Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Botsing op de Bakelsedijk (2 foto’s)

Bij een aanrijding tussen 2 auto’s is 1 van de voertuigen doorgegleden over een betonnen ‘varkensrug’. De bestuurder daarvan is nagekeken in een opgeroepen ambulance maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De andere bestuurder mankeerde niets. Hoe het ongeval kon gebeuren is ons niet bekend.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
15reacties

Ook Stiphout krijgt glasvezel

“Stiphout is de wijk die als eerste, na de wijken Rijpelberg en Brouwhuis, wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van Breedband Helmond.” Dit besluit volgt op een interessepeiling in september, waarbij het aantal aanmeldingen in Stiphout het hoogste bleek, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. “Als minimaal de helft van die wijk meedoet en zich aanmeld voor een abonnement kunnen we overgaan tot de aanleg van het glasvezelnetwerk in Stiphout. Bij aanleg zal dit in het voorjaar van 2018 van start gaan waarbij juli 2018 de streefdatum is voor oplevering.” Lees verder »

4reacties

Wasdroger boven vat vlam (3 foto’s)

In een tussenwoning aan de Deurneseweg heeft gisteravond korte tijd brand gewoed. Rond kwart voor 9 ging de bewoner boven een kijkje nemen toen hij daar de rookmelder hoorde afgaan. In het washok bleek de wasdroger in brand te staan. Samen met zijn kinderen verliet hij meteen de woning en belde 112. De nabij gehuisveste brandweerlieden waren snel ter plaatse en blusten de brand.
De woningbouwvereniging kwam ter plaatse om passende hulp te bieden. Het gezin sliep vannacht bij familie, de buren hebben rook- en stankoverlast.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.

1reactie

Jonge scooterbestuurder gewond bij ongeval

Op de Azalealaan in Helmond Oost knalde een scooter op een personenauto. De automobiliste stak die weg over en zag de scooter die van rechts kwam niet komen aanrijden. De jonge scooterbestuurder raakte gewond en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De nabij gehuisveste brandweerlieden waren er als eerste bij en verleende de eerste hulp.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

woCom stapt uit commerciële woningbouw

Woningcorporatie woCom stapt uit de commerciële woningbouw. Dat vertelde woordvoerder Luuk Peters ons vanmiddag desgevraagd. De 850 duurdere vrije sector woningen die zij in Brandevoort zou gaan bouwen, gaan naar een andere partij. De gemeente koopt de bouwrechten daarvan terug van de woningcorporatie. De kosten van de overname van de bouwclaim bedragen 5,5 miljoen euro. In december 2016 zijn hierover gesprekken (pdf) gestart met als doel ’te verkennen of beide partijen zouden kunnen komen tot een heroverweging van de contractuele positie van woCom in Brandevoort 2′. Veel informatie daarover staat in dit raadsvoorstel (pdf).Lees verder »

2reacties

Fietser gewond na ongeluk industrieterrein

Bij een aanrijding op de kruising van de Varenschut en Hooibeemd op het industrieterrein raakte een fietser gewond. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Op het doorgaand fietspad reed de bestuurster van een auto met Belgisch kenteken de fietser rond 12.50 uur aan.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.

4reacties

Berry Smits lijsttrekker van Helmond Aktief

De leden van Helmond Aktief hebben Berry Smits gisteravond unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezing in maart 2018.
Berry Smits (66) was al 16 jaar gemeenteraadslid in onze stad en is deze raadsperiode burgerlid van de Commissie Maatschappij. Woensdag liet hij ons nog weten zijn lidmaatschap van de landelijke partij 50Plus op te zeggen. Smits bekleedt momenteel ook diverse bestuurlijk functies bij onder meer Buurtvereniging Apostelwijk, Attentie Buurtpreventie, Huurdersbelangen de Vaart (Wocom ), St. Antonius Abt Mierlo-Hout en Dierenambulance / Dierenasiel.
Raadslid ad interim Gerard van Vught (70) werd tijdens de ledenvergadering gekozen tot nummer 2 op de lijst van die partij. Huidig raadslid Theo van Mullekom (78) wil graag lijstduwer worden. Zoals bekend zal Theo zich mede vanwege zijn gezondheid niet meer beschikbaar stellen als gemeenteraadslid. Helmond Aktief hoopt de 2 zetels die ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 won, minimaal te gaan evenaren.

In de reacties hieronder staat een update.

