Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

11reacties

Om te janken…

Soms heb je dat: even tussen de bedrijven door snel geld pinnen om bijvoorbeeld naar de markt te gaan. Dat ‘snelle’ valt tegenwoordig niet mee. Nog niet zo heel lang geleden had ons winkelcentrum De Bus twee pinautomaten. De ene is al een tijd weg en de andere is geen groot succes! Die heeft in de middag altijd last van het zonlicht. Dat schijnt dan op het scherm en maakt het lezen van de teksten bijna onmogelijk. Als je een flinke vent bent, blokkeert je body het zonlicht. Wie net als ik niet over een gigantisch postuur beschikt, heeft dat voordeel niet. Die moet handigheidjes uitvoeren om de aanwijzingen van het apparaat te kunnen ontcijferen. En ook dat wil niet altijd de sleutel tot succes zijn. Vandaag had ik weer zo’n ervaring. De zon speelde me parten en toen het me eindelijk lukte het scherm te lezen, bleek dat het apparaat buiten werking was… “Sorry beste klant, ik doe het even niet!”Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Helmonder mishandelde agent in Deurne

De politie hield afgelopen nacht 2 personen aan in het horecagebied van Deurne. Een 18-jarige persoon uit Helmond beledigde en mishandelde een politieagent. Een 19-jarige inwoner uit Asten bedreigde een portier en mishandelde en beledigde vervolgens politieagenten.
Beiden werden onder verzet aangehouden. Tijdens het vervoer naar het politiebureau werden agenten beledigd en bedreigd en werd het dienstvoertuig vernield. Beiden zijn ingesloten op het politiebureau in Eindhoven.

8reacties

Brand verwoest auto, caravan én carport

Vannacht is er brand uitgebroken in een carport aan de Antilopelaan in Brouwhuis. Onder de carport stonden een personenauto en een caravan die door de brand zijn verwoest. De tegen de carport liggende woning kon behouden blijven door het snelle optreden van de om 01.47 uur uitgerukte brandweer. Deze woning liep wel enige schade op door de brand.
Buurtbewoners die de brand ontdekten, konden de bewoners, een ouder echtpaar, wekken zodat zij tijdig hun woning konden verlaten. De vrouw is in een ambulance onderzocht maar we weten niet of zij daarna naar een ziekenhuis is gebracht. Hoe de brand is ontstaan is onbekend en daar wordt onderzoek naar gedaan. De brand ging met harde knallen gepaard waardoor veel omwonenden wakker werden en kwamen kijken. De brandweer heeft de brand met 2 blusvoertuigen en een hoogwerker bestreden.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 12 foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

7reacties

Wat doen we écht aan de armoede?

Wat voor de één rijkdom is, is voor de andere armoede. In de welvaartsstaat Nederland zou iedereen zonder problemen de basisbehoeften gezondheid, wonen, voeding, kleding en opleiding moeten kunnen betalen. Opleiding is nodig om een toekomst te creëren. Gezondheid (zowel lichamelijk- als geestelijk), voeding, onderdak en kleding zijn de fundamenten voor geluk en om met succes een opleiding af te ronden.
Wanneer men deze basisbehoeften nèt kan betalen, leven mensen op de armoedegrens en dat zien we in Helmond steeds vaker. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) leeft 4% van de Helmondse gezinnen in langdurige armoede. Er zijn tal van organisaties en initiatieven die zich bezighouden met dit probleem. Maar toch is er nog altijd géén oplossing!Lees verder »

3reacties

Man met flinke hoofdwond op bedrijfsterrein

Op het terrein van het bedrijf Van Rooi Meat aan de Roggedijk op het industrieterrein is vanmiddag een gewonde man aangetroffen naast een vrachtwagen. Hij heeft een flinke hoofdwond en daarom werd een traumahelikopter opgeroepen. Hoe die verwonding is ontstaan is (nog) niet duidelijk en wordt nu onderzocht door de politie.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Meisje van 6 jaar vermist in de Rijpelberg

Vanaf het Twijnsterhof in de Rijpelberg wordt een 6-jarig meisje vermist. Dat meldde Burgernet zojuist.
Zij is 1,25 meter lang en heeft lang blond haar. Ze draagt een roze bril, spijkerbroek, een grijze jas met daarop het woord “mini” en zwarte Adidas schoenen. Heb je tips, bel dan nu naar de politie op 112.

