Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

69reacties

Brandweer zoekt persoon in kanaal (foto’s)

Vanavond om 22.19 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een persoon die te water zou zijn geraakt. De brandweer is op dit moment naar die persoon in het kanaal aan het zoeken ter hoogte van het Piet van Bokhovenpad in Brouwhuis. Ook werd er om 22.22 uur een traumahelikopter opgeroepen die op dit moment komt aanvliegen en bijna ter plaatse is.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 3 foto’s.

Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Woningoverval in de Annawijk

Gisteravond laat vond er een (poging tot) overval plaats op een woning aan de Norbertijnenstraat in de Annawijk. 2 Mannen belden tussen 23.30 en 00.00 uur aan bij de woning. Toen de deur werd geopend drong het duo binnen en eiste geld van de bewoner. Korte tijd daarna gingen de daders er zonder buit vandoor. De gealarmeerde politie zette de wijk af en hield diverse voertuigen staande, zo liet een omstander weten.
De politie doet verder onderzoek naar dit incident en houdt een buurtonderzoek om te kijken of mensen uit de omgeving iets hebben meegekregen. Ook gaan zij met de bewoner in gesprek om te kijken of er bijvoorbeeld sprake is van conflicten die hiermee te maken zouden kunnen hebben. 
Het signalement van de voortvluchtige daders: getinte huidskleur, leeftijd tussen de 20 en 25 jaar en zij droegen witte shirts met een zwarte opdruk. Heb je meer informatie over hetgeen er gisteravond gebeurde, dan hoort de politie dat graag van je via 0900 – 8844.

Kleine bermbrand bij station Brouwhuis

Om 10.54 uur rukte de brandweer uit voor een bermbrand bij het NS-station Brouwhuis. Zo’n 20 m² van de begroeiing op de heuvel was daar door onbekende oorzaak gaan branden. Door snel ingrijpen kon de brandweer voorkomen dat de brand doorsloeg naar een andere berm naast het station. Het spoorverkeer heeft geen hinder ondervonden van de brand.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 3 foto’s.

143reacties

Er komt een KFC naast de McDonald’s

Al vele jaren gaan de geruchten en nóg langer bestaat de wens bij vele Helmonders. Maar nu lijkt het er inderdaad op dat Kentucky Fried Chicken (KFC) een vestiging in Helmond krijgt. Die KFC zou zich dan gaan vestigen in de Deltaweg 2. Dat is waar nu de Boerenbond en Pet’s Place zitten en naast de McDonald’s. De gemeente maakte vanochtend bekend dat zij bezig is met het volgende bestemmingsplan:

Brouwhuis – Deltaweg 2. Het betreft de nieuwvestiging van een fastfoodketen KFC en het planologisch-juridisch vastleggen van de bestaande Boerenbond.

Wanneer deze fastfoodketen de deuren opent is nog niet bekend.

In de reacties hieronder staan updates.

26reacties

Volgende glasvezelwijk in september bekend

Prullenbakken die een seintje geven als ze voor 80% vol zijn. Wereldwijd colleges volgen vanuit je eigen studiekamer. Langer thuis kunnen wonen dankzij technologieën. Lantaarnpalen die de luchtkwaliteit meten. Over 3 jaar is dit geen toekomstmuziek meer dankzij glasvezel in heel Helmond. En dat is nog maar het begin zo belooft de gemeente.
De aanleg van glasvezel in de stad begint steeds meer vorm te krijgen. In september maakt de gemeente bekend in welke volgende wijk de werkzaamheden begin volgend jaar worden gestart. Eind 2018 volgt de bekendmaking van de tweede wijk. Er is nu nog geen totaaloverzicht van wanneer precies in welke wijk wordt begonnen. De planning wordt per wijk steeds een aantal maanden voorafgaand aan de start van de uitvoering bekend gemaakt. En in 2021 zijn alle straten in Helmond voorzien van een glasvezelnetwerk.
De gemeente besloot in februari om de komende 3 jaar in samenwerking met een commerciële partij (naar alle waarschijnlijkheid e-Quest) glasvezel aan te leggen in de straten waar nog geen glasvezel ligt. Dat is in de Binnenstad, Dierdonk, Helmond Noord, Helmond Oost, Helmond West, Mierlo-Hout en Warande, buitengebied en particulieren in de industriegebieden. Want in Rijpelberg, Brouwhuis, Brandevoort en Stiphout ligt al glasvezel. De gemeente ziet betaalbaar glasvezel als een nutsvoorziening net zoals riolering en elektriciteit waarover iedereen moet beschikken om klaar te zijn voor de toekomst. Dat gaat tussen de 25 en 30 miljoen euro kosten.
Meer weten? Kijk dan op www.helmond.nl/glasvezel.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

