Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116982 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Stijn Smeulders lijsttrekker PvdA Brabant

Stijn Smeulders uit Helmond is vandaag verkozen tot lijsttrekker van de PvdA Brabant bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019. Momenteel is hij fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Provinciale Staten. Zijn partij is daarin met 4 leden (van de 55) vertegenwoordigd. 
De 32-jarige Helmonder kreeg 90% van de stemmen van de Brabantse PvdA-leden, hij had 2 tegenkandidaten. Smeulders: “Supertof om zoveel steun te krijgen, een mooie blijk van waardering van onze leden voor de koers van de PvdA Brabant en mijn inzet.”
Stijn Smeulders was in 2015 ook lijsttrekker en is sinds 2011 lid van Provinciale Staten. Hij is 1 van de grondleggers van het huidige provinciebestuur. Met de VVD, SP, D66 en PvdA kreeg de provincie Brabant voor het eerst een coalitie zonder het CDA. 

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater

Waterschap Aa en Maas kondigt met ingang van morgen een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater af voor het beregenen van landbouwgewassen in Helmond. Dat verbod geldt ook voor een groter deel haar beheergebied Oost-Brabant, zie dit kaartje. Het is een algeheel onttrekkingsverbod met uitzondering van drinkwater voor het vee, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainagesysteem met aanvoer.
De reden van deze maatregel is dat grond- en oppervlaktewater snel zakken door de warmte en het gebrek aan neerslag. Want door lage waterstanden en afvoeren kan er schade optreden aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in sloten en beken. Zodra de omstandigheden dit toelaten, worden de verboden ingetrokken.
Vanwege de droogte vraagt de brandweer een natuurbrand snel te melden. “Hoe sneller de melding, hoe eerder wij er kunnen zijn en hoe kleiner de kans dat de brand uitbreidt.” 

In een reactie hieronder staat een update.

9reacties

Picnic levert 1e boodschappen in Helmond

Vandaag bezorgt online supermarkt Picnic de eerste boodschappen in Helmond. De  boodschappendienst start met 8 elektrische bezorgautootjes en 25 bezorgers. Eind dit jaar rijden er 15 wagentjes en 30 ‘runners’ door de Helmondse straten. Duizenden Helmonders hebben zich volgens het persbericht van Picnic de afgelopen weken aangemeld. Michiel Muller, medeoprichter van Picnic: “Zo hebben we uit Helmond nog meer aanmeldingen ontvangen dan uit het veel grotere Eindhoven.” 
De uitbreiding naar onze stad is onderdeel van de landelijke uitrol van Picnic dat eind 2015 werd gelanceerd. Inmiddels wordt er onder meer bezorgd in de Randstad. Recent werd gestart in Breda, Tilburg, Den Bosch en 2 weken geleden werden in Eindhoven de eerste boodschappen bezorgd.
De bezorging van de boodschappen is gratis. Deze nieuwkomer in supermarktland verkoopt producten van A-merken gemiddeld 6% goedkoper dan het gemiddelde, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in december. Als je tijdelijke prijsverlagingen en aanbiedingen niet meetelt belooft Picnic dat de prijzen van hun boodschappen lager of maximaal gelijk zijn aan die van de Albert Heijn en Jumbo.

17reacties

Ruim 60 attracties op de zomerkermis

Over 8 dagen begint de zomerkermis want die start dit jaar op donderdagmiddag 5 juli. Op en rond de Markt, Ameidewal, Watermolenwal, het Piet Blomplein (het vroegere Speelhuisplein) en Havenpark zullen in totaal ruim 60 attracties staan, vorig jaar waren dat er 65. De kermis duurt tot woensdagavond 11 juli. 
Dit jaar staat de Goldmine Tower op de kermis. Deze attractie is 90 meter hoog en komt voor het eerst naar Helmond. Bezoekers worden, zittend, tot op 90 meter hoogte langzaam draaiend rond de toren naar boven gebracht. Daar kantelen de stoelen naar voren en maken de bezoekers een vrije val naar beneden. Lees verder »

6reacties

Politie zoekt gevluchte vernieler in Stiphout

Vanaf de Korte Tivoli in Stiphout is zojuist een man te voet gevlucht. De politie zoekt hem omdat hij een vernieling pleegde.
De dader is licht getint en heeft volgens het Burgernet-bericht een Marokkaans uiterlijk. Hij is plusminus 18 jaar en 1,70 meter lang. Hij draagt een groen rood gestreept shirt en een heuptas. Heb je informatie over hem, bel dan nu naar 112.

In de reacties hieronder staan updates.

