Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

8reacties

Verouden: De laatste komkommer…..

De vakantie is weer voorbij, en daarmee ook de komkommertijd.
Vanaf vandaag begint het gewone leven weer, niks luieren in de zon, bbq’tje, wijntje erbij, nee, gewoon vanochtend vroeg uit de veren en hup naar het werk.
De scholen zijn vandaag ook weer begonnen en via allerlei sociale media zijn ouders erop gewezen dat er vandaag extra controle zal zijn op luxe-verzuim, ze zijn gewaarschuwd!

De komkommertijd is dus voorbij, niks meer geleuter in de krant over van alles en nog wat, nee het wordt weer tijd voor serieuze zaken!Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Buurman en beloften

Als je niet zoveel met voetbal op hebt en je leest dat er een petitie is met de slogan: Stop de beloften, dan zou je kunnen denken dat het een petitie is tegen valse beloften in de politiek. Het is echter een mooi initiatief van een aantal voetbalfans van Go Ahead Eagles om de beloftenteams uit de eerste, en in de toekomst, tweede divisie te houden. De thuiswedstrijden van Jong PSV en Jong Ajax worden meestal voor een handjevol toeschouwers afgewerkt op de onaantrekkelijke maandagavond. Spelen de beloftenteams uit, dan zijn de bezoekersvakken leeg of er zitten twee verdwaasde supporters die niet goed op het wedstrijdschema van het eerste team gekeken hebben. De teams spelen voor spek en bonen mee, ze maken immers geen kans op promotie of degradatie en kunnen geen periodekampioen worden.Lees verder »

74reacties

Circus Herman Renz bijna failliet

Circus Herman Renz uit Helmond stevent af op een faillissement. Het bedrijf zegt dat het financieel aan de rand van de afgrond staat en subsidie heeft aangevraagd om te overleven.
Als er vóór september geen 400.000 euro bij elkaar is, volgt faillissement, aldus de circusdirecteur Milko Steyvers. “We staan in de top 10 van beste circussen van Europa. Circussen in het buitenland hebben geen last van de crisis”, aldus Milko. “Ze krijgen subsidie en dat willen wij ook.”
Het entertainmentbedrijf heeft last van dalende bezoekersaantallen en gestegen kosten. Daarnaast missen de oprichters hun acts met wilde dieren (die sinds 2014 verboden zijn in de Nederlandse circussen). Lees verder »

23reacties

Q&A: veiligheid A270 nav fataal ongeval

Namens de D66-fractie stelde Gaby van den Waardenburg vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de verkeersveiligheid op de A270 mede naar aanleiding van het fatale ongeval bijna 3 maanden geleden. Daarover informeerde de gemeente al op 1 juli deels over.
Hieronder haar 5 vragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op 1 juli 2015 heeft op de A270 een tragisch ongeval plaatsgevonden op de kruising bij de Neervoortsedreef. Helaas gebeuren er relatief veel ongelukken op de A270 tussen Eindhoven en Helmond. Lees verder »

42reacties

Op welke datum werd deze foto gemaakt?

Geef de datum van die dag via de notatie ddmmjjjj.
Let op: in de komende 24 uur (dus tot 19.42 uur 26082015) mag je slechts 1 antwoord geven.


Tussenstand:
2 punten: dartjan
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

Man steelt oa een beveiligingscamera

Een 37-jarige automobilist uit Liessel is vannacht rond 3.30 uur op de Heeklaan aangehouden. Hij wordt verdacht van het wegnemen van meerdere goederen vanaf een afgesloten bouwterrein aan de Kasteelherenlaan.
De politie kreeg een melding van een inbraak op dat bouwterrein. Toen agenten die locatie naderde zagen zij een voertuig over de Heeklaan rijden. Zekerheidshalve werd het voertuig staande gehouden voor controle. De bestuurder kon zich niet legitimeren.
Bij controle van zijn voertuig stuitte de politie op goederen die mogelijk afkomstig zijn van diefstal, waaronder een beveiligingscamera en een haspel met elektriciteitskabel.
In het voertuig lag verder inbrekersgereedschap waaronder kniptangen en schroevendraaiers. Daarnaast vond de politie in het voertuig een paar munitiepatronen. Al het materiaal werd in beslag genomen voor verder onderzoek. Uit verder onderzoek bleek dat er een opening was geforceerd in de omheining van het bouwterrein en dat er een bewakingscamera van het terrein was weggenomen. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Controle ‘luxe-verzuim’ na de schoolvakantie

Volgende week maandag, de eerste schooldag na de zomervakantie, houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie in het primair onderwijs op het luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal basisscholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Tegelijkertijd is het een zorgtaak om te controleren dat alle kinderen weer veilig terug zijn van vakantie. Alle scholen melden of kinderen afwezig zijn. Voor de vakantie is deze actie al aangekondigd en is aan de scholen gevraagd ouders te informeren.
Kinderen, van wie de school aangeeft dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht. Als er niemand thuis is, laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarop de ouders nog dezelfde dag moeten reageren.
Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet “luxe verzuim”. Als er leerlingen voor of na een vakantie afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente; die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) van 5 tot 12 jaar onder schooltijd meenemen op vakantie en waarbij geen sprake is van extra toegekend verlof, wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De boete bedraagt 100 euro per kind per dag.
Met het aanpakken van luxe verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Dat is de verantwoordelijkheid van de school. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen zelf moeten zorgen dat de leerlingen aanwezig zijn, ook rond de vakantieperiodes. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk om na te gaan of alle kinderen weer veilig teruggekomen zijn van vakantie.

25reacties

Janssen: Hoe staat Helmond er voor?

Nederland telt op dit moment 393 gemeenten die in grootte erg verschillen. De gemeente Helmond staat qua inwonersaantal op plaats 33 en wordt derhalve meegenomen in de Atlas van de 50 grootste Nederlandse gemeenten die elke twee jaar uitkomt.

Als we naar Helmond kijken als een aantrekkelijke woongemeente komen we uit op plek 42. Hierbij is gekeken naar de bereikbaarheid, het cultureel aanbod, veiligheid, woningen, natuurgebieden en het culinair aanbod (Helmond = 43). Jammerlijk genoeg zijn we in de afgelopen vijf jaren een stukje gedaald als het gaat om woonaantrekkelijkheid.Lees verder »

3reacties

Bestuurder die woning ramde meldt zich

De bestuurder van de auto die vrijdagavond 21 augustus kort voor middernacht een woning aan de Mierloseweg ramde, meldde zich vandaag bij de politie.
Een automobilist verloor vrijdagavond rond 23.50 uur de controle over zijn auto en botste vol tegen de gevel van een woning aan de Mierloseweg. De bestuurder en nog een inzittende stapten uit en namen meteen de benen. De bewoners (vader, moeder en kind) waren op het moment van de aanrijding thuis. Zij raakten niet gewond, maar schrokken vreselijk van de klap. De woning liep aanzienlijke schade op.
De politie stelde een onderzoek in naar de bestuurder van de auto en nam allereerst contact op met de eigenaar van het voertuig. Die gaf aan de auto aan zijn zoon uitgeleend te hebben. De 18-jarige verdachte Helmonder meldde zich vandaag rond 11.30 uur op het politiebureau in Helmond in het bijzijn van zijn vader. Hij legde een bekennende verklaring af. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat de politie doorstuurt naar het Openbaar Ministerie.

20reacties

In Memoriam Piet Keijzer

foto: Henri van HoeckVandaag, precies 10 jaar geleden, op zondagmiddag 21 augustus 2005, werden wij gebeld toen we terug reden van aan dagtripje Duitsland. “Met Mark, heb je al het gehoord? Piet Keijzer heeft een ernstig ongeluk gehad met zijn stockcar op het circuit de Peel in Venray.” Het is niet goed.
Het werd doodstil in de auto. Dát zal toch niet waar zijn !!
Ongeloof, klam zweet, angst en tranen overmanden ons.
Rechtstreeks zijn we doorgereden naar zijn bedrijf aan de Kanaaldijk en het ergste werd keiharde werkelijkheid. Er hingen bloemstukken aan het gesloten hekwerk. Het was verdomme helemaal niet goed.Lees verder »

6reacties

Snelheidsovertredingen weer fors gestegen

In 2014 werden in Helmond 45.081 boetes voor te hard rijden uitgedeeld. Daarmee staan we in de top 4% van gemeenten met het hoogste aantal boetes per inwoner. Al die snelheidsovertredingen in Helmond leverde de staatskas 2.422.003 euro op.
Het aantal boetes vorig jaar blijkt een forse stijging ten opzichte van 2013 toen er 31.885 snelheidsboetes werden uitgedeeld. Een stijging van 41% en vergelijk je de cijfers met die van 2012 dan nam het aantal zelfs toe met 89%.
Enkele jaren geleden bleek de flitspaal aan de Kasteel Traverse de lucratiefste van Helmond te zijn. Die leverde in 1 jaar tijd 282.774 euro op door 7.038 snelheidsovertredingen.
Vorig jaar werd er in Nederland voor een half miljard euro aan boetes geïnd voor te hard rijden. De meeste werden uitgeschreven in de bebouwde kom (2,8 miljoen), gevolgd door de snelweg (2,6 miljoen) en de regionale wegen buiten de bebouwde kom (1,4 miljoen). De trajectcontroles op de A2 op punten Vinkeveen, Baambrugge en Breukelen bleek met 48 miljoen euro een meldkoe. Dat is 31% van alle snelheidsboetes op de Nederlandse snelwegen. Dat alles blijkt uit de cijfers die de Volkskrant opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

2reacties

Diana Borrero Otero (16) 6de keer vermist

De 16-jarige Diana Borrero Otero is sinds vrijdag 14 augustus vermist. Zij woont in een instelling in Zetten (een dorp in de provincie Gelderland) en is voor het laatst in Helmond gezien. Dat meldt de politie.
De tiener van Cubaanse afkomst heeft halflang haar dat bruin is geverfd en draagt dat haar meestal in een knot. Diana is 1 meter 70 lang en heeft bruine ogen. Heb je tips, bel de politie op 0900 – 8844.
Niet de eerste keer dat zij werd vermist. Dat gebeurde eerder dit jaar in maart (vanuit een instelling in Deurne), vorig jaar in augustus (vanuit een instelling in Ossendrecht), in maart 2013 en in 2012 in oktober en september. De laatste 3 keer woonde het meisje nog in Brouwhuis.

1reactie

Helmondse gewond door dronken bestuurder

Een 21-jarige vrouw uit Helmond raakte zaterdagnacht gewond omdat de dronken 20-jarige bestuurder op een andere personenauto knalde. Die aanrijding vond plaats op een kruising in Oss rond 3 uur ’s nachts. Daarbij raakte nog 3 personen gewond.
Een 67-jarige man uit Oss reed, met een aanhanger. Bij hem zaten 2 andere mannen in de wagen. De 20-jarige man uit Oss reed met 4 mensen bij hem in de auto. Op de kruising ontstond een aanrijding tussen beide voertuigen. De aanhanger raakte los en belandde ondersteboven op de middenberm van de weg. De andere personenwagen met daarin de Helmondse sloeg over de kop en kwam omgekeerd op een fietspad terecht (21 foto’s).
Er raakte 4 mensen gewond: de 67-jarige man, een 21-jarige man, een 17-jarige meisje (alle 3 uit Oss) en de 21-jarige Helmondse. Zij werden naar het ziekenhuis vervoerd. Het Helmondse slachtoffer liep een gebroken sleutelbeen en gebroken bekken op. De andere 3 kwamen er met wat kneuzingen en schrammen vanaf.
Uit een blaastest bleek dat de 20-jarige bestuurder uit Oss (die niet gewond was geraakt) gedronken had. Hij is daarop aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Uit dat onderzoek bleek dat de Ossenaar te veel had gedronken en mogelijk ook drugs had gebruikt. Naar aanleiding daarvan moest hij zijn rijbewijs inleveren. De politie heeft een rapport opgemaakt dat naar het Openbaar Ministerie is gestuurd. Daar wordt bekeken of er een strafrechtelijke vervolging komt.

7reacties

Hoogspanningsmasten Brandevoort mogen

Foto: Tim van der HeijdenDe gemeente Helmond hoeft niet handhavend op te treden tegen TenneT voor het plaatsen van leidingen tussen hoogspanningsmasten in Brandevoort. Ondanks dat de vergunning voor de leidingen ontbreekt, wijst de bestuursrechter van de rechtbank in Den Bosch het verzoek van 2 bewoners daartoe af. Vorige maand stonden de partijen voor deze rechter.
De gemeente verleende eind 2011 aan netbeheerder TenneT een omgevingsvergunning voor het verplaatsen/vervangen van (bestaande) hoogspanningsmasten in de wijk. De appartementen van 2 bewoners liggen in de directe omgeving van een hoogspanningsleiding. Zij voerden onder meer dat ze bang zijn voor elektromagnetische velden en dat de leidingen niet op de juiste manier aan de masten zijn bevestigd. Daarom vroegen ze gemeente handhavend op te treden. De gemeente weigerde dat omdat er voor de leidingen kort gezegd geen vergunning nodig was.
De rechtbank is van oordeel dat de leidingen samen met de masten moeten worden gezien als 1 bouwwerk. Voor de hele hoogspanningslijn (de masten én de leidingen) is daarom wel een omgevingsvergunning vereist. De rechtbank concludeert dat de leidingen zijn aangebracht in afwijking van de afgegeven vergunning voor het bouwen van de hoogspanningsmasten. Dat TenneT sinds jaar en dag geen vergunning aanvraagt voor de leidingen, maakt dit niet anders.
Als er sprake is van een overtreding van een wettelijk voorschrift zal een bestuursorgaan zoals de gemeente in de regel handhavend moeten optreden. Slechts onder bijzondere omstandigheden kan daarvan worden afgezien, bijvoorbeeld als er sprake is van concreet zicht op legalisatie. Volgens de rechtbank is aannemelijk dat, als een aanvullende omgevingsvergunning voor het aanbrengen van de leidingen wordt aangevraagd, deze niet zal worden geweigerd. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de vergunning voor het bouwen van de masten na uitspraken in hoger beroep definitief is geworden. Dat betekent dat er in deze situatie concreet zicht is op legalisatie van de hoogspanningsleidingen. De rechtbank mag het argument van de elektromagnetische velden niet meenemen in de beoordeling, omdat dit geen deel uitmaakt van de vergunning. Er kan alleen handhavend worden opgetreden tegen concrete normen uit wet- en regelgeving of een vergunning.
De rechtbank wijst het verzoek van de bewoners af en dat betekent dat de gemeente niet handhavend hoeft op te treden.
De juridische strijd om deze hoogspanningsmasten duurt al jaren. Zo waren er bijvoorbeeld in 2012 en 2013  en 2009 (pdf) ook al diverse zittingen bij de rechtbank.

3reacties

Gevaarlijke verkeerssituatie ventweg-Uiverlaan aangepast

Bij het kruispunt van Uiverlaan bij de Vinkelaan wordt een verkeerslicht verplaatst en de toegang vanaf de ventweg naar de hoofdrijbaan aangepast. Dit gebeurt omdat er op die plek regelmatig door rood wordt gereden. Automobilisten die van die ventweg af komen, zien het verkeerslicht niet goed en rijden daardoor door rood waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Door het verkeerslicht voor de ventweg enkele meters te verplaatsen en de bocht vanaf de ventweg iets minder scherp te maken, moet het verkeerslicht beter zichtbaar worden.
Door de verplaatsing van het verkeerslicht wordt ook de stopstreep verplaatst en wordt er een nieuwe detectielus gelegd. Deze lus ‘meet’ wanneer er een auto aan komt rijden, zodat het verkeerslicht op groen kan springen.
De werkzaamheden daarvoor vinden donderdag plaats. De Uiverlaan is dan tussen 9.00 en 16.00 uur afgesloten voor verkeer richting het kanaal. Het verkeer wordt via de Nachtegaallaan, Reigerlaan en Vinkelaan een blokje omgeleid. In de richting van de Wethouder Ebbenlaan blijft de weg gewoon open voor het verkeer.

2reacties

Maráczi: “Mijn” Hortensiapark

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat mijn ouders van de Molstraat naar de Hortensialaan verhuisden. Ik was toen een paar maanden oud en heb er tot mijn 22ste gewoond. In 1998 hebben mijn vriend en ik het huis van mijn ouders gekocht en sindsdien woon ik weer op mijn oude vertrouwde stekkie aan het Hortensiapark.

Heel wat uurtjes heb ik samen met mijn zusjes en onze straat- en buurtgenootjes in het park vertoefd. Verstoppertje spelen, landjepik, elastieken, touwtje springen, rolschaatsen en in de winter waren we allemaal op de schaatsvijver te vinden. Toen we wat ouder werden was het park natuurlijk de ideale plek om wat rond te hangen, met je vriendjes te zoenen en je eerste sigaretjes te roken. En op de St. Jan mavo was het uitzicht op het dierenpark een welkome afleiding voor de saaie lessen.Lees verder »