Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116983 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

41reacties

Lydia & Jurr de nieuwe Lokaal42-kroegbazen

Vanaf woensdag 12 juni zijn Jurr Buijinck en Lydia Roos de nieuwe eigenaren van Lokaal42 aan de Markt. Die 2 nemen dit eet-, drink-, muziek- en ontmoetingslokaal over van Marc en Marion Roosen.
Lydia is al jaren de keukenprinses, bardame en soms zangeres bij Lokaal42. Jurr verdiende zijn sporen in diverse horecagelegenheden in zijn woonplaats Helmond en de regio. Zoals bij de Drinkers Pub in Eindhoven waar ze ruim duizend speciaal bieren op fles en 30 op tap hebben. Als werknemer wel te verstaan, dus niet alleen om bij een praatje een biertje te pakken.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
38reacties

Is Jantje van Nuenen de oplossing?

Het wordt stiller en stiller in het Helmondse centrum. Steeds meer winkeliers houden het voor gezien en sluiten de zaak. Binnenkort gaan er weer een paar dicht. Zelfs Brand’s Schoenen, sinds 1958 gevestigd in Helmond, behoort aanstaande september tot de verleden tijd. Prénatal gaat evenals Coolcat en Telfort Helmond verlaten. De laatste gaat op in KPN, Coolcat is failliet en de babywinkel concentreert zich op de filialen in Eindhoven en Den Bosch. Hoe komt dat toch? Wat is er met ons centrum aan de hand? Waarom blijven de klanten weg?Lees verder »

5reacties

Automobilist ramt lantaarnpaal

Op de Adonislaan in Helmond Noord heeft vanavond rond half 8 een ongeval plaatsgevonden. Een bestuurder komende vanaf de Venuslaan nam de bocht naar de Adonislaan scherp. Hij moest uitwijken voor een tegemoetkomende auto en knalde tegen een lantaarnpaal. De man is door het ambulancepersoneel gecontroleerd maar hoeft niet mee naar het Elkerliek. De auto wordt opgetakeld en de gemeente zorgt voor de lantaarnpaal.
De auto waarvoor uitgeweken moest worden, is doorgereden. De politie hoort graag wie achter het stuur zit.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 3 foto’s.

8reacties

Wasdroger veroorzaakt brand in Brandevoort

In een woning aan de Stepekolk-Oost in Brandevoort brak rond het middaguur brand uit door de wasdroger. De gealarmeerde brandweer heeft de brand in de mannenkleding gedoofd. Vervolgens werd de woning door hen geventileerd. Er is niemand gewond geraakt.
Harrie Fotografie was erbij en maakte de onderstaande 3 foto’s.



In de reacties hieronder staat een update.

Vrijwilligerspenningen voor scouting-trio

foto door Knoops FotografieZaterdag kregen 3 kaderleden van Scouting Leonardus de Vrijwilligerspenning van de stad Helmond uit handen van wethouder Harrie van Dijk. Edwin Derks, Erwin van Stiphout en Brigitte van Stiphout-Dirks waren de gelukkigen.
Dit jaar vieren zij hun 40 jarig lidmaatschap van Scouting Leonardus. Naast het lidmaatschap is het trio al 25 jaar actief als vrijwilliger binnen diverse functies. Hun onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren was voor B&W aanleiding om aan hen deze vrijwilligerspenning toe te kennen.

  • Edwin Derks is sinds 1979 lid en al ruim 29 jaar kaderlid van de Rowangroep. Naast kaderlid verricht hij vanwege zijn achtergrond als elektricien de nodige karweitjes van elektrische aard.
  • Erwin van Stiphout is sinds 1979 lid en vanaf zijn 14 jaar actief als vrijwilliger. Zo was hij 10 jaar lang kaderlid bij de Rowans, waarnaast hij de laatste 10 jaren tevens de rol van Teamleider had. Een korte periode was hij bestuurslid, maar aangezien hij zijn kennis en kunde liever inzet op het uitvoerende vlak trad hij toe tot de groep die wekelijks zorgt voor het terrein, de blokhut en materialen.
  • Brigitte van Stiphout-Dirks is sinds 1979 lid en trad op 15 jarige leeftijd toe tot het kader als leidster van de welpen. Van 1986 tot en met 2009 was zij een bepalend kaderlid voor deze groep. In 2010 maakte zij de overstap naar de Explorers, een groep kinderen met een verstandelijke beperking.

