Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Politie vindt vuurwapen en drugs in berging

De politie heeft zaterdagochtend in een berging aan De Waart in het Centrum bij een doorzoeking een vuurwapen en een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Dat maakte de politie vanavond bekend.
Er zijn geen verdachten aangehouden. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Remmen weigeren: ongeval in Stiphout

Een automobilist die vanmiddag rond half 5 voor de Stiphoutse Dreef wilde afremmen alvorens deze op te rijden kwam tot zijn schrik tot de ontdekking dat zijn remmen niet meer werkte. Hierdoor reed de auto de kruising van de Ruwe Putten in Stiphout op en kwam in botsing met een auto die daar reed.
De automobilist van de auto zonder remmen raakte daarbij gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn passagier en de automobilist van de andere auto raakte niet gewond. De 2 personenauto’s zijn door een bergingsbedrijf weggetakeld. De brandweer heeft de weg moeten reinigen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Q&A over aanpakken ernstige woonoverlast

GroenLinks stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over het aanpakken van ernstige woonoverlast in Helmond middels de nieuwe ‘Wet Aanpak Woonoverlast’.
Hieronder hun 3 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Op 24 januari 2017 is door de Eerste Kamer de Wet Aanpak Woonoverlast aangenomen. Het doel van deze regeling is om ernstige woonoverlast – zoals een hond die voortdurend blaft, of buren die het portiek vervuilen – aan te pakken. Burgemeesters kunnen dankzij dit voorstel effectief en maatgericht optreden tegen mensen die woonoverlast veroorzaken: de overlastgever kan een gedragsaanwijzing krijgen in de vorm van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom. De maatregel kan worden ingezet indien alle andere vormen van overleg en bemiddeling geen effect hebben en dient derhalve proportioneel te zijn.
GroenLinks Helmond is blij met deze wet omdat deze nieuwe mogelijkheden biedt om lokale, langdurige burenoverlast aan te pakken en zo een socialere samenleving te bevorderen. Uit gesprekken met bewoners en VvE-besturen is ons gebleken dat deze overlast (die vaak niet zozeer heftig maar wel hardnekkig is) op dit moment zeer moeilijk aan te pakken is en in voorkomende gevallen het woongenot aanzienlijk beperkt. Ook kunnen problemen die voortkomen uit de verhuur van woningen (onder andere via AirBnB) hiermee daadkrachtig worden opgepakt.
Hoewel de wet pas in de zomer in zal gaan, is wel al duidelijk dat gemeenten de nieuwe regels aan hun plaatselijke regelingen moeten toevoegen alvorens deze kan worden ingevoerd.

Derhalve zijn onze vragen:

  1. Is het College op de hoogte van deze nieuwe wet?
  2. Ziet het College mogelijkheden om – zodra de landelijke wetgever deze nieuwe wet beschikbaar stelt – deze zo snel mogelijk op lokaal niveau te implementeren?
  3. Is het College bereid om voorbereidingen te treffen om (zodra dit mogelijk is) op lokaal niveau een pilot te starten – bijvoorbeeld met enkele buurten of VvE’s – om deze nieuwe wet handen en voeten te geven. En zo nee, op welke manier denkt het College dan deze nieuwe wet van toepassing te laten zijn op Helmond?

In de reacties hieronder staan updates.

8reacties

Stijkel: Stadsleerbedrijf

Maandag j.l. stond er een werkbezoek op de agenda met onze commissie Maatschappij. In het mooie gebouw De Westwijzer kwam de commissie bijeen om bijgepraat te worden over het stadsleerbedrijf. Niet alleen een mooie presentatie van de projectleider van de gemeente en een praatje van de wethouder maar aan tafel met taakbegeleiders, participatiecoaches, coördinatoren, partners en deelnemers. Het stadsleerbedrijf is er voor mensen die niet op korte termijn aan het werk kunnen, die bijvoorbeeld door beperkingen niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen, en waarbij het goed is om maatschappelijk actief te zijn. Het motto is dan ook: meedoen, leren en ontmoeten. Er wordt waar nodig ondersteuning geboden zoals bijvoorbeeld taalcoaching. Het stadsleerbedrijf is een mooi voorbeeld van samenwerking, van onder andere de gemeente, LEV- groep, Senzer, SMO, GGZ, UWV en ROC ter Aa.Lees verder »

3reacties

Philma zoekt haar eerste liefde Ad van Mierlo

Philma van Kuringen zoekt haar eerste liefde Ad van Mierlo uit Helmond. Zij maakte het destijds uit maar, zo vertelde zij, dat lag niet aan hem. Philma verloor hem uit het oog en wil graag weer eens met Ad spreken.
Het KRO-NCRV radioprogramma Adres Onbekend plaatste vanmiddag haar oproep. Hieronder wat zij zich nog herinnert over Ad:

  • Geboren rond 1946 en zou dus ± 70 zijn.
  • De familie Van Mierlo bestond uit 3 broers en 2 zussen, 1 heette Kees en 1 Carolien
  • Ad zat op de Sint Gerardusschool in de Heistraat
  • Hij werkte in de jaren 60 in een metaalfabriek in Helmond
  • Hij voetbalde op zondag in Helmond
  • Zijn latst bekende adres: Jan van de Spekstraat in de Binnenstad

Als je meer info hebt, bel dan naar 0800 – 30 30 300 of mail naar [email protected]

In de reacties hieronder staan de updates.

