Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

22reacties

Q&A: Wmo bij zeer progressieve aandoening

Namens de PvdA stelde Mohammed Chahim zojuist schriftelijke vragen aan B&W over de Wmo-verstrekkingen bij zeer progressieve aandoeningen.
Hieronder zijn 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding en aardige suggestie op het eind. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
21reacties

Woningbrand door blikseminslag (5 foto’s)

In een woning in de Willem van der Zaenstraat in Helmond Oost is vannacht brand uitgebroken die waarschijnlijk ontstaan is door blikseminslag. 
In de woning waren 4 jonge kinderen en een hond aanwezig. Zij konden worden gered door de snelle inzet van de brandweer. Die was om 01.00 uur uitgerukt door een oplettende melder. De woning heeft veel schade opgelopen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

3reacties

Brandweer redt hond uit woning vol rook

De brandweer heeft gisteravond een hond gered uit een met rook gevulde woning in de Dongestraat in Brouwhuis. Die rook was het gevolg van een woningbrand die was ontstaan door een brandend/smeulend spotje in de woonkamer. De bewoners waren niet thuis. De om 23.15 uur gealarmeerde brandweer wist de hond ongedeerd uit de woning te halen.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 3 foto’s.

10reacties

Gemeente liep vorig jaar ruim 1½ ton mis

Door administratieve fouten van zorgaanbieders en de gemeente zelf, is de gemeente Helmond vorig jaar zo’n 158 duizend euro misgelopen. Hieronder de uitleg die B&W aan de gemeenteraadsleden gaf hoe dat kon gebeuren.
Helmonders die aanspraak maken op een voorziening binnen het Sociaal domein, betalen hiervoor in veel gevallen een eigen bijdrage. Die bijdrage wordt bij de klant geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De instanties die de voorziening leveren, de zorgaanbieders en de gemeente, zijn ervoor verantwoordelijk om bij het CAK te melden dat een klant een eigen bijdrage moet betalen. Wanneer het bedrag is geïnd, wordt dit geld door CAK betaald aan de gemeente.Lees verder »

2reacties

Auto rijdt motor en fiets aan: 2 gewonden

Bij een ongeval rond 18.10 uur vanavond op de Vossenbeemd op het industrieterrein heeft een auto een motorrijder en een fietser aangereden. Zij raakten daarbij allebei gewond en zijn naar het ziekenhuis vervoerd, de fietser met spoed. De traumahelikopter die werd opgeroepen, werd kort daarna afgemeld. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Pim Verkoelen maakte onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder een update.

3reacties

2 Autobranden: vermoedelijk brandstichting

Vannacht om 04.11 uur rukte de brandweer uit voor een autobrand in de Antonie van Dijckstraat in Helmond Noord. Daar aangekomen bleken er 2 auto’s door brand getroffen te zijn. De brandweer vermoedt dat het hier om brandstichting gaat, zo werd zojuist bekend gemaakt. De politie doet verder onderzoek.
Weet, hoorde en/of zag je meer inzake deze autobranden, dan vraagt de politie je te bellen naar 0900-8844 of anoniem 0800-7000.

In de reacties hieronder staat een update.

12reacties

Als het geld, geldt…

Het is opmerkelijk stil aan het ‘formatiefront’ van de gemeente Helmond en dat bevalt de verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen niet. Na wat gemor van het CDA omdat de partij hoogstwaarschijnlijk uitgesloten wordt van het nieuwe college, wacht deze club gelaten af. Maar de partijen die minder geduld hebben kunnen hun chagrijn niet verbergen. Hun geklaag is breed verwoord in het Eindhovens Dagblad van 24 april. 

De buitenwacht blijft oorverdovend rustig. Met een verkiezingsopkomst van slechts 42 % is dat niet verwonderlijk. De inwoners wachten (misschien wel ongeïnteresseerd) af met welke betrouwbare partners GroenLinks een politiek huwelijk kan sluiten dat op zijn minst de komende 4 jaar kan overleven. Vrijers die het pluche bed willen delen, zijn er genoeg te vinden. Of het kwalitatief gezien goede partners zijn, merken we vanzelf.Lees verder »

64reacties

Q&A over het nieuwe logo van het Speelhuis

Berry Smits van Helmond Aktief stelde schriftelijke vragen aan B&W over deze wijziging van het logo van theater ’t Speelhuis vorige week.
Hieronder zijn 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Wij hebben als fractie Helmond Aktief ook kennisgenomen van de wijziging van het beeldmerk van ’t Speelhuis. Een beeldmerk waarin een 9-kleurige “S” de verwijzing naar het Speelhuis maakt.
Volgens onze fractie en vele gehoorde reacties als volksvertegenwoordiger, wordt/is dit beeldmerk niet heel enthousiast ontvangen!Lees verder »

8reacties

Waterleiding in de Rijpelberg gesprongen

Vanochtend is de waterleiding op de Weg door de Rijpel gesprongen bij werkzaamheden die daar plaatsvinden. Omdat deze straat door de Rijpelberg daar blank staat is die daar tijdelijk afgesloten.
Pim Verkoelen maakte de eerste 2 foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

