Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

4reacties

Getuigen van asociaal rijgedrag gezocht

Vanmiddag rond 5 uur werden politieagenten op de Noord Koninginnewal ter hoogte van de kruising met de Kluisstraat met hoge snelheid ingehaald door een zwarte Mercedes A 180. Hij kwam uit de richting van de Ameidewal en reed richting de Molenstraat. De bestuurder naderde de aldaar aanwezige voetgangersoversteekplaats en reed deze zonder snelheid te verminderen op.
Op dat moment stak op dat zebrapad een voetganger de Noord Koninginnewal over. De bestuurder moest volledig links van de weg gaan rijden om deze voetganger te ontwijken. Dat lukte en deze man kwam met de schrik vrij. Nadat de Mercedes-bestuurder staande werd gehouden, heeft de politie zijn rijbewijs ingevorderd vanwege zijn rijgedrag.
De politie wil graag in contact komen met deze voetganger en eventueel andere getuigen die meer gezien hebben van het asociale rijgedrag van deze bestuurder. Zag je iets of ben je de voetganger die bijna aangereden werd, dan vraagt de politie om hen te bellen via 0900-8844. Doe je dat liever anoniem, bel dan 0800-6070. Registratienummer: PL2100-2017089401.

In de reacties staat een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

2 Jongens met vals geld aangehouden

Een oplettende marktkoopman merkte gisteren dat 2 jongens probeerden te betalen met vals geld. Eerder hadden het duo al geprobeerd om met een vals biljet van 50 euro iets te eten en drinken te betalen bij een horecagelegenheid in het centrum.
Rondom Koningsdag besteedde de politie extra aandacht aan het in omloop zijn van valse briefjes van 50 euro. Zij kregen de laatste weken al meerdere meldingen en aangiften van valse (vooral 50) eurobiljetten. Wil je voorkomen zelf slachtoffer te worden van deze vorm van oplichting? Controleer dan altijd het biljet als iemand contant afrekent want vals geld is meestal goed te herkennen. Op de website van de Nederlandse Bank staat meer informatie. Er is ook een App beschikbaar voor op je smartphone of tablet. Je kunt deze vinden via deze en deze link.

11reacties

Dekkend AED-netwerk in Helmond

Als blijkt dat er voldoende Helmonders willen meewerken, dan krijgt Helmond een dekkend Automatische Externe Defibrillator (AED)-netwerk. Dat voorstel (pdf) doet B&W aan de gemeenteraad naar aanleiding van een motie (pdf).
Daarvoor zijn in totaal 47 AED’s nodig, de gemeente heeft er reeds 15 in eigen beheer. Ook moeten er 900 burgerhulpverleners verspreid over de hele stad zijn, op dit moment zijn er 423 van dergelijke vrijwilligers. Een dergelijk dekkend AED-netwerk vergt een eenmalige investering van 70 duizend euro. De jaarlijkse kosten voor de opleiding van de burgerhulpverleners en inspectie, onderhoud van materiaal en vervanging van pads en batterijen bedragen 20 duizend euro.
Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok waardoor de kans op overleven significant toeneemt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een ambulance en een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. Die hulpverlener is vaak sneller ter plekke en op die manier redde Rick van Rijsingen vorige maand het leven van een Delftenaar op het station.
Nadat B&W heeft vastgesteld dat er in een wijk voldoende bereidheid is om mee te werken, rolt de gemeente er een AED-netwerk uit. Het plan is om deze reanimatie-apparaten dan in wijk- en gebedshuizen te plaatsen. In Mierlo-Hout draait momenteel een pilot om zo’n netwerk op te zetten. Naar verwachting is die pilot in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. De daar opgedane ervaringen kunnen als input worden gebruikt voor de andere wijken.

In de reacties hieronder staat een update.

4reacties

2 Meisjes van 4 en 5 jaar vermist

Er worden 2 meisjes van 4 en 5 jaar vermist vanaf Overspoor in de Annabuurt. Dat meldde Burgernet zojuist.
Het ene meisje is licht getint en heeft zwart haar met een klein staartje. Ze draagt een spijkerbroek en roze truitje. Het andere meisje is blank en heeft lange blonde haren met een vlecht. Zij draagt een roze pyjamabroek.
Heb je tips, bel dan de politie op 112.

