Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Wat promoot Helmond? (JC)

Ik mag altijd graag kijken naar wat in het Engels zo mooi Helmond promotion heet. Al slaan ze daar nogal eens de plank mis. Mijn waarschijnlijk grootste ergernis in dat opzicht is sinds jaar en dag ‘concurrent’ Rotterdam. Daar zwaaien ze te pas en te onpas met afbeeldingen van de paalwoningen van Piet Blom. Toegegeven: ze hebben het project daar wat grootser aangepakt dan in Helmond. Maar Helmond was toch jaren eerder met haar Speelhuis en bijbehorende paalwoningen. Waar ze mijns inziens altijd veel te weinig reclame mee gemaakt hebben. De bestuurderen waren er ook als de kippen bij om na de brand te roepen dat ’t Speelhuis niet herbouwd hoefde te worden. Nee, we hebben een kerk omgedoopt tot speelhuis!Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Harrie van Dijk lijsttrekker van Lokaal sterk

Harrie van Dijk (57) is gisteravond benoemd tot lijsttrekker van Lokaal sterk bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De huidige fractievoorzitter van Helmonds grootste oppositiepartij (6 van de 37 gemeenteraadszetels) werd unaniem gekozen. De in Mierlo-Hout woonachtige Van Dijk werkt overdag als teamleider op OBS ’t Hout.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was hij ook lijsttrekker (zie het filmpje), toen van SDOH / Helmondse Belangen. Die 2 lokale partijen gingen aan het eind van dat jaar samen verder onder de naam Lokaal sterk.

In de reacties hieronder staat een update.

11reacties

Stijkel: Wees zuinig op zorgpersoneel!

De vakantie is weer voorbij, ik hoop dat u allen genoten heeft van een fijne zomerperiode. De koffers zijn uitgepakt, de vakantiewas gewassen en de kinderen maken zich weer op voor hun eerste schooldag.

Deze zomerperiode zijn er regelmatig artikelen verschenen in de kranten over het ernstig personeelstekort wat er is ontstaan in de zorg, het beroep is niet meer aantrekkelijk en veel jonge mensen kiezen er niet meer voor om in de zorg te gaan werken.Lees verder »

Wildwest-taferelen in Helmond na ripdeal

De politie heeft donderdagavond bij een weiland in Lierop een lege auto aangetroffen. Vlakbij de auto stond een doos met vermoedelijk MDMA-kristallen. De auto was vermoedelijk eerder op de dag betrokken bij een wilde achtervolging die rond 17.00 uur in Helmond begon. Dat maakte de politie zojuist bekend.
Rond dat tijdstip kregen zij een melding dat er in de omgeving van de Indumaweg en de Montgomerystraat in de Annabuurt / Suytkade een achtervolging gaande was tussen 2 personenauto’s. Daarbij zouden door getuigen vuurwapens gezien zijn en de wagens zouden elkaar opzettelijk aanrijden. Ook werd door een getuige gezien dat er een man lopend vandoor was gegaan. “Wildwest-taferelen in Helmond.” Zo beschreef wijkagent Cindy van den Boogaard gisteren deze situatie op haar Instagram.
De gealarmeerde politie startte direct een grote zoektocht naar de beide voertuigen maar die leken te zijn verdwenen. Wel werd op de Lungendonk een 33-jarige man uit Dordrecht aangehouden. Hij was degene die een getuige lopend had zien vertrekken.
Aan de hand van verder onderzoek vond de politie uiteindelijk rond 20.00 uur 1 van de betrokken voertuigen terug bij een maisveld aan de Middenweg in Lierop. Vlakbij de wagen werd een doos met daarin vermoedelijk MDMA-kristallen gevonden. De auto is weggesleept en de drugs in beslag genomen. Door de politiehelikopter (zie filmpje) en hondengeleiders is nog enige tijd gezocht in de omgeving van de Middenweg naar mogelijke voortvluchtige verdachten. Er werd echter niemand meer aangetroffen. De foto onderaan werd op de Lungendonk op de grens van Helmond en Lierop gemaakt door 112nieuwsonline.
De politie vermoedt dat er sprake is van een (mogelijk mislukte) ‘ripdeal’ in het criminele circuit. Daarbij probeert de ene criminele partij de andere te beroven.
Voor zover bekend zijn er tijdens het hele incident geen gewonden gevallen. Wel raakte tijdens de achtervolging een geparkeerde bestelbus beschadigd aan de Scheepsboulevard. De aangehouden verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
De politie is nog op zoek naar mogelijke getuigen die hen kunnen helpen bij dit onderzoek. Mogelijk dat er nog getuigen zijn van de achtervolging in Helmond in de omgeving van de Indumaweg en de Montgomerystraat. Of mensen die hebben gezien hoe de aangetroffen wagen terecht is gekomen op de Middenweg in Lierop en waar de inzittenden naartoe zijn gegaan. Een ieder die denkt iets te weten dat met dit incident te maken heeft kan zich melden via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via: 0800-7000.

