Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

Aanhanger vrachtwagen varkens gekanteld

Rond 10 uur vanavond is een aanhanger van een vrachtwagen met varkens gekanteld. Dat gebeurde bij Berkendonk op de kruising van de N279 en N270 (Deurneseweg). De N279 is ter plaatse in beide richtingen afgesloten. Hoeveel varkens zijn omgekomen is ons niet bekend. Een aantal ontsnapte varkens is men nu aan het proberen te vangen.
Als we meer informatie en/of foto’s hebben, komen die in de reacties hieronder.
Martien van Dam maakte de onderstaande foto.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
8reacties

Fietsendief gezocht (2 foto’s)

Op woensdag 13 juli ging een man naar de Tandartspraktijk De Raafstraat in Helmond Noord. Als hij na zijn afspraak met de tandarts weer buiten komt, ontdekt hij dat zijn fiets is gestolen. Dankzij de beveiligingscamera’s de onderstaande foto’s van de fietsendief met zijn hond.
De politie is naar deze man opzoek. Ken of herken jij hem, neem dan contact op met de politie via nummer 0900-8844 of via het tipformulier.

In de reacties hieronder staat een update.

Wie is die auto-inbreker in dit filmpje?

In de nacht van zondag 4 op maandag 5 september werd er ingebroken bij 5 auto’s in Helmond. De buit varieerde van een navigatiesysteem tot airbags en een stuur.
De politie gaf zojuist de beelden vrij van de verdachte van 1 van die inbraken. Die inbraak was in Mierlo-Hout in de buurt De Akkers. Hij loopt met een lege tas naar een auto en verlaat het beeld weer met een volle tas.
De politie wil graag weten wie dat is. Heb jij een idee, bel hen dan op 0800-6070, tip je liever anoniem, bel dan 0800-7000.

3 Screenshots uit het filmpje:
. .

8reacties

Tuerlings: Jeugdraad

Laatst heb ik met iemand gesproken die lid was van de jeugdraad in haar stad. Daarbij rees bij mij meteen de vraag waarom we in Helmond geen jeugdraad hebben. Ik besloot hier mijn column aan te wijden. Zo kwam ik er achter dat het idee niet nieuw is.

In november 2015 werd door PvdA en D66 een breed gesteunde motie ingediend voor het onderzoeken van de mogelijkheid van een jeugdgemeenteraad, naar voorbeeld van onder andere Laarbeek, Tilburg en Oirschot. Een beetje in de bestuurlijke stukken zoeken, leert dat het idee voor Helmond al uit 2005 stamt en voor het eerst geopperd werd door het CDA. Een goede zaak dat er aandacht is voor de stem van jongeren en dat het binnen de Helmondse politiek niet een paradepaardje van maar één partij is. Lees verder »

19reacties

Waarschijnlijk geen SamenLoop voor Hoop

Foto: John van LieropHet lijkt erop dat er volgend jaar geen vierde Helmondse editie van SamenLoop voor Hoop (SLVH) wordt georganiseerd. De huidige organisatoren, KSH Phileutonia (Royal Proms) en SLVH-Helmond, treden terug omdat zij het oneens zijn met de nieuwe richtlijnen van het KWF Kankerbestrijding. Dat laten de 2 voorzitters (Wim Hillenbrink en Jan van den Heuvel) namens die 2 organisaties weten.
Samen organiseerden zij dit 2-jaarlijkse 24-uurs wandelevenement in de Warande ten bate van KWF Kankerbestrijding. Tijdens de eerste 3 edities (in 2011, 2013 en 2015) werd dankzij de vele wandelaars, vrijwilligers, sponsoren en bezoekers ruim 2 ton opgehaald voor dit goede doel. Een deel van dat bedrag ging naar het Helmondse inloophuis De Cirkel voor mensen met kanker en hun naasten.Lees verder »

6reacties

Helmonder (32) rijdt voetganger (77) dood

Een Duitse man overleed zaterdagmiddag toen hij tijdens het oversteken van de N2 in Eindhoven door een auto werd geschept.
Het 77-jarige slachtoffer uit het Duitse Düsseldorf was met zijn auto op de A2 onder Eindhoven gestrand met pech. Hij had zijn auto op de vluchtstrook geparkeerd. De wegenwacht van de ANWB was inmiddels ter plaatse en met de auto van de man bezig toen hij kort na 2 uur plotseling de N2 overstak om onbekende reden. Hierbij werd de man tussen de afrit en oprit bij Eindhoven Airport geschept door een 32-jarige automobilist uit Helmond, die komende vanuit de A58, over de N2 reed. Hij kon de voetganger niet meer ontwijken. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

5reacties

Auto over de kop, bestuurder gevlucht?

