Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Vrachtwagen door brand verwoest (4 foto’s)

Op de Rooseindsestraat werd vannacht rond 5 uur een vrachtwagen door brand verwoest. Die stond daar in een parkeerhaven op het industrieterrein geparkeerd en vloog door nog onbekende oorzaak in brand. De brandweer kon niet voorkomen dat het voertuig uitbrandde. Aangezien de vrachtwagen geparkeerd stond, gaat de politie voorlopig uit van brandstichting. Eventuele getuigen worden gevraagd zich te melden op 0900 – 8844.
Er is niemand bij de brand gewond geraakt. De vrachtwagen wordt door een bergingsbedrijf weggesleept.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Brandende tuinmeubelen tegen woning

Vanochtend om 08.15 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand bij een woning aan de Adonislaan in Helmond Noord. Ter plaatse bleek dat er tuinmeubelen (die dicht tegen de gevel van de woning stonden) en enkele gevelplaten in brand stonden.
De bewoners lagen nog te bed en zijn wakker gemaakt door een voorbijganger die de hond uitliet. De gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de woning. De politie onderzoekt de zaak, mogelijk veroorzaakte brandstichting/vuurwerk de brand.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Markt blank door omvergereden waterpomp

Een flink deel van de Markt is aan het eind van de middag onder water gelopen doordat een busje tegen een waterpomp is gereden. De waterpomp werd aangereden tijdens het afbreken van de zaterdagmarkt. Die pomp voorziet de ijsbaan van water. Brabant Water kwam ter plekke om een en ander te repareren. Het lijkt erop dat de schade beperkt is gebleven. Het water ‘bedreigde’ de schaatsbaan en de ingang van de Elzas Passage.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.



Succesvol eerste jaar Helmonds Kindpakket

Het Helmondse Kindpakket heeft een zeer succesvol eerste jaar achter de rug, zo laat de gemeente vanmiddag weten. Tot 1 november zijn 3.987 aanvragen gedaan voor in totaal 404.737 euro. Zowel bij de aanvragen op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle deelnemende Brabantse gemeenten.
In onze gemeente leven circa 2.500 kinderen in een huishouden met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Voor deze kinderen is begin 2018 het Helmonds Kindpakket in het leven geroepen. Doel is dat alle kinderen in Helmond mee kunnen doen, ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Het Kindpakket kent een groot aantal mogelijkheden variërend van lidmaatschap van een sportclub of muziekschool tot vergoeding voor een schoolreisje, fiets, laptop of ID-kaart.
Het bereik van het Kindpakket is in Helmond hoog. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van de Jeugdfondsen Sport en Cultuur, die namens een groot aantal Brabantse gemeenten het Kindpakket uitvoeren. Zowel op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle aangesloten gemeenten. Wethouder Erik de Vries is blij met het succes van het Kindpakket: “Armoede is onacceptabel, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het Kindpakket is een mooi instrument om alle kinderen in Helmond mee te kunnen laten doen met de gewone dagelijks dingen. Zodat ze lid kunnen zijn van een sportclub, naar muziekles kunnen en mee kunnen met het schoolreisje. Dat we nu al, binnen een jaar, zo’n groot bereik hebben is natuurlijk prachtig. Het is voor mij het bewijs dat het Kindpakket in een behoefte voorziet. Én een stimulans om het de komende tijd verder te ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden. Zodat elk kind in Helmond de kans krijgt zich te ontwikkelen en zijn of haar talenten te benutten.” Om het succesvolle eerste jaar van het Kindpakket te vieren en de mensen van Stichting Leergeld Helmond te bedanken voor hun inspanningen, ging wethouder Erik de Vries met bloemen en taart bij hen langs, zie de foto rechtsboven.
Het Kindpakket is nog volop in ontwikkeling. In 2019 wordt gekeken naar verdere uitbreiding met onder andere huiswerkbegeleiding en kinderopvang. Verder wordt gedacht aan diplomazwemmen voor kinderen tussen 12 en 18 jaar.
Het Kindpakket gaat uit van verstrekkingen in natura. Dat betekent dat contributie of bijdrage voor een schoolreisje direct aan de vereniging of school wordt uitgekeerd. Voor andere vergoedingen wordt een bewijsstuk gevraagd (bijvoorbeeld een bon) op basis waarvan ouders het geld kunnen terugkrijgen. Stichting Leergeld is de centrale ingang voor aanvragen in het kader van het Kindpakket. De gemeente Helmond is tevens aangesloten bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant en het Jeugdfonds Sport Brabant. Zij werken samen met Stichting Leergeld en handelen de aanvragen af die betrekking hebben op contributie van sport- of cultuuractiviteiten.

