Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

12reacties

Wethouder De Vries: De harde klappen

Wat een bizarre tijd. Ik heb dat de afgelopen weken vaak gedacht en u ongetwijfeld ook. Corona is nu ongeveer twee maanden onder ons. In eerste instantie was er vooral verbazing en verbijstering. Hoe is het mogelijk dat onze wereld zo snel totaal kan veranderen? Inmiddels zijn we al bijna gewend aan dichte scholen, gesloten horeca, thuis werken