Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116981 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

Buurman gaat weer Pleerolwerpen

Het nieuwe voetbalseizoen staat voor Helmond Sport op het punt om écht te beginnen. Vrijdag starten de Helmonders met een thuiswedstrijd tegen M.V.V.. Eigenlijk ben ik zelf nog niet helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Ik moet dan ook bekennen dat ik me de afgelopen weken meer bezig heb gehouden met andere zaken dan met onze basis Elf. Veel oefenwedstrijden heb ik, door verschillende omstandigheden, niet kunnen zien. De spelersnamen en de daarbij behorende gezichten ken ik ook nog niet al te best. Het door supporters van NAC georganiseerde Pleerolwerpen had er zelfs bijna voor gezorgd dat ik de open dag van Helmond Sport helemaal was misgelopen.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Burgemeester sluit Stiphoutse drugsvilla

Op last van burgemeester Elly Blanksma is gisteren een woning aan de Krommeweg in Stiphout voor de duur van 3 maanden gesloten. Donderdag 10 maart werden in die villa namelijk 1171 hennepplanten en 199 gram henneptoppen aangetroffen. Na een eerdere formele bekendmaking van het voornemen om het pand te sluiten, werd hieraan gisteren ook daadwerkelijk gevolg gegeven.
Bij de inval in maart hield de politie ook 2 verdachten aan nadat in de kelder een hennepkwekerij was aangetroffen: een 33-jarige man zonder vast Nederlands woonadres en 32-jarige vrouw uit het Limburgse Schinveld. De kwekerij werd ontmanteld en de aangetroffen planten vernietigd. In de woning werden ook nog enkele stuks munitie aangetroffen die door de politie in beslag werd genomen.

In de reacties hieronder een update.

Helmonder verdacht van seksuele uitbuiting minderjarig meisje

Op dinsdag 24 juli is in Helmond een 24-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het seksueel uitbuiten van een 16-jarig meisje uit Breda. Hij is werd in verzekering gesteld ter zake mensenhandel. Vandaag is hij door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.
De politie in Breda heeft een onderzoek ingesteld naar een 24-jarige man uit Helmond. Hij zou een 16-jarig meisje uit Breda als prostituee hebben laten werken in de periode van februari tot en met mei 2016. Hij zou klanten hebben geworven door seksadvertenties te plaatsen. Hij bracht haar vervolgens naar de klanten op woonadressen of in hotels. Naar deze klanten wordt ook een onderzoek ingesteld. De woning van de verdachte is doorzocht. Er werden enkele telefoons, een tablet en een laptop alsmede een geldbedrag aangetroffen en in beslag genomen.

2reacties

Gapende mussen en ’n mystiek genootschap

De mussen vielen van het dak, maar in Stiphout werd geschreven. Of nee, mussen vallen niet van het dak als het heet is, ze gapen. Dat vertelde Wim Daniëls onlangs. Eigenlijk vind ik gapende mussen ook wat chiquer, past beter bij Stiphout, dus laten we het daar maar op houden.
Waar schreef Stiphout dan? In een gewoon bruin café. Ja, heb je daar ook. Erg gezellig. En erg prettig, want er is een zaaltje met airco. Het enige wat ik vergat te vragen is waarom dat café ‘de Sport’ heet. Wie het weet mag het zeggen.
Ik noem, behalve dit café, geen namen, maar er waren enkele deelnemers met schrijfervaring. Waarom ik geen namen noem? Nou, dat zal ik vertellen. In feite kweek ik met mijn workshops een schrijversgilde dat steeds meer op een mystiek genootschap begint te lijken. Een genootschap waarvan zelfs de leden niet helemaal weten wat er zich precies afspeelt. Ook ik, toch de initiator van het geheel, kan het nog niet helemaal bevatten.Lees verder »

30reacties

Verenigingen zamelen 4 jaar oud-papier in

De nieuwe manier van oud-papier en karton inzamelen die in februari bekend werd gemaakte, is door B&W deels gewijzigd en deels nader aangevuld. Opvallendste wijziging is dat er per wijk toch 1 vereniging oud-papier mag inzamelen doordat mensen dat papier daar naar toe brengen. Papier inzamelen blijft voor hen zodoende tot 2021 inkomsten opleveren. Dat blijkt uit de raadsinformatiebrief over de uitwerking van de Kadernotitie afvalbeleid 2014-2022. De betrokken verenigingen en scholen worden per brief en tijdens een informatiebijeenkomst verder geïnformeerd. Veel van hen lieten destijds weten niet blij te zijn die inkomsten kwijt te raken. Gesprekken met de gedupeerde verenigingen leverden een aantal aanvullingen en verbeteringen op die nu zijn meegenomen.
Het huis-aan-huis ophalen van papier via mini-containers begint op 1 januari en wie minder restafval heeft, bespaart op de afvalstoffenheffing
De besluiten over oud-papier en karton in Helmond zijn in grote lijnen als volgt:

  • De aanwijzing voor het inzamelen van oud-papier voor diverse verenigingen wordt opgezegd en via een afbouwregeling gestopt. Er volgt een afbouw in 4 jaar op basis van de inkomsten van 2015 (2016: inkomsten uit inzameling, 2017: 100%, 2018: 75%, 2019: 50% en tenslotte 2020: 25%).
  • In elke wijk mag maximaal 1 rendabele brengvoorziening komen voor oud-papier en textiel, die wordt geëxploiteerd door de vereniging(en). Er zijn voorwaarden vastgesteld waaraan zo’n brengvoorziening moet voldoen en hoe de afweging plaatsvindt als meerdere verenigingen aanspraak maken op een brengvoorziening in een bepaalde wijk.
  • In de wijken waar de aanwijzing aan een vereniging vervalt, wordt het oud-papier ingezameld door Blink.
  • De inzameling wordt geoptimaliseerd door per 1 januari 2017 een grijze mini-container met blauw deksel in te voeren, van 140 of 240 liter, zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled plastic.
  • Verenigingen krijgen de mogelijkheid om bij het uitzetten van die mini-containers mee te helpen en hiervoor een vergoeding te ontvangen.
  • Gebruikers ontvangen standaard een 140 liter mini-container, tenzij men (via een website) aangeeft gebruik te willen maken van een 240 liter mini-container, twee mini-containers of geen mini-container.
  • Daar waar dat nodig is, kiest de gemeente voor maatwerkoplossingen (denk bijvoorbeeld aan appartementencomplexen waarbij individuele huishoudens geen ruimte hebben voor een minicontainer).
  • In de loop van 2017 wordt een gratis omruilactie gepland voor huishoudens die met een kleinere grijze mini-container voor restafval toe kunnen, waardoor voor die huishoudens de afvalstoffenheffing daalt.

Ook werden er besluiten genomen over het inzamelen van textiel:

  • De inzameling van textiel zal voortaan gebeuren via stadsbrede brengvoorzieningen die 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend zijn. Huidige niet vergunde containers worden verwijderd.
  • Die openbare brengvoorzieningen worden gecombineerd met maximaal 1 brengvoorziening per wijk, eventueel in combinatie met een brengvoorziening van oud-papier.
  • Huis-aan-huisinzameling van textiel wordt niet meer vergund. Verenigingen die een brengvoorziening exploiteren, mogen wel zélf acties rondom die brengvoorziening organiseren.
  • Er wordt onderzoek gedaan naar het lokaal laten sorteren van de in Helmond ingezamelde kleding door de Stichting Kringloopwinkel Helmond, en naar de naar de mogelijkheden van het vermarkten van het textiel (waarbij rekening wordt gehouden met de positie van de Kringloopwinkel).
17reacties

Zoon (13) vernielt woning in Helmond Oost

Een 13-jarige jongen vernielde gisteren, nagenoeg, de gehele huisraad van zijn ouderlijke woning in Helmond Oost. Daarom heeft de politie deze zoon aangehouden en in verzekering gesteld. Dat meldde wijkagent Johan Meeuwsen.
Waarom het mannetje tot deze vernieling overging, is ons niet bekend. Het gebeurde in ieder geval naar aanleiding van onenigheid met zijn ouders.

3 Helmonders gepakt voor internetoplichting

In een onderzoek naar internetoplichting via Instagram hield de politie vanochtend 3 Helmonders van 23, 20 en 17 jaar aan. Het trio wordt verdacht van betrokkenheid bij een oplichtingszaak, waarin zeker 18 slachtoffers reageerden op online advertenties, waarbij kleding werd aangeboden. Hoewel de klanten betaalden, werd er echter nooit kleding geleverd. De advertenties werden gedeeld via speciaal daarvoor aangemaakte accounts op Instagram. Na enige tijd gingen die accounts weer uit de lucht.
De politie deed uitgebreid onderzoek naar de accounts en daarbij kwamen uiteindelijk het nu aangehouden drietal als verdachte naar voren. De politie gaat ervan uit dat de slachtoffers voor enkele duizenden euro’s gedupeerd zijn. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.
“Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten” aldus de politie. Je betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of je wordt overgehaald om alvast je product op te sturen, maar de betaling volgt nooit. Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting. Op een speciale themapagina van de politie staan tips en adviezen inzake internetoplichting.

