Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116979 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

9reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:

 4 punten: Mohammed Chahim én dartjan
 3 punten: vHans én G.Ekkehenkie
 2 punten: rbrt én Mark én Joke én Mien
 1 punt: mirjam én Johan én Toon van Laarhoven én Sjef én Janet
-1 punt: Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)
Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Weer een auto door brand verwoest

Om 03.12 uur vannacht rukte de brandweer uit voor een autobrand aan de Wilde Wingerd in Stiphout. Een personenauto werd door het vuur zo ernstig beschadigd dat die als verloren moet worden beschouwd. De oorzaak van de brand is onbekend, brandstichting wordt echter niet uitgesloten. De politie doet onderzoek naar de oorzaak en deed vannacht via Burgernet meteen een oproep aan eventuele getuigen om hen te bellen op 0900-8844.
In de vorige nacht (die van zondag op maandag) werden 2 auto’s aan de Thomas van Kempenstraat in Helmond Noord mogelijk ook door brandstichting getroffen. Daarbij werd 1 van de voertuigen verwoest (zie foto 1, 2, 34 en foto 5 die Harrie Fotografie daarvan maakte).
Vannacht maakte hij in Stiphout de 5 onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

23reacties

Van wie is dit (deel van het) logo?

Geef het langste woord dat bij / in dit logo hoort. Op hoofdlettergebruik letten we dit keer niet, maar een verkeerde spelling blijft zoals altijd natuurlijk dodelijk.

Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:

 4 punten: Mohammed Chahim én dartjan
 3 punten: vHans én G.Ekkehenkie
 2 punten: rbrt én Mark én Joke
 1 punt: mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef én Janet
-1 punt: Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)
Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Vrijspraak van poging verkrachting in 1999

Een 48-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant vrijgesproken van een poging tot verkrachting in 1999. Er is onvoldoende bewijs dat de man de dader was.
Een vrouw werd in Helmond in september 1999 belaagd door een man toen zij de trap naar haar flat opliep. De man greep haar bij de keel, duwde haar op de trap en ging vervolgens op haar liggen. Hij kuste het slachtoffer in haar nek, betastte haar en probeerde haar spijkerbroek open te maken. Toen dit niet lukte, ging de man bovenop het slachtoffer op en neer en maakte hij zich uiteindelijk uit de voeten.
De politie trof tijdens het sporenonderzoek een spermaspoor aan op de trap. Dit leverde onlangs een match op met het DNA van de 48-jarige man. De man ontkent de poging tot verkrachting.
De rechtbank stelt voorop dat de aanwezigheid van een spermaspoor van de verdachte op de plaats delict niet automatisch betekent dat verdachte de dader is geweest van de tenlastegelegde poging tot verkrachting. DNA-profielen bewijzen niet meer dan dat het profiel van de verdachte overeenkomt met een DNA-profiel van een spoor dat afkomstig is van de plaats delict. Het DNA-bewijs kan door de rechtbank slechts worden gewaardeerd in het licht van andere bewijzen en bewijst alleen iets als er geen redelijke andere verklaring is dan het daderschap van de verdachte.
De rechtbank stelt allereerst vast dat het door het slachtoffer en getuigen opgegeven signalement van de dader niet overeenkomt met de uiterlijke kenmerken van de verdachte. Ook heeft hij enkele opvallende kenmerken waarover het slachtoffer (die de dader van zeer dichtbij heeft gezien) niet verklaart. Op basis van deze verklaringen kan de man dan ook niet als dader aan het delict worden gelinkt.
Er zijn behalve het spermaspoor ook geen andere bewijzen die een aanwijzing kunnen vormen dat de verdachte de dader is.
Voor wat betreft van het spermaspoor heeft verdachte verklaard dat hij regelmatig seksuele contacten had met mannen in de directe omgeving van het appartement van het slachtoffer en ook op de bewuste trap. Hoewel het niet voor de hand ligt om vóór de voordeur van de woning van iemand anders seks te hebben, kan dit ook niet worden uitgesloten. De rechtbank stelt daarbij vast dat het slachtoffer niet heeft gezien dat de dader tijdens het delict zijn geslachtsdeel uit zijn broek heeft gehaald. Daarnaast is niet onderzocht of er op andere plaatsen en voorwerpen (bijvoorbeeld op de kleding van de vrouw) identieke spermasporen zijn aangetroffen en ook is niet onderzocht hoe lang een druppel sperma op de trap blijft liggen voordat hij opdroogt of in het beton van de trap trekt. Het alternatieve scenario van de verdachte kan daarom niet zonder meer als onaannemelijk en ongeloofwaardig terzijde geschoven worden.
De conclusie is dat de verdachte niet past in het door het slachtoffer en de getuigen opgegeven signalement en dat het door de verdachte geschetste alternatieve scenario niet is uit te sluiten. Dit brengt met zich dat de rechtbank niet onomstotelijk kan vaststellen dat de verdachte de dader is geweest van de poging tot verkrachting. Hij wordt dan ook vrijgesproken.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

