Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Helmonder in Eindhoven zwaar mishandeld

Een 34-jarige Helmonder werd zaterdagavond rond 20.00 uur op de Neptunusweg in Eindhoven door 3 in het zwart geklede mannen mishandeld.
Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij liep bij de mishandeling onder andere een gebroken oogkas, een gebroken neus en gekneusde kaak op. Tijdens de mishandeling was hij in het gezelschap van een vrouw.
De Helmonder meldde zich zondag bij de politie en zij onderzoeken wat er precies is gebeurd. In de omgeving van de Neptunusweg is een buurtonderzoek gehouden.
De politie vraagt getuigen die iets gezien hebben van deze mishandeling, contact op te nemen met de recherche in Eindhoven op 0900-8844.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
10reacties

Chahim: De fles(x)bus en andere OV-irritaties

“We gaan er niet over.” Een veel gebruikte zin als we in de gemeenteraad praten over het OV. En zo kan menig bestuurder achterover hangen en zich de irritaties en klachten van onze Helmonders van zich af laten glijden. Je zult begrijpen dat ik het daar totaal mee oneens ben. Wat mij betreft gaat het gemeentebestuur zich meer (of weer) bemoeien met het OV in onze stad.

Irritatie 1: De flexbus (of flesbus).
Tot mijn verbazing las ik op De weblog van het Helmond een reactie over AML-flex. Een soort gelijk product als ‘onze’ Flexbus, maar dan zoals het hoort, ik citeer: Lees verder »

3reacties

242 Extra woningen in Brandevoort

Onlangs ondertekenden de gemeente en Hurks-Adriaans een overeenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van 242 extra woningen in Brandevoort fase 2. Die komen in de wijkdelen De Veste, Liverdonk en Hazenwinkel. Dat meldt de bouwcombinatie Hurks-Adriaans. 
Deze woningen komen bovenop de eerdere afspraken voor de ontwikkeling en realisatie van 1000 woningen, waarvan er ondertussen ruim 2 honderd zijn opgeleverd. Het project Wij bouwen Brandevoort is een samenwerking tussen Hurks bouw & vastgoedontwikkeling en Adriaans Bouwgroep. Het team omvat ook architecten, stedenbouwkundigen, makelaars en de huidige & toekomstige bewoners van deze wijk. Het is de bedoeling dat er in Brandevoort in totaal 6000 woningen komen, waarvan er inmiddels zo’n 3500 zijn gerealiseerd.

12reacties

3 Aanhoudingen bij actie tegen witwassen

De politie heeft vanavond 3 personen aangehouden bij een grote actie tegen witwassers. Deze controle vond plaats in ’t Haagje en ook bij een garagebedrijf elders in de stad vond onderzoek plaats. Er werden drugs aangetroffen en in totaal 8 voertuigen, waaronder onderstaande scooter, door de politie in beslag genomen.
Bij 2 woningen werden compleet ingerichte cafés ontdekt. De gemeente onderzoekt of die mogelijk bedrijfsmatig en daarmee dus illegaal worden gerund. “De handhavers zijn nog wel tijd bezig, morgen meer resultaten” zo liet de politie zojuist weten.

In de reacties hieronder staan updates.

39reacties

‘Eerst de basis, dan de ambities’

Het valt me al een tijdje op: in tijden van globalisering is het laaghangend fruit (lees: de eigen inwoners) allang niet meer zo interessant. Bestuurders laten het veelal onaangeroerd en gaan direct voor de kers bovenin de boom, ambitieus als ze zijn. Dat levert ‘groene’ wethouders als Paul Smeulders zelfs prijzen op, hij werd onlangs verkozen tot Beste bestuurder van Nederland. Met daarbij de kanttekening dat niet de bevolking, maar mede-politici de nominaties verrichten (is dat niet raar?). Maar goed, Smeulders won. Waarom? Hij is ontzettend groen. Met duurzaamheid in zijn portefeuille wil hij Helmond een van de voorlopers van gasvrij maken. Die kers, daar hoog in de boom. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met ambitie. Maar de basis lijkt soms te worden vergeten. Lees verder »

Premie voor anti-agressietraining Elkerliek

Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) gaf het Elkerliek ziekenhuis een financiële bijdrage in het kader van de stimuleringsregeling Veilig en gezond werken. Met deze stimuleringspremie van maximaal 5 duizend euro start het Centrum Opleiden & Ontwikkelen (COO) van het Elkerliek dit jaar de training ‘Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’ voor medewerkers  Deze training is verplicht en sluit aan bij het al ontwikkelde agressiebeleid in het ziekenhuis en de uitkomsten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. De medewerkers die het meeste risico lopen om met agressie in aanraking te komen, volgen de training als eerste. Daarna komen ook de andere medewerkers aan de beurt.
In de StAZ maken werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche zich samen sterk voor een aantrekkelijke arbeidsmarkt in de ziekenhuisbranche. Behalve het Elkerliek kregen ook 3 andere ziekenhuizen in Den Haag, Utrecht en Nieuwegein een premie voor gezond en veilig werken. 

