Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116983 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

4reacties

Gezin naar het ziekenhuis na woningbrand

5 Gezinsleden zijn vanavond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht na brand in hun woning aan de Nassaustraat. Om 23.03 uur rukte de brandweer uit voor die woningbrand.
Het gezin wist de woning op tijd te ontvluchten. 2 Van de 3 kinderen verlieten de woning via een raam en werden beneden door buren opgevangen. Het derde kind werd door de moeder mee naar buiten genomen. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis ter controle.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.


In de eerste reactie hieronder een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
20reacties

160 Extra huizen voor statushouders

Met het huisvesten van 153 toegewezen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voldeed Helmond in 2015 exact aan haar wettelijke verplichting. De komende jaren wordt dat lastiger: de verwachte instroom van vluchtelingen in 2017 is maar liefst 2 keer zo hoog als vorig jaar. Vanwege die verzwaarde taak stemde B&W (met 8 andere colleges) in met het Actieplan Statushouders 2016-2017. Deze maatregel heeft volgens de gemeente Eindhoven niet alleen een positief effect voor statushouders, maar voor alle woningzoekenden in de woningmarkt in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Om verdringing te voorkomen, komen er namelijk 800 extra huizen bij en worden leegstaande gebouwen bewoonbaar gemaakt. Concreet voor Helmond: 160 extra woningen in die 2 jaar.Lees verder »

Elkerliek biedt nazorg na verblijf op de IC

Een verblijf op de Intensive Care is een ingrijpende gebeurtenis. Voor de patiënt zelf maar ook voor familie en naasten. Het is belangrijk om ook na de opname goede zorg te verlenen. Het Elkerliek ziekenhuis start vrijdag daarom een nazorgpolikliniek Intensive Care, de Policlin-IC.
Chirurg-intensivist Martijn Castelijns: “Een grote groep patiënten houdt restklachten over aan een opname op de Intensive Care (IC). Dit kunnen klachten zijn op lichamelijk gebied, zoals spierzwakte, slikproblemen en verminderde eetlust. Maar ook psychische klachten komen veel voor. Denk hierbij aan angst, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Veel patiënten en hun naasten hebben na de opname behoefte om te spreken over hun ervaringen en restklachten. Ook hebben sommige mensen de behoefte de IC-kamer te zien waar ze gelegen hebben. Dan gaan we op de afdeling kijken. ‘Dit was uw kamer, deze apparatuur stond er en deze geluiden hoorde u’.”
“Patiënten op de IC zijn erg ziek”, vervolgt Castelijns. “Ze worden vaak kunstmatig beademd, in slaap gehouden en gevoed. En dan is er nog de periode van het ontwaken. Het bijkomen uit een mistbank die langzaam optrekt. Bij het gesprek op de nazorgpolikliniek zijn een intensivist en IC-verpleegkundige aanwezig. Zij hebben alle tijd voor het beantwoorden van vragen en het bespreken van het verblijf op de IC. Goede nazorg helpt bij de verwerking. En voor ons is het heel fijn om de patiënten terug te zien waarvoor we in een moeilijke periode van hun leven hebben mogen zorgen.”
In het najaar van 2015 heeft het Elkerliek een nieuwe Intensive Care geopend met twaalf eenpersoonskamers. De IC is voorzien van de modernste apparatuur en voorzieningen. Patiënten staan 24 uur per dag onder intensieve controle van een gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen.

13reacties

Stijkel: “Een eurootje meer”

‘Dat de tijdelijke huisvesting van de asielzoekers in de Veka-sporthal ‘een euro meer’ kostte dan in de gemeente Gemert-Bakel deed volgens onze burgemeester mw. Blanksma weinig af aan haar persoonlijke lof op deze actie. Zo gemakkelijk kun je er als burgemeester, die van het begin af aan hierin haar eigen koers heeft gevaren, inderdaad over denken. Op 5 september 2015 kondigde zij al zonder enig vooroverleg aan de opvangverzoeken van de overheid aan de orde te gaan stellen in een bijeenkomst van 21 burgemeesters in de regio. ‘Helmond mag niet aan de kant blijven staan‘ was toen haar boodschap. Toen had zij samen met het college al het oog laten vallen op een megaproject van langdurige huisvesting in bijvoorbeeld het voormalige Carolusgebouw. De hiermee overvallen buurtbewoners waren ontsteld en vroegen aan onze partij, Senioren 2013, om hulp bij het verzet. Het COA stelde vast dat er heel wat bij kwam kijken om het gebouw naar wens in te richten en stuurde de bussen met asielzoekers elders heen.Lees verder »