Voor wie het niet (meer) weet, een jaar geleden kreeg Erica Jansen van Scouting Leonardus ook deze penning

.

2reacties

Op twee vingers te tellen

Het is in onze tijden met een opkomst van minder dan helft van de stemgerechtigden soms moeilijk voor te stellen dat een paar generaties eerder onze voorouders streden voor algemeen kiesrecht. Met het Koninkrijk der Nederlanden (circa 1814) en ondanks een herziene grondwet in 1848 hadden we in Nederland nog lang niet van het stadium van een volksdemocratie bereikt. Zo hadden alleen volwassen mannen kiesrecht en dan nog maar een zeer beperkt, welgesteld deel. Dat verbeterde eind 19e eeuw wel wat, maar voor Jan met de Pet én alle vrouwen bestond begin 20ste eeuw geen mogelijkheid om zijn of haar stem te laten horen en uitbrengen, laat staan om zelf op te treden als volksvertegenwoordiger of -vertegenwoordigster. Actiegroepen lieten luid de roep om algemeen kiesrecht horen, in het bijzonder voor vrouwenkiesrecht zoals de in 1894 opgerichte Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Lees verder »

10reacties

Blanksma ontving 18 diamanten echtparen

Gisteren ontving burgemeester Elly Blanksma voor het eerst 18 diamanten echtparen in het Kasteel. Middels een uitgebreide lunch om daarmee gezamenlijk hun 60-jarige huwelijken te vieren.
Vorig jaar bracht de burgemeester bijna 50 bezoeken aan huis bij echtparen die hun 60-jarige huwelijk vierden. Het aantal Helmondse diamanten echtparen stijgt gestaag en daarom nam zij het initiatief voor het organiseren van 2 bijeenkomsten per jaar waarin zij de jubilerende echtparen verwelkomt in het Kasteel. Gisteren vond deze bijeenkomst voor het eerst plaats.
De echtparen werden via een rode loper opgevangen door een heuse lakei. Na een uitgebreide lunch met Blanksma werden de echtparen ook nog persoonlijk in het zonnetje gezet. Bovendien kregen de huwelijksjubilarissen een rondleiding in het Kasteel. Onze burgermoeder is verheugd: “Een 60-jarig huwelijk is natuurlijk ontzettend bijzonder. Ik vind het fijn om al deze echtparen op deze manier te kunnen ontmoeten. Zij verdienen de aandacht. Het Kasteel is hiervoor een perfecte plek: vrijdag werden er hier 2 huwelijken gesloten! Hopelijk bereiken zij net als deze 18 echtparen die prachtige mijlpaal. Het recept voor zo’n lang en gelukkig huwelijk werd mij vandaag weer verteld, namelijk ‘meer geven dan nemen.’ Dat is mooi.”
De volgende bijeenkomst vindt plaats in het najaar. Viert u in de tweede helft van 2019 uw 60-jarig huwelijksjubileum (voor de wet) en bent u nog niet uitgenodigd? Uw brief zal spoedig volgen zo verzekert onze burgemeester. Voor vragen kunt u per e-mail bij haar terecht via [email protected]
Knoops Fotografie was erbij en maakte de foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

3reacties

‘Heel Helmond Sport’ op shirt Helmond Sport

Vanaf komend seizoen speelt Helmond Sport met ‘Heel Helmond Sport’ op het shirt. De club gaat zich inzetten voor een sportiever en vitaler Helmond en de regio. “Da’s logisch” zou de eeuwige nummer 14 natuurlijk gezegd hebben. Hij nam ooit deze pingel tegen onze club.