7reacties

Dronken en zonder rijbewijs en weer betrapt

Wijkagent Henry van Dongen en Monique van Lierop betrapten gisteravond een automobilist die ook dit keer zonder geldig rijbewijs reed. Ook bleek de 31-jarige man uit de Rijpelberg teveel gedronken te hebben want hij blies 330 Ugl. De bestuurder kreeg een bekeuring. Gaat hij nogmaals in de fout dan is hij de volgende keer zijn auto kwijt, zo liet wijkagent Van Dongen weten.

3reacties

Trots op Helmond?

Het gaat weer richting verkiezingen. Op 21 maart 2018, de eerste volle dag van de nieuwe lente, mogen we naar de stembus om te bepalen wie de komende 4 jaar op het pluche van een raadszetel mag zitten. Dat lijkt nog ver weg, maar achter de schermen zijn de politieke partijen al volop bezig hun vertegenwoordigers aan te wijzen en de strategie te bepalen. De teams worden gevormd en de rijen worden gesloten. Daar wil ik het nu niet hebben. Ik wil liever met u eens kijken hoe trots we nu eigenlijk zijn op Helmond, op onze stad. De aanleiding hiervoor is een reeks filmpjes die de gemeente heeft geplaatst op haar site. In elk filmpje krijgt een zittend raadslid de kans te vertellen hoe trots hij of zij is op Helmond. Kijk zelf maar eens.Lees verder »

4reacties

Wmo: ‘Geen reden om achterover te leunen’

Een meerderheid van de Helmondse Wmo-cliënten is tevreden over de toegang tot de zorg. Cliënten voelen zich ook serieus genomen. De kwaliteit en het effect van Wmo-ondersteuning blijkt verbeterd te zijn, vergeleken met het (jaarlijks verplichte) onderzoek van een jaar geleden. De Wmo regelt bijvoorbeeld hulp in het huishouden, begeleiding, taxivervoer, een traplift, rolstoel, scootmobiel of dagopvang. Vorig jaar hebben in totaal 8.166 Helmonders daarvan gebruik gemaakt.
Een ruime meerderheid van de 988 in mei 2017 ondervraagde cliënten is tevreden met de kwaliteit van die voorzieningen. Daarbij is het percentage echt ontevreden cliënten gehalveerd, van 13,3% in 2015 naar 6,7% in 2016.
De Wmo wil bijdragen aan de ‘zelfredzaamheid’ van mensen. Het jaarlijkse onderzoek toont dat een ruime meerderheid van de cliënten vindt dat de Wmo-voorzieningen aan de verwachtingen voldoen. Ook in dit opzicht is het percentage echt ontevredenen ten opzicht van 2015 gehalveerd. Bij dit onderwerp van 6% naar 3%.
Deze cijfers komen uit een onderzoek (pdf) van de gemeente. Daarvoor is in mei dit jaar 988 cliënten gevraagd hun mening te geven. Daarvan hebben 440 mensen (44%) gereageerd. Die respons is hoog genoeg om valide uitspraken te kunnen doen.
Eerstverantwoordelijke wethouder Nathalie van der Zanden vindt dat de cijfers laten zien dat Helmond op de goede weg is. Maar dat is geen reden om achterover te leunen. “De toegang tot de zorg, de kwaliteit en het effect van de voorzieningen kunnen en moeten nog beter. Elke ontevreden cliënt is er 1 teveel. Daar blijven we keihard aan werken.”

Keukenbrand in flat Helmond Oost (3 foto’s)

In een flat op de tweede etage aan de Tasmanstraat in Helmond Oost heeft vanmiddag een kleine brand in een keuken gewoed. Oorzaak was een pannetje dat vlam had gevat. De al wat oudere bewoonster is daarna snel naar buiten gegaan waarna de voordeur in het slot viel. De gealarmeerde brandweer heeft de deur geforceerd en de brand geblust. De vrouw zou door het ambulancepersoneel worden na gekeken vanwege de ingeademde rook.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Helmonder opgepakt na grote wapenvondst