3reacties

Gemeente stuurde ± 500 aanslagen te veel

Heb jij een parkeervergunning? Dan kan het zijn dat jij 2 keer dezelfde aanslag hebt ontvangen. De gemeente stuurde per abuis naar zo’n 500 mensen een dubbele aanslag.
De brieven zijn verzonden met dagtekening 29 februari en de betaling moet voor 31 maart gedaan zijn. Je herkent de dubbele aanslag aan het aanslagbiljetnummer. Elke aanslag heeft namelijk een uniek nummer.
De gemeente meldt: “Heeft u zo’n dubbele aanslag ontvangen? Uiteraard hoeft u de aanslag maar één keer te betalen.” Inwoners die een dubbele aanslag hebben ontvangen, kunnen daarover nog een persoonlijke brief van de gemeente verwachten.

1reactie

Grote hijskraan aan ’t werk op de Traverse

Met een grote hijskraan wordt vandaag een zendmast van T-Mobile verwijderd op de Kasteel-Traverse. Die mast staat nu nog op het appartementencomplex schuin tegenover het politiebureau. Met (hopelijk) de verplichte toestemming van de gemeente is een deel van de Traverse door de kraan geblokkeerd en zorgt daar voor enige verkeersoverlast. Die werkzaamheden duren naar verwachting  tot plusminus 16 uur.
“Een paar maanden geleden liet T-Mobile ons weten dat de zendmast buiten gebruik gesteld en daarom verwijderd ging worden. Nu is het dus eindelijk zo ver.” Aan het woord is Martijn van Stratum, de voorzitter van Vereniging van Eigenaars (VvE) van dat complex. Hij kan er zelf niet bij zijn. Helaas, hij zit enkele dagen voor zijn werk ergens ver in het buitenland. Maar de techniek staat voor niks, dus benaderden we hem.
“Daarmee raken we als VvE wel wat inkomsten kwijt, want T-Mobile betaalde een redelijke jaarlijkse huur. Maar het komt ons ook goed uit!” vertelt hij enthousiast. Met het extra stukje dak erbij biedt het in totaal voor ruim 100 zonnepanelen plaats. En hij vervolgt tenslotte met “als alles meezit is de VvE Kasteel-Traverse dan een heel eind op weg om energie-neutraal te zijn én realiseren we een flinke kostenbesparing voor onze bewoners. Dus wethouder Smeulders kan als het een beetje meezit over niet al te lange tijd, vanuit zijn kantoor aan ’t Cour, uitkijken op een duurzaam project in hartje Helmond.”
Harrie Fotografie ging er heen en maakte de onderstaande foto’s.

Andere 5 Peelgemeenten gaan samen verder

De colleges van burgemeesters en wethouders van de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren hebben gezamenlijk opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de gemeenten de lokale en bovenlokale taken WMO, Jeugd en BMS (Bijstand Minima Schulddienstverlening) per 1 januari 2017 gezamenlijk kunnen uitvoeren. Zij zijn ervan overtuigd dat samenwerking goed is voor de zorg aan de inwoners, voor de eigen organisaties en voor de samenwerking met de zorgpartners.
Dit betekent dat de colleges hebben uitgesproken door te willen gaan op de eerder ingeslagen weg van samenwerking op basis van door de eerder door de raden vastgestelde uitgangspunten. De basis voor die samenwerking is gelijkwaardigheid.
De colleges hebben er veel vertrouwen in dat deze samenwerking kansrijk is. Om per januari 2017 te kunnen starten met de uitvoering, moet er nog veel geregeld worden. Het vraagt naast zorgvuldigheid ook daadkracht. Voor de zomer zullen de onderzoeksvragen uit de bestuursopdracht worden beantwoord. Als er dan een positief besluit komt, wordt daarna met de voorbereiding voor de uitvoering gestart.
Er moet met vele partijen, onder andere ook met de gemeente Helmond, over allerlei lopende zaken afgestemd worden.
Het garanderen van een goede dienstverlening aan de inwoners van de Peelgemeenten staat centraal en er is oog voor de eigen medewerkers.
Naar de toekomst toe is er ruimte om te onderzoeken of er bij meer onderwerpen mogelijkheden zijn voor samenwerking. Ook wordt bekeken hoe met andere organisaties, met name het werkbedrijf, kan worden samengewerkt.
Het enthousiasme, de overtuiging en het vertrouwen is er, zowel bestuurlijk als ambtelijk, om dit te laten slagen.