6reacties

Janssen: Vakantietijd

Ook voor de Helmondse schooljeugd is de lang verwachte vakantietijd aangebroken. Zo’n zes weken mogen zij genieten van de vrijheid om niet naar school te moeten gaan.
Voor politiek Helmond is de vakantietijd inmiddels ook aangebroken. De agenda’s van de bestuurders van onze stad tonen vele lege plekken. Ongetwijfeld zullen er ook velen weer op uit trekken, ver weg of wellicht toch wat dichter in de buurt.

De vakantieperiode is ook bij uitstek een goed moment om eens terug te kijken en te reflecteren.Lees verder »

1reactie

Auto volledig uitgebrand in Helmond Oost

Vanochtend vroeg is een personenauto volledig uitgebrand in de Van Meelstraat in Helmond Oost. Dat gebeurde voor de appartementen in die straat. De hulpdiensten rukten om 05.39 uur uit.
De oorzaak van deze autobrand is ons niet bekend. Marieke, die onderstaande foto’s maakte, hoorde rond half 6 “keihard getoeter en daarna 2 doffe klappen.

In de reactie hieronder staat een update.

3reacties

Meisje (16) aangerand, getuigen gezocht

De politie is dringend op zoek naar getuigen en de dader van een aanranding die gistermiddag plaatsvond.
Een 16-jarige meisje fietste tussen 16.45 en 17.00 uur op het pad tussen de Helmondselaan en de Keizerin Marialaan in haar woonplaats toen een onbekende man haar voorbij kwam gefietst. Tijdens het voorbijfietsen betastte de man het meisje onzedelijk en ging ervandoor in de richting van de Eva Monixweg. Het slachtoffer is behoorlijk geschrokken van het ernstige voorval en heeft aangifte gedaan. De politie is dringend op zoek naar de dader, die tijdens de aanranding niets heeft gezegd.
De man verplaatste zich op een mountainbike en was rond de veertig jaar oud. Hij had bruin/blond stekeltjeshaar en een zonnebril, zoals wielrenners die vaak dragen. De dader was blank, maar gebruind door de zon. Mogelijk herkent iemand hem aan het signalement, dat ook onder agenten is verspreid.
De politie sluit niet uit dat er getuigen zijn die iets van de aanranding hebben meegekregen. De Helmondse tiener heeft toen de man wegfietste namelijk nog wel geroepen en dat is mogelijk opgevallen. De aanranding gebeurde op het pad tussen de Helmondselaan en de Keizerin Marialaan. Tussen de Vrije School Peelland en het Vakcollege Helmond.
Iedereen met informatie wordt opgeroepen te bellen met de politie op 0900-8844. Anoniem bellen kan op 0800-7000. Tips kunnen ook worden doorgegeven op politie.nl/melden.

1reactie

Helmondse inbreker verstopt zich in rioolbuis

De politie heeft vannacht rond 02.45 uur 2 Helmonders aangehouden kort na een poging tot inbraak in een woning in Beuningen (bij Nijmegen). Een omwonende was zeer oplettend en belde direct de politie.
Deze getuige belde de politie omdat er 3 mannen zich verdacht gedroegen en er glasgerinkel te horen was. Het trio stapte vervolgens in hun auto en reden weg. Toen ze een politievoertuig zagen, stapten 2 van hen uit. Toen de politieagenten hen aanspraken, zetten beiden het op een lopen. Na een achtervolging te voet kon een 20-jarige man uit Helmond worden aangehouden. Hij had zich in een bovengrondse rioolbuis verstopt. “De voeten staken er uit, dus deze kon eenvoudig worden gevonden en ingerekend” aldus de politie. Ook de 21-jarige bestuurder uit Helmond kon worden aangehouden.
Een derde betrokkene is er vandoor; de politie doet onderzoek.

4reacties

Gouden hanger met vingerafdruk gevonden

Op het Helmondse politiebureau is een gouden hanger met onbekende vingerafdruk gevonden. Op de achterzijde van de hanger is een datum gegraveerd.
Hoe en wanneer die hanger op het bureau terecht is gekomen, weten ze niet. De politie vermoedt dat de vingerafdruk van een dierbare overledene is en dat de hanger al langere tijd wordt vermist.
De vingerafdruk vergelijken met opgeslagen vingerafdrukken blijkt niet mogelijk aldus wijkagent Jeroen Loohuis. Weet jij van wie deze gouden hanger is, meld je dan bij het politiebureau en vraag naar hem.

In de reacties hieronder staan updates.