29reacties

Stadswacht stopt en gaat naar de gemeente

archieffotoPer 1 januari 2019 wordt de Stichting Stadwacht Helmond (SSH) opgeheven en komen de medewerkers officieel in dienst bij de gemeente Helmond bij de afdeling Veiligheid en Naleving (V&N). Daarmee wordt afscheid genomen van de naam Stadswacht. Dat besluit nam B&W en het bestuur van SSH gisteren.
Met de betrokken vakbonden is een sociaal plan afgesloten waarmee de medewerkers unaniem hebben ingestemd. In de nieuwe situatie zal de gemeente voor deze taken de naam ‘Toezicht en Handhaving’ gaan voeren. Hiervoor is gekozen omdat deze term goed past bij de werkzaamheden van de BOA’s en omdat deze in lijn is met landelijke ontwikkelingen. Het team Toezicht en Handhaving zal binnen de gemeente gaan functioneren binnen de afdeling Veiligheid en Naleving.Lees verder »

4reacties

Fietser aangereden bij Tango-tankstation

Rond 17.35 uur vanmiddag is er op Oostende ter hoogte van het Tango-tankstation een fietser aangereden. De man die op de ventweg fietste is door een automobilist aangereden die vermoedelijk naar het tankstation wilde.
De fietser is in een ambulance aan zijn verwonding geholpen maar we weten niet of hij daarna ook mee is genomen naar het ziekenhuis. De fiets raakte door de aanrijding zwaar beschadigd. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

Tahné Kleijn Stadskunstenaar 2019 en 2020

Tahné Kleijn is de Stadskunstenaar voor de jaren 2019 en 2020. Dat heeft de selectiecommissie vanmiddag in De Cacaofabriek bekendgemaakt. Tahné Kleijn is fotografe, onder andere bekend van het project Goeikes – Helmonders in beeld. Kleijn werd gekozen uit 8 kandidaten.
De stadskunstenaar is de culturele ambassadeur voor Helmond. Zij gaat 2 jaar lang samen met inwoners, organisatie, scholen en bedrijven, nog meer kleur en plezier aan de stad geven. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal.
De kersverse stadskunstenaar krijgt de opdracht om in 2 jaar minimaal 1 groot artistiek project in en met Helmond te realiseren, een kunstwerk/kunstproject in het kader van het Lucas Gassel jaar te maken, diverse kleine events te houden en om aanwezig te zijn bij een aantal belangrijke culturele gebeurtenissen in de stad. Haar beschikbare budget is 20.000 euro all-in over 2 jaar. Dat is inclusief honorarium, materiaalkosten en eventuele organisatiekosten. Mogelijk kan er voor een bijzonder project extra subsidie worden aangevraagd of fondsen worden aangeschreven.
Belangrijke criteria bij de selectie waren: verbondenheid met Helmond, artistieke kwaliteit, publieksbereik en het kunnen leggen van verbindingen met en in de stad en haar inwoners. De selectiecommissie is erg te spreken over de artistieke kwaliteit en de projecten die Kleijn tot nu toe heeft gerealiseerd. Zo heeft ze met het project Goeikes laten zien dat ze een groot project kan realiseren en daarmee publiek trekt. De gepresenteerde ideeën spreken de commissie aan. Ook denkt de commissie dat Kleijn bij uitstek geschikt is om met het thema Lucas Gassel te werken. Gezien de ontwikkeling die Kleijn doormaakt en de nationale belangstelling voor haar werk, is de commissie van mening dat het een uitgelezen kans voor Helmond is om Kleijn tot stadskunstenaar te benoemen. Daarnaast vindt de commissie het een pré dat Kleijn in Helmond woont en werkt.
De selectiecommissie bestond uit Antoinette Maas (wethouder Cultuur), Isis Reusken (leerling 3 VWO Dr. Knippenberg College), Bas Veldhuizen (KunstLoc Brabant), Arno Oberendorff (voorzitter Adviesraad Cultuur) en Jochem Otten (directeur Cacaofabriek en Theater Speelhuis).