Huis vol rook na keukenbrand in Mierlo-Hout

Vannacht was er een woningbrand in de Pastoor Vissersstraat in Mierlo-Hout. De brand zou in de keuken hebben gewoed en zette in een mum van tijd de woning onder de rook. De hulpdiensten werden om 03.00 uur gealarmeerd.
De bewoners waren tijdig buiten en zijn door het ambulancepersoneel onderzocht in de ambulance maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wat er heeft gebrand en hoe de brand is ontstaan is ons niet bekend.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s:

11reacties

Persprijs 2016 voor Dave Vermeulen

De Helmondse zanger Dave Vermeulen is de winnaar van de Persprijs 2016 van de Persclub Peelland. De ‘Blokker Rocker’, zoals hij al snel bekend stond vanwege zijn werk bij de gelijknamige winkel in Someren, kreeg de prijs met name vanwege zijn positief uitdragen van de regio Zuidoost-Brabant in heel Nederland. “Zijn ‘roots’ heeft hij niet verstopt bij zijn tv-optredens bij The Voice Of Holland, zie 1 van de video’s daarvan onderaan. Dave werkt recht uit het hart en zonder kapsones, zoals de oorkonde meldt.Lees verder »

4reacties

De Jan viert haar 150-jarig bestaan

Dit jaar bestaat het Jan van Brabant College aan de Molenstraat 150 jaar. Dat viert deze school voor mavo, havo, vwo en tweetalig havo en vwo het hele jaar. Zo is er zaterdag 8 april een grote reünie en op vrijdag 31 maart een groot leerlingenfeest in de Cacaofabriek.
Vanmiddag was de feestelijke officiële opening van het jubileumjaar met onder meer onze burgemeester. Voor leerlingen en personeel begon het trouwens vanochtend al met docenten die niet in spijkerbroek voor de klas stonden, maar in kleding uit de afgelopen 150 jaar.
Hieronder 2 video’s die werden gemaakt ter ere van dit jubileum:


5reacties

Helmond tekent voor nieuw voedselbeleid

Tijdens de eerste nationale Voedseltop gisteren tekenden wethouder Jos van Bree, staatssecretaris Martijn van Dam, minister Edith Schippers en minister Ronald Plasterk samen met bestuurders van 11 andere steden en de provincie Gelderland, de City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’.
In de City Deal spreken zij af een aantal opgaven rondom voedsel, economie, duurzaamheid en gezondheid in de stad verder te gaan uitwerken. Steden, zo vinden zij, spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen en in de praktijk brengen van integraal voedselbeleid. In veel steden zijn al projecten en initiatieven rondom voedsel die bijdragen aan het verbeteren van het stedelijke voedselsystemen. Ons voedselsysteem staat voor een grote opgave: vandaag én in de toekomst ecologisch houdbaar, gezond en veilig voedsel produceren voor steeds meer mensen. Dit op een manier die ervoor zorgt dat producenten er een goede boterham aan kunnen blijven verdienen, zie ook het filmpje.
Een opgaaf waaraan ook Helmond zeker haar steentje kan bijdragen aldus B&W. In onze stad zijn een groot aantal voedselverwerkende bedrijven gevestigd en Food Tech Brainport die zich ook bezighouden met gezond en veilig voedsel produceren. Daarnaast is een duurzame en gezonde stad een belangrijk speerpunt van de gemeente Helmond.
Wat hebben steden nu toe te voegen aan voedselbeleid? Maar liefst 70% van de Nederlandse consumenten woont in een stad. Voedsel levert hier veel werkgelegenheid op. Voor iedereen die in de voedseleconomie werkt, omdat diezelfde economie veel verkeer in de steden met zich meebrengt, maar ook omdat voedsel een directe link heeft met de gezondheid van stadsbewoners. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk van een stad voor ongeveer 40 procent gevormd door de voedselvoorziening. In de gisteren in The New Farm in Den Haag ondertekende City Deal zoeken verschillende overheden samen naar oplossingen voor deze stedelijke voedseluitdagingen.
De City Deal richt zich op alle facetten binnen het voedselsysteem: Van boer tot bord. Vanuit de Citydeal Voedselbeleid worden vraagstukken aangepakt binnen thema’s als gezondheid, economie en klimaat. Gemeentes, andere overheden en ketenpartijen leren van elkaar en werken samen aan een brede aanpak voor stedelijke voedselopgaven.
In de City Deal werkt de gemeente Helmond samen met Almere, Amsterdam, Den Haag, Ede, Groningen, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Oss, Rotterdam, Utrecht en Venlo, met ketenpartijen binnen de stad en in het omliggende landelijk gebied. Ook de provincie Gelderland en de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doen mee.