5reacties

Veel papier maar weinig blauw op straat (JC)

Bij u in de straat is ingebroken!” Met die tekst in vette letters begint een brief van de politie en de gemeente Helmond die ik onlangs in mijn brievenbus vond. Met de tips beter op te letten, verdachte situaties door te geven en liefst te filmen en mijn woning beter af te sluiten. Mijn gevoel van onveiligheid steeg meteen tot recordhoogte. Wat moet ik met zo’n paniekbrief?
Veiligheidsgevoel, veiligheidsmonitor, aanvalsplan(!) veiligheid, dynamisch uitvoeringsprogramma integrale veiligheid Peelland, veiligheidsinformatie-knooppunt, urban crime room, masterplan integrale veiligheid. Het is maar een greep uit de recente producties over veiligheid in onze stad. Veiligheid is big business en heeft onze taal inmiddels al ‘verrijkt’ met heel wat kretologie.Lees verder »

3reacties

“Abnormaal grote hoeveelheid drugsafval”

“Opgeruimd staat netjes,” mailde Harry Kuypers ons. Met bijgaande foto en verder: “Op dinsdag 19 december 2017 trof ik in een sloot langs de Veldbeemd ten zuiden van de Rochadeweg een 50(!)–tal plastic vuilniszakken aan die naar aanzien gevuld waren met wietafval. Tegen de kerst moet alles er toch weer netjes uitzien, nietwaar? Of heeft de dader bereids voor het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt en is dit ten laatste zijn wanhoopsdaad? Rest nog te melden dat de plaats delict ligt in een natuurgebied en dat de dropping intussen bij de stadswacht is gemeld. Waarvan akte.”
De Helmondse Stadswacht kreeg al voor het weekeinde een melding over deze vuilstort binnen en heeft geconstateerd dat het inderdaad om wietafval gaat. De vondst is doorgegeven aan de gemeente, die opdracht moet geven de zaak op te ruimen. Naar zeggen van de Stadswacht gaat het hier om een grote vondst: “Dit is wel héél erg veel.” Hoewel er regelmatig drugsafval gevonden wordt, zijn de ‘normale vondsten’ aanzienlijk kleiner. Vooralsnog is er geen spoor dat naar de daders leidt.

11reacties

Q&A over onveilige vloerconstructies

Berry Smits van Helmond Aktief stelde B&W schriftelijke vragen over onveilige vloerconstructies in Helmond. Hieronder zijn 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Na het instorten van een deel van de parkeergarage bij Eindhoven Airport heb ik namens Helmond Aktief direct daarna de vraag via email aan de griffie gesteld of er mogelijk ook binnen de gemeente Helmond bekend was of er gebouwen met deze bewuste vloerconstructie zijn gebouwd.
Mijn vraag was mede ingegeven door het gegeven dat vanuit zeer betrouwbare bron was vernomen dat een recent gebouwde basisschool ook was voorzien van dit materiaal c.q. vloerconstructie en daar al vele lekkages waren geconstateerd.
Als antwoord via de griffie kreeg ik, dat een onderzoek zeker aan de orde was en dat zo’n onderzoek natuurlijk enige tijd kostte. Begrijpelijk maar het “voorbeeld” was bekend en had reeds de nodige aandacht.
Weken – maanden verstreken alleen, ondanks mijn pogingen, werden geen berichten c.q. onderzoekresultaten meer vernomen. Zeer tot mijn ongenoegen mede omdat steeds meer duidelijk werd wat de oorzaak van de ineenstorting van een deel van de parkeergarage zou zijn geweest.
Ook bleek dat in diverse gemeenten de nodige gebouwen werden getest op bijv. draagvermogen van vergelijkbare constructies.
Vandaar dat wij als fractie Helmond Aktief u de navolgende vragen willen voorleggen;

  1. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek om te inventariseren of in onze gemeente mogelijk gebouwen zijn voorzien van deze vloerconstructie?
  2. Zijn vanuit veiligheid overwegingen bij aangetroffen gebouwen preventieve maatregelen getroffen?
  3. Hoe gaat u om met particulieren / eigenaren waarbij zo’n vloerconstructie is gebruikt?
  4. Is er aanleiding om bij gemeentelijke gebouwen de nodige maatregelen te nemen?
  5. Is mogelijk een verhaal recht m.a.w. wie is aansprakelijk voor mogelijke gevolgschade?