2 Nieuwe woonwinkels op de Engelseweg

Woonwinkels Megafurn en Benoa hebben een showroomcomplex van in totaal 3.500 m² gehuurd aan Woonboulevard Engelseweg. Het pand aan de Engelseweg 149 omvat een showroom, opslag- en werkplaats en kantoorruimte. Ook zijn er ruime parkeermogelijkheden op eigen terrein. Hiervoor was Destil in het complex gehuisvest. Deze groothandel voor de bouw en industrie is ruim een jaar geleden verhuisd naar de Vossenbeemd.
Megafurn en Benoa zijn nu nog gevestigd op 1 locatie in Sint-Oedenrode.

KPN en Ericsson richten zich samen op 5G voor auto-industrie

KPN heeft Ericsson, de Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur, geselecteerd voor het 5G fieldlab op de Automotive Campus in Helmond. Doel is de waarde van 5G use cases te onderzoeken met zelfrijdende auto’s en applicaties die de verkeersveiligheid vergroten.
“Waar 4G mensen verbindt, zal 5G de hele samenleving verbinden en uitgroeien tot een ecosysteem waarvan veel bedrijfstakken, zoals de auto-industrie, zullen profiteren’’, zegt Tom Poelhekken, Chief Technology Officer bij KPN. “Het is dan ook van groot belang dat we onderzoeken hoe we 5G connected- en automated-rijden kunnen stimuleren. Als onderdeel van het Europese project Concorda, testen we samen met Ericsson de nieuwste technologieën voor mobiele netwerken in de auto-industrie.”
KPN implementeert op de A270 tussen Eindhoven en Helmond en de A58 tussen Eindhoven en Tilburg, de nieuwste technologie in zijn commerciële netwerk voor automotive-doeleinden. Op dit traject wordt onder meer 5G ultra low latency getest, waarmee auto’s bijna real-time met andere voertuigen of verkeerslichten en matrixborden kunnen communiceren. KPN zal ook andere partijen op de Automotive Campus uitnodigen om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor dit specifieke 5G-fieldlab.
“Ericsson geldt wereldwijd als een van de vooraanstaande spelers op het gebied van 5G-technologie en is gespecialiseerd in de automotive-industrie”, aldus Everth Flores, Country Manager Ericsson in Nederland. “We zijn trots dat we KPN als 5G-frontrunner ondersteunen en dat we onze uitgebreide ervaring, die we in onze testbeds en -labs voor mobiele toepassingen hebben opgedaan, kunnen inzetten.”

7reacties

Longhorn koeien begrazen weide in Dierdonk

archieffotoBinnenkort graast er een aantal Longhorn koeien in de weide aan de noordzijde van Dierdonk. Deze weide vormt een natuurlijke overgang tussen de woonwijk en de natuurzone langs de Bakelse Aa. De koeien helpen de biodiversiteit in de weilanden te vergroten en het gebied open te houden. De koeien zorgen ook voor een betere variatie van groen in het gebied door het verspreiden van zaden. Deze manier van natuurlijke onderhoud wordt al vaker toegepast in Helmond, namelijk in natuurgebied de Bundertjes en Groot Goor.
De gemeente: “Als mensen willen wandelen in het gebied, moeten zij een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Geadviseerd wordt om minstens 25 meter van de dieren vandaan te blijven en de kudde niet te doorkruisen. Ook moeten de dieren met rust gelaten worden en mogen zij niet gevoerd en geaaid worden. En heel belangrijk, honden moeten aangelijnd blijven.” Longhorn koeien zijn van nature niet agressief, maar er is altijd een kleine kans dat ze onvoorspelbaar reageren op bezoekers. Deze voorzorgsmaatregelen hangen ook bij de entree van het gebied.
Het begrazen van weides door koeien is iets wat van oudsher veel werd gedaan. Lage gronden in het beekdal werden gebruikt om hooi te oogsten. In het naseizoen werden er vervolgens dieren op gezet om die weides te begrazen. De weide in Dierdonk is recent gemaaid en het hooi is afgevoerd. Om dit historisch beheer voort te zetten worden er vanaf volgende week koeien in de weide gezet.

