Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

2reacties

3 Ondernemers: In de brand, uit de brand

ADDAPT-foto: Jacky PikaarDeze zomermaanden werden we in Helmond een aantal keer opgeschrikt door grote bedrijfsbranden. Daardoor werden Xycarb Ceramincs, ADDAPT Chemicals en restaurant Se7en zwaar getroffen. De respectievelijke ondernemers (Peter Spit, Willem van Gerresheim en Bjorn van de Brug) zijn daarom uitgenodigd bij het Ondernemerscafé op 10 november. Onder het motto ‘In de brand, uit de brand’ gaat dit trio die avond vertellen over hun ervaringen op die dag en sindsdien.
Peter Spit is directeur van Xycarb Ceramics. Dit bedrijf fabriceert onderdelen voor de elektronische industrie, zoals onderdelen voor LED-lampen. Hun pand op het industrieterrein werd op 4 juni volledig verwoest door een grote brand waarvan de rookpluimen tot ver buiten Helmond te zien waren. Vanwege de ernst van de brand moest burgemeester Elly Blanksma de gemeenteraadsvergadering verlaten om zich ter plaatse te laten informeren.
ADDAPT Chemicals, waarvan Willem van Gerresheim directeur is, maakt onder meer antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf. Op 1 augustus ging ook hun pand op het industrieterrein in rook op door brand. Bijna 7 uur na het begin van de brand kon de brandweer pas het sein brand meester geven.
Bjorn van de Brug is de eigenaar van restaurant Se7en. Zijn horecaonderneming aan de Deurneseweg was pas driekwart jaar geopend toen die op 14 augustus zwaar getroffen werd door brand. Het restaurant moest worden gesloten. Snel na de brand zijn een aantal alternatieven ontstaan om toch door te kunnen gaan met Se7en.
Na de brand moesten deze 3 ondernemers zich snel herpakken. Op welke manier pakten zij dat aan? Hoe hebben deze ondernemers de brand ervaren? Wat deed de brand met de onderneming en medewerkers? Welke schade werd er geleden en hoe hebben zij dit opgevangen? Vragen zijn er genoeg.
Dinsdag 10 november vanaf 20.30 uur kun je in hotel West-Ende hun antwoorden horen in de talkshow van het Ondernemerscafé. Guido van Erp en Marlieke Dekker- Putmans zullen hen dan interviewen. Iedereen is welkom en (net als hier op de weblog) is de toegang gratis.
Het Ondernemerscafé wordt een keer of 5 per jaar gehouden. Tijdens zo’n avond debatteren ondernemers over een bepaald thema. Op dinsdag 9 november 2010 was dat voor het eerst. Dat betekent dus een 5-jarig jubileum op 10 november.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
19reacties

Truckers Day Stiphout stopt na 26 jaar

– PRIMEUR –
Zondag 14 juni reed de jaarlijkse Truckers Day voor het laatst door Helmond en omgeving. Na 26 jaar houdt de organiserende Stichting Truckers Day Stiphout er namelijk mee op door een gebrek aan vrijwilligers/bestuursleden.
Het stichtingsbestuur zocht al geruime tijd nieuwe vrijwilligers die wilden helpen bij de tijdrovende organisatie vooraf. Dat wilde maar niet lukken. Uiteindelijk werd er gewikt en gewogen of er op 1 of andere manier toch door kon worden gegaan met 1 of meer activiteiten. Naar de inschatting van het bestuur was dat niet meer mogelijk. De kogel is nu door de kerk: zaterdag 23 januari vindt het laatste evenement plaats: het jaarlijkse Playback Festival. Lees verder »