Hierboven de tekst van hun integrale persbericht, de afbeelding maakten wij in alle haast. 🙂

28reacties

“Met haar gaan we de oorlog niet winnen!”

Ik las vanochtend het uitgebreide kranteninterview met Linda Haverkamp, de opvolgster van centrummanager Marlène Drouen. Daarmee krijgen we een helder beeld van deze dame (49) uit Eindhoven en waar zij met ons winkelcentrum naar toe wenst te gaan.
Met haar gaan we de oorlog niet winnen! Helaas, het is niet anders! Ze geeft in dat interview zelf alle redenen voor mijn harde maar pijnlijke conclusie. Sorry Linda en met al het mogelijke respect, het volgende:Lees verder »

1reactie

Trio opgepakt ivm weggenomen goederen

De politie hield vannacht rond 4.00 uur de jeugdige inzittenden van een auto aan op de Boutenslaan in Eindhoven. Het gaat om 3 Helmonders van 16, 20 en 24 jaar oud.
Kort daarvoor wilde de politie het voertuig onderwerpen aan een controle. Toen de auto stopte, stapten de 3 direct uit en gingen op enige afstand van hun auto staan. De agenten vertrouwden het niet en besloten de auto nader te bekijken.
In de auto zag de politie een geldkistje en los muntgeld liggen. De 3 hadden geen enkel idee waar dat geldkistje vandaan kwam. “Hierna trof de politie in de kofferbak een tas met sigaretten, elektronica apparatuur en flesjes frisdrank aan” zo meldt het politiebericht. Daarop werd besloten het drietal aan te houden omdat de aangetroffen goederen mogelijk afkomstig zijn van diefstal.
Eenmaal op het politiebureau bleek dat de 16-jarige verdachte in zijn onderbroek een geldbedrag had verstopt van 485 euro. Daarnaast had hij nog een geldbedrag in zijn broekzak zitten van ruim 100 euro. Alle verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

9reacties

Briefschrijver bedreigt hond met de dood

De politie zoekt een anonieme briefschrijver/-schrijfster. Hij of zij bedreigde een 1-jarige Duitse herder met de dood omdat hij steeds blaft. Een ouder echtpaar dat in de wijk Zwanenbeemd woont, kreeg afgelopen week die anonieme brief in de bus. Zie de onderstaande foto die voor de leesbaarheid in zwart-wit is geplaatst.
Door die brief en met name het zinnetje “Zo niet, dan krijgt uw hondje een heerlijk stukje biefstuk waar hij in gaat stikken.” zijn deze 2 Helmonders erg geschrokken. Volgens wijkagent Huub Braken is de herder een enthousiast en lief beestje.Lees verder »

8reacties

Sarah van Ettro is weer vermist (foto)

Sinds januari is Sarah van Ettro opnieuw als vermist opgegeven. Ze werd tot op heden niet gevonden. De politie vermoedt dat zij ergens in Helmond en omstreken verblijft.
Sarah is 1,65 meter, slank, donker haar met extensions, tatoeage ‘Sarah’ op haar linker onderarm en een kruisteken op haar linker middelvinger.
Vorig jaar mei werd de toen 15-jarige tiener ook vermist. Binnen een week werd ze toen aangetroffen in Spijkenisse (in de provincie Zuid-Holland).
Weet jij haar huidige verblijfadres of heb je meer informatie over Sarah? Bel dan de politie op 0900-8844. Zie jij ze nu lopen? Bel dan meteen 112 (registratienummer: 2016019613).

In de reacties een update.

2reacties

4 Panden in Helmond in beslag genomen

De politie heeft de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar het witwassen van mogelijk crimineel verkregen vermogen. Dat resulteerde vandaag  in een actiedag waarbij de administratie in beslag is genomen en beslag is gelegd op bijna 70 panden in Eindhoven en Helmond. De hoofdverdachte in het onderzoek is een 42-jarige man uit Eindhoven.
Tijdens de actiedag deed de politie onderzoek op 9 locaties: 7 in Eindhoven, 1  in Uden en 1 in Maastricht. Die hebben allemaal een relatie met de 42-jarige Eindhovenaar. 1 Van de locaties is zijn woning in Eindhoven. Daar kreeg de politie assistentie van medewerkers van Defensie die met speciale apparatuur hebben gezocht. In totaal hebben dinsdag ruim 110 mensen meegewerkt. De actiedag komt voort uit een witwasonderzoek van de politie.
Op de meeste locaties nam de politie administratie en gegevensdragers in beslag voor nader onderzoek. Ook werd dinsdag beslag gelegd op in totaal 69 panden: 65 in Eindhoven (voornamelijk in het centrum van de stad) en 4 in Helmond. Deze panden zijn eigendom van de hoofdverdachte en/of rechtspersonen van de hoofdverdachte. Er is niemand aangehouden.

