroffen. Na een onderzoek in een ambulance, is de vrouw door de politie in een politiewagen verhoord en vervolgens weer overgedragen aan de ambulancedienst. De man die wel aanspreekbaar was, is in de ambulance gehoord. Het duo is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Voordat de opgeroepen traumahelikopter landde, werd die gecanceld.Lees verder »