Hieronder het hele persbericht van Helmond Sport over de nieuwe slogan op de wedstrijdshirts:

Bij Helmond Sport prijkt komend seizoen niet hoofdsponsor Vescom, maar de naam van een nieuw en uniek concept op het shirt. Vescom blijft hoofdsponsor, zal prominent op de achterzijde van het shirt blijven staan, maar stelt de plek op de borst beschikbaar voor Heel Helmond Sport. Met het concept wil de club samen met een aantal partners Helmond sportiever en vitaler maken. Om het goede voorbeeld te geven gaan alle spelers van Helmond Sport zich komend seizoen een aantal uur per week inzetten voor maatschappelijke en sportieve projecten in en om de stad.
.
Aanleiding voor de nieuwe koers zijn de tegenvallende sportieve resultaten en teruglopende populariteit van de club de afgelopen jaren. Om deze problemen structureel tegen te gaan is Helmond Sport op zoek gegaan naar haar bestaansrecht en heeft gekeken wat zij voor de stad en regio kan betekenen. In samenwerking met de gemeente, OMO Scholengroep Helmond, Jibb+ en het Elkerliek Ziekenhuis wil de club het voortouw nemen om de stad en de regio onder de naam Heel Helmond Sport sportiever en vitaler maken.
.
De bouw van het nieuwe multifunctionele stadion en de bijbehorende sport- en beleefcampus, die in de zomer van 2023 op sportpark De Braak gerealiseerd moeten zijn, is daarbij als inspiratiebron gebruikt. De plek moet een thuisbasis voor iedere Helmonder vormen. Van de 23 selectiespelers van
Helmond Sport tot de 1.700 leerlingen die er dagelijks naar school gaan. En van de ouderen die komen sporten om vitaal te blijven tot gezinnen die een stukje willen wandelen. De campus moet een trekpleister worden voor alle 92 duizend Helmonders en 220 duizend inwoners in de Peelregio.
.
Leon Vlemmings, algemeen directeur van Helmond Sport, heeft het volste vertrouwen in de nieuwe koers die werd uitgestippeld door sportmarketingbureau Triple Double uit Eindhoven. ‘De kracht van sport is enorm. Daar kun je veel van leren. Sport zorgt voor discipline, vertrouwen en respect. Sport
leert je te incasseren, keuzes te maken en samen te werken. Essentiele vaardigheden waar mensen de rest van hun leven profijt van hebben. Kortom, sport is de school voor het leven.’
.
Daar sluit ook Philippe van Esch, voorzitter van Helmond Sport, zich bij aan. ‘Met het concept Heel Helmond Sport is er iets heel bijzonders ontstaan. We hebben met Helmond Sport, mede door de tegenvallende sportieve resultaten, een aantal lastige jaren gehad. We willen meer dan zomaar een voetbalclub zijn. Door samen te werken met onze partners creëren we een waardenetwerk en kunnen we laten zien op wat voor manier sport mensen verbindt.’
.
Naast de naam op het shirt en het inzetten van spelers voor maatschappelijke en sportieve projecten, gaat Helmond Sport de komende tijd meer initiatieven opzetten om ervoor te zorgen dat uiteindelijk heel Helmond sport.

.

.
Laten we hopen dat daarmee de weg naar boven wordt gevonden!

6reacties

31 Sociale huurwoningen erbij in Noord

De bouw van sociale huurwoningen aan het toekomstige Judith Leysterplein gaat starten. Daar in Helmond Noord realiseert woningcorporatie Woonbedrijf 20 seniorenwoningen en 11 appartementen voor 1 of 2 personen. De Eindhovense corporatie verwacht dat ze over ongeveer een jaar klaar zijn. In het najaar komen deze sociale woningen voor ± 600 euro per maand op de website van Woonbedrijf en Wooniezie te staan. De projectplannen werden in samenwerking met Volksbelang gemaakt.
Vanmiddag werd de eerste duurzame steen, Clickbrick, gelegd door wethouder Gaby van den Waardenburg. Zij werd daarbij geholpen door Paul Terwisscha van Woonbedrijf (links) en Arno van Tilburg, directeur van Stam + De Koning Bouw (rechts). 
Het terrein van de gesloopte bassischool De Paardebloem krijgt de naam Judith Leysterplein. Zij was 1 van de eerste vrouwen die in de Gouden Eeuw werd uitgeroepen tot meesterschilder.