Een personenauto met een Belgisch kentekent is vannacht rond 2.45 uur op de Europaweg van de weg geraakt. De auto reed hierbij een lantaarnpaal om en kwam daarna op zijn dak terecht te komen.
1 Inzittende is door het ambulancepersoneel nagekeken maar bleek verder niks te mankeren. Hij had te veel alcohol op. Hij beweerde niet de bestuurder te zijn, die was volgens hem gevlucht. De politie onderzoekt het ongeval, de wagen is weggetakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Q&A over schuimtekort bij grote branden

Kim Breuer van Lokaal sterk stelde gisteren schriftelijke vragen aan B&W over de gevolgen van een tekort aan schuim bij het blussen van grote branden.
Hieronder haar 6 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen nacht heeft er zich in Bladel een brand voor gedaan in een waxfabriek.
Naar aanleiding van de berichtgeving hieromtrent zijn er bij ons een aantal vragen gerezen. Op de site van de NOS doet Dhr. van Bockel, brandweerofficier, de volgende uitspraak: “maar sowieso is er in de regio niet genoeg schuim voorhanden voor zo’n grote industriebrand.”
Deze uitspraak baart ons zeer grote zorgen vandaar onze vragen;

  1. Klopt het dat er in de veiligheidsregio zuidoost Brabant niet voldoende schuim voorhanden is om een industriebrand te blussen?
  2. Zo ja, hoe kan dit?
  3. Bent u het met ons eens dat dit een onaanvaardbaar risico is?
  4. Wat zijn de gevolgen van dit schuimtekort als er zich in Helmond een calamiteit voor doet met een van de giftreinen die dwars door Helmond rijden?
  5. Wat zijn de gevolgen van een calamiteit op het industrieterrein BZOB en andere kleinere industrieterreinen die Helmond heeft?
  6. Als deze berichtgeving klopt, wat gaat het college dan ondernemen om dit, in onze ogen, onaanvaardbaar risico zo snel mogelijk op te lossen?
8reacties

Rieter: gaat de Helmondse cultuur verloren?

Helder Helmond koestert de Helmondse cultuur. We hebben niet alleen hart voor Helmond en voor de Helmonders maar ook nadrukkelijk voor de culturele identiteit, de eigenheid, van Helmond. Helder Helmond gaat daar graag de barricades voor op! Wij dragen die passie voor Helmond dan ook graag uit. Daarvoor zijn we dan ook een echte lokale Helmondse politieke partij. Maar op dit moment wordt onze Helmondse culturele identiteit op diverse fronten bedreigd. En als we daar niet snel iets aan gaan doen gaat die zelfs verloren!Lees verder »

58reacties

Pannenkoekschip als eerste via Julianabrug

Voor het eerst in vele jaren gaat volgende week de gerenoveerde Julianabrug weer open voor de scheepvaart. Want op woensdagavond 2 november rond 8 uur zal Het Pannenkoekschip die brug als eerste passeren.
Momenteel wordt op een werf in het Friese Franeker de laatste hand gelegd aan het inrichten van dit schip uit 1927 tot restaurant. Komende donderdag begint ’s ochtends de lange vaart via de Waddenzee, het IJsselmeer en Amsterdam naar Helmond. Dat gaat niet op eigen kracht. Omdat de motor uit het schip (Wilmar genaamd) is verwijderd, wordt er een duwboot ingezet.Lees verder »