In de reacties hieronder staan updates.

De jongste dj’s van Omroep Helmond

Rutger (met bril) en TeunDe 13-jarige Teun Senders en Rutger van Lieshout zijn vrijdag 1 december bij Omroep Helmond aan de slag gegaan als dj’s. Ze zijn daarmee de jongste programmamakers van die omroep. Elke vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur maken deze scholieren hun eigen radioprogramma bij Omroep Helmond, vooral gericht op hun leeftijdgenoten.
Teun en Rutger zitten allebei in havo-2, maar wel op een andere school. Teun volgt zijn lessen aan het Jan van Brabant College, vestiging Molenstraat en Rutger zit op het Commanderij College in Gemert. “Ik ken Rutger van Kidsradio,” vertelt Teun, “een programma op Radio Kontakt, de radiozender voor Aarle-Rixtel, Beek-en-Donk, Lieshout en Mariahout. Daar was ik ook een tijd actief voor de televisiezender Kontakt TV, waar ik veel nieuwsberichten heb bewerkt.”
Na een paar jaar bij Kontakt besloten ze de overstap te maken naar een andere omroep. Ze wilden op hun eigen manier een programma maken en kenden Omroep Helmond onder meer omdat ze daar vaak naar luisteren. Teun ging vorig jaar als lid van het online TV-team van de Jan van Brabantschool naar een rondleiding bij de Helmondse omroep. Ook omdat Helmond een grotere plaats is, was de keus snel gemaakt: “Wij stelden voor om een radioprogramma te maken dat leuk is voor kinderen, maar evengoed voor volwassenen. De programmaleider en de voorzitter van Omroep Helmond waren enthousiast over onze ideeën.” En dus zijn ze nu begonnen.
De jongens zijn heel blij dat ze op hun leeftijd al een kans hebben gekregen om een programma te maken bij Omroep Helmond. “Nergens anders op Omroep Helmond Radio vind je een programma dat gepresenteerd wordt door kinderen,” zegt Teun. “Ook proberen we jongeren aan te spreken met leuke weetjes, nieuwe muziek en natuurlijk de rubriek Het KidsNieuws. Daarnaast hebben wij ook rubrieken als Muziek Authentiek en De Helmondse Zin van de Dag, waarmee we heel Helmond hopen aan te spreken.”

8reacties

Blonde vrouw vermist in Helmond Noord

Een blonde vrouw wordt vermist vanaf de Jupiterlaan in Helmond Noord. Dat maakte Burgernet zojuist bekend.
Deze 25-jarige blanke vrouw heeft halflang blond haar en is 1,70 meter lang. Ze draagt een bruine bril, groene lange jas met bont en een grijze joggingbroek. Heb je tips, bel dan nu met de politie op 112.

In de reacties hieronder staat een update.

20reacties

Woekerrente bij sociale Kredietbank

Met een maximaal rentepercentage van 12,6% behoort Helmond behoort tot de 132 Nederlandse gemeenten die een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% rekenen voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa, dat zelfs spreekt van ‘woekerrentes’. Een hoge rente op dergelijke leningen is ‘opmerkelijk’ omdat deze kredieten bedoeld zijn voor Helmonders in financiële problemen. Mensen die nergens anders terecht kunnen en zijn geweigerd bij een gewone bank. Een hoog tarief zorgt ervoor dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden.Lees verder »