In de reacties hieronder staan updates.

5reacties

Sigaretten gestolen bij inbraak in cafetaria

Afgelopen nacht werd er om 04.30 uur ingebroken bij cafetaria Stippunt in Stiphout. De buit bestond uit pakjes sigaretten. Bij deze inbraak op de Meester Strikstraat was vermoedelijk een grijze Suzuki betrokken. Dat meldde wijkagent Francisca Kamphuis zojuist.
Als iemand extra informatie heeft dan hoort de politie dat graag via 0900-8844. Dat mag je eventueel ook (anoniem) in een reactie hieronder plaatsen, inloggen of iets dergelijks is daarvoor niet nodig.

Voor de Stiphoutenaren die er al lang wonen: van 1956 tot ergens eind vorige eeuw zat daar de frietkraam van Theo van Uden.

5reacties

Duo gepakt met kofferbak vol hennep

Gisteren vielen 2 Helmonders van 25 en 44 jaar door de mand bij een routinecontrole door de politie op het industrieterrein. De kofferbak van hun auto lag vol met zakken hennep. Het tweetal werd opgepakt.
Tijdens de controle op de Beemdweg viel het politieagenten op dat er een enorme henneplucht uit de auto kwam. Bij nader onderzoek vonden ze in de kofferbak 5 grote zakken gevuld met wiet. Bij elkaar bleek het na weging te gaan om zo’n 25 kilo. De hennep werd in beslag genomen en vernietigd. Ook de auto van de mannen werd in beslag genomen. Het duo is aangehouden en zitten vast voor nader onderzoek. De politie probeert te achterhalen waar de hennep vandaan kwam.

19reacties

Moeizame integratie van Poolse Helmonders

Grofweg 1 op de 25 Helmonders is van Poolse komaf. Er wonen namelijk 3.849 Polen in onze stad. Tenminste, dat aantal stond op 1 januari 2019 ingeschreven als inwoner in het Helmondse bevolkingsregister. Vaak kwamen zij naar Helmond voor tijdelijk werk, maar steeds vaker besluiten ze te blijven. Zoals de Poolse Krzystof en Barbara die al respectievelijk al 5 en 8 jaar in Nederland wonen. Zij spreken geen Nederlands want met Engels kunnen die 2 zich prima in onze stad redden. Het stel heeft net een dochter gekregen. “Nu moeten we wel Nederlands leren, om haar later te helpen met huiswerk.”Lees verder »

Met een 10 afgestudeerd aan de beste pabo

Nienke Aspers is vandaag afgestudeerd met een 10 (Cum Laude) aan Hogeschool de Kempel. Dat meldde haar trotse vader uit Reuver (Limburg).
Op deze pabo aan de Deurneseweg studeerde zij voor leerkracht in het basisonderwijs. En dat deed ze aan niet zo maar een hbo-opleiding: vorig jaar werd De Kempel voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot beste pabo van Nederland. Tel uit hoe goed haar prestatie is.
Mocht er bij de diploma-uitreiking een schatrijke man/vrouw ook haar studieschuld in 1 keer aflossen (net als gisteren in de VS) 😉 : dan zetten we dat in update in de reacties hieronder. 

13reacties

Komende week verkeersexamen

Komende week doen zo’n 1300 kinderen fietsverkeersexamen. Een pittige route volgens Anke van den Hurk nadat zij die route vanmiddag fietste. Zij zag nog nooit zoveel ouders en kinderen op de fiets.
Op de website van Veilig Verkeer Nederland afdeling Helmond alles wat er te weten is over dit verkeersexamen dit jaar. Hieronder in een uitgebreide video de hele fietsroute door Helmond met alle aandachtspunten.

In de reacties hieronder staat een update.

5reacties

Helmond, leerschool voor politiek talent

Mohammed Chahim, fractievoorzitter van de PvdA in de Helmondse gemeenteraad, gaat ons verlaten. Als hij op 23 mei voldoende stemmen krijgt, wordt hij lid van het Europees Parlement. Nu reist hij nog elke dag naar zijn werkplek bij TNO in Den Haag; dat verandert dan in Brussel. Helmond blijkt opnieuw een leerschool voor politiek talent dat naar elders verhuist.