Achtergrond Tahné Kleijn
Tahné Kleijn (Helmond, 1990) studeerde in 2015 als fotografe af aan de AKV Sint Joost in Breda. Sinds haar afstuderen heeft ze verschillende opdrachten gehad. Onder andere voor ABN AMRO, Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Daarnaast verkoopt zij werk in binnen- en buitenland.
In Helmond is Kleijn vooral bekend als initiatiefnemer en projectleider van Goeikes – Helmonders in beeld. 13 Helmondse fotografen (waaronder 4 amateurfotografen), gingen aan de slag en brachten inwoners van alle 13 Helmondse wijken in beeld. De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek. Goeikes won begin december van dit jaar de Carat Cultuurprijs.

Op de onderstaande foto die de gemeente aanleverde zie je van links naar rechts: Isis Reusken, Arno Oberendorff, Tahné Kleijn, Jochem Otten en Antoinette Maas.

3reacties

Energieopwekkende designgevel bij Kuijpers

Vandaag is de kantoorgevel van technisch dienstverlener Kuijpers aan de Panovenweg (langs de snelweg naar Eindhoven) voorzien van een interactieve, energieopwekkende designgevel. De gebruikte zonnetegels maken het mogelijk energie op te wekken en tegelijkertijd te verlichten. Met dit idee won Studio Solarix in 2016 de solar challenge van de Dutch Design Week.
Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, is trots op de nieuwe buitenkant. “Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8 duizend kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”
De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix (ontwerp), Kameleon Solar (zonnecellen), Sorba (productie en montage) en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.

30reacties

Hoe competent is Woonpartners?

“Helmond wil sociale huur meer spreiden” schreef het Eindhovens Dagblad op 7 december. Laat dit onderwerp nu net de reden zijn waarom bewoners van de Uiverlaan in 2017 in de Bethlehemkerk bij elkaar kwamen om hun zorgen over de bewoonbaarheid van hun buurt met Woonpartners te bespreken. Met een hoerenmadam en drugsoverlast in de straat was daar reden genoeg voor. De huurbaas kende de problematiek maar moest erkennen dat hij vaak over onvoldoende bewijs beschikte om te kunnen ingrijpen. De wet vereist namelijk een goed opgebouwd dossier. “De bewoners zouden hierbij kunnen helpen door voor Woonpartners een aanspreekpunt te vormen”, aldus de huurbaas. Met andere woorden: “Vorm een groepje en help ons.” Het verzoek werd positief ontvangen, maar daar bleef het bij. Niemand voelde zich geroepen. Dus gebeurde er niets. De hoerenmadam kon gewoon doorgaan met haar praktijken en is uiteindelijk zelf opgestapt.Lees verder »

1reactie

Bestelbus loopt schade op door brand

Op het Kempenhof in de Rijpelberg vond rond half 4 vannacht een autobrand plaats. Een omwonende had de brand gemeld. De brandweer die ter plaatse kwam trof een beginnende brand aan in een geparkeerde bestelbus. Het busje liep wel schade op maar de brandweer kon erger voorkomen. Waardoor de brand is ontstaan is nog niet bekend.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

2reacties

Fietsendief aangehouden, eigenaar gezocht

Vanmiddag rond 13.30 uur werd een fietsendief op heterdaad aangehouden op het Piet van Bokhovenpad ter hoogte van de Breitnerlaan. Deze herenfiets is vermoedelijk gestolen in Dierdonk.
De politie is op zoek naar de eigenaar van de fiets, zie de onderstaande foto’s. Zij vragen aan de rechtmatige eigenaar contact met hen op te nemen via 0900-8844.

In de reacties hieronder staat een update.