6reacties

Smeulders: Helmond kiest voor omleiding

Donderdag 20 april heeft de stuurgroep N279 een keuze (pdf) gemaakt voor de aanpak van de N279 tussen Veghel en Asten (A67). Omdat de N279 de belangrijkste doorgaande verkeersroute aan de oostzijde van de stad is, heeft Helmond belang bij een goede doorstroming van het verkeer op de N279. De N279 heeft echter ook een groot nadeel, de ligging is verre van ideaal. De weg loopt nu tussen Dierdonk en de rest van de stad door en veroorzaakt ook overlast voor omwonenden in Rijpelberg en Brouwhuis, waar de weg direct tegenaan ligt. Omdat de doorstroming op de N279 slechter wordt en er door toename van het verkeer steeds meer overlast is ontstaan voor omwonenden, bestaat de noodzaak om de weg aan te passen.Lees verder »

9reacties

20 Mensen aan de slag via Senzer-Workdate

“Zonder de Workdate van Senzer had ik deze baan niet gekregen.” Zomaar een quote van een deelnemer aan de Workdate op donderdagmiddag 6 april bij de Bedrijven voor Bedrijvenbeurs op de Engelseweg. Uit de honderden speeddates tussen de 240 aanwezige werkzoekenden en 30 werkgevers blijken na 3 weken al 20 dienstverbanden voort te zijn gekomen. Dat laat Senzer vandaag weten. Daarnaast zijn er nog tientallen kansrijke contacten die de komende weken tot een werkcontract kunnen leiden. De Workdate lijkt daarmee een goed en efficiënt instrument voor zowel werkgevers als werkzoekenden.
Senzer (de nieuwe naam van Werkplein Regio Helmond, het Werkgeversplein Regio Helmond en de Atlant Groep) organiseert regelmatig dergelijke Workdates in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. Werkgevers en werkzoekenden maken daarin via korte informele gesprekken kennis met elkaar. Voor beide partijen kan dit een meerwaarde hebben boven het klassiek aanbieden van een vacature en het reageren met een sollicitatiebrief. Het gaat sneller, is persoonlijker en ook laagdrempelig dan solliciteren via brieven. In juni houdt Senzer weer diverse lokale Workdates.

8reacties

Aantal buurtbeheerders van 6 naar 8

De gemeente krijgt 2 extra buurtbeheerders zodat alle 11 Helmondse wijken een (deeltijd)buurtbeheerder krijgen. Dat is de uitwerking van een motie van Lokaal sterk. Die partij had gevraagd om in elke wijk een buurtbeheerder aan te stellen.
Sinds een jaar of 10 hebben Woonpartners Volksbelang en woCom 6 buurtbeheerders in dienst. Deels worden die door de gemeente betaald en grotendeels door de woningbouwcorporaties. Ze worden ingezet in de 6 wijken waar dat het hardst nodig is: Binnenstad, Rijpelberg, Brouwhuis, Helmond Noord, Oost en West.
Als in de andere 5 wijken ook een fulltime buurtbeheerder wordt aangesteld kost dat (inclusief alle bijkomende kosten) 5 keer 75.000 euro per jaar extra. Omdat de ene wijk meer uren buurtbeheer vraagt dan de andere wijk wordt er nu een poule van 8 buurtbeheerders gemaakt. Die poule gaat een kwalitatief dekkend netwerk vormen, zo laat B&W in een brief aan de raadsleden weten. De bedoeling is dat er per wijk 1 vast gezicht komt.
Dat betekent dus dat er 2 buurtbeheerders bijkomen die 150.000 euro extra kosten. Omdat de bijdrage van de woningbouwcorporaties al fors hoger is dan die van de gemeente, betaalt de gemeente dit bedrag mits de gemeenteraad daarmee instemt.
Namens de gemeente en corporaties zijn buurtbeheerders zowel in de openbare als in de private ruimte zichtbaar aanwezig. Zij zijn aanspreekbaar en spreken mensen (gevraagd en ongevraagd) aan op zaken en brengen buurtbewoners met elkaar in verbinding. Zij vervullen aldus B&W daarmee een belangrijke signaalfunctie richting organisaties en dragen ertoe bij dat kleine ergernissen opgepakt worden. De gemeente en de corporatie krijgen minder vragen, omdat die in de wijk al zijn opgepakt. Alle partijen zijn overtuigd van het belang van de buurtbeheerders.