3reacties

Lintje voor Henri van Schijndel

Foto door Sander PetersHet heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Henri van Schijndel te benomen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding vanavond uitgereikt door locoburgemeester Frans Stienen. Dat gebeurde na afloop van de volleybalwedstrijd van de Eindhovense studentenvereniging Hajraa die vorige week zaterdag kampioen werd.
Sinds zijn jeugd is Henri van Schijndel intensief betrokken bij de volleybalsport. Eerst als speler in onder meer de toenmalige eredivisie en later als trainer en coach. Hij was trainer van vele volleybal liefhebbers (top en recreatief) in het zuiden van het land. Dit deed hij 40 jaar lang vanuit verschillende verenigingen. Deze Helmonder heeft veel verenigingen voorzien van een nieuw technisch kader en plan waar nu nog steeds de vruchten van worden geplukt. Tevens heeft hij zich lange tijd ingezet als Nevobo steunpunt trainer en daarvoor als districtstrainer vanuit het toenmalige district 22. Gedurende deze periode heeft de heer Van Schijndel de hoogste trainers diploma gehaald A, B en C.
Al deze verdiensten waren voor Zijne Majesteit de Koning aanleiding om de heer H.J.G. van Schijndel te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Taakstraf voor oplichting via Marktplaats

Een 37-jarige vrouw is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor oplichting en identiteitsfraude. Ook moet zij zich laten behandelen aan haar verslaving en psychische problemen.
De verdachte plaatste tussen januari en augustus 2016 vanuit Helmond verschillende advertenties op Marktplaats waar ze toegangskaartjes voor de Efteling en een musical maar ook diverse goederen te koop aanbood. Ze wist het vertrouwen van 5 kopers te wekken en liet hen een afgesproken bedrag overmaken naar haar bankrekening. De vrouw die inmiddels in Tilburg woont, leverde de kaarten vervolgens niet. Volgens de rechtbank had de verdachte nooit de intentie om kaarten te verkopen en heeft zij de kopers onder valse voorwendselen overgehaald. Dit betekent dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.
Daarnaast bestelde de vrouw in diezelfde periode bij verschillende webwinkels tweemaal goederen op naam van haar broer en haar ex-partner, die daarna de rekeningen toegestuurd kregen en tot betaling werden aangesproken. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor identiteitsfraude.
De broer en ex-partner hebben veel hinder ondervonden van de identiteitsfraude. Ook maakte de verdachte op grove wijze misbruik van het vertrouwen dat de slachtoffers van de oplichting in haar hebben gesteld. Zij had kennelijk steeds alleen haar eigen financiële gewin voor ogen. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte bij de politie toegaf zich eveneens schuldig te hebben gemaakt aan de oplichting van nog eens 14 mensen via Marktplaats. In dit geval zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend zijn. De rechtbank houdt er in haar uitspraak echter nadrukkelijk rekening met het advies van de reclassering. Hieruit volgt onder meer dat er bij de verdachte problemen zijn op het gebied van middelengebruik, financiën en psychisch functioneren. De rechtbank ziet hierin aanleiding de vrouw een forse voorwaardelijke celstraf op te leggen, die haar ervan moet weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Aan die straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo komt de vrouw onder toezicht van de reclassering te staan en moet zij zich laten behandelen voor haar problemen. Daarnaast krijgt ze een taakstraf van 160 uur en moet ze de benadeelden een schadevergoeding betalen van in totaal 578,40 euro.

17reacties

Q&A: wervingsbonus ambtenaren à 500 euro

Vanochtend stelde het CDA schriftelijke vragen aan het demissionaire college van B&W over een bonus van 500 euro die Helmondse ambtenaren krijgen als ze een nieuwe collega aanbrengen.
Hieronder de 7 raadsvragen (Questions) van Jan Roefs en Thijs van Wetten  voorafgegaan door hun inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.Lees verder »

5reacties

10,51 Reichsmarken, 3 gulden en 3 centimen

Zes jaar achtereen betekende het voorjaar in het huisje van de familie Meulendijks-Van der Kuijlen in de Botersteeg geen blijde lentebode maar een tijd van koortsachtige activiteit. Vader Meulendijks – van wie sinds begin 1943 geen levensteken meer was vernomen – zou dan terugkeren, de woning moest op orde zijn. Zijn terugkomst in dat jaargetijde was althans de stellige voorspelling geweest van de bekende Brabantse illusionist Winando aan moeder Meulendijks bij zijn optreden in Helmond eind oktober 1945. Illusie en hoop wonnen het bij haar van de rauwe realiteit.Lees verder »

4reacties

2 Aanhoudingen en 17 stadionverboden

foto door Pim VerkoelenNaar aanleiding van de ongeregeldheden bij de voetbalwedstrijd tussen Helmond Sport en MVV hield de politie vandaag 2 verdachten aan. Tevens deelde de gemeente 17 gebiedsverboden uit en kregen die personen van Helmond Sport een stadionverbod.
Bij deze thuiswedstrijd tegen MVV ontstonden vorige week vrijdagavond ongeregeldheden waarbij met voorwerpen, onder meer stenen en vuurwerk werd gegooid. 5 Agenten werden hierdoor geraakt, niemand raakte ernstig gewond, zo meldt de politie.Lees verder »