1reactie

E-racers breken baanrecord TT-circuit Assen

De studenten van InMotion van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool hebben gistermiddag het ronderecord voor elektrische auto’s op het TT-circuit van Assen verbroken. “Met een verbluffende tijd van 1:43:059 zal dit in de toekomst moeilijk te verbreken zijn voor andere elektrische auto’s” zo liet dit team dat gevestigd is op de Helmondse Automotive Campus jubelend en vol overtuiging weten na de race.
Hun zelfgebouwde snelheidsduivel, de InMotion IM/e, bleek wederom de snelste. Eerder dit jaar lukte het hen al nieuwe baanrecords te vestigen op de circuits van Zandvoort en het Belgische Zolder. Ook dit keer zat er geen student achter het stuur. Dat was Jeroen Mul, die als coureur en testrijder in dienst is van het Italiaanse sportautomerk Lamborghini.
De 24 uur van Le Mans is de volgende stap. Met een volledige elektrische raceauto willen de studenten daar laten zien dat elektrisch rijden zowel snel als betrouwbaar is op lange afstanden. Met alle kennis, ervaring, en partners die ze hebben opgedaan bij de 3 eerder genoemde circuits, gaat InMotion de elektrische endurance auto daarvoor bouwen.

Helmond in De slimste mens

Gisteravond was Helmond 1 van de antwoorden bij het TV-programma De slimste mens. Op NPO2  zagen maar liefst 1.036.000 kijkers hoe onze stad cryptisch werd verbeeld. De 3 deelnemers wisten het goede antwoord niet.
Hier kun je de hele aflevering terugkijken, vanaf 26.19 minuut zie je de galerij met daarin de Helmond-vraag.

23reacties

Veel geld en drugs gevonden bij witwasactie

In een onderzoek naar witwassen stuitte de politie gistermiddag in Helmond op enorme geldbedragen, luxe auto’s, drugs en een vuurwapen. In totaal werden 3 mannen opgepakt.
Eerder deze maand gingen financieel experts van de politie op onderzoek uit na signalen dat een 59-jarige Helmonder zich bezig zou houden met het witwassen van crimineel geld. Het onderzoek leidde gistermiddag tot een doorzoeking van de woning van de verdachte. In de woning vonden agenten een contant geldbedrag tienduizenden euro’s en een vuurwapen. De bankbiljetten en het wapen werden net als 2 luxe auto’s in beslag genomen.Lees verder »

1reactie

Veiligheidsmaatregelen langs spoor in orde

Wat betreft de veiligheidsmaatregelen langs het spoor in Helmond is alles of nagenoeg alles in orde. Dat meldt B&W na een onderzoek van de provincie Noord-Brabant. 
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat:

  • de gemeente Helmond de risico’s van het spoor tijdig en systematisch in de besluitvorming bij ruimtelijke ontwikkelingen in de spoorzone heeft betrokken. Hierbij is de veiligheidsregio als wettelijk adviseur geraadpleegd;
  • de gemeente Helmond mede op advies van, dan wel in samenspraak met, de veiligheidsregio een aantal maatregelen in de verantwoording van het groepsrisico heeft opgenomen die niet via een omgevingsvergunning ‘bouw’ geregeld kunnen worden. Dit omdat de betreffende maatregel buiten de expirerende werking van de omgevingsvergunning ‘bouw’ ligt, maar ook door de rechtstreeks werkende regels van het Bouwbesluit 2012;
  • de gemeente Helmond ten aanzien van risicocommunicatie een brede aanpak heeft die niet specifiek gericht is op de bewoners;
  • in de bouwfase specifieke aandacht wordt gegeven aan de maatregel in het kader van externe veiligheid wanneer deze in de voorschriften van de omgevingsvergunning ‘Bouw’ zijn opgenomen;
  • na de realisatie van het project -na oplevering bouw- er geen toezicht meer plaatsvindt op externe veiligheidsmaatregelen aan de bouwwerken.