4reacties

14 Maanden geëist voor seks met 17-jarige

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen en een werkstraf geëist tegen 5 mannen die er van worden verdacht seks te hebben gehad met een minderjarig meisje.
Tegen een 42-jarige man uit Helmond is 14 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist. Een 40-jarige man uit Berghem zou wat het OM betreft 12 maanden de cel in mogen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 31 jarige man uit Kaatsheuvel hoorde 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Een 29-jarige man uit Nuenen zou ook 6 maanden gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en tegen een 37-jarige man uit Breda is een taakstraf geëist van 200 uur en 1 dag gevangenisstraf.
Naar aanleiding van een Meld Misdaad Anoniem melding van 28 januari 2015 is de politie een woning in Rotterdam naar binnen gegaan. De melding ging over een 17-jarig meisje dat gedwongen werd zich te prostitueren. Kort na de inval blijkt dat de personen via de achterzijde zijn gevlucht. Wel ziet de politie dat in de woning een slaapkamer is ingericht als afwerkkamer.
2 Dagen later is het meisje terecht. Zij doet aangifte en een opsporingsonderzoek wordt gestart. Er blijkt onvoldoende bewijs of dit meisje een pooier heeft gehad, maar uit het onderzoek komen wel diverse klanten van het meisje naar voren. Dit zijn de 5 verdachten die vandaag voor de rechter moesten verschijnen.
De officier van justitie op zitting: “Of ze zelf heeft beweerd dat ze ouder was, of in haar advertentie stond dat ze 19 jaar oud was, dat maakt niet uit. Het is het risico van de klant die in de niet-legale sector op zoek gaat naar een prostituee en zich onvoldoende vergewist van de leeftijd van de dame in kwestie, dat hij zich schuldig maakt aan een strafbaar feit.” Van iedere klant kan en mag worden verlangd dat deze alvorens enige seksuele handeling met de prostituee te verrichten hij zich ervan heeft vergewist of het een legale seksafspraak betreft en dat hij alert is op aanwijzingen voor onvrijwilligheid, zo heeft ook het Gerechtshof in de Valkenburgse zedenzaak overwogen. “In deze zaak is het in dat kader echt onvoldoende om, in het geval van een seksafspraak in de illegale sector, simpelweg te vertrouwen op de mededeling in de advertentie of van de prostituee dat zij 19 jaar is,” aldus de officier van justitie.
“Het spreekt voor zich dat het werken als prostituee voor een 17-jarig meisje, hoe dan ook enorme consequenties heeft voor haar verdere ontwikkeling. En dat niet alleen; wat te denken van het wereldbeeld dat bij haar is ontstaan? Een wereldbeeld waarin het doodnormaal is dat je als meisje je lichaam verkoopt aan willekeurige mannen in willekeurige auto’s en willekeurige panden. Een wereldbeeld waarin mannen je alleen maar lief vinden als je doet wat ze van je vragen en waar ze je voor betalen. Dit meisje is enorm beschadigd, mede door toedoen van deze verdachten,” zo besloot de officier van justitie haar betoog.
Juist vanwege deze impact heeft het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot uitgangspunt staan. Strafverhogend hierin werkt in ieder geval het meermalen bezoeken van minderjarige slachtoffers en verdergaande handelingen zoals het seks hebben zonder condoom. Maar ook de kwetsbaarheid van het slachtoffer zoals bij een minderjarige, dient meegewogen te worden bij de strafmaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In een reactie hieronder staat een update.

9reacties

3 Helmonders opgepakt voor drugshandel

Op de N279 hield de politie gistermiddag 2 mannen van 18 en 21 jaar en een vrouw van 25 jaar uit Helmond aan voor de handel in harddrugs. Er werd ook een koper aangehouden bij de actie.
De politie had het vermoeden dat het drietal drugs zou verkopen op straat in Helmond en hield hen daarom in de gaten. Nadat politieagenten zagen dat zij daadwerkelijk drugs verkochten werd de koper aangehouden en de auto van de verdachten gevolgd.
Uiteindelijk werd het drietal op de N279 aan de kant gezet. Bij een controle van de wagen trof de politie een handelshoeveelheid harddrugs aan. Deze zijn in beslag genomen. Ook had de 3 Helmonders gezamenlijk vele honderden euro’s cash geld op zak. Ook dit werd, samen met hun wagen, in beslag genomen voor verder onderzoek.
De afnemer van de drugs is na verhoor vrijgelaten. De 3 verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

6reacties

Frontale aanrijding op het industrieterrein

Op de Lagedijk op het industrieterrein is vanavond kort voor half 11 een frontale aanrijding geweest tussen 2 personenauto’s waar de tegenligger hem niet meer kon ontwijken. 1 Van van de auto’s zou op de verkeerde helft van de weg zijn gekomen waar een tegenligger hem niet meer kon ontwijken. Beide auto’s zijn total loss. Geen van de inzittenden is gewond geraakt. De weg is afgesloten tot de ravage is opgeruimd en de bergingswerkzaamheden zijn voltooid.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 4 foto’s.