8reacties

Militairen verkennen het Helmonds luchtruim

Vanaf komende donderdag tot en met woensdag 6 september zijn er in en om Helmond militaire oefeningen. Die worden gehouden in het kader van de training in luchtruim beveiliging.
Op de 5 betreffende werkdagen betekent dit praktisch gezien het volgende. Militaire wielvoertuigen zullen zich op diverse locaties gelijktijdig verplaatsen (al dan niet in colonne) en opstellingen innemen om zo het luchtruim te verkennen en eventueel te verdedigen. Dat laatste zal gesimuleerd gebeuren, dus niet met munitie of iets dergelijks. De opstellingen worden betrokken bij privé-eigenaren (bijvoorbeeld boeren) waaraan vooraf toestemming is gevraagd.
Aan deze oefeningen zullen 35 personen en 13 militaire wielvoertuigen deelnemen. De oefenende troepen staan onder leiding van de Commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando dat in Vredepeel (Limburg) gelegerd is.

23reacties

Jeugdlintje nieuwe onderscheiding gemeente

Helmond heeft een nieuwe gemeentelijke onderscheiding: het Jeugdlintje. Jongeren tussen 6 en 18 jaar die iets heel bijzonders hebben gedaan voor de stad of (1 van) haar inwoners komen in aanmerking voor deze onderscheiding.
De gemeente wil kinderen en jongeren stimuleren om zich belangeloos in te zetten voor de samenleving. En daarnaast haar waardering uiten voor kinderen en jongeren die hun maatschappelijke inzet tonen. De burgemeester reikt de Jeugdlintjes voortaan jaarlijks uit op of (als deze datum in een weekend valt) rondom 20 november, de Internationale dag van de Rechten van het Kind. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en kledingpin. Een commissie, met daarin onder meer de burgemeester en wethouder Margreet de Leeuw (Jeugd en Onderwijs) beoordeelt de aanmeldingen.
Burgemeester Elly Blanksma. “Onze maatschappij kan niet zonder vrijwilligers. Tijdens de lintjesregen staan we daar jaarlijks bij stil. Maar het is prachtig om te zien dat mensen zich vaak ook al op heel jonge leeftijd belangeloos inzetten voor anderen. Daarvoor verdienen ze absoluut onze waardering.” Wethouder Margreet de Leeuw: “De jeugd vormt onze toekomst. Ik hoop dat we met deze onderscheiding jaarlijks de jonge Helmondse helden in het zonnetje kunnen zetten en tegelijkertijd anderen kunnen stimuleren en motiveren.”
Bij een bijzondere prestatie kan worden gedacht aan:

  • vrijwilligerswerk op een breed terrein;
  • het breed bespreekbaar maken van maatschappelijk relevante onderwerpen zoals zinloos geweld, roken, pesten en alcohol;
  • het organiseren van een goed doel;
  • langdurige hulp geven aan familieleden, ouderen of zieken.

In de beoordeling wordt rekening gehouden met de leeftijd, de mate van vrijwilligheid en hoe lang de inzet heeft geduurd. Ook het bijzondere karakter en de uitstraling van de verdienste tellen mee.
Mensen die kandidaten willen aanmelden, kunnen op hier terecht voor meer informatie en een aanmeldformulier. Aanmeldingen voor de jeugdlintjes van 2017 moeten vóór 20 september zijn ingediend. Maandag 20 november worden de eerste jeugdlintjes uitgereikt.

In de reacties hieronder staan updates.

16reacties

15 Bekeuringen gisteren op de Molenstraat

Gistermiddag en -avond heeft de politie op de Molenstraat 15 bekeuringen à 140 euro (exclusief adninistratiekosten) uitgeschreven. De bestuurders negeerden het daar ingestelde 1-richtingsverkeer.
Vanaf het Zuidende is dat namelijk ingesteld voor het autoverkeer richting de Burgemeester van Houtlaan. Autoverkeer komend van de Burgemeester van Houtlaan wordt omgeleid via de Traverse.
Sinds maandag zijn er tussen Zuidende en de Pastoor van Leeuwenstraat een week of 6 wegwerkzaamheden om een gasleiding te vervangen. De werkzaamheden vinden plaats op het voetpad en gedeeltelijk op het fietspad. Het fietsverkeer richting het centrum wordt via de rijbaan geleid. Daardoor is er voor het autoverkeer nog maar 1 rijrichting mogelijk.