5reacties

Politie zoekt auto met man en kind

De politie is in Helmond en omgeving dringend op zoek naar een goudkleurige Renault Mégane Scénic met kenteken 49-PV-KB, bouwjaar 2003. Dat lieten zij om 21.50 uur weten.
In die auto die uit Helmond vertrok, zit een man en een kind. Waarom die auto gezocht worden weten we niet. Op de foto hieronder een vergelijkbare auto als de gezochte auto.
Ziet je de auto ergens staan of rijden, bel dan nu met 112.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Gezochte fietsendief in Best blijkt Helmonder

De politie arresteerde vandaag een 37-jarige Helmonder omdat hij meerdere fietsendiefstallen gepleegd zou hebben bij de NS-fietsenstalling in Best. Hij liep tegen de lamp dankzij tips via social media.
Omdat daar de afgelopen tijd geregeld fietsen werden weggehaald, begonnen gemeente en politie samen een project om de stalling veiliger te maken en de opsporing van de dieven te vergemakkelijken. Daarbij werden onder meer beveiligingscamera’s ingezet. Die registreerden op zaterdagavond 24 december 2016 de diefstal van een e-bike met een nieuwwaarde van ongeveer 2500 euro. Hij ging er toen vandoor op dezelfde witte dames transport-fiets als waarmee hij aankwam. Een half uurtje later kwam hij terug en vertrok vervolgens te voet met de gestolen elektrische fiets.
Omdat de man op de camerabeelden niet bekend was bij de politie, werden de beelden in januari op www.politie.nl/gezocht gezet. Vervolgens werden die beelden ook gedeeld via diverse facebookpagina’s van de politie. Naar aanleiding daarvan kwamen 2 anonieme tips over de verdachte binnen. De politie is naar hem op zoek gegaan maar dat leverde niet meteen een resultaat op. De man, die inmiddels wist dat hij werd gezocht, meldde zich vandaag zelf bij het politiebureau in Best. Hij is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. De politie vermoedt dat hij meerdere fietsendiefstallen heeft gepleegd.

8reacties

Wethouder De Leeuw lijsttrekker CDA

Wethouder Margreet de Leeuw (53) is gekozen als lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Zij is daarmee de opvolgster van wethouder Frans Stienen als politiek leider van de partij. Tijdens de algemene ledenvergadering vanavond in de Geseldonk konden de leden kiezen tussen haar en raadslid Thijs van Wetten.

In de reactie hieronder staat een update.

Helmonder zonder rijbewijs moest nog DNA afgeven

Een 28-jarige Helmonder is vanmiddag aangehouden in Schijndel. Nadat hij met zijn auto een straat de verkeerde richting inreed, werd hij staande gehouden door de politie. Bij het gebruikelijke controleren van zijn persoonsgegevens bleek de man geen rijbewijs te hebben. Bovendien bleek dat hij van het Openbaar Ministerie nog verplicht DNA moest afgeven. Waarvoor hij dat DNA moest afgeven, werd niet bekend gemaakt.

Vuistslag voor jongen die Hey! riep

Maandagavond rond 18.30 uur kreeg de politie een melding dat een jongen op zijn gezicht was geslagen in de Trompstraat in Helmond Oost.
Het slachtoffer kwam omstreeks 18.15 uur thuis van zijn werk. Hij zag 2 meisjes en een jonge man bij een scooter staan en hoorde dat de meisjes die jonge man uitscholden. Vervolgens zag hij dat hij 1 van de meisjes met zijn vuist sloeg. Hierop riep het slachtoffer “Hey!” waarop de dader zich op hem richtte en hem met gebalde vuist op zijn gezicht sloeg.
Het signalement van de jonge man die geslagen heeft:
• Licht getinte man van 18 tot 30 jaar
• Slank postuur en 1,75 tot 1,87 meter lang
• Zwart krullend haar, aan de zijkanten opgeschoren
• Lichte baard
• Droeg een lange zwarte jas tot op de knie met capuchon en een lichte spijkerbroek.
De 2 meisjes zouden op een vermoedelijk Peugeot Vivacity rijden.
De politie is op zoek naar getuigen van deze mishandeling. Heb jij iets gezien of weet je wie de meisjes of de verdachte zijn? Bel dan de politie via 0900-8844 (registratienummer: 2017015965).

2reacties

Bekende Helmonders lezen voor (foto’s)

Bekende en minder bekende Helmonders lezen vanochtend voor uit onder andere het prentenboek De kleine walvis. Hun aandachtige toehoorders zijn peuters en kleuters. De burgemeester, alle 6 wethouders en 4 spelers van Helmond Sport doen dat op 9 Helmondse basisscholen en kinderopvanglocaties. Zij doen dat vanwege het Nationaal Voorleesontbijt, de eerste dag van De Nationale Voorleesdagen.Lees verder »

Ravage na botsing 2 auto’s in Dierdonk

Vanmiddag rond half 5 is bij een aanrijding tussen 2 personenauto’s een flinke ravage ontstaan op de Scheepstal in het buitengebied van Dierdonk. De man en vrouw die de voertuigen bestuurden zijn niet gewond geraakt. Wel lag de weg bezaaid met delen van de auto’s. Hoe het ongeval is ontstaan is ons niet bekend.
Pim Verkoelen maakte onderstaande foto’s.