Onder regie van het Peelland Interventie Team (PIT) heeft een provinciegrens-overschrijdende gecombineerde controleactie plaatsgevonden in Nederweert, Someren, Helmond en Asten. Het onderzoek richtte zich op onder andere illegaal gebruik en sociale zekerheidsfraude. In dat kader waren er diverse invallen in die 4 gemeenten. In het buitengebied van Asten trof het PIT een wapenarsenaal aan bestaande uit o.a. 20 handvuurwapens, 5 kogelgeweren, munitie en een mortier. Een 49-jarige Helmonder werd in verband met de wapenvondst aangehouden op grond van de wet wapens munitie. Hij zit vast voor verder onderzoek.
De resultaten van de gecombineerde actie in de 4 gemeenten leverde o.a. de volgende zaken op:
Helmond: Adresfraude, sociale zekerheidsfraude en vondst hennep gerelateerde artikelen, alarmpistool en luchtdrukwapen, scherpe patronen en ampullen met vloeistof welke nader onderzocht worden.
Someren: Loods met voertuigen (strijdigheid bestemmingsplan).
Locatie 1 in Asten: Vondst 20 handvuurwapens (pistolen en revolvers van verschillende kalibers), 7 kogelgeweren (verschillende kalibers), 5 luchtbuksen (verschillende kalibers), paar duizend scherpe patronen (verschillende kalibers), 2 dozen illegaal vuurwerk, mortier en ontsteker. Daarnaast was er sprake van illegaal verblijf in een schuur en is de inhoud van een trafostation aangetroffen in beslag genomen. Tevens is nog een voertuig in beslag genomen. De politie en het Openbaar Ministerie doen verder onderzoek naar de verzameling.
Locatie 2 in Asten: Adresfraude, woning onbewoonbaar verklaard en spanning op last van Enexis afgesloten in verband met gevaar.
Nederweert: Overtredingen strijdigheid bestemmingsplan.
Bij deze controleactie waren de volgende organisaties betrokken: politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer), Senzer, de gemeenten Nederweert, Helmond, Asten en Someren en Enexis.

Eindhovense oplichter aangehouden

Gisteravond rond 21.35 uur hield de politie in een woning in Helmond een 25-jarige man uit Eindhoven aan. Hij wordt verdacht van oplichting. Een tweede verdachte wist te ontkomen. De Eindhovenaar is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.
Het duo hadden een afspraak in de woning voor de koop van een auto. Een Helmonder had zijn auto te koop aangeboden via internet en de 2 verdachten hadden interesse. Na een proefritje werd tot koop overgegaan en betaalde de man via een app op de telefoon. Het bleek echter te gaan om een nep betaal-app. De verkoper vertrouwde het niet en alarmeerde de politie.
Pas op voor nep betaal-apps, zo waarschuwt de politie. “We krijgen regelmatig meldingen van mensen die op deze manier zijn opgelicht. Na het plaatsen van spullen op internet komt een koper langs voor de koop. De koper maakt ter plekke het geld over met een betaal-app. Je kijkt mee en ziet dat het geld van zijn of haar rekening wordt afgeschreven. De koper neemt de spullen mee en pas later kom je er achter dat het geld nooit op je rekening is bijgeschreven. De betaal-app blijkt nep en je bent dus opgelicht.”
Denk je dat je slachtoffer bent geworden van oplichting, dan kunt je op meerdere manieren aangifte doen: via internet (www.politie.nl), telefonisch (via 0900-8844) of op een politiebureau.

1reactie

Leegloop bij de Helmondse 50Plus

2014-foto door PressvisualsOudgediende Berry Smits gaat zijn lidmaatschap van 50Plus opzeggen. De manier waarop de kandidaten van die partij zijn benoemd, is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de Helmonder heeft de procedure ‘bij diverse leden nogal wat roering en ongenoegen opgeleverd.’ Smits verwacht dat volgende week zeker nog 4 Helmondse partijleden vertrekken.
De kandidaatstelling voor met name van de eerste 2 kandidaten (Frans Mol, lijsttrekker en Jan van Aert als nummer 2 en campagneleider) is tot stand gekomen op voorstel van de 50Plus regio-coördinator Rinus Weerts en provinciaal bestuurssecretaris Dick Schouw. Zij hebben dit in samenspraak met de 2 kandidaten besloten, ‘buiten het gezichtsveld van andere Helmondse 50-plussers.’ Met ander woorden: zonder inspraak of invloed van alle andere partijleden. Overigens schijnt het bij 50Plus wel de regel te zijn dat het provinciaal bestuur de kandidaten benoemt. Maar: “Dat een partij die zegt democratisch en transparant te werken, besluit de kandidaatstelling voor de raadsverkiezingen via de bekende achterkamertjes te doen, vind ik onbegrijpelijk,” zegt Smits.
Nu die nog landelijk opererende partij voor het eerst in onze stad mee gaat doen aan de verkiezingen, wordt die procedure des te schrijnender. Berry Smits (66) is al 16 jaar gemeenteraadslid in Helmond en als lijstduwer voor Helmond Aktief deze periode burgerlid van de Commissie Maatschappij. Hij blijft zich ook in de komende raadsperiode inzetten voor Helmond Aktief. Leden van lokale partijen kunnen namelijk tegelijk lid zijn van een (andere) landelijke partij. Als het hele contingent leden dat nu dreigt te vertrekken opstapt, betekent dat een stevige leegloop voor de lokale 50Plus.