Bij dit onderzoek werden van 11 Brabantse ‘spoorgemeenten’ elk 2 bestemmingsplannen beoordeeld. Voor Helmond waren dat van ’t Hout en het Stationskwartier. Doel is inzicht te krijgen of de externe veiligheid in spoorzones op een juiste wijze is verankerd in het bestemmingsplan en is doorvertaald in de uitvoering daarvan. Tevens wordt gekeken of de veiligheidsmaatregelen in de praktijk zijn gerealiseerd, worden onderhouden en of daarop in de praktijk goed toezicht en handhaving is.
Voor wie het naadje van de kous wil weten het inspectierapport (pdf) voor Helmond en het eindrapport (pdf) voor de hele provincie.

5reacties

Dronken Helmonder maakt brokken

Gisteravond laat was er een aanrijding tegen een geparkeerd staande auto op de Haaglaan in ’t Haagje. Hoeveel schade daarbij werd veroorzaakt is ons niet bekend.
De bestuurder was een 32-jarige Helmonder die onder invloed van alcohol bleek. Onder verzet werd hij door de politie in zijn woning in de wijk aangehouden en vervolgens ingesloten.

7reacties

Vervanging verouderde veiligheidscamera’s

De gemeente gaat alle 36 bestaande veiligheidscamera’s vervangen. Ze zijn namelijk verouderd, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn al een geruim aantal jaren afgeschreven. Ook wordt er een mobiele camera aangeschaft. In totaal gaan die 37 nieuwe camera’s zo’n 3 ton kosten en worden de jaarlijkse onderhoudskosten 85 duizend euro.
Momenteel staan er 36 publieke camera’s in het uitgaansgebied, zoals deze bij de Veestraatbrug. Die worden live uitgekeken op het Helmonds politiebureau als het in het uitgaansgebied druk is en er een grote kans is op verstoring van de openbare orde en veiligheid (doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond). De gemeente wil een nieuwe Helmondse locatie voor het uitkijken, de Automotive Campus heeft daarbij de voorkeur. In de uitkijkruimte is dan plek voor de gemeente én de Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) voor ieder hun eigen cameratoezicht. leder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van toezicht door middel van sensoren, ziet B&W mogelijkheden dat de gezamenlijke toezichtruimte zich op een innovatieve manier gaan ontvouwen. De 140 duizend euro die de nieuwe gezamenlijke uitkijkruimte gaat kosten, worden door de 2 gedeeld. De kosten van het uitkijken door de gemeente bedragen 116 duizend euro per jaar.

In de reacties hieronder staat een update.

21reacties

Herstel van gevaarlijke tegels op fietspaden

De gemeente is de schots en scheef liggende tegels op diverse fietspaden recht aan het leggen. Zij kregen daarover de laatste tijd veel meldingen, Met 2 ploegen worden de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Voor wie het niet meer weet: begin deze maand was er in Helmond Noord een  scooterongeval door zulke tegels. En dat bleek niet de enige plek met gevaarlijke stoeptegels, zoals je in de vele reacties daarop kunt lezen.Lees verder »

4reacties

Politie jaagt op tweede koperdief

De politie is op zoek naar een koperdief, een andere is aangehouden. Het koper zou in Aarle-Rixtel zijn ontvreemd. De brandweer heeft vanochtend vroeg tevergeefs in het kanaal ter hoogte van de Venuslaan gezocht naar deze tweede persoon die daar in het kanaal was gesprongen. Er is een rugzak gevonden, of deze iets met de zaak te maken heeft is ons (nog?) niet bekend. De politie heeft de fietsen en aanhanger in beslag genomen voor onderzoek.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

2reacties

Meisje van 16 vermist vanuit Brandevoort

Vanaf het Middelerserf in Brandevoort wordt een meisje van 16 jaar vermist. Zij is te voet zo laat Burgernet zojuist weten.
Het meisje is getint, heeft zwart lang haar en is 1,50 meter lang. Ze draagt een donkere lange broek en een donker T-shirt met 3/4 mouw.
Als je haar ziet vraagt de politie hen nu te bellen op 112.

In de reacties hieronder staan updates.