12reacties

Q&A over een derde geitenhouderij in Bakel

De PvdA stelde schriftelijke vragen aan B&W over een derde geitenhouderij in Gemert-Bakel. Op dit moment loopt er al een discussie over de mogelijke komst van een andere geitenhouderij met 2700 geiten in die gemeente.
Mohammed Chahim en Mirjam van der Pijl stelden die vragen namens hun fractie. Hieronder hun 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding en eindigend met hun oproep. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Met veel verbazing lazen wij het bericht in het ED van 20 oktober j.l. dat er een derde vergunning is verleend voor een geitenhouderij in de gemeente Gemert-Bakel. Deze (toekomstige) geitenhouderij bevindt zich binnen 3,5 km van de Helmondse wijk Dierdonk, binnen 5 km van Rijpelberg, Helmond-Noord en Helmond-Oost. Wij maken ons ernstig zorgen over de gezondheid van de bewoners in de omgeving van de (toekomstige) geitenhouderij.
Hierover hebben wij de volgende vragen:

  1. Op dinsdag 6 september 2016 nam de gemeenteraad van Helmond unaniem een motie aan, die het college opdracht geeft inspanningen te verrichten tegen de komst van een geitenhouderij in de gemeente Gemert-Bakel. Wat heeft het college n.a.v. de motie ondernomen?
  2. Was het college op de hoogte van de nieuwe aanvraag voor een vergunning voor een geitenhouderij in de directe omgeving van Dierdonk?
  3. Zo ja, heeft u bezwaar aangetekend bij het college van B&W van de gemeente Gemert-Bakel? Of op andere manier uw ongenoegen hierover uitgesproken?
  4. Zo nee, bent u het met ons is dat het niet melden van een dergelijke aanvraag, zeker gezien de lopende discussie rondom 2 andere aanvragen voor (uitbreiding van) geitenhouderijen geen teken is van collegialiteit van het college van B&W van de gemeente Gemert-Bakel?

Wij roepen u op om over deze kwestie een stevig gesprek te voeren met het college van B&W van Gemert-Bakel. Wij gaan er vanuit dat u zich blijft inzetten om de definitieve komst van de geitenhouderijen in Gemert-Bakel tegen te gaan.
Wij begrijpen niet hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan, te meer omdat, zo lezen wij op het ED.nl, “de provincie Noord-Brabant gemeenten adviseert zich ’tot het uiterste inspannen’ om ontwikkelingen bij pluimvee- en varkenshouderijen die leiden tot extra gezondheidsrisico’s te voorkomen”. Zeker gezien de geschiedenis met Q-koortsuitbraak en de afschuwelijke gevolgen ervan voor veel van onze Helmondse inwoners, zou dezelfde aanbeveling gehanteerd moeten worden aangaande geitenhouderijen.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

4 Arrestaties, waarschuwingsschot van agent

Op de Nachtegaallaan loste de politie vanavond tegen 21.00 uur een waarschuwingsschot bij de aanhouding van 2 mannen. Het tweetal was even daarvoor mogelijk betrokken bij een mishandeling en bedreiging in een woning aan de Uiverlaan.
Op dat adres zou even daarvoor een man zijn mishandeld door meerdere personen. Daarbij zou het slachtoffer ook zijn bedreigd, mogelijk met een vuurwapen. De politie was snel ter plaatse en zag op de nabij gelegen Nachtegaallaan een auto rijden met daarin 2 mogelijk betrokken personen. De auto werd tot stoppen gedwongen en de bestuurder stapte uit. Omdat de bijrijder niet meteen meewerkte loste een agent een waarschuwingsschot, waarop beiden mannen werden aangehouden.
In de woning aan de Uiverlaan hield de politie daarna nog eens 2 mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling en bedreiging. Het gaat wellicht om bekenden van het slachtoffer. Het slachtoffer was gewond aan zijn gezicht. De man was aanspreekbaar. Het viertal zit vast voor verder onderzoek.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

9reacties

Annie (15) trapte door: 300 km in 24 uur

Je bent jong, komt uit Brouwhuis en bent gewend om te fietsen. Voor de recreatieve fietser bood de nog altijd bestaande Helmondse Ren- en Toeristenclub Buitenlust (mooie naam, toerrijders heetten toen nog toeristen) eind jaren dertig een uitgelezen mogelijkheid om een sportieve prestatie neer te zetten: een 24-uurstocht. De eerste tocht vond plaats in het derde weekend van juni in 1937. Met ruim tweehonderd deelnemers was het meteen een groot succes. Het fietsende legioen maakte eerst een rondje Helmond-Den Bosch via Eindhoven om vervolgens bij Grave de Maas over te fietsen om in Nijmegen te rusten en een eredienst bij te wonen. De terugreis leidde via Venlo en Roermond. Bij de intocht zondagsmiddags stonden duizenden langs de kant. Onder hen Annie Vogels, die toevallig in de stad moest zijn om bij grossier Van Stekelenburg boodschappen op te halen. Het sprak haar zo aan dat ze zich voornam om de volgende keer erbij te zijn en mee te fietsen.Lees verder »