In 2018 zag onze gemeente ‘groene’ Paul Smeulders de veiligheid van het Helmondse pluche inruilen voor het blauw van de Tweede Kamer. Als wethouder stond hij hier vier jaar lang in de spotlights. In Den Haag moet hij zich opnieuw in de schijnwerpers zien te profileren. Met zijn jonge uitstraling (hij is pas 32) en zijn alertheid moet hij de slangenkuil van de landelijke politiek wel aankunnen, lijkt me.Lees verder »

4reacties

Elke Helmonder kreeg 171 euro uit Brussel

Helmond ontving per inwoner 171 euro aan Europees subsidiegeld. Dat is bijna 3 keer zoveel als de rest want een gemiddelde Nederlandse gemeente haalt 60 euro per inwoner binnen. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau ERAC op basis van openbare data sinds 2014. In totaal kwamen er in onze stad 277 extra banen door dat Europese subsidiegeld. Voor enkele voorbeelden van dergelijke subsidies, zie Helmond scoort ½ miljoen euro EU-subsidies.
De universiteitssteden pakken vanwege al het geld dat beschikbaar is voor onderzoek en onderwijs, het meeste Europees subsidiegeld. Eindhoven kreeg bijvoorbeeld 1202 euro per inwoner. Van de overige gemeenten is Terneuzen koploper met 1041 euro per inwoner en sluit Eemnes (provincie Utrecht) met slechts 8 euro de Nederlandse lijst af. Het is overigens niet alleen maar geld krijgen uit Brussel, we betálen op dit moment ongeveer 400 euro per persoon.

34reacties

Mindervaliden parkeren nu gratis bij Elkerliek

Het groeiend aantal patiënten en bezoekers dat met de auto naar het Elkerliek komt, leidde de afgelopen winter soms tot parkeerproblemen op het terrein van het ziekenhuis. Zeker voor mindervaliden was dit erg vervelend. Het Elkerliek realiseerde daarom, naast reguliere parkeerplaatsen, extra gratis parkeerplaatsen voor mindervaliden.Lees verder »

75 Jaar bevrijding wordt groot gevierd

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat onze stad is bevrijd van de Duitsers. Onze burgemeester en wethouders vinden dat dat uitgebreid gevierd moet worden. Daarom zullen er met hun hulp in de periode van 17 en 29 september vele activiteiten in Helmond plaatsvinden. Onderdeel hiervan is het bevrijdingsvuur dat van evenement tot evenement wordt overgegeven en daarmee alle deelnemende wijken symbolisch met elkaar verbindt.
In eerste instantie was het de bedoeling om de reeks aan activiteiten in het weekend van 28 september af te sluiten met een bevrijdingsfestival. Omdat de stichting H2O Helmond in datzelfde weekend hun festiviteiten organiseren, wordt er met hen samengewerkt. Resultaat is dat Helmond H2O Festival op vrijdag 27 en zaterdag 28 september haar gratis festival H2O ‘Feel Free’ editie volgens plan organiseert. Aanvullend daarop worden diverse activiteiten uitgevoerd zoals:
• Muzikale invulling voor jongvolwassenen;
• Kinderactiviteiten, gericht op aandacht voor de bevrijding;
• Bevrijdingselementen in de aankleding van het evenement;
• Het H2O Festival als eindstation van het bevrijdingsvuur.
Op de website Helmond vrij kun je alvast de nu bekend gemaakte activiteiten terugvinden. Later volgt er nog meer informatie over de voortgang van de organisatie van de festiviteiten. Onder meer de stichting Herdenkingsmonument Mierlo-Hout, stichting Helmond 25 september 1944 en Death Valley de Peel werken samen met de gemeente aan dit uitgebreid programma. En diverse veteranen en Helmondse scholen zijn nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van de activiteiten.

Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Het westen van Helmond werd echter al 3 dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. Om deze reden herdenken Stiphout en Mierlo-Hout op 22 september de bevrijding. Meer foto’s van onder meer de enthousiaste dames en paters en extra info staan hier.

