Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

9reacties

Samenwerking Omroep Helmond, Siris, DMG

De kogel is door de kerk: na jaren van overleg hebben de lokale omroepen van Helmond, Deurne en Asten/Someren besloten om verder te gaan samenwerken. Volgende week tekent dit trio de samenwerkingsovereenkomst.
Volgens subsidieverstrekker B&W is dat goed nieuws omdat het de positie van die omroepen verstevigt. In een brief aan de gemeenteraad laten B&W het volgende weten over de feitelijke gang van zaken:
Eind 2015 ondertekenden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) een convenant. Daarin is vastgelegd dat partijen streven naar een vergaande samenwerking tussen omroepen in streekverband.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand in deze ronde:
8 punten: Tim
5 punten: G.Ekkehenkie
3 punten: dartjan
1 punt:en Marc én William én case én Noud én Conny van dijk én Arnold
-1 punt:en én mirjam én Janet én Sjef én Jan
-2 punten: Mark (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
7reacties

Waardeloos!

De meerderheid van de Helmondse gemeenteraad heeft gisteren harde kritiek geuit op het beleid van de twee zorgwethouders. De ene gaat over de faciliteiten, de andere over ‘de zorg’. Nou heb ik me voorgenomen in deze column niet over de politiek te schijven. Dat doe ik dus ook niet! Waar ik wel over schrijf, betreft de afspraken die wij als Helmondse gemeenschap in 2014 met het gemeentebestuur hebben gemaakt over de zorg (WMO en Jeugdzorg} die op 1 januari 2015 ‘over de schutting van de gemeente is gegooid’. Deze afspraken zijn verwoord in een verslag (pdf) dat alle betrokken partijen is toegestuurd en dat op diverse websites is gepresenteerd.
Ik ga nu niet de inhoud van dit verslag oplepelen; u kunt het zelf lezen. Ik wil er wel twee gemaakte afspraken uitlichten:Lees verder »

16reacties

Gaby van den Waardenburg lijsttrekker D66

Vandaag is bekend geworden dat Gaby van den Waardenburg de nieuwe lijsttrekker van D66 Helmond is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In de periode van maandag 12 tot en met maandag 26 juni kreeg zij namelijk de meeste stemmen van de D66-leden. Middels e-voting konden die hun voorkeur uitspreken voor de raadsleden Gaby van den Waardenburg of Stef Stevens die zich hiervoor verkiesbaar hadden gesteld.
“De leden hebben goed gebruik gemaakt van hun democratisch recht om te stemmen” zo laat Robin Verleisdonk, interim-voorzitter D66 Helmond, weten. Eind april eerder maakte fractievoorzitter Noureddine Zarroy bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als lijsttrekker.
Uiteindelijk bleek onze columnist Gaby van den Waardenburg 75% van de uitgebrachte stemmen te hebben behaald. “Ik ben erg blij met de benoeming en het duidelijke mandaat van de leden” zegt de nieuwe lijsttrekker. Tijdens de verkiezingen wil zij de partij graag een progressief en duurzaam profiel geven. “D66 Helmond wil een gemeente die vol ambitie vooruit gaat en kansen pakt, maar oog blijft houden voor alle Helmonders.”
Stef Stevens: “Ik steun de nieuwe lijsttrekker voor de volle 100% en we gaan samen voor een mooie uitslag in maart 2018.” Hij stelt zich ook verkiesbaar voor de kandidatenlijst. Na de zomer wordt de rest van de D66-lijst gekozen.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Verouden: we stellen het nog even uit

Vanavond is alweer de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Normaliter een vergadering, waar nog veel punten geagendeerd staan, die nog snel besloten moeten worden, dit jaar valt dat wel mee. Al zal het toch een vergadering worden die lang gaat duren. Vorige week was er in de commissie al een heftige discussie over het onderzoeksrapport naar de overschotten op jeugdzorg en WMO, in de raad zal dit zeker niet minder worden! Voor meer info rondom dit onderwerp verwijs ik naar de column van Mohammed Chahim en volg vooral ook live de discussie tijdens de raadsvergadering.Lees verder »

14reacties

27 Dozen appels voor 27 basisscholen

Net als in heel Nederland, werd ook op veel Helmondse basisscholen vanochtend het eerste uur geen les te geven. De leraren voeren actie  voor meer salaris en minder werkdruk.
Alle 27 Helmondse basisscholen kregen vanmorgen een doos appels van de Helmondse PvdA. Met het uitdelen van die voornamelijk rode appels doet die partij een appèl op de Haagse politiek en het kabinet om middelen vrij te maken om tegemoet te komen aan de oproep vanuit het basisonderwijs. “De kanjers die daar elke dag werken verdienen het, onze kinderen verdienen het” aldus de PvdA.