10reacties

Ree verdronken in het kanaal

Nabij sluis 9 werd dinsdag een dode ree aangetroffen in de ‘oude’ Zuid-Willemsvaart. Dat liet Harry Kuypers ons vandaag weten, hij maakte ook de onderstaande foto’s.
Het dier raakte door onbekende oorzaak in het kanaal en is er niet meer in geslaagd de betonnen, steile keerwand op te klauteren waardoor het verdronk. Met assistentie van een voorbijganger hebben medewerkers van de dierenambulance de vrouwelijke ree uit het water getild. Zij is vervolgens in een container afgevoerd.

16reacties

Geen verzamelmuseum in Vlisco-graveerderij

sfeerbeeld CollectiefabriekHet idee om 7 Helmondse musea en collecties onder te brengen in de Vlisco-Graveerderij is door B&W afgeschoten. De verwachte jaarlijkse lasten van minimaal 1 miljoen euro per jaar zijn te hoog. 
In deze leegstaande fabriekshal (foto) aan de zijkant van het Vlisco-terrein aan de Groenewoud zou een Helmonds verzamelmuseum, de  Collectiefabriek, moeten komen. Voor mogelijke herhuisvesting daarin waren concreet in beeld de collecties van het EDAH Museum, Orgelmuseum, collectie accordeons Arie Willems, Stg. Fentener van Vlissingen (Vlisco), Industrieel Atrium (Stg. Industrieel Erfgoed Helmond), HomeComputerMuseum en de Helmondse archeologische collectie. Zie het daartoe opgestelde haalbaarheidsonderzoek (pdf).
Het idee was dat deze musea en collecties zelfstandig bleven en daarnaast onderdeel uitmaken van een totaalverhaal met als thema Helmond Maakstad. Inhoudelijk ziet B&W daarvan de meerwaarde, maar financieel niet. Als realistisch alternatief tegen aanzienlijk lagere kosten wordt een alternatief plan genoemd om het EDAH Museum, Orgelmuseum en accordeoncollectie te herhuisvesten in het voormalige Van Gend en Loos-gebouw (foto) langs het spoor. Die 3 moeten dit jaar verhuizen als gevolg van de ontwikkeling van de Oranjekade en De Waart. Dat betekent dat op korte termijn alternatieve huisvesting voor die collecties moet worden gevonden.
B&W: “Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van het voormalige Van Gend en Loos-gebouw nabij het station. Mogelijk is deze locatie passend en geschikt te maken voor beide collecties, waarbij de kosten naar verwachting aanzienlijk lager uitvallen dan bij het gebouw Graveerderij. Daarnaast heeft de vestiging van de musea een positieve invloed op de aantrekkelijkheid, de leefbaarheid en de levendigheid van het gebied tussen station en Cacaofabriek.”
Zowel het EDAH Museum als het Orgelmuseum staan positief ten opzichte van herhuisvesting op deze locatie. De eigenaar van de accordeons beraadt zich nog. Er wordt gestreefd om de herhuisvesting nog dit jaar te realiseren zodat geen tussentijdse opslag van collecties nodig is. Omdat er nog geen zekerheid is over dit plan bekijkt B&W tegelijk andere opties. De bedoeling is dat er na de zomer een compleet voorstel op tafel ligt. De andere collecties die betrokken waren bij het initiatief van de Collectiefabriek verhuizen voorlopig niet.

In de reacties hieronder staat een update.

8reacties

Elzas Passage verkocht voor 25 miljoen euro

Vastgoedbelegger CBRE Dutch Retail Fund heeft zijn winkelcentrum Elzas Passage verkocht voor 24.998.962 euro. De koper van het overdekte winkelcentrum dat volgend jaar 50 jaar bestaat, is een consortium bestaande uit ARC Real Estate Partners in Amsterdam en een fonds van particuliere investeerders in de VS.
Deze transactie omvat 10.990 m² winkeloppervlakte, 441 m² kantoorruimte en 291 m² overig. Ook de parkeergarage (met 197 parkeerplaatsen) onder het winkelcentrum behoort bij de transactie.
Deze verkoop maakt deel uit van een deal van in totaal 156,5 miljoen euro tussen de partijen. Ook winkelcentra in Assen, Spijkenisse, Veenendaal en Venlo zitten in het verkooppakket. CBRE wilde van de winkelcentra af omdat het bedrijf zich wil richten op dominante winkellocaties in de 7 grootste steden van Nederland. Eind vorig jaar verkochten zij 4 retailboulevards in Haarlemmermeer, Heerlen (2) en Zwolle.

