Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

14reacties

Scholiere aangereden in Helmond Noord

Bij een aanrijding op het Nieuwveld in Helmond Noord is vanmiddag rond 14.35 een fietsende scholiere gewond geraakt. Op de kruising met de Nachtegaallaan werd ze geschept door een automobiliste. Ze is ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel en werd met wat hoofdpijn en lichte verwondingen aan haar been door familie opgehaald. De automobiliste kon hierna haar weg zelfstandig vervolgen.
De onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Je kapotte fietsverlichting gratis laten maken

Met het ingaan van de wintertijd gaat Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Helmond weer fietsverlichtingsacties houden. Komende zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen fietsers voor het controleren en (zo nodig) gratis repareren van de fietsverlichting terecht op de parkeerplaats bij supermarkt Jan Linders aan de Dijksestraat. Op vrijdag 10 en 17 november is die mogelijkheid er bij het centraal station van 16.00 uur tot 18.00 uur . Iedereen is van harte welkom.
Het gaat bij het controleren van de fietsverlichting om publieksvriendelijke acties. “Maar na deze acties gaat de politie streng handhaven en de mogelijke bekeuring is dan bepaald niet gratis” zo meldt VVN-Helmond. En dat bleek op een maandagochtend in januari toen 42 fietsers een bekeuring kregen.

3reacties

Roodharige jongen (18) vermist

Een blanke 18-jarige jongen met rood haar wordt vanaf de Mierloseweg vermist. Burgernet vraagt sinds het eind van de ochtend om naar hem uit te kijken.
Hij fietst mogelijk op een grijze fiets en draagt een spijkerbroek en zwarte jas  Uitdrukkelijk wordt gevraagd om hem niet aan te spreken, maar de politie te bellen op 0900-8844 als je hem ziet of tips hebt.

In de reacties hieronder staat een update.

24reacties

Verouden: Cultuur mag wat kosten

Afgelopen week konden we in het ED lezen dat onze stadskunstenaar Rocco Verdult een beeld bedacht heeft dat bij kanaal/Traverse zou moeten komen staan. Wethouder Frans Stienen hoopt dat het beeld er eind 2018 zal staan.
Een leuk idee zonder meer, ik wil ook best positief over het idee zijn, maar ik wil toch ook wel wat kanttekeningen plaatsen.Lees verder »

6reacties

Traumaheli vanwege een spontane bevalling

De traumahelikopter die gisterochtend op het grasveld aan de Karel Doormanlaan landde, werd opgeroepen vanwege een spontane bevalling. Dat liet een woordvoerder van de politie ons weten. Hoe dat is afgelopen weten we niet.
Veel meer dan dat hebben we daarover niet kunnen achterhalen. Behalve dan dat het ter plaatse in Helmond Oost flink druk was met andere hulpdiensten. Diverse omstanders meldden dat er meerdere ambulances, politieauto’s en een brandweerauto waren en het geheel veel toeschouwers had getrokken.
John van Lierop maakte gisteren de onderstaande foto.

3reacties

Hakkens wint VPRO’s Toekomstbouwers

De jonge Helmondse ontwerper Dave Hakkens (geboren in 1988) won het VPRO Toekomst Bouwdepot en de daarbij behorende 10.000 euro om zijn Precious Plastic verder te ontwikkelen. Dat werd gisteravond bekend gemaakt in de extra lange finale-aflevering van De toekomstbouwers van de VPRO op NPO 2.
Die omroep zette deze week 8 jonge denkers en makers in de schijnwerpers. In de eerste 4 afleveringen van dat tv-programma werden steeds 2 jonge ontwerpers geïntroduceerd die deelnemen aan de Dutch Design Week. De driekoppige jury koos per aflevering 1 finalist, de Helmonder versloeg deze 4 finalisten.
Dave Hakkens (1988) werd in 2013 wereldnieuws met zijn Phonebloks, een smartphone die uit losse onderdelen bestaat. Google adopteerde het project een maand later maar stopte vorig jaar met de ontwikkeling van de telefoon. Tijdens een wereldreis viel hem de enorme hoeveelheid afvalplastic op. Dave Hakkens: “Plastic is een waardevol materiaal, maar we gooien het makkelijk weg. Wat als mensen het nou zelf kunnen verwerken tot iets nieuws?” Daarom ontwikkelde hij een machine om plastic te recyclen tot nieuwe producten: het project Precious Plastic. Bijzonder daarin is dat alle kennis open source is: op de website kan een handleiding gedownload worden voor alle informatie, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot verkooppunten voor plastic. Zodoende kan iedereen zelf plastic recyclen. Zijn machines draaien inmiddels in Cambodja, Australië, Marokko en op zo’n 80 andere plekken, zie de wereldkaart.