In de reacties hieronder staan updates.

2reacties

Brief uit 1811 aan het museum geschonken

Een ‘historische’ brief is onlangs geschonken aan Museum Helmond. De brief is in 1811 geschreven door kasteelheer Carel Frederick Wesselman senior aan zijn zoon die op dat moment in Parijs is om de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten. De aanleiding van de brief is de begroting van het kanaal die Carel Frederick junior vergeten is mee te nemen.
De woordvoerster van het museum laat aanvullend weten dat deze brief van grote waarde voor het museum is. Want deze past in de kasteelpresentatie, waarin 1 van de zalen gewijd is aan de familie Wesselman. De brief, een niet van echt te onderscheiden kopie, is daar ook te zien.
Lieve Charles! Zo begint de brief die Carel Frederick Wesselman op 23 mei 1811 schrijft aan zijn zoon Carel Frederik junior die op dat moment in Parijs is om bij de Directie des Ponts et Chaussées, een soort Rijkswaterstaat, de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten. De aanleiding van de brief is de vergeten begroting. In de brief krijgt de zoon diverse opdrachten mee zoals de bestelling van zaden van bomen uit Noord Amerika, de aankoop van een ram en de aankoop van woeste grond in Lungendonk onder Mierlo. Ook dringt Carel Frederick senior er in de brief bij zijn zoon op aan alles in het werk stellen om het kanaal gerealiseerd te krijgen, en vraagt hem op zijn gezondheid te letten:

…Wij maken ons verlegen over uw been. Schrijft ons toch gedurig. De brief kost maar 9 st. en vermoeyt uw niet te veel en weest voorzigtig met het groot gedrang en gewoel dat er plaats zal hebben…

Op het laatst voegt Carel Frederick senior de begroting van het kanaal toe met een totaalbedrag van fl. 2.216.600,–. In het Frans weliswaar want sinds de inlijving bij Frankrijk worden alle officiële stukken in de voertaal van het keizerrijk ingediend:

… Gij hebt de begroting van ’t canaal vergeten mede te nemen.De brief eindigt met een groet vanuit Helmond:…Zijt van ons alle hartelijk gegroet. Helmond, vrijdag om 22 uur den 23sten mey. Groet uw kameraat en schrijft weer spoedig.

De brief dook 3 jaar geleden op het internet in Frankrijk op waarop de schenker het kocht. Waar brief tussen 1811 en 2014 was, is nog (altijd) onbekend.
De brief laat goed zien hoe in die periode het Nederlands werd geschreven. Pas omstreeks 1880 is de spelling van De Vries en Te Winkel officieel. Daarvoor schreef iedereen zoals men dacht dat het moest. Spelling en interpunctie lagen niet vast, alles werd aan elkaar geregen.

14reacties

De aftrap van de verkiezingscampagne

Morgenavond van 18.30 tot 19.30 uur vindt in de Cacaofabriek de start van de Helmondse verkiezingscampagne plaats waarbij een ieder die dat wil aanwezig kan zijn. Burgemeester Elly Blanksma houdt daar een kort openingswoord en vervolgens gaan de lijsttrekkers van de 13 partijen gezamenlijk de Stemhulp invullen. Hierna gaat die Stemhulp officieel ‘live’, waardoor die voor elke Helmonder te raadplegen is.
Donderdag starten een aantal verkiezingsacties. Zo wordt er om 08.00u ’s ochtends een grote aftelklok op de Markt geplaatst, die aftelt tot aan de verkiezingen. Daarnaast worden op alle plekken waar stembureaus komen grote stoepstempels geplaatst met de tekst ‘stem hier op 21 maart’. Iedereen die in de Stadswinkel komt, krijgt informatie over de verkiezingen mee in de vorm van een rood potloodje en toeter. Daarnaast wordt in heel Helmond op tv-schermen geadverteerd en komen overal posters te hangen. Ook zijn filmpjes van de 13 deelnemende partijen te vinden op www.helmond.nl/verkiezingen.
Om de opkomst te bevorderen, worden ook de volgende campagneactiviteiten georganiseerd:

  • In de Cacaofabriek zijn er op woensdag 28 februari, dinsdag 6 en 13 maart 3 gratis toegankelijke politieke, muzikale cafés. Lijsttrekkers vertellen aan de hand van hun favoriete nummers over zichzelf, hun partij en het verkiezingsprogramma. Middels zelfgekozen muziek laten zij hun stem horen. De avonden zijn bedoeld om kiezers op een informele manier kennis te laten maken met de lijsttrekkers.
  • Om jongeren naar de stembus te krijgen wordt een brief gestuurd naar alle first en second time voters. Daarnaast is er een filmpje opgenomen met jongerenambassadeurs. Via social media zal er gericht geadverteerd worden op deze doelgroep. Ook is er voor het eerst een stembureau op het ROC in Helmond.
  • Op maandag 12 maart worden tijdens de wedstrijd tussen Helmond Sport en FC Den Bosch flyers uitgedeeld onder de supporters. Op de beeldschermen in de businessclub wordt reclame gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen en wordt daar op de verkiezingsdag woensdag 21 maart voor het eerst een stembureau geopend.
  • Dinsdag 20 maart wordt in de Cacaofabriek de Verkiezingsavond georganiseerd. Deze avond vormt de afsluiting van de campagne en de start van de verkiezingen. Het wordt een informele en feestelijke avond met muziek, waar alle politieke partijen zich voor de laatste keer laten zien middels een ploegenpresentatie. Om 00.00 uur opent de burgemeester het eerste stembureau en kunnen de eerste stemmen worden uitgebracht.

In een reactie hieronder staat een update.

12reacties

De machteloosheid van een burger

Deze week werd ik om half drie wakker van een ongewoon geluid. Het leek op het gebrom van een elektrische schroevendraaier. Wat raar?! De ochtend bracht opheldering: aan de andere kant van de straat, een kleine honderd meter verderop, was die nacht de complete voorruit van een woning vernield en vervangen door houten panelen. Het zoveelste drama bij deze familie. Nou ja, van een familie of gezin is al lang géén sprake meer. Drie minderjarige kinderen zijn door instanties vorig jaar uit huis geplaatst en de oudste is al tijden weg. De moeder besteedt haar dagen en nachten aan de ontvangst van mannen. Zo genereert ze inkomsten om te voorzien in haar behoefte aan drugs die ze, volgens eigen zeggen, ook verkoopt. Van een vaderfiguur is al jaren niets meer vernomen. De vraag is trouwens: welke vader van welk kind?Lees verder »

17reacties

Geen treinverkeer van en naar Helmond

Tussen Eindhoven en Helmond en Deurne rijden geen treinen door een defecte bovenleiding. Er rijden stopbussen tussen Eindhoven, Helmond Brandevoort, Helmond ’t Hout, Helmond, Helmond Brouwhuis, Deurne, Horst-Sevenum, Blerick en Venlo. En tussen Eindhoven en Venlo rijden er snelbussen. De NS verwacht dat dit tot ongeveer 08.30 uur duurt.
De oorzaak is een bovenleiding die gisteravond beschadigd raakte. Een passagierstrein strandde toen ter hoogte van de Vaarleseweg in Mierlo, een goederentrein kwam noodgedwongen stil te staan op het station Brandevoort. Na werkzaamheden van ProRail kon deze goederentrein vannacht rond 04 uur het perron verlaten.
Harrie Fotografie maakte gisteravond de foto’s van de gestemde treinen, de 2 andere foto’s van de werkzaamheden vannacht zijn afkomstig van ProRail.

In de reacties hieronder staan updates.

6reacties

Auto volledig uitgebrand in Brouwhuis

Vannacht rond 03.00 uur is een auto volledig in vlammen opgegaan. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting.
Het voertuig stond geparkeerd op een oprit naast een woning aan de Edelhertlaan in Brouwhuis. De auto van de buren is door deze autobrand ook flink beschadigd.
De politie zoekt getuigen en vraagt hen te bellen naar 0900 – 8844.