16reacties

Ernstig ongeval met motorrijder en fietser

Op Zuidende ter hoogte van de Kluisstraat vond vanmiddag rond 16.20 uur een ernstige aanrijding plaats tussen een motor en fiets. De fietser wordt op de weg gestabiliseerd. Er is een traumahelikopter geland in het Havenpark waarvan de trauma-arts met een politiewagen ter plaatse werd gebracht.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

56reacties

Opnieuw gewapende overval op Jo-Ri Frituur

Bij Jo-Ri Frituur in de Van Amstelstraat in Helmond Oost is vanavond om plusminus 10 uur een gewapende overval gepleegd. De overvallers waren in bezit van iets dat op een vuurwapen leek. Op 3 november werd dit cafetaria ook overvallen.
De 2 daders vluchtten in de richting van de Van Galenstraat. Ze zijn ongeveer 20 jaar oud. Ze zijn allebei ongeveer 1 meter 80 lang en hebben een getint uiterlijk, kort haar en bakkebaarden. De politie waarschuwt je om geen actie te ondernemen, maar direct 112 te bellen als de daders denkt te zien.
Harrie Fotografie maakte de 3 foto’s.Lees verder »

3reacties

Ongeval met 2 auto’s in Brouwhuis (3 foto’s)

Op de Rivierensingel in Brouwhuis vond vanmiddag kort voor 5 uur een ongeval plaats. Een auto die vanuit de Deltaweg kwam, zag een auto komende vanuit de Deurneseweg over het hoofd. De ene auto is hierbij tegen een paaltje geknald, de andere kwam zo’n 100 meter verderop tot stilstand. De inzittenden zijn door de ambulance gecontroleerd maar bleken niet gewond te zijn. De 2 auto’s worden opgetakeld.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

11reacties

35 Laptops gestolen bij het Vakcollege

foto: VakcollegeWoensdagmiddag 18 juli werden er 35 laptops gestolen bij het Vakcollege aan de Keizerin Marialaan. Deze school werd op dat moment verbouwd. Omdat de dieven nog niet gepakt zijn, laat de politie komende maandag bij het opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant camerabeelden zien. Daarop zijn 2 mannen zichtbaar die de school rond 15.50 uur in kwamen lopen en even later wegliepen met 2 laptopkarren en een aantal laptoptassen.
Toeval of niet, bij Scholengemeenschap de Overlaat in Waalwijk werden diezelfde dag 78 laptops gestolen. En ook die school werd op dat moment verbouwd. Ook van die diefstal zijn camerabeelden die maandag getoond worden.

In de reacties staat een een update met de bewakingsbeelden.

29reacties

3 Gokhallen de komende 10 jaar in Helmond

Er komen 3 speelautomatenhallen in Helmond. Op de Watermolenwal 8 heropent Jack’s Casino de gokhal (zie foto). Die was sinds oktober vorig gesloten in opdracht van de rechter. En onder de naam Casino Admiral komen er gokhallen op Steenweg 17 (in de voormalige Scala-bioscoop) en Scheepsboulevard 2 (bij Fitland op Suytkade). Dat besluit heeft B&W deze week genomen. 
Zij kregen een vergunning voor 10 jaar. Wanneer de gokhallen de deuren openen, is nu nog niet duidelijk 

38reacties

De 3 genomineerden Helmonder van het Jaar

Peggy van de Vijfeijken, Tommie Niessen en Aukje Kuypers kunnen Helmonder van het Jaar 2018 worden. De jury van deze verkiezing maakte deze 3 genomineerden vandaag bekend. Zoals elk jaar krijgt de winnaar een cheque van 4000 euro en een sculptuur van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. De 2 andere genomineerden ontvangen elk een cheque van 1000 euro. Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door Rabobank Helmond. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op maandag 7 januari 2019 wordt voor de 24e keer de Helmonder van het Jaar benoemd. Dan wordt ook de publieksprijs uitgereikt waarop vanaf zaterdag de hele maand gestemd kan worden. Lees verder »

Elkerliek zet sneltest in voor griep

Op de spoedeisende hulp van het Elkerliek is een sneltest voor griep in gebruik genomen. Door het gebruik van de test is het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week binnen een half uur vast te stellen óf een patiënt griep heeft en welk type griep. Verpleegkundigen op de spoedeisende hulp nemen de test af. De uitslag bepaalt of een patiënt bij opname wel of niet in isolatie verpleegd moet worden.
Het Elkerliek is het eerste ziekenhuis in de regio dat sneltest in gebruik neemt, aldus het Elkerliek in haar persbericht. “Jaarlijks zien we dat tijdens het griepseizoen de beddendruk in de ziekenhuizen toenemen, waardoor er tijdens de piek van de epidemie opnamestops ontstaan. Door de test wordt het aantal patiënten dat onterecht in isolatie ligt teruggedrongen en kunnen we de isolatiekamers beter benutten.”