4reacties

Heel veel misstanden op het industrieterrein

Gisteren heeft het Peelland Interventie Team (PIT) gedurende de dag een integrale actie uitgevoerd. Het team heeft 13 adressen op industrieterrein Hoogeind bezocht. De controle duurde tot omstreeks 19.30 uur en richtte zich op bedrijfspanden. Er zijn veel verschillende overtredingen geconstateerd. In 1 pand zijn maar liefst 29 ruimtes bekeken.
In de gecontroleerde bedrijfspanden werden onder andere 6 dure voertuigen aangetroffen en een grote hoeveelheid mobiele telefoons. Ook werd er in een loods een verborgen ruimte aangetroffen met daarin hennep-gerelateerde goederen. Een andere loods werd illegaal bewoond waarbij de persoon niet stond ingeschreven. Er was daarnaast sprake van diverse milieuovertredingen. Op een aantal adressen werden (gevaarlijke) vloeistoffen niet goed opgeslagen, waardoor dat in 1 pand zorgde voor directe verontreiniging. In een ander pand was daarnaast geen deugdelijke opslag van gasflessen. 2 Ondernemers moesten per direct een gedeelte van hun activiteiten staken. Tevens stuitte het PIT bij verschillende panden op illegale stroomaansluitingen en trof men een verzwaarde hoofdzekering aan. Bij een pand werd de stroom direct afgesloten en meerdere meters werden uitgewisseld voor verder onderzoek. Er werd bij meerdere panden socialezekerheidsfraude geconstateerd. In 1 pand werden 15 personen werkend aangetroffen, waarvan enkele daarvan een uitkering van het UWV en de gemeente ontvangen.
Tussen de 13 adressen was er 1 pand waar 2 werknemers uit Oekraïne staande zijn gehouden voor de vreemdelingenwet. Deze vreemdelingen werden onder slechte omstandigheden illegaal tewerkgesteld. De politie heeft daarnaast een aantal kentekenplaten, 2 gestolen fietsen, een scooter en aanhanger aangetroffen en in beslag genomen. Een ondernemer werd aangehouden voor heling. Daarnaast vond de politie 548 gram henneptoppen, 1,4 kilo witpoeder en op verschillende plaatsen goederen voor het inrichten van een hennepkwekerijen. Eveneens heeft de politie de inhoud van een zeecontainer met hennep-gerelateerde goederen en een grote hoeveelheid chemicaliën in beslag genomen. Ook de gemeente trof overtredingen aan zoals leegstaande panden die illegaal in gebruik waren en een gevaarlijke woonsituatie in strijd met het bestemmingsplan.
De Belastingdienst heeft bij bepaalde panden informatie opgehaald voor verder onderzoek. Ook de Douane was bij de actie aanwezig en trof in een pand 338 sloffen sigaretten en 65 flessen wodka aan. Zij heeft deze in beslag genomen.

2reacties

116 Kansen voor inbrekers in Dierdonk

  • 70 onafgesloten garages, poorten en fietsen,
  • 37 niet afgesloten auto’s,
  • 7 openstaande/inbraakgevoelige ramen,
  • 1 open bedrijfsauto met de sleutels erin 
  • 1 open voordeur van een woning.

Dat is het resultaat van de ‘witte voetjesactie’ gisteravond in Dierdonk in het gebied tussen Ockenburghpark-Coendersberglaan-Horstlandenpark.
Met in totaal 17 personen ging de politie, Buurtpreventie Dierdonk Veengeul, wijkboa’s en de gemeente daar rond om bewoners op inbraakgevoelige situaties te wijzen. Zien ze zo’n situatie en zijn de bewoners thuis, dan wordt aan de voordeur een toelichting gegeven en ontvangt de bewoner een preventieadvies. Bij woningen waar bijvoorbeeld een raam open staat of een deur niet goed is afgesloten terwijl er niemand thuis is, wordt de informatie in de brievenbus gestopt. Daarbij krijgt de bewoner door middel van een ‘wit voetje’ een attendering op inbraakgevoelige situaties. Het voetje is een papieren schoenafdruk met daarop de tekst: “Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn…”

14reacties

Duo gepakt voor harddrugshandel in Centrum

Op de Matthijs Vermeulenstraat in het Centrum hield de politie gistermiddag tegen 17.00 uur 2 mannen van 20 en 22 jaar uit Helmond aan voor de handel in harddrugs. Ook 2 kopers werden gepakt bij de actie.
De politie had het vermoeden dat de 2 mannen drugs zouden verkopen op straat en hield ze daarom in de gaten. Ze werden opgepakt na de aanhouding van 2 kopers in de binnenstad. Zij bleken in het bezit te zijn van bolletjes cocaïne. De 2 dealers hadden bij hun arrestatie een geldbedrag van enkele honderden euro’s op zak. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen, net als de scooter waarop het duo zich verplaatsen.
De afnemers van de cocaïne zijn na verhoor vrijgelaten. De 2 Helmonders zitten vast voor verder onderzoek.