222reacties

± 100 Arbeidsmigranten in Rijpelberg-pand

– PRIMEUR –
Zo’n 100 buitenlandse werknemers worden dit najaar tijdelijke gehuisvest in het leegstaand pand aan de Baroniehof 169a in de Rijpelberg. Dat is tenminste de bedoeling van wethouder Frans Stienen. Hij liet dat gisteren weten via een brief die in de buurt werd verspreid.
De arbeidsmigranten gaan werken bij bedrijven in Helmond en omgeving. Het gebouw, eigendom van Salix Vastgoed, werd voorheen gehuurd door MEE Zuidoost Brabant. Die stichting voor mensen met een beperking meldde eerder dat hun locatie per 1 mei 2016 werd gesloten.
Woensdag 13 september van 17.00 tot 19.30 uur is er voor omwonenden een inloopbijeenkomst in dat gebouw. Medio september maakt de gemeente bekend hoe je jouw eventuele bezwaren tegen dit huisvestingsplan kunt indienen.

In de reacties hieronder staan updates.

7reacties

Geschoten bij overval op Poolse supermarkt

Rond 21.45 uur vanavond werd de supermarkt Zapolski Food Center aan de Noord Koninginnnewal overvallen. Daarbij werd een medewerker bedreigd, er raakte niemand gewond. Volgens getuigen is er een schot gelost, zo liet de politie weten.
Een vuurwapen en enkele kledingstukken werden op straat achtergelaten. In de nog geopende Poolse supermarkt (naast de ALDI) waren meerdere mensen aanwezig toen de dader toesloeg. De omgeving werd enige tijd door de politie afgezet. Het politieonderzoek is in volle gang. De politie verrichtte nog geen aanhoudingen.Lees verder »

10reacties

Helmondse ‘lustknipper’ aangehouden

De politie hield gistermiddag rond 15.20 uur een 23-jarige Helmonder aan in zijn woonplaats. De man wordt ervan verdacht dat hij op zaterdag 12 augustus bij een jonge vrouw een deel van het haar afknipte.
De vrouw zat in een trein van Eindhoven in de richting van Venlo. Op een gegeven moment ontdekte zij dat een deel van haar haren afgeknipt was. De vrouw deed aangifte en daarop werd door de politie een onderzoek opgestart. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

In de reacties hieronder staat een update.

11reacties

Withagen in de Lucas Galerij viert 2 jubilea

Rene en KarinWithagen Verlichting viert komende maand een dubbel jubileum: 40 jaar in de Lucas Galerij, waarvan 20 jaar onder leiding van de tweede generatie.
In deze winkelgalerij begonnen Frans en Nolda Withagen in 1977 Withagen Verlichting met een kleine winkel in huishoudelijke artikelen en witgoed. Niet veel later kwam hun zoon Rene het team versterken en 20 jaar na oprichting namen hij en zijn vrouw Karin de zaak over. Inmiddels is deze winkel in de Binnenstad uitgegroeid tot een ruime speciaalzaak in verlichting en elektramaterialen. Withagen Verlichting staat in hun eigen woorden “voor enthousiasme, deskundigheid, betrokkenheid, oplossingsgerichtheid en authenticiteit.”
Zaterdag 2 september wordt deze dubbele mijlpaal gevierd. Dan heten Karin en Rene iedereen extra welkom in hun zaak aan de Lucas Gasselstraat 4.

5reacties

Tuerlings: Kunst, een Helmonds dilemma

Een vervolg op Kunst, een duivels dilemma.

In de reacties op mijn vorige column werd de vraag gesteld hoeveel euro GroenLinks vindt dat er per voorstelling bijgelegd mag worden. Achterliggende gedachte van die reactie was dat een voorstelling liever niet teveel geld kost en bij voorkeur zelfs winstgevend is. Zo niet, dan kan het geld eigenlijk maar beter naar andere kunst. Kunst die dus waarschijnlijk ook zonder financiële steun al ‘break even’ draait of zelfs winstgevend is. Dan hoeft juist dáár toch geen geld meer bij?Lees verder »

2reacties

2 Katapulten in beslag genomen in Stiphout

De politie heeft vanochtend 2 katapulten in beslag genomen in Stiphout. Dat gebeurde nadat zij constateerden dat die wapens werden aangeboden via een internetverkoopsite. Dat meldde wijkagent Francisca Kamphuis zojuist.
Het is namelijk volgens de Nederlandse wet verboden dergelijke wapens voorhanden te hebben.

In een reactie hieronder staat een update.

9reacties

Gewapende overval vannacht Steenweg

Op de Steenweg vond vannacht een overval met een wapen plaats. De dader of daders zijn weggereden in de richting van de Kromme Steenweg in een grijze Nissan Micra 29-KVS-2 (zie archieffoto). Dat meldde Burgernet om 01.52 uur. Een kwartier later werd gemeld dat die auto elders is aangetroffen. We weten op dit moment niet of er bij die gewapende overval tijdens deze uitgaansavond iemand gewond is geraakt.
De politie onderzoekt de zaak. Heb je iets gezien of weet je meer, dan vraagt zij je te bellen naar 0900-8844.

In de reacties hieronder staan updates.