2reacties

Moeder tilt haar baby uit buik bij keizersnede

Deze maand vond een bijzondere bevalling in het Elkerliek ziekenhuis plaats: moeder Evelien Verbaarschot haalde op maandag 3 april zelf haar dochter Julie uit de buik tijdens de keizersnede. Het Elkerliek is voor zover bekend het derde ziekenhuis in Nederland waar dit heeft plaatsgevonden en het eerste in Noord-Brabant. Het was voor alle betrokkenen een unieke ervaring.
Het verzoek van een moeder om meer betrokken te zijn bij een keizersnede, komt vaak voort uit de wens om zelf een bijdrage te leveren aan de geboorte van het kindje. Gynaecoloog Joost van de Ven van het Elkerliek: “Een vrouw moet een keizersnede min of meer ondergaan. Dit is anders dan bij een vaginale bevalling waarbij de vrouw zelf het kindje baart. De beleving voor een moeder is heel anders als zij ‘deelneemt’ aan de bevalling door zelf het kindje uit de buik te tillen.”
In het Elkerliek is een ‘maternal assisted caesarean’, zoals de officiële naam luidt, vanaf nu mogelijk doordat gynaecologen, anesthesiologen en het OK-team samen bekeken hoe zij een dergelijke keizersnede mogelijk konden maken. Van de Ven: “Door goede afspraken te maken over de veiligheid en het opstellen van een gezamenlijk protocol, kunnen we nu de wens van veel vrouwen werkelijkheid laten worden. Mits het medisch verantwoord is. We hebben vooraf geoefend tijdens een simulatietraining, zodat iedereen goed voorbereid was.” Gynaecoloog Joost van de Ven sluit af: “Evelien heeft ons laten weten dankbaar te zijn dat dit mogelijk was en ze kijkt er met een zeer positief gevoel op terug. Ook voor ons was het een bijzondere bevalling.”

50reacties

Het veelbesproken regenboogpad ligt er

– PRIMEUR –
Op de Veestraatbrug is vandaag het veelbesproken regenboogpad aangelegd. Dat regenboogpad werd in mei 2016 door B&W aangekondigd als 1 van de instrumenten om de sociale acceptatie van seksuele diversiteit in Helmond te bevorderen.
Samen met de komst van 2 homo-verkeerslichten leidde dat tot veel reacties en zelfs tot 7 raadsvragen. Bij de beantwoording daarvan werd het eerder benoemde regenboog(zebra)pad een regenboogpad omdat het als zebrapad niet in overeenstemming is met de wegenverkeerswet. Lees verder »

28reacties

Stijkel: Glasvezel

Onze fractie van de VVD is van mening dat de aanleg van glasvezel in onze stad een hogere prioriteit zou moeten krijgen. Tot nu toe is slechts 25% van de woningen in Helmond aangesloten op het glasvezelnetwerk. De informatiemaatschappij waarin wij leven dwingt ons ertoe om slim gebruik te maken van de bestaande informatietechnologie. In de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Onze fractie krijgt echter steeds meer signalen dat de huidige mogelijkheden beperkt zijn omdat in grote delen de stad geen glasvezel aanwezig is. We pretenderen een sociale stad te zijn. Om optimaal te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige zorgbehoefte is glasvezel onmisbaar. Denk hierbij aan de vele technologische mogelijkheden die ingepast worden in de zorg.Lees verder »

1reactie

Auto uitgebrand in Brouwhuis (7 foto’s)