Helmondse sportkampioenen gehuldigd

Tijdens de Sportmeeting in de Cacaofabriek werden vrijdagavond de volgende Helmondse sportkampioenen gehuldigd door wethouder Frans Stienen:
• Shurensley Verberne (Judo)
• HZV Lutra 1 (Waterpolo)
• HC Helmond Heren 1 (Hockey)
• SV Brandevoort Heren 1 (Voetbal)
• Lisa Cornelissen van H.A.C. (Atletiek)
• Chantal Baartse van H.A.C. (Atletiek)
• Eefje Swinkels-van Mourik van H.A.C. (Atletiek)
• Olaf Borsboom (Skiën)
• Dafne van den Hurk & Esmee van der Vliet van Twirlvereniging Imagination

10reacties

Ecozone Brandevoort is gereed

De Ecozone in Brandevoort is helemaal af. Deze aaneengesloten groene open plek ligt rondom de Veste en wordt vrijdag 14 juli feestelijk geopend door de wethouders Frans Stienen en Erik de Vries.
Aan de oostzijde is in 2004 het eerste gedeelte van de Ecozone om die buurt in Brandevoort aangelegd. Daarna is het project voortgezet aan de andere kant, waarmee de Ecozone helemaal rondom de Veste loopt (kaartje). Met de nieuwe inrichting van het gebied is er een zone ontstaan met ruimte voor natuur, landschap en recreatie. Er zijn vijvers en wateropvangzones aangelegd. Het trapje dat we in mei bevroegen bij De kennisquiz over Helmond maakt ook deel uit van deze ecozone. Tevens zijn er bloemweides ingezaaid en (boom-)beplanting aangebracht die kunnen dienen als leefgebied voor vogels en andere dieren. In de film over de Brandevoortse natuur uit 2016 kun je daarvan al het enige zien.

Nedschroef koopt Duits bedrijf

Koninklijke Nedschroef Holding B.V. koopt de Duitse onderdelenfabrikant CP Tech. Dat maakte de in Helmond gevestigde producent van bevestigingsmaterialen (1 van de grootste ter wereld) vandaag bekend zonder daarbij de financiële details te melden.
Met de overname wil Nedschroef, dat een jaaromzet heeft van 629 miljoen euro, zijn positie in de autosector verstevigen. CP Tech waar zo’n 175 mensen werken, levert aan diverse grote automerken. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.
Nedschroef is sinds 2014 in Chinese handen. Het bedrijf aan het kanaal begon in 1894 als fabrikant van klinknagels voor de scheepsbouw. In 1994 ontving het ter gelegenheid van zijn honderdjarig bestaan het predicaat ‘koninklijk’. Het concern heeft wereldwijd ongeveer 2.000 medewerkers, van wie de meesten in Duitsland werken.

2reacties

Onze zorgkosten 9,9% hoger dan gemiddeld

In 2015 declareerden Helmonders 9,9% meer zorg dan de rest van de Nederlanders. Dat blijkt uit de cijfers die RTL Nieuws analyseerde en corrigeerde naar leeftijd en geslacht. Gemiddeld per Nederlander waren die zorgkosten voor bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen of verpleging en verzorging 2342 euro, in Helmond was dat gemiddeld 2456 euro. De 2 uitersten waren het Haagse Laakkwartier waar 27,8% meer gedeclareerd werd dan gemiddeld in Nederland, in de gemeente Koggenland (provincie Noord-Holland) was dat 23% minder dat gemiddelde.

8reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand in deze ronde:
8 punten: Tim
5 punten: G.Ekkehenkie
3 punten: dartjan
1 punt:en Marc én William én case én Noud én Conny van dijk én Arnold
-1 punt:en én mirjam én Janet én Sjef
-2 punten: Mark (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
8reacties

Chahim: ‘Sorry, geen gegevens!’