Enexis handelde onrechtmatig tov Westvoort

De rechtbank Oost-Brabant oordeelt vandaag dat Enexis (landelijk netbeheerder van elektriciteits- en gasleidingen) onrechtmatig handelde tegenover het Helmondse aannemersbedrijf Westvoort. Pieter Vervoort, de eigenaar van dit bedrijf krijgt de gelegenheid nader te onderbouwen dat zijn onderneming inderdaad hierdoor failliet is gegaan. Hij eist een schadevergoeding van 26,6 miljoen euro.
Het Helmondse bedrijf hield zich bezig met infrastructureel werk en kabel-, grond- en graafwerkzaamheden en werkte sinds 2006 samen met Enexis. In april 2014 ging het bedrijf failliet. Volgens de eigenaar was dit de schuld van Enexis. Hij stelt dat Enexis plots 359 saneringsopdrachten introk, terwijl zij dit niet had mogen doen omdat Enexis deze dossiers al aan het Helmondse bedrijf had gegeven. Daarnaast verwijt de eigenaar een medewerker van Enexis dat hij onjuiste mededelingen deed. Deze medewerker voorspelde dat er de komende 2 jaar een krimp van 25% werd verwacht in ander door Enexis aan te besteden werk, terwijl Enexis in werkelijkheid verwachtte dat er sprake zou zijn van een groei van 10%. Volgens de eigenaar heeft hij op basis van dit alles faillissement voor het bedrijf aangevraagd en 130 mensen moeten ontslaan.
Enexis betwist dat zij onrechtmatig handelde en schuld had aan het faillissement van Westvoort. Zij zou alleen opdracht hebben gegeven voor 1400 saneringen die het Helmondse bedrijf al had uitgevoerd, en niet voor de 359 teruggehaalde saneringsdossiers. Het Helmondse bedrijf had er daarom niet vanuit mogen gaan dat die 359 dossiers daadwerkelijk uitgevoerd mochten worden. Verder betwist Enexis dat de medewerker een onjuiste mededeling heeft gedaan. In ieder geval had Westvoort die mededeling moeten controleren. Volgens Enexis is haar mededeling hoe dan ook niet de oorzaak van het faillissement, maar is dat faillissement de eigen schuld van het Helmondse bedrijf.
De rechtbank oordeelt dat Westvoort er niet zomaar op mocht vertrouwen dat hij het saneringswerk van alle dossiers die hij kreeg (inclusief de 359) zou mogen uitvoeren. Het bedrijf mocht wel in redelijkheid aannemen dat er veel minder werk zou komen, omdat dat uitdrukkelijk was gezegd door een medewerker die Enexis als woordvoerder had aangewezen. Die mededeling van Enexis was niet alleen in strijd met de kort daarvoor gepubliceerde jaarrekening van Enexis, waarin juist een groei van 10% was voorspeld, maar was ook onjuist. Bovendien wees het Helmondse bedrijf de medewerker erop dat zij bij een krimp van 25% haar faillissement zou moeten aanvragen. Enexis wist dus welk belang het bedrijf aan haar mededeling en de gevolgen daarvan toekende. Het doen van die onjuiste mededeling moet om die reden worden aangemerkt als onrechtmatig handelen.
De vraag die de rechtbank nu nog moet beantwoorden, is of er een causaal verband bestaat tussen het onrechtmatig handelen van Enexis en het faillissement van het Helmondse bedrijf. Om daarover te kunnen oordelen is meer informatie nodig. De rechtbank geeft eigenaar Pieter Vervoort daarom de gelegenheid met een nadere onderbouwing te komen. Hij mag inzichtelijk en aannemelijk maken dat zijn bedrijf zonder de onrechtmatige mededelingen van Enexis geen reden zou hebben gehad om haar faillissement aan te vragen en dat het faillissement ook alleen aan die mededeling is te wijten. De eigenaar krijgt hiervoor tot 10 juli de tijd. Vervolgens mag Enexis schriftelijk op die aangeleverde informatie reageren. Als er een causaal verband blijkt te bestaan, moet de rechtbank nog beslissen over de hoogte van de schade.

De volledige uitspraak van de rechtbank.