1reactie

Van den Waardenburg: voorbijgevlogen

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingsprogramma’s zijn opgesteld, de kandidatenlijsten zijn ingediend en alle politieke partijen zijn alweer druk bezig met de campagne. Met veel plezier heb ik me de afgelopen vier jaar als raadslid voor D66 ingezet voor Helmond! Het is voorbijgevlogen. Deze column wil ik graag gebruiken om terug te kijken op de afgelopen vier jaar en vooruit te kijken richting de campagne en verkiezingen.Lees verder »

7reacties

Illegaal gokken in de Helmondse horeca

Vrijdagavond heeft het Peelland Interventie Team (PIT) een integrale controle uitgevoerd bij 2 horecagelegenheden. In beide ondernemingen was mogelijk sprake van sociale zekerheidsfraude. Bij 1 van de ondernemingen werd mogelijk de arbeidstijdenwet overtreden. Behalve dat er in beide panden (vermoedelijk) werd gerookt en de nooduitgang was geblokkeerd, was bij 1 onderneming de hygiëne niet op orde. In datzelfde pand werd illegaal gegokt en bleken aangebrachte “verbeteringen” aan diezelfde onderneming bouwkundig niet op orde. Ook werden signalen van prostitutie waargenomen en bleek de boekhouding niet op orde, zo laat de gemeente weten. Binnenkort gaat de onderneming over naar een nieuwe ondernemer en dan zal een bedrijfsbezoek worden ingesteld. De uitbater van het andere horecapand was (opnieuw) onder invloed van alcohol. Er wordt nu onderzocht of deze nieuwe constatering van invloed is op zijn vergunning.
De laatste actie van het PIT werd uitgevoerd in een woning. Daar werden hennep gerelateerde goederen aangetroffen en was er mogelijk sprake van samenlevingsfraude. De elektriciteit in de woning was gevaarlijk aangelegd. De gemeente zal er op toezien dat de eigenaar de gevaarlijke situatie opheft.

Onderzoek mogelijk mislukte woningoverval

De recherche is een onderzoek begonnen naar een mogelijk mislukte woningoverval. Het incident speelde zich zaterdagavond af bij een villa aan de Geldropseweg in Helmond. Die avond kwam rond 23.35 uur een melding binnen van een inbraak bij de woning, waar een raam was ingeslagen. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Toen de politie kort daarna arriveerde was er niemand bij de woning te zien. Op het eerste gezicht leek er niets weggenomen.
Nader onderzoek wees uit dat het niet ging om een normale inbraak, maar om een mogelijke woningoverval. Zeker 2 personen hielden zich namelijk urenlang op bij de villa, zo is te zien op camerabeelden. Te zien is dat het duo van 19.10 tot 23.35 uur bij de woning is geweest, vermoedelijk om de bewoners op te wachten. Rond 23.35 uur ging het alarm af en vluchtten de 2 via de achtertuin van de villa.
De 2 kwamen waarschijnlijk via de weide aan de Brandevoortsedreef in de tuin van de woning. Deze weide is gelegen aan de Schutsboom. Mogelijk heeft hier gedurende die tijd een voertuig geparkeerd gestaan, dat daar niet thuishoorde en is dat opgevallen in de omgeving. Ook zou dit voertuig hier op een eerder moment kunnen hebben gestaan om de omgeving te verkennen.
Heb je iets gezien of gehoord van dit incident? Heb je andere bruikbare informatie over de verdachten of hun mogelijke vluchtauto? De politie vraagt je dan contact op te nemen via 0900-8844 of het tipformulier. Anoniem je informatie doorgeven kan ook via M. 0800-7000.

8reacties

Stijkel: Einde bestuursperiode 2014-2018

Het einde van deze bestuursperiode nadert, daarmee breekt straks ook een nieuwe aan. Een spannende en drukke tijd voor alle politieke partijen die zich willen profileren om stemmen binnen te halen voor hun partij. Want hoe meer stemmen een politieke partij binnen haalt, hoe meer zetels in de gemeenteraad, hoe meer je je stempel kunt drukken op het beleid maar vooral op de idealen die wij allemaal voor onze mooie stad Helmond willen nastreven.

Nou wil ik geen afscheidsbrief gaan schrijven, want natuurlijk is er ook nog een leven na 21 maart, al lijkt dat nu niet zo, en zijn alle werkzaamheden op de verkiezingen gericht. Natuurlijk hopen wij als VVD met een mooi aantal zetels verkozen te worden om onze idealen te verwezenlijken.Lees verder »