Al sinds de presentatie van de jaarrekening 2015 heb ik, namens de PvdA, meerdere keren gevraagd naar een verklaring van het zorgoverschot (ongeveer €10 miljoen). Het college kwam met algemene verklaringen, die volgens het nu voorliggend Rekenkamerrapport niet bevestigd kunnen worden. Bijna een half jaar later voelde ik mij genoodzaakt, juist omdat het college niet specifiek naar de Helmondse situatie wilde kijken, om namens de PvdA een motie in te dienen die de rekenkamer daartoe oproept. De intentie toen was om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen waarom we zoveel geld overhielden op het zorgbudget 2015. Nu, ruim een jaar later, is die duidelijkheid er nog steeds niet! Waarom: het ontbreekt simpel aan de juiste gegevens (indicatie versus realisatie op cliëntniveau). Belangrijk, want: geen data, geen toets, geen stuurinformatie. En, ook belangrijk, geen rekenschap! Laat controle op de uitvoering nou net een belangrijke democratische taak zijn van de raad. Nu is dat helaas niet mogelijk.Lees verder »

8reacties

Grote drugsvangst op industrieterrein

2 Aanhoudingen, tientallen kilo’s verdovende middelen, grondstoffen voor synthetische drugs en een vuurwapen zijn de opbrengst van een recherche-actie gisteravond in een pand aan de Vlierdensedijk op het industrieterrein. Nauwe samenwerking met Europol en de Poolse politie leidde tot dit onderzoek.
De recherche van het district Helmond werd recent door informatie uit internationale bronnen op het spoor gezet van de loods, waar mogelijk drugs en wapens gevonden zouden kunnen worden. Een nader onderzoek samen met Europol gaf voldoende gronden om een inval te doen. Bij de actie werden 2 inwoners van Maastricht (36 en 37 jaar oud) aangetroffen. Zij werden door de politie aangehouden en geblinddoekt afgevoerd. Daarna gingen rechercheurs aan de slag in de loods, waar rechercheurs een groot aantal gesealde pakketjes verdovende middelen aantroffen, alles bij elkaar goed voor enkele tientallen kilo’s.
De actie in het pand duurde tot diep in de nacht, zie ook deze 4 foto’s. Een speciale beveiligingseenheid van de politie hield de omgeving van de loods, inmiddels afgezet met geblindeerde bouwhekken, ondertussen scherp in de gaten. Alle aangetroffen spullen zijn in beslag genomen en afgevoerd naar een veilige plaats. Het onderzoek bij de loods is afgerond, maar het rechercheonderzoek naar de herkomst en eventuele bestemming van de aangetroffen drugs is nog maar net begonnen, zo laat de politie weten. De aangehouden mannen zitten nog vast en worden gehoord, mogelijke getuigen uit de omgeving worden bevraagd en aangetroffen sporen moeten nader op hun bruikbaarheid worden geanalyseerd.
Alle informatie over activiteiten in of rondom de loods of over personen en voertuigen die dar kwamen is bij de politie van harte welkom. Ook beelden van bewakingscamera’s kunnen voor hen interessant zijn. Via de website van de politie kan een ieder die bewakingscamera’s in gebruik heeft, zich sowieso aanmelden voor het project Camera in Beeld.
Als jij informatie of tips voor de politie hebt, kun je de recherche in Helmond bellen via 0900-8844 of het tipformulier gebruiken. Anoniem informatie delen kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

In een reactie hieronder staan updates.

5reacties

3 Brandstichtingen vannacht in de Rijpelberg

Vannacht waren er binnen een half uur 3 branden vlak bij elkaar in de Rijpelberg. Alle 3 brandstichtingen zo vermoedt de politie. De eerste 2 schuurbranden waren op nog geen honderd meter van elkaar op het Scheerderhof. Daarvoor rukten de brandweer om 01.29 uur en 01.36 uur uit. Binnen een halfuur bleek er een paar honderd meter verderop (op het Sallandhof) nog een brand. Tenminste 1 schuur is volledig uitgebrand.
De politie heeft tot laat in de nacht in de wijk rondgereden en onderzoekt deze branden. Zag jij iets verdachts of weet je net iets meer, dan vragen zij aan jou om hen te bellen op 0900 – 8844.
Onderstaande foto’s werden vannacht gemaakt door Pim Verkoelen en de politie.

In de reacties hieronder staat een update.