In een reactie hieronder staat een update.

14reacties

Gewapende overval op cafetaria Mierlo-Hout

Cafetaria Spoorzicht aan de Houtse Parallelweg 116 in Mierlo-Hout is vanavond kort na 22.00 uur overvallen. Daarbij raakte niemand gewond. Een medewerkster van het cafetaria werd door 2 daders bedreigd met een vuurwapen. Dat duo vluchtte na de overval langs het spoor richting het centrum en zijn nog voortvluchtig, zo liet de politie weten.
De aanwezige politie maakte nog niet bekend of er daadwerkelijk iets is buitgemaakt en hoe het signalement van de dader(s) luidt. Heb je meer informatie, dan vraagt de politie je om hen te bellen op 0900-8844.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.Lees verder »

1reactie

5 Personen vechten met een mes

Gisteravond tussen 19.15 en 19.30 uur hebben 5 personen gevochten op het parkeerterrein bij de Leonarduskerk aan de Dijksestraat in de Binnenstad. Tijdens deze vechtpartij werd er ook met een mes gestoken of gesneden.
De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over wat er gebeurde. Heb jij iets gezien of gehoord? Bel dan met de politie via 0900-8844 of de gratis tiplijn 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan M. 0800-7000 (registratienummer: 2017222418).

1reactie

2 Mannen met nepwapen aangehouden

De politie hield gisteravond 2 Helmonders (28 en 45 jaar) aan voor het bezit van een nepwapen.
Bij de politie kwam een melding binnen dat 2 mannen op de Rivierensingel in Brouwhuis waren gezien waarvan er een opzichtig met een wapen liep. Even verderop troffen agenten 2 mannen bij een woning die voldeden aan het signalement. 1 Van hen reageerde niet op de gegeven aanwijzingen. Gezien de ontstane situatie werd het duo uiteindelijk door de politie met getrokken dienstwapen aangehouden. De verdachten hadden op dat moment geen wapen bij zich. Bij de huiszoeking kwam echter al snel een nepwapen tevoorschijn. De mannen zijn voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau.
Nepvuurwapens zijn in Nederland verboden omdat deze nauwelijks te onderscheiden zijn van echte vuurwapens. De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog. Daarom is het verboden om deze wapens te hebben. Meer informatie hierover is te vinden op www.vraaghetdepolitie.nl.

Helmonder aangehouden na dealen drugs

De politie kreeg gistermiddag rond 15.45 uur een melding dat er mogelijk drugs werd gedeald in Uitgeest (Noord-Holland). Een getuige had daar verdachte handelingen gezien tussen een aantal personen.
Dankzij het duidelijke signalement en kenteken van het voertuig wist de politie het voertuig 8 km verderop in Heemskerk aan de kant van de weg te zetten. Een inzittende van de auto probeerde te vluchten, maar kwam ten val waarna agenten de man direct wisten aan te houden. De 2 andere inzittenden zijn ook aangehouden. In het voertuig en bij de verdachten troffen agenten geld en diverse soorten (hard)drugs.
De aangehouden verdachten zijn een 27-jarige Helmonder, een 19-jarige Heemskerker en een 24-jarige Beverwijker. Het drietal is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

20reacties

Kwaliteit Elkerliek wederom bevestigd

Het Elkerliek ziekenhuis is voor de vierde keer geslaagd voor het keurmerk van het Nederlands Instituut Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het Elkerliek is het eerste ziekenhuis dat volgens de nieuwe normenset 3.1 van NIAZ is geaccrediteerd. De NIAZ-accreditatie geeft patiënten de garantie dat het ziekenhuis doorlopend werkt aan een betere kwaliteit en veiligheid van de zorg.Lees verder »

Automobilist botst tegen boom in Dierdonk

Een automobilist is vanmiddag rond half 1 lichtgewond geraakt nadat hij met zijn auto op de Heikantseweg in Dierdonk tegen een boom was gebotst. De man is vermoedelijk onwel geworden waarna hij van de weg raakte. Een ambulance kwam ter plaatsen om zich over de man te ontfermen. Een berger zal het zwaar beschadigde voertuig afslepen.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door 112nieuwsonline.