28reacties

Stadsvervuiling: dan maar diftar (JC)

deze week in de HeistraatWe mopperen wel op onze gemeente over gebrekkig groenonderhoud, maar wat doen we zelf? Laatst zag ik het gebeuren: een groep jonge grieten op de fiets, natuurlijk allemaal met een flesje drinken in hun hand. Het drietal stopt al kwebbelend op de hoek van een straat. Eén van de drie zet haar lege flesje keurig op de rand van de stoep. Niet wetend dat een dag later dat glazen flesje natuurlijk gesneuveld is en mijn buurvrouw met een lekke autoband stond…
Het is symptomatisch voor wat ik steeds meer om me heen zien: iedereen gooit haar of zijn zooi maar neer waar ze toevallig staan.Lees verder »

1reactie

Bootcamp Brandevoort krijgt trainingsbaan

De gemeente heeft Bootcamp Brandevoort toestemming verleend om voor een periode van 3 tot 5 jaar een locatie in te richten waar getraind kan worden voor zogenaamde obstakelruns. Hun tijdelijke trainingsbaan van zo’n 6000 m² komt begin volgend jaar te liggen op een afgesloten braakliggend terrein tussen tuincentrum Van Gennip en het Carolus Borromeus College in de Marke Brandevoort. Op dit moment gebruiken zij de Markthal en andere geschikte plekken in die wijk voor de workouts.
Voor deze tijdelijke voorziening wordt op termijn een definitieve locatie gezocht. Invulling daarvan hangt echter af van een aantal ontwikkelingen in Brandevoort, zoals de verkabeling van de 150KV-lijn en de invulling van de slimme wijk.
Bootcamp Brandevoort huurt deze locatie van de gemeente tegen de normale, wettelijke pachtprijs en financiert zelf de inrichting van de trainingsbaan.

2reacties

Vrachtwagen botst achterop Miele-bestelbus

Om 12.22 uur rukten de hulpdiensten uit voor een kop-staartbotsing op de Wolfsputter Baan (N279). Plusminus ter hoogte van de Coendersberglaan in Dierdonk bleek een vrachtwagen achterop een Miele-bestelbus geknald te zijn. De bestuurder van het bestelbusje werd in de ambulance nagekeken maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Beide voertuigen liepen door de botsing dermate beschadigingen op dat die moeten worden opgetakeld door een berger.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

Vrijwilligerspenning voor Jan van den Hurk

Jan van den Hurk heeft uit handen van wethouder Frans Stienen de Vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen. Hij kreeg deze onderscheiding zaterdag tijdens de viering van zijn 60-jarig jubileum als lid van de Handboogschutterij Houts Welvaren. Deze bloeiende vereniging heeft met de schietprestaties al vele bekers gewonnen. Houts Welvaren werd in 1877 door de kastelein Meulendijks opgericht om de mannen van Mierlo-Hout (dat toen nog bij Mierlo hoorde) iets te doen te geven naast werken en doodgaan.
Jan van den Hurk heeft zich tijdens zijn lange lidmaatschap zeer verdienstelijk gemaakt voor de vereniging, zo laat de gemeente in het persbericht weten. In 1959 werd hij jeugdbestuurder, in 1963 wordt hij in het bestuur gekozen en van 1971 tot 1975 was hij voorzitter. In 2004 komt hij opnieuw in het bestuur voor 4 jaar. Verder begeleidde hij de bouw van schietpaleis D’n Doel aan de Koeveldsestraat in 1974 en de uitbreiding daarvan in 2002.
De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren was voor burgemeester en wethouders aanleiding om aan hem de Vrijwilligerspenning van de gemeente toe te kennen.