13reacties

Vlisco schrapt 200 banen

De Vlisco gaat 200 arbeidsplaatsen schrappen. Bij dit textielbedrijf werken in Helmond zo’n 850 mensen, wereldwijd werken er zo’n 2500 mensen. Op welke locatie(s) het bedrijf die banen gaat schrappen, wordt vandaag bekend gemaakt.
2 Maanden geleden hoorden we dat werknemers van 62 jaar en ouder verzocht werden om op te stappen. Maar we konden daar toen geen bevestiging van krijgen en publiceerden dat daarom niet.
April vorig jaar werd bekend dat het bedrijf in de etalage staat. Een jaar geleden schreef Lucile Amoateng een pittig gastblog over de Vlisco. En vorige maand werd bekend dat de eigenaar (de Britse investeringsgroep Actis) directeur Hans Ouwendijk ging vervangen door David Suddens.
Naar verluidt heeft Vlisco een aanvraag gedaan om op het industrieterrein een nieuwe opslagloods te mogen bouwen. Die zou nodig zijn omdat de productie wel verhoogd werd, maar de verkoop niet.

In de reacties hieronder staan updates.

5reacties

Zorgen over het onderhoud in het centrum

Steeds vaker komen bij het Centrummanagement vragen en klachten binnen over het onderhoud en beheer in het centrum. Ondernemers zien naar eigen zeggen de ‘verloedering’ toeslaan en vragen zich af of de gemeente niet wat harder kan lopen als er er iets kapot is, bomen gesnoeid moeten worden of rommel achterblijft.
Centrummanager Marlène Drouen heeft begrip voor de kritiek en gaat dat bij de verantwoordelijke wethouder aankaarten. “Er is erg veel geïnvesteerd in een mooier centrum. Het straatmeubilair, de kunst, de bomen; iedereen die de stad bezoekt roept erover. Natuurlijk moeten we dat in stand houden. Al is het alleen maar om te voorkomen dat we over een paar jaar weer een enorm bedrag moeten investeren om het opnieuw te doen.”
Volgens Marlène is de verminderde aandacht voor het beheer en onderhoud een gevolg van de krappe gemeentebudgetten. “Ik kan geen andere reden bedenken. Aan de mensen die het werk moeten uitvoeren, ligt het niet. Die doen écht hun best om het zo snel en goed mogelijk op te lossen.”
In juli stelde Senioren 2013 raadsvragen over de falende onkruidbestrijding bij het kasteel in het centrum. Volgens B&W was dat echter een foutje van de aannemer.

3reacties

Q&A: Kentalis stopt behandeling autisme

Namens de PvdA-fractie stelde Mohammed Chahim schriftelijke vragen aan B&W over het stoppen van de behandeling van autisme bij Kentalis. Hieronder zijn 6 vragen (Questions) voorafgegaan door zijn volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Onlangs kwam ons ter ore dat Kentalis stopt met behandeling autistische jongeren in Eindhoven. We hebben begrepen dat er bij de dagbehandeling plaats is voor ongeveer 33 kinderen en dat deze nagenoeg altijd vol zat. Vaak gaat het hier om kinderen die al lange tijd thuis zaten omdat de behandeling bij andere instellingen vastliep, vanwege de multiproblematiek (autisme in combinatie met een communicatiestoornis). Meestal kreeg men een doorverwijzing naar Kentalis.
Kentalis bood een zeer specialistische dagbehandeling aan, waardoor veel van deze kinderen uiteindelijk weer teruggeleid kon worden naar school, werk of (reguliere) dagbesteding.
Als fractie hebben wij hierover de volgende vragen:

  1. Is de gemeente Helmond op de hoogte van het voornemen van Kentalis om te stoppen met de behandeling van autisme?
  2. Klopt het dat Kentalis ook voor Helmondse autistische kinderen opvang biedt?
  3. Klopt het dat er na het stoppen van Kentalis voor deze kinderen nu geen enkele vorm van opvang meer wordt geboden?
  4. Heeft de gemeente zicht op hoeveel kinderen dit betreft binnen de gemeente Helmond?
  5. Hoe is de gemeente Helmond van plan om deze zorg voor deze groep kinderen te waarborgen?
  6. Klopt het dat het programma ‘Levensloopbegeleiding plus’ van Kentalis, in tegenstelling tot de gemeente Eindhoven, niet door de gemeente Helmond wordt vergoed?
2reacties