PIT treft slordig terrein met asbest aan

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft gisteren in Helmond controleacties gehouden waarbij zij op 2 locaties zaken constateerde die niet in orde zijn.
Op het eerste adres lag asbest op het terrein. Dit moet deugdelijk worden opgeruimd. Ook bleek dat de eigenaar gemeentegrond in bezit heeft genomen. Verder was het terrein qua netheid niet op orde. Er vindt verder onderzoek plaats en de eigenaar wordt aangeschreven. Op een tweede locatie in Helmond constateerde PIT dat het terrein mogelijk wordt gebruikt voor recreatie. Er is hiermee mogelijk sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan. Dit wordt verder onderzocht.
Bij de controleacties waren politie, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer), Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), NVWA, Vreemdelingenpolitie (AVIM), Senzer, Defensie, de gemeente Helmond en netbeheerder Enexis betrokken.

2reacties

Helmond koploper in cliëntondersteuning

wethouder Van der ZandenGemeenten hebben de wettelijke plicht om hun inwoners via onafhankelijke cliëntondersteuners hulp te bieden bij de toegang tot zorg en ondersteuning. In de praktijk is dat nog niet overal even goed geregeld. De gemeente Helmond is echter 1 van de 14 koplopergemeenten die in het zonnetje werd gezet omdat zij wel goed bezig zijn. Onze gemeente en wethouder dragen het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning actief uit. Zij voeren regelmatig overleg met de cliëntondersteuners over ontwikkelingen en gewenste aanpassingen in het beleid en de werkwijze. De aanpak is vernieuwend omdat de gemeente de scholing en begeleiding van cliëntondersteuners financiert. Zie de volledige motivering (pdf) van deze uitverkiezing. Eerder deze maand ontving wethouder Nathalie van der Zanden daarom een symbolische estafettestokje, zie ook dit filmpje.
Daarom gaat onze gemeente in het project Koplopers Cliëntondersteuning het komend jaar de boer op om andere gemeenten in de regio te informeren en inspireren over die (vernieuwende) aanpak. Door hun visie en aanpak te verspreiden, praktijkverhalen op te tekenen en succesfactoren te benoemen.
Sinds 2015 zijn gemeenten vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijkheid voor cliënten in de Wlz. Uit onderzoek blijkt dat deze ondersteuning nog niet in alle gemeenten goed is georganiseerd. Het aanbod is versnipperd en niet altijd goed vindbaar en herkenbaar. In de uitvoering is ook ruimte voor een kwaliteitsverbetering. Het is voor de cliënt vaak lastig te bepalen bij wie hij moet zijn voor de cliëntondersteuning.
Voor kwetsbare inwoners en hun verzorgers is het soms ingewikkeld de weg te vinden in de nieuwe Wmo. Wat zijn de mogelijkheden? Bij wie kunnen ze aankloppen? Wat wordt van hen zelf verwacht? Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen een belangrijke, helpende rol spelen bij de toegang tot zorg en ondersteuning. Ook hebben zij een ondersteunende rol bij vragen over wonen, werk, leren, vervoer en inkomen. Zij helpen bij het verhelderen van de hulpvraag, denken mee over oplossingen in de eigen omgeving en helpen bij het aanvragen van passende ondersteuning en zorg. Hier zijn voor cliënten geen kosten aan verbonden.
Het koplopersproject moet bijdragen aan een betere bekendheid en invulling van die onafhankelijke ondersteuning. Dit is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering door het ministerie van VWS. De andere koplopergemeenten zijn: Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), Meppel, Almelo, Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne en Maastricht. Ook deze 13 gaan elk in hun regio hun visie en aanpak met andere gemeenten delen.

In een reactie hieronder staat een update.

11reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:
2 punten: G.Ekkehenkie én dartjan én rbrt én vHans
1 punt:en mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef
-1 punt:en én Janet én Mohammed Chahim én Mark
-1 punt:en Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Jeugd-ATB-baan Dierdonk officieel geopend

Vandaag werd de 1,3 kilometer lange jeugd-ATB-baan in Dierdonk dan ook officieel in gebruik genomen onder het toeziend oog van leerlingen van de Basisschool Dierdonk. Wethouder Erik de Vries was er ook bij en maakte de onderstaande foto’s. Vanwege het slechte weer werd de eerder geplande opening op woensdag 12 juli afgelast.
Kinderen tot 16 jaar uit Dierdonk en omgeving kunnen daar in de bossen bij de Coendersberglaan en Dierdonkse Heide rondjes crossen. Deze kindercrossbaan is al een aantal maanden in gebruik. Deze speciale kinderbaan werd gerealiseerd door Tourclub ’81 en dankzij de wijkraad, een bijdrage van de Rabobank en een aantal bewoners kon die worden aangelegd.

2reacties

Man gewond bij ongeval

Bij een ongeval kort voor 1 uur vanmiddag op de kruising van de President Rooseveltlaan en Boerhaavelaan is 1 persoon gewond geraakt. Hij is met onbekende verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis.
Pim verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.