1reactie

Celstraf voor onverantwoordelijke vader

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 33-jarige Helmonder tot 67 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 90 uur. De man veroorzaakte een ontploffing in zijn appartement waarbij zijn dochtertje zwaargewond had kunnen raken. Bovendien had hij hennep en illegale wapens in bezit.
De verdachte bekende dat hij in maart vorig jaar in een kast op een slaapkamer in zijn appartement in Eindhoven een aantal keukenmachines had staan waarin hij stoffen aan het mengen was. De verdachte was aan het experimenteren met onder andere theepoeder. Toen hij een licht ontvlambare vloeistof aan het mengsel toevoegde, kwamen er dampen vrij die in de beperkte ruimte van de kast een explosief gasmengsel vormden. Door vonken die ontstonden door het in- en uitschakelen van de keukenmachines ontplofte dit gasmengsel. De ruit en een deel van het kozijn werd uit de gevel van het appartement geslagen en enkele binnendeuren vlogen uit de sponning. Volgens de rechtbank veroorzaakte de verdachte gevaar voor zwaar lichamelijk letsel door brandbare stoffen en chemicaliën te mengen. Zijn dochtertje lag in een naastgelegen slaapkamer en had door delen van de deuren geraakt kunnen worden.
In het appartement trof de politie bovendien 130 gram hennep, een boksbeugel en een stroomstootwapen aan.
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte een ontploffing heeft veroorzaakt waardoor veel schade in en rondom de woning is ontstaan. De man mag van geluk spreken dat niemand gewond is geraakt. Hij heeft zijn jonge dochtertje aan serieuze risico’s blootgesteld door onbekommerd te experimenteren met brandbare stoffen en chemicaliën. Bovendien is het zorgelijk dat de man hennep en wapens aanwezig had in het appartement waar zijn dochter verbleef. Verder weegt mee dat de man eerder is veroordeeld voor onder meer een drugsdelict.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

1reactie

Maráczi: “Rust zacht mevrouw Maat”

Een paar dagen geleden heb ik het verhaal gelezen “Rust zacht mevrouw Maat”, geschreven door ouderenpsycholoog Sarah Blom. Dit verhaal heeft me aangegrepen en sindsdien niet meer losgelaten. Een verhaal wat ik hier graag met u met wil delen.

Zoals u weet ben ik na jarenlange afwezigheid weer werkzaam in de zorg. In 1985 heb ik mijn MDGO diploma verzorgende gehaald maar dat bleek niet meer van deze tijd. In de tussentijd is de Wet BIG van kracht gegaan oftewel de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Lees verder »

102reacties

Q&A over de agressie in ’t Haagje

Cor van der Burgt van de VVD stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de agressie van asociale hanggroep in ’t Haagje waarover onze collega’s van de krant sinds gisteravond schrijven. Hieronder zijn 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Op 5 juni jl. stelde de VVD-fractie vragen over de agressie tegen de politie. Sinds gisteravond zijn we opgeschrikt door nieuwe berichten over een groep rondhangende mannen die Helmond-West terroriseert. In het verleden was er in deze wijk ook al sprake van agressie tegen buurtbewoners. In het artikel van het ED van vanochtend wordt gesuggereerd dat deze nieuwe problemen zich al anderhalf jaar voordoen. Wat wij ten zeerste betreuren is dat bij de voorjaarsnota hierover niets is medegedeeld maar dat er enkel over de positieve trend is gesproken. Wat ons grote zorgen baart, is dat de groep die er voor zorgt dat buurtbewoners uit deze wijk zich niet meer veilig voelen, bestaat uit twintigers en dertigers. Dit maakt het extra treurig.
Wij hebben daarom de volgende vragen:

  1. Waarom zijn wij niet volledig geïnformeerd?
  2. Waarom is er niet eerder ingegrepen?
  3. Hoe gaat het college deze groep van volwassenen in beeld brengen en aanpakken?
  4. Wat is er door de straathoekwerkers het laatste anderhalf jaar hierover gerapporteerd?

In de reacties hieronder staan updates.

27reacties

2e Hennepveld in Helmond (foto’s & filmpje)

Onze gemeente heeft 2 hennepvelden. De deelnemers aan onze kennisquiz weten inmiddels dat er 1 aan de Rijpelbaan in de Rijpelberg ligt. Het andere hennepveld ligt aan de Brandevoortse Dreef tegenover het Ziggo (voormalige UPC) kantoor. Dat veld in Brandevoort is nog wat groter aldus Antonio Nouwen. Hij maakte daar de onderstaande foto’s en een filmpje.

Lees verder »