4reacties

Inbreker aangehouden dankzij alerte getuige

Dankzij een alerte getuige arresteerde de politie gisteravond een 27-jarige Litouwer omdat hij ingebroken zou hebben in een woning aan de Burgemeester Krollaan in Mierlo-Hout.
De getuige meldde kort voor 22.00 uur bij de politie dat hij bij het pand iets verdachts had gezien. Toen agenten bij het huis waren, kwam de bewoner aanrijden. Hij is samen met de politiemensen naar binnen gegaan, waar al snel bleek dat er was ingebroken. In de woning was niemand meer te bekennen. Agenten zijn in de omgeving gaan zoeken. Een hondengeleider trof in een nabijgelegen tuin de verdachte aan. Hij werd gefouilleerd en had een horloge bij zich dat uit de woning was weggehaald. De Litouwer is aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

HIT wordt PIT

Foto: Pressvisuals.comDe 6 Peelgemeenten gaan nauwer samenwerken om overlastsituaties, handhavingsknelpunten en ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Zij maakten afspraken met de politie-eenheid Oost-Brabant, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en Senzer (voormalige Atlant) om te komen tot een Peelland Interventie Team, kortweg PIT. Met de instelling van het PIT vervalt het Helmond Interventie Team actief (HIT).
Aan de basis van de beoogde samenwerking liggen de goede ervaringen die de 6 dit jaar opdeden bij het ‘Project Arbeidsmigranten’. Bij deze 6 gemeenten (Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren) werden daartoe de krachten gebundeld en gemeentegrensoverschrijdend gewerkt. Voor het PIT diende het sinds 2009 bestaande HIT als voorbeeld. Daarbij wordt/werd in Helmond samengewerkt om de overlast en criminaliteit aan te pakken. Naast de hierboven genoemde partijen waren daarbij ook ’t UWV, energiemaatschappijen, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie betrokken. Ook die organisaties zullen daar waar nodig bij de daadwerkelijke acties van het PIT betrokken worden.
Informatiefilmpje over HIT:

2reacties

Grote keukenbladenfabrikant vestigt zich op industrieterrein

Keukenbladenfabrikant Kemie gaat zich vestigen op het industrieterrein. Dit bedrijf met ruim 100 medewerkers werd in 1968 opgericht en is momenteel op 3 verschillende locaties in Asten gehuisvest. Op de voormalige Vion-locatie aan de Graandijk wordt dat trio samengevoegd tot 1 productiesite.
Gisteren werd de overeenkomst getekend met bouwbedrijf Heembouw dat het nieuwbouwcomplex van 9.600 m² gaat realiseren. Er komt een hal van 8.200 m² en 1.400 m² kantoorruimte. Heembouw start in december met de realisatie, de oplevering is medio zomer 2017.

2reacties

Onze ambulances ook in 2015 weer op tijd

Foto: Harrie FotografieVorig jaar arriveerde 96,1% van de 2735 ambulances op tijd bij een rit naar een noodgeval in Helmond. Zij waren binnen een kwartier ter plaatse nadat iemand 112 belde.
Volgens de landelijke norm moet die responstijd in 95% van alle gevallen gehaald worden. En dat is in 2015 dus gelukt. Wederom, want voor het zesde jaar op rij scoren onze ambulances volgens de cijfers van RTL Nieuws (zie hier en hier) binnen deze landelijke norm. Cijfers van voor die tijd hebben we niet.
Vorig jaar kwamen de ambulances in Nederland in 5,8% van alle noodgevallen te laat. Net als in de jaren daarvoor is dat percentage wederom hoger dan de landelijke norm van 5%. In 240 van de 359 onderzochte gemeenten werd de norm afgelopen jaar niet gehaald. Ambulanceritten in Zeewolde (Flevoland) waren met 29% het vaakst te laat, in Uitgeest (Noord-Holland) was de ambulance in alle gevallen (33 stuks) binnen een kwartier ter plaatse.