2reacties

De burgemeester en wethouders lazen voor

Vanochtend was de aftrap van de Nationale Voorleesdagen middels een voorleesontbijt. Burgemeester Elly Blanksma en haar wethouders hebben hierbij voorgelezen op verschillende basisscholen en peuterspeelzalen.
Tijdens het Nationale Voorleesontbijt vinden verschillende activiteiten plaats om kinderen te enthousiasmeren. Bekenden én onbekenden lezen voor aan kleuters en peuters die zelf nog niet kunnen lezen, met als doel het voorlezen te stimuleren. Dit jaar staat het prentenboek van het jaar 2018 centraal: Ssst! de tijger slaapt door Britta Teckentrup.
Burgemeester Blanksma heeft voorgelezen op PSZ De Rakt. Samen met jeugdburgemeester Pauline Ackermans werd zij ontvangen door een grote groep kinderen en leerkrachten. Naast de aftrap van de Nationale Voorleesdagen ondertekenden de burgemeester en jeugdburgemeester een oorkonde ter ere van het 40-jarig werkjubileum van Juf Bertie.
Wethouder Erik de Vries was vanochtend te vinden op KC Mozaïek, wethouder Jos van Bree op KDV Dikkie Dik, wethouder Paul Smeulders las voor op BS De Lindt, wethouder Margreet de Leeuw op KDV Dik Trom, wethouder Frans Stienen op de Jorisschool en tot slot wethouder Nathalie van der Zanden op BS Talentrijk locatie Betuwehof.

1reactie

Inbrekersduo aangehouden in Helmond Oost

Vannacht hield de politie een 35-jarige vrouw en 50-jarige man op heterdaad aan in Helmond Oost. De politie werd om 01.20 uur gealarmeerd door een oplettende burger die meldde dat er werd ingebroken op de Wethouder van Wellaan. Het duo bleek bezig te zijn om een sleutelkastje op te breken. “Inbraak voorkomen en boefjes binnen”‘ zo meldde wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend.

3reacties

Poging beroving op Janus Meulendijkspad

Gisterenavond was er rond 19.20 uur een poging tot beroving van een scooterbestuurder op het Janus Meulendijkspad (het zogenoemde Koeienpad) in Helmond Noord. 
Er waren 3 daders van circa 17 jaar waarvan 1 met mes. 1 Dader was blank, de andere 2 hadden een getint uiterlijk. Wijkagent Rob Matthijsse vraagt aan getuigen om zich te melden via 0900-8844 of (via misdaad anoniem) 0800-7000.

Woninginbreker vanochtend aangehouden

Vanochtend hield de politie een 23-jarige verdachte aan voor de inbraak in een woning aan de Burgemeester van Houtlaan. Die woninginbraak was in november.
De verdachte heeft zijn betrokkenheid bij deze inbraak inmiddels bekend en zal morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat liet wijkagent Johan Meeuwsen zojuist weten.

4reacties

Gevluchte jonge inbreker aangehouden

Gisteravond omstreeks 21.23 uur hield de politie een gevluchte jongen aan na een inbraak in de kelderruimte van de Moeraseik aan de Tamboerijnstraat
Nadat hij in het complex was opgemerkt, hadden medewerkers van deze woon-/zorglocatie in Helmond Noord de jongen naar buiten geleid naar de voorzijde/hoofdingang van het gebouw. Daar werd de verdachte door een medewerkster achterover geduwd. Maar hij wist te ontkomen en rende weg in de richting van de Hobostraat. 
Om 20.10 uur werd daarom vervolgens een Burgernetactie opgestart met de waarschuwing hem niet zelf aan te spreken. Daarbij werd gemeld dat de gezochte persoon een lichte broek en geruite blouse droeg. Het betrof een blonde blanke jongen met blauwe ogen en een normaal postuur van ongeveer 18 jaar en 1,70 meter.
Dik een uur later werd hij door de politie in de kraag gevat. 

3reacties

Minder regeltjes in Helmond

3 Jaar geleden beloofden B&W het aantal regels te verminderen waarmee bedrijven, verenigingen en inwoners in onze stad te maken krijgen. Nu hun regeerperiode van 4 jaar er bijna opzit, maakten zij de balans op waar regels vereenvoudigd, verruimd of afgeschaft zijn:

  • In nauw overleg met de horecaondernemers zijn de regels voor terrassen en uitstallingen vereenvoudigd en verruimd. Dit was een lang gekoesterde wens van de ondernemers.
  • Uit de Algemene Plaatselijke Verordening is een aantal regels geschrapt die niet langer passend zijn of geen nut meer hebben. Bijvoorbeeld het schrappen van de vergunningsplicht voor snuffelmarkten en het stoepkrijtverbod.
  • Het (handels-)reclamebeleid is in samenspraak met ondernemers verruimd en vereenvoudigd. Veel voorkomende gevelreclames en handelsreclames zijn onder bepaalde voorwaarden toetsingsvrij of vergunningsvrij geworden.
  • Er is een nieuw evenementenbeleid vastgesteld waarin de vergunningsplicht is verhoogd naar 250 bezoekers. Voor meer kleine evenementen kan nu volstaan worden met enkel een melding daarvan.
  • Voor de (grote) vergunningsplichtige evenementen zijn er standaard geluidsvoorschriften gemaakt.
  • De specifieke braderieregels zijn afgeschaft.
  • De indieningsvereisten voor de nieuwe subsidieregels voor het stadslab, duurzaamheid en groene daken zijn geminimaliseerd. Ook geschiedt de verantwoording achteraf en op maat.
  • Er wordt nog gewerkt aan diverse dereguleringsinitiatieven zoals de herziening van het gemeentelijk subsidiestelsel en het evalueren en waar mogelijk intrekken van regelgeving die niet of nauwelijks worden gebruikt.