4reacties

Fotoboek over bouw onder Sjef Jonkers

Fotograaf Ugur Ozdemir heeft een nieuw fotoboek uitgebracht: ‘Sjef Jonkers 1986-1998’. Het boek biedt een overzicht van de bouwprojecten tijdens de wethoudersperiode van Sjef Jonkers. In die periode ontstonden onder meer Dierdonk, Brandevoort, Boscotondo en Kasteel Noord.
Dit nieuwe boek is gemaakt in opdracht van Guus en Xavier Broeckx van het gelijknamige makelaarskantoor. Jonkers speelde blijkens het voorwoord een belangrijke rol bij de groei van het toen nog jonge kantoor. De gedrukte versie van het boek kost 109,15 euro (ex BTW). Maar liefhebbers krijgen voor die prijs dan ook in 200 hoogglans-pagina’s een fraai overzicht van wat onder Jokers’ wethouderschap gebouwd is. Het boek ligt niet in grote stapels in de boekhandel. Het is print-on-demand: mensen bestellen het online via Blurb en krijgen het dan thuis gestuurd. Wil je het boek eerst ‘even’ doornemen, blader het dan onderaan door.
Nadat hem dat boek eerder deze maand werd aangeboden (zie de foto rechtsboven), liet de voormalige wethouder weten er heel gelukkig mee te zijn. “Geweldig die fraaie weergave van een groot aantal projecten die in goede samenwerking met medewerkers van de gemeente en private partijen tot stand zijn gekomen.”
Ugur Ozdemir is onder meer bekend van het BRNDVRT Magazine en HLMND Magazine. Hij noemt zichzelf fotograaf in hart en nieren en maakt reportages, portretten en productfoto’s voor bedrijven en particulieren. Met “De juiste combinatie van creatief talent, durf en commerciële contacten,” aldus de fotograaf op zijn website.

Voor wie met de smartphone kijkt, kan via deze link het fotoboek bekijken.
https://issuu.com/helmondmagazine/docs/boek_sjef_jonkers_ugur_ozdemir_issu
.

Gevluchte Helmonder in Arnhem gepakt

De politie hield gisteren een 28-jarige Helmonder en een 31-jarige man uit Barneveld aan in verband met een woninginbraak kort ervoor in de Margrietstraat in Arnhem.
De politie kreeg de melding van de inbraak en was snel aanwezig. Een agent zag het duo de tuin verlaten waarop er een achtervolging te voet volgde. Inmiddels waren er meerdere politie-eenheden in de buurt waarna de 2 na een korte zoektocht werden aangetroffen op de Veerpolderstraat en de Orchislaan. De twee mannen zijn overgebracht naar het politiebureau.

26reacties

Helmond in top 30 van de AD-oliebollentest

De officiële uitslag moet nog bekend worden, maar de Helmondsche Gebakkroam weet nu al dat zij in de top 30 van de AD-oliebollentest staan. Zij kregen een 8,2 als rapportcijfer, zo liet Patrick van Hout weten. “Natuurlijk zijn wij enorm trots met het behaalde resultaat.”
Vorig jaar belandde deze gebakskraam op de hoek van de Markt met de Veestraat met een 7 op plaats 47 in die landelijke ranglijst. Eerder deze maand bekroonde het Nederlands Bakkerij Centrum hun oliebollen voor de vierde keer op rij met goud.Lees verder »

Jong duo snel gepakt na inbraak tabakszaak

De politie heeft vannacht 2 tieners gearresteerd als verdachten van een kort daarvoor gepleegde inbraak in een tabakszaak aan de Prins Karelstraat in de Binnenstad.
Getuigen hadden gezien dat iemand rond 01.30 uur een gat in de winkelruit had geslagen en dat er 2 personen in de winkel waren. Ook lagen er tabaksblikken op straat. De gewaarschuwde politie was snel ter plaatse. Enkele minuten later hield de politie op de Burgemeester van Houtlaan een VW Golf staande met daarin 2 verdachte personen. De Golf was gezien in de buurt van de inbraak. Dat duo is ingesloten. Het gaat om een 18- en een 19-jarige man, afkomstig uit Deurne.

Man (55) aangehouden voor dealen softdrugs

De politie hield gistermiddag rond 15.30 uur een 55-jarige Helmonder aan op de Nachtegaallaan in Helmond Noord. Zij hadden al langer het vermoeden dat hij handelde in gebruikershoeveelheden softdrugs. Daarom werd een onderzoek opgestart en dat leidde er gisteren toe dat de agenten de verdachte observeerden. Daarbij zagen ze hem met zijn auto naar meerdere plaatsen in Helmond rijden en daar zijn handelswaar aan afnemers verkopen. Uiteindelijk werd de man aangehouden op de Nachtegaallaan. In zijn auto vond de politie softdrugs en contant geld.
Vervolgens werd ook de woning van de verdachte doorzocht. Ook hier vond de politie softdrugs en contant geld. In totaal werden ruim 150 cachetjes met gebruikershoeveelheden softdrugs en vele honderden euro’s aangetroffen bij de verdachte. Ook werden in zijn huis materialen gevonden voor de verpakking en verwerking van de softdrugs. Dit alles is in beslag genomen. De man zit vast voor verder onderzoek.