4reacties

3 Tieners aangehouden voor straatroof

De politie hield gisterochtend 3 jongens aan die er van verdacht worden betrokken te zijn bij een straatroof. Het trio ( 2 van 16 jaar en een van 19 jaar) zou op zaterdag 30 januari op De Kegelbaan (achter de HEMA) een vrouw mishandeld en beroofd hebben. Ze gingen er met haar portemonnee vandoor.
De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en in verzekering gesteld. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

20reacties

Even (?) stroomstoring in heel (?) Helmond

Diverse personen melden vanochtend vroeg al een stroomstoring in Brandevoort. Hun meldingen betroffen De Veste en De Hoefkens.
Daarna kregen we ook meldingen uit onder meer het centrum, Houtsdonk en bij de badkuip. Binnen een uur of minder was daar de storing weer opgelost daar. Medewerkers van Enexis hebben de aansluitingen weer van stroom voorzien. Vermoedelijk was een defecte kabel de oorzaak van de stroomstoring.
Zodra we meer informatie hebben, zetten we dat in de reacties hieronder.

In de reacties staan de updates.

163reacties

Zwaargewonde vrouw Bakelsedijk overleden

Vanavond werd een zwaargewonde vrouw bij het fietspad van de Bakelsedijk in Dierdonk aangetroffen. De hulpdiensten werden om 22.21 uur gealarmeerd.
Zij werd door het ambulancepersoneel behandeld aan haar verwondingen maar dat mocht niet baten, zij is inmiddels ter plaatse overleden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is ons niet bekend.
Zodra we meer informatie of foto’s hebben, komen die in de reacties hieronder.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 2 foto’s.

Lees verder »

11reacties

Q&A: Bomenkap aan de Kromme Haagdijk

D66 stelde schriftelijke vragen aan B&W over het kappen van bomen aan de Kromme Haagdijk in Mierlo-Hout. Jochem van den Bogaard en Gaby van den Waardenburg stelden die vragen namens hun fractie.
Hieronder hun 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Reeds eerder heeft u de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief (pdf) op de hoogte gesteld van het bodemonderzoek op het terrein (bosje) aan de Kromme Haagdijk. Hierin heeft u aangegeven dat u later dit jaar (2015) gaat bekijken hoe dit gebied toekomstbestendig kan worden ingericht. Dit zou in overleg met de buurt plaatsvinden. Inmiddels is bekend dat de gemeente de voorkeur geeft aan een inrichting die aansluit bij de naastgelegen groenzone langs de Eldersche Loop, voornamelijk bestaande uit gras met beplanting en/of hagen. In de betreffende brief wordt tevens aangegeven dat duidelijk is, dat voor de uitvoering van de werkzaamheden de bestaande begroeiing zal worden verwijderd. Aan de randen van het bosje hebben al kapwerkzaamheden plaatsgevonden. Een groot aantal buurtbewoners heeft verontrust gereageerd op de kap van het bosje aan de Kromme Haagdijk, de herinrichting van het gebied en de onverwachte plaatsing van bouwhekken. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat de verontreiniging slechts op een kleine gedeelte van het terrein is aangetroffen en de GGD heeft geconcludeerd dat, omdat geen sprake is van risico’s, de bodem niet gesaneerd hoeft te worden. Een algehele sanering met daarbij de kap van alle bomen lijkt daarom niet noodzakelijk. Nu de Eldersche Loop uitkomt in de Goorloop, waar we juist veel geld hebben geïnvesteerd in een duurzame en groene verbindingszone, lijkt het ons niet wenselijk om deze natuurplek waar veel verschillende diersoorten voorkomen te vernietigen. Bovendien volgt uit het Beleidsplan Stedelijk Groen en het bestemmingsplan ’t Hout, dat natuurontwikkeling aan de Elderseloop (Akkers) een van de beleidsdoelen is. Dit leidt bij ons tot de volgende vragen:

  1. Is de gemeente voornemens om alle bomen in het bosje aan de Eldersche Loop te kappen? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot het Beleidsplan Stedelijk Groen, het bestemmingsplan ’t Hout en de investeringen in de Goorloop? En is voor de kap van de bomen al een omgevingsvergunning aangevraagd;
  2. Is onderzocht welke gevolgen dit heeft voor de biodiversiteit en de diersoorten in dit gebied? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek? Zo nee, wanneer kunnen wij de uitkomsten van dit onderzoek verwachten;
  3. Is het mogelijk om de sanering slechts uit te voeren ter plaatse van de twee punten waar asbest is aangetroffen en daarmee het bestaande bosje en de daarin aanwezige natuurwaarde te behouden? Zo nee, waarom niet;
  4. Wanneer zal, zoals aangekondigd in de raadsinformatiebrief, tezamen met de bewoners naar een toekomstbestendige inrichting van het gebied worden gezocht?

In de reacties hieronder staan updates.

Deze keer 11 misstanden in 3 horecapanden

Het Helmond Interventie Team (HIT) voerde vrijdag controles uit bij 3 horecapanden in Helmond-Noord, Helmond-Oost en in de Binnenstad-Oost. Voor wie het wil weten, de weblog weet ook deze keer (nog?) níet welke horecapanden dat zijn.
Aan deze controleactie namen de brandweer, politie, Inspectie SZW, ODZOB, Voedsel- en Warenautoriteit , AVIM, Endinet en de gemeente deel.
Bij de controleactie werden de volgende zaken geconstateerd:

  • 2 keer overtreding Arbeidstijden Wet, 1 keer wordt een boeterapport opgemaakt en 1 keer een officiële waarschuwing uitgevaardigd;
  • 2 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen, 1 keer heeft de ondernemer direct maatregelen getroffen en 1 keer zal er worden aangeschreven;
  • 2 keer roken in horeca, 1 keer wordt een boeterapport opgemaakt en 1 keer een officiële waarschuwing uitgevaardigd;
  • 2 keer voedselveiligheid niet op orde, 1 keer wordt een boeterapport opgemaakt en 1 keer een officiële waarschuwing uitgevaardigd;
  • 2 keer werden diverse milieuovertredingen geconstateerd, de ondernemers zullen worden aangeschreven;
  • 1 keer vreemdeling aangehouden;
  • 1 keer mogelijk tewerkstelling vreemdeling, verder onderzoek volgt.

5reacties

Arbergstraat wordt 3 maanden afgesloten

overzichtskaartjeDe Arbergstraat in Helmond West is vanaf maandag 7 maart tot eind mei afgesloten. Het auto- en fietsverkeer wordt omgeleid. Binnenkort gaat de gemeente daar namelijk beginnen met de aanleg van de rotonde Arbergstraat en de herinrichting van het stuk Arbergstraat tussen de Cortenbachstraat en de nieuwe rotonde.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de afronding van de Kasteelherenlaan. Die moet, aldus de gemeente, eind juni opengaan voor alle verkeer. In het najaar (plantseizoen) volgt de aanleg van het groen.
De werkzaamheden aan de onderdoorgang vorderen en de kruising met de Heeklaan wordt op korte termijn aangelegd. Het laatste stuk is nog de voltooiing van de nieuwe rotonde Arbergstraat. Tijdens een inloopavond heeft de gemeente toegelicht wat er gaat gebeuren, hoe het er uit komt te zien en wat de planning is.

8reacties

Let op: Phishing mail van Rabobank Helmond

“Wees Alert! Er zijn valse e-mail berichten in omloop. Het betreft een phising mail uit naam van Rabobank Helmond met als onderwerp: ‘Verleng uw toegang tot internetbankieren’. Verwijder deze mail meteen uit uw mailbox.” Dat laat de Helmondse Rabobank in een reactie op deze phishing mails van vandaag weten. Zij waarschuwen meteen ook voor valse pop-ups die verschijnen tijdens het internetbankieren. Dit is een nieuwe vorm van phishing. “Deze berichten zijn niet afkomstig van uw Rabobank.”
“Niet van echt te onderscheiden” aldus Perry Vermeulen over het mailtje dat ook de mailbox van de weblog bereikte. Voor zover ons bekend de eerste phishing mails met als afzender Rabobank Helmond. Zie ook de Rabobank-lijst met actuele voorbeelden (pdf).