Bij alle regels die nu worden opgesteld, wordt ook gekeken naar noodzakelijkheid, administratieve lastendruk, uitvoerbaarheid, naleefbaarheid en handhaafbaarheid. B&W: “Daarmee is deregulering steeds meer een integraal onderdeel van het proces geworden en is een projectmatige aanpak niet langer nodig. De projectmatige aanpak wordt daarom nu beëindigd. Maar de aandacht voor het thema zal ook in de toekomst blijven bestaan.”

3reacties

Dirigent Jeroen Felix koninklijk onderscheiden

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Jeroen Felix (56) te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding vanmiddag uit handen van burgemeester Elly Blanksma bij gelegenheid van het 25-jarig jubileumconcert van het Helmonds Vocaal Ensemble in de Sint Trudokerk in Stiphout. 
Al 25 jaar geeft Jeroen Felix als dirigent leiding aan het Helmonds Vocaal Ensemble. Hij weet mensen te verbinden, te inspireren en te raken. Amateurs en professionals, jong en oud, hij tilt amateurs naar een hoog niveau en geeft kinderen meer zelfvertrouwen. In 1929 werd het koor de St. Jozefzangertjes opgericht. In januari 1993 veranderde het koor haar naam in het Helmonds Vocaal Ensemble, kortweg HVE. Het koor bestaat op dat moment uit een jeugdafdeling en een groep volwassenen. Het kamerkoor telt 20 leden en geeft jaarlijks 8 tot 10 concerten in Helmond en omstreken.
Tijdens zijn studie koordirectie in Utrecht werd hij aangenomen als stadsdirigent in Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven. In 1996 werd hij aangesteld als Rector Cantus van de Schola Cantorum van de Kathedrale Basiliek St Jan in Den Bosch waar hij tot op heden werkt. Zowel in Eindhoven als in Den Bosch heeft de heer Felix succesvolle concertseries voor kerkmuziek geïnitieerd, die veel waardering bij een breed publiek genieten. Van 1990 tot en met 2009 was hij dirigent van het kamerkoor Musica Vocalis in zijn woonplaats Uden. Sinds 2006 is hij tevens dirigent van de Capella Jheronimus Bosch.
In 2005 ontving Jeroen Felix de Anjer Kinderkoor Zangprijs, een cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Die prijs werd hem toegekend voor zijn jarenlange inzet op het terrein van methodisch zangonderricht aan kinderen en de wijze waarop hij daaraan als dirigent van kinderzangkoren in Noord-Brabant vorm en inhoud heeft gegeven.

In de reacties hieronder staat een update.

Ongeval in de Rijpelberg

De hulpdiensten rukten om 17.32 uur uit voor een ongeval op de Weg door de Rijpel in de Rijpelberg. De Volkswagen Polo moest uitwijken waardoor die botste met de tegemoetkomende Volkswagen Caddy, 1 vrouw is in de ambulance voor controle.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

10reacties

Grote verkeerscontrole (9 foto’s)

De politie en belastingdienst houden op dit moment een grote verkeerscontrole vanaf de Steenovenweg. Deze controle begon vanmiddag om 15.15 uur en duurt tot 21 uur. 
Met 2 camerawagens controleert de belastingdienst passerende voertuigen die vanuit de richting Eindhoven en Deurne op de Europaweg door Helmond komen. Motoragenten nemen gemelde voertuigen mee naar het controlepunt. Wat er zoal is aangehouden en in beslag is genomen kon nog niet worden verteld.
Pim Verkoelen en Harrie Fotografie maakten de onderstaande 3 + 6 foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

Inbrekers aangehouden bij tankstation

De politie heeft in vannacht rond 00.40 uur 2 inbrekers aangehouden bij een tankstation aan de Mierloseweg. Ze hadden de muntenautomaat van de auto wasserette opengebroken. De inbrekers zijn 2 jongemannen uit Eindhoven (16 en 18 jaar).
Politieagenten waren binnen een paar minuten ter plaatse nadat ze de melding hadden gekregen dat er ingebroken werd bij het tankstation. Hierdoor konden de verdachten nog op het terrein worden aangehouden. Ze hadden zich verstopt achter een zandberg. Ze zijn ingesloten voor verder onderzoek. Bij de muntenautomaat vonden de collega’s een breekijzer, deze is in beslag genomen.