9reacties

Politie zoekt getatoeëerde man in Stiphout

De politie zoekt sinds gistermiddag half 5 naar een blanke man van 35 tot 40 jaar. Hij werd voor het laatst gezien in de buurt van de Gerwenseweg in Stiphout. Dat twitterde Burgernet zojuist. Het is ons niet bekend waarom deze man door de politie gezocht wordt.
Zijn armen en benen zitten vol met tatoeages aldus het signalement, hij draagt een donker groene korte broek en een zonnebril met spiegelglas. De man heeft een wit-zwarte hond bij zich. Zie je deze man of heb je tips, dan vraagt de politie je te bellen naar 0900 – 8844.

In de reacties hieronder staat een update.

2reacties

Dierenpolitie redt hond uit brandende zon

Gisteren trof de dierenpolitie een husky in de volle zon aan ergens in Helmond. Bij een temperatuur van 33° Celcius was deze hond in de tuin te kort aangelijnd waardoor hij geen schuilplaats had. De agenten hebben hem ergens anders aangelijnd zodat hij in de schaduw kon liggen.
De eigenaar, die al eens eerder was gewaarschuwd, kreeg dit keer een proces-verbaal. Er is bestuursdwang aangevraagd bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

4reacties

Reorganisatie en nieuw management bij gemeente

Bij 3 afdelingen van de gemeente wordt gereorganiseerd. Dat zijn de afdelingen Informatievoorziening en Automatisering (IVA), Arbeid, Organisatie en Gezondheid (AOG) en Financiën & Concerncontrol. Voor die afdelingen en teams in deze nieuwe organisatie werden vrijdag de volgende directieleden en afdelingshoofden benoemd:

  • Giovanni Wouters: Directeur
  • Lenie Thijs: Directeur
  • Nathalie Peijs: Programmadirecteur Sociaal Domein
  • Linda van den Berg: Hoofd Afdeling Arbeid, Organisatie en Gezondheid
  • Werner Sanderse: Hoofd Afdeling Integraal Beheer Openbare Ruimte
  • FransJozef van Poppel: Hoofd Afdeling Transactionele Dienstverlening
  • Wilma Bogaarts: Hoofd Afdeling Accommodaties & Exploitaties
  • Jan van Duren: Hoofd Afdeling Ondernemen en Ontwikkelen
  • Rudy van de Maat: Hoofd Afdeling Bestuurlijke en Juridische Ondersteuning

Voor 4 afdelingen is er nog geen definitieve benoeming en is/wordt naar een tijdelijke overbrugging gezocht, te weten:

  • Interim Hoofd Afdeling Financiën: Raymond Bruijnzeel
  • Interim Hoofd Afdeling Informatievoorziening en Automatisering: Henri de Bekker
  • Interim Hoofd afdeling Communicatie: Frank Beck
  • en er is een vacature voor Hoofd Afdeling Veiligheid en Naleving

“Verder hebben we veruit het grootste deel van de medewerkers en teammanagers op een geschikte functie kunnen plaatsen. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het ontwikkeltraject van onze organisatie” aldus B&W. “Natuurlijk levert een dergelijk verandertraject ook onzekerheid en soms ook teleurstelling op. Helaas is dat niet helemaal te voorkomen, maar daar is wel veel aandacht voor. Dus ook voor medewerkers/managers voor wie het nog niet gelukt is een geschikte plek te vinden; het gaat in totaal om 15 personen. Conform het Sociaal Statuut zullen zij zorgvuldig worden begeleid door het Ontwikkel & Mobiliteitscentrum naar een baan binnen of buiten de organisatie. Dit zijn trajecten op maat.”
De gemeente wil een netwerkorganisatie worden die inspeelt op de veranderende samenleving en de behoeften van deze tijd. Deze nieuwe organisatiestructuur moet daarbij helpen. “Maar een structuur is zeker niet zaligmakend. Uiteindelijk zijn het de mensen die het moeten doen. Zoals we bij de opbouw van de nieuwe organisatiestructuur veel in overleg zijn geweest met zoveel mogelijk medewerkers, zullen we dat zeker óók doen bij het verder vormgeven van onze nieuwe manier van werken. En we gaan dat goed faciliteren; denk daarbij aan opleiding, training en coaching.”
Ná de zomervakantie krijgt de gemeenteraad een verslag en volgt er meer informatie over het verdere ontwikkeltraject.

10reacties

Er zijn haast geen Helmonders meer

In rolstoel, steunend op rollator of de arm van hun begeleider kwamen ze naar de centrale ruimte die gasterij wordt genoemd en waar het al uitnodigend naar koffie rook. De bewoners van Keyserinnedael was verteld dat ze deze avond op verhalen over het vroegere Helmond werden getrakteerd. Hartelijk begroetten ze me. Ze hadden er duidelijk zin in. Zelfs de vrouw die me toevertrouwde dat ze eigenlijk uit Eindhoven komt.
Ik had alleen één probleem: er bleek weinig animo om deze mensen verhalen te komen vertellen.Lees verder »