Rond 3.15 uur vannacht is er een personenauto uitgebrand aan de Berkelstraat in Brouwhuis. De brandweer had de brand snel onder controle maar de auto is door de brand volledig verwoest. Een auto die dicht bij de brandende auto stond, kon gered worden maar liep wel brandschade op.
De oorzaak van de brand is nog (?) niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar en vraagt een ieder die iets verdachts zag te bellen naar 0800-0011.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

1reactie

4 Dozen hennep onderschept

De douane heeft 4 dozen hennep (4 kg) onderschept. De 2 ondernemers (een man en een vrouw) uit Helmond Oost die de geadresseerden waren, werden hiervoor aangehouden. De politie doet hiernaar uitvoerig onderzoek, zo meldde wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend. De man bleek ook een stroomstootwapen in zijn bezit te hebben.

Helmonder gepakt na aanrijden motoragent

Een alerte politieagent hield vanochtend rond 11.00 uur op de Vincentiusstraat in Geldrop een 44-jarige man uit Helmond aan. Hij werd gezocht omdat hij gisteravond rond 19.00 uur in Eindhoven een motoragent aanreed in een gestolen auto.
Een surveillerende agent in burger zag die avond op de Eindhovense Marconilaan iemand rommelen in een geparkeerde auto. Een tweede man stapte vervolgens in het voertuig en hortend en stotend reed het tweetal weg. Toen de auto de agent naderde herkende de politieman de bestuurder als een bekende veelpleger. Hij vertrouwde de zaak niet en gaf zijn bevindingen door aan collega’s in de buurt. Uit informatie bleek dat de auto vermoedelijk gestolen was.
De auto kreeg een stopteken, maar daar werd niet aan voldaan. Er ontstond een korte achtervolging, die eindigt op de Airbornelaan, waar de bestuurder tegen een lantaarnpaal knalt en vervolgens een motoragent aanrijdt. De bijrijder gaat ervandoor, maar wordt direct door de politie ingerekend. De bestuurder van de auto gaat er meteen in de gestolen auto vandoor.
Ongeveer een kwartier later krijgt de politie een melding dat er op een parkeerplaats aan de Nebostraat een zwaar beschadigde auto staat. Het blijkt te gaan om de gestolen auto. De bestuurder is nergens te bekennen.
Omdat de agent de bestuurder had herkent werd de man gesignaleerd. Een agent in Geldrop had dit gezien en hij liep de man per toeval in Geldrop tegen het lijf. De verdachte werd direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau in Eindhoven. Daar zit de man nog vast voor verder onderzoek. Ook de bijrijder zit nog vast en wordt verhoord.
Het onderzoek richt zich onder meer op mogelijke getuigen van de aanrijding met de lantaarnpaal en de aanrijding met de motoragent. Iedereen die iets gezien heeft wordt verzocht op contact op te nemen met de politie via politie.nl of 0900-8844.

Ad de Kroon voorzitter Sinterklaaskasteel

Na 7 jaar geeft Meint Veninga de voorzittershamer van de Stichting Sinterklaasstad Helmond over aan Ad de Kroon. Vanaf 1 mei is Ad de nieuwe voorzitter. Als gemeentesecretaris was Ad de Kroon betrokken bij de verzelfstandiging tot stichting.
Meint Veninga kijkt terug op een prachtige tijd met vele hoogtepunten. “Ik ben in de rol van voorzitter gestapt toen Het Kasteel van Sinterklaas verzelfstandigd werd en als stichting verder ging. Een bekroning op het werk was toen Het Kasteel van Sinterklaas in 2012 uitgeroepen werd tot Helmonder van het Jaar.” Zie het filmpje. Veninga vervolgt: “Een prachtige erkenning voor het werk van vele toegewijde vrijwilligers. Ik ben ook erg onder de indruk van hun inzet. Zij hebben de verschillende Helmondse Sinterklaasevenementen tot het huidige succes gebracht. Verder ben ik trots dat we Sinterklaas weer met de boot mogen ontvangen in Helmond. Een Intocht zoals het hoort.”
De laatste 7 jaar was Ad de Kroon Provinciesecretaris/Algemeen Directeur van de provincie Limburg. Tijdens zijn afscheid in maart is hij onderscheiden met de Erepenning van Limburg.