Scooter en auto botsen (4 foto’s)

Vanochtend vond er een een aanrijding plaats tussen een auto en een scooter. Dat gebeurde op de kruising bij het politiebureau rond 7 uur.
De scooterbestuurder die de Zuid Koninginnewal wilde oversteken, werd aangereden door de afslaande personenauto. De jongeman had een beetje last van zijn knie en werd voor de zekerheid in de ambulance onderzocht. Zijn snorscooter zal waarschijnlijk niet meer opknappen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Auto op zijn kant op industrieterrein (foto)

Bij een ongeval tussen 2 auto’s vanochtend belandde er eentje op zijn kant. Dat gebeurde op het industrieterrein op de kruising van de Vlierdensedijk en de Duizeldonksestraat.
In beide auto’s zaten een een man en een vrouw, geen van hen raakte gewond. Er was enkel blikschade. De hulptroepen werden om 07.31 uur gealarmeerd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto.

4reacties

Vechtend trio aangehouden in Walibi

Gisteravond zijn 3 mannen uit Helmond aangehouden na een massale vechtpartij in attractiepark Walibi Holland in Flevoland. Daarbij zou 1 persoon gewond zijn geraakt. Ook zijn er volgens de politie 2 aangiften gedaan van mishandeling.
Een deel van de vechtpartij voor de achtbaan El Condor werd gefilmd. Je ziet hoe een man staat te zwaaien met een stang, dat is de meetlat waarmee de lengte van de bezoekers wordt gemeten. Op de achtergrond een andere man die er flink op los slaat.
De politie doet onderzoek naar de toedracht van de ruzie. De vechtpartij vond plaats tijdens een volledig uitverkocht Halloween Fright Night, een speciale griezelavond bij het attractiepark. Op meerdere plekken in het park ontstonden opstootjes en vechtpartijen. Een dagje pretpark is ook niet meer wat het is geweest, merkte iemand op.
Het is niet voor het eerst dat er bij dit Halloween-evenement rellen en knokpartijen zijn. De Fright Nights zouden inmiddels berucht zijn vanwege het grote aantal incidenten met ruziënde pubers.

48reacties

50 Helmonders bij Miljoenenjacht!

De kans dat je in de postcodeloterij iets wint is groot. De kans dat je echter iets groots wint is klein. Heel klein. En dus had ik geluk toen ik een paar weken geleden een brief van de postcodeloterij niet ongezien in de papierbak liet vallen, maar openmaakte. Ik was kandidaat voor Miljoenenjacht. En verhip, het was nog waar ook. Geen kleine lettertjes, geen betaalde nummers waar je je moet registreren en hoort dat je nu toch écht een kans maakt op, nee, gewoon ‘gefeliciteerd, u bent kandidaat’. Als u zich tenminste registreert. En dat deed ik.Lees verder »

1reactie

Limburgse politie pakt 2 Helmondse auto’s

Omdat de autopapieren niet in orde waren, zorgden 3 Helmonders er onbedoeld voor dat ook hun vriend zijn auto moest achterlaten op het politiebureau. Dat liet de Limburgse politie gisteravond via Facebook weten.
De noodhulppatrouille van de politie Peel en Maas controleerde vrijdagochtend een auto waarvan het kenteken al sinds juli niet meer geldig was. In de auto, een nieuwer model Audi A3, zaten 3 jongemannen uit Helmond. Bij de controle in Meijel bleek dat het voertuig waarschijnlijk ook onverzekerd was. Het voertuig en de Helmonders moesten mee naar het politiebureau.
Op het bureau leverde het ongeldige kenteken een bekeuring op. De kentekenplaten werden vernietigd. Inzake de verzekeringskwestie werd een vordering gedaan. Dit betekent dat de Helmonders moeten aantonen dat de auto op het moment van de controle wél verzekerd is.
Toen alles op het bureau was afgehandeld, mochten de 3 jongemannen weer vertrekken. Het trio moest zelf vervoer regelen voor zichzelf en hun auto. Ze belden een vriend uit Helmond. Toen de politie de auto controleerde waarmee hun vriend kwam, bleek die auto eigendom van een fiscale wanbetaler. Na overleg met de Douane werd dat voertuig afgesleept.
Later op de dag werd de nummerplaatloze Audi door een autoambulance opgehaald. Mogelijk is het viertal daarmee ook mee terug naar Helmond gegaan.

2reacties

Voorleesbus Blikkie kans op IVI Award

Voorleesbus Blikkie is 1 van de 10 genomineerden die in de race zijn voor de IVI Award 2015. De Stichting Innovatie voor Informatie (IVI) heeft als doel het bevorderen van innovatie in de informatiebranche in de ruimste zin. “De bibliotheek is erg blij met deze nominatie” laat Lesley, 1 van de voorlezers van Blikkie, weten. Vorig jaar werd deze innovatie award voor het eerst gewonnen door het Brabants Historisch Informatiecentrum met de website Het geheugen van Brabant.
Deze nieuwe mobiele activiteit van onze bieb bevordert het lezen en leesplezier bij de kinderen in onze stad en regio. Deze leespromotie vindt plaats in de voorleesbus en heeft burgemeester Elly Blanksma als ambassadeur. Inmiddels rijdt de oldtimer met vrijwilligers al een schooljaar naar peuterspeelzalen, scholen en speeltuinen. Haar eerst rit ging vorig jaar juni naar peuterspeelzaal Ieniemienie in Brouwhuis.
De IVI Award wordt uitgereikt aan een bibliotheek, mediatheek, archief, museum of soortgelijke organisatie in Nederland. Diegene die het meest innovatieve product, concept of dienst ontwikkelde dat gericht is op informatieverschaffing aan het publiek, pakt de prijs.
Op donderdag 12 november tijdens het jaarlijkse congres van het KNVI in Nieuwegein is de prijsuitreiking. Behalve de eer, krijgt de winnende inzending ook hulp ter waarde van 15.000 euro. Wil je graag dat onze bieb deze prijs pakt, dan kun je daarop stemmen. Ga dan helemaal onderaan die pagina en kies de zesde mogelijkheid: ‘Voorleesbus “Blikkie” – Bibliotheek Helmond Peel’.

In de reacties hieronder staat een update.

15reacties

Brandevoort of Hoofdstraat NL-schoonste?

Het winkelgebied aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout én het Winkelcentrum Brandevoort zijn 2 van de 10 finalisten van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon onder 22.000 bezoekers van maar liefst 476 winkelgebieden.
Die bezoekers werden ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Daarnaast keken observatieteams hoe het gesteld is met de schoonheidsgraad. Begin november maakt de stichting de winnaar en de Top 3 bekend. Ook de gemeente met de schoonste winkelgebieden en het schoonste stationsgebied wordt dan bekend.
Vorig jaar had Helmond de schoonste winkelgebieden van Nederland. In 2013 bleek onze stad ook al goed te scoren: Na Zwolle had onze stad toen de schoonste winkelcentra van het land. En Brouwhorst en winkelcentrum Brandevoort werden dat jaar 2 en 3 in het klassement schoonste winkelcentrum van Nederland. In 2012 had winkelcentrum Brouwhorst het op 1 na schoonste winkelcentrum van Nederland.
De andere mogelijke prijswinnaars dit jaar zijn Akersteenweg (Maastricht), Centrum Beekbergen (Beekbergen), Eindhoven Woensel (Eindhoven), Fahrenheitstraat-Thomsonlaan (Den Haag), Glacisweg (Maastricht), Kijkduin Promenade (Den Haag), Limburglaan (Eindhoven) en Miro Center Enschede (Enschede).

3reacties

24 Energieneutrale woningen in Brandevoort

De plek waar ‘De Loods’ aan de Brandevoort 4 stond, wordt binnenkort bouwrijp gemaakt. Daar komen 24 energieneutrale woningen met 0 op de meter. Zoals de planning er nu uitziet, worden ze in februari 2016 opgeleverd. Dat liet de gemeente (eigenaar van de grond) weten.
Stam en De Koning gaan in samenwerking met VolkerWessels deze woningen in de Vrije Sector Huur realiseren binnen het zogenaamde MorgenWonen-concept. Bij deze nieuwe bouwstandaard worden woningen in een hele korte bouwtijd in elkaar gezet met plug and play bouwdelen  Het resultaat zijn duurzame woningen van hoge kwaliteit, onderhoudsarm en een 0 op de energienota. De woningen zijn instap-klaar, inclusief aangelegde tuinen.
De energieneutrale woningen van VolkerWessels krijgen aan 1 zijde zonnepanelen. Daarom krijgen de woningen antracietgrijze dakpannen in plaats van de rode, die bij de andere woningen in het deelgebied Brand zijn toegepast. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit gewaarborgd.
Het resterende deel van deze locatie waar Brandevoortse verenigingen gebruik maakten van ‘De Loods’, zal bestemd zijn voor Vrije Sector Kavels. Deze kavels worden bij voorkeur aangeboden aan particulieren die ook kiezen voor woningen met energiezuinige of energieneutrale voorzieningen.

31reacties

Oud-wethouder Tielemans aangehouden

De Rijksrecherche heeft maandagochtend de 58-jarige Peter Tielemans in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie, zo meldt het Openbaar Ministerie.
De Rijksrecherche is het onderzoek gestart nadat er door de voormalige politieke partij van de oud-wethouder Sociaal Democraten Ondernemend Helmond (SDOH) aangifte van fraude is gedaan. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant worden de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten onderzocht.
Hij zou het geld dat op de rekening van de politieke partij stond vermoedelijk gebruikt hebben om privé-uitgaven mee te doen. Daarnaast zou hij in de periode dat hij als oud-wethouder wachtgeld ontving, werkzaamheden hebben verricht waar hij een vergoeding voor heeft ontvangen.
Peter TIelemans zit in voorarrest en mag vanwege de aan hem opgelegde beperkingen alleen contact hebben met zijn advocaat.
De oud-wethouder legde in 2013 zijn functie als wethouder neer na een stevige bestuurscrisis naar aanleiding van door hem gedeclareerde taxiritjes.

1reactie

Man bedreigd met mes en beroofd

Een 22-jarige man is door 3 jonge mannen onder bedreiging van een mes, beroofd van zijn GSM en portemonnee. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag om 03.30 uur ’s nachts op het Sjef de Kimpepad in het deel van Helmond Oost.
Het slachtoffer geeft aan dat de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk hebben en dat 1 van de 3 een rood petje droeg. Dat laat wijkagent Johan Meeuwsen zojuist weten.

173reacties

Carolus-gebouw aangeboden aan COA

– PRIMEUR –
Helmond biedt het COA de mogelijkheid om tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen te realiseren op de locatie van de voormalige Carolusschool aan de Gasthuisstraat in Stiphout. Ook private pandeigenaren mogen zich aanmelden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor noodopvang.
“Op dit moment ligt er nog geen besluit over de inrichting van de voormalige Carolusschool tot noodopvang voor vluchtelingen en evenmin is het duidelijk of COA deze locatie geschikt (te maken) acht voor dit doel. Dat laatste weten we binnen afzienbare tijd.” Dat en meer staat te lezen in onderstaande RaadsInformatieBrief die B&W vanavond stuurde naar de gemeenteraad. De omwonenden van het voormalige Carolus Borromeus College zijn/worden daarover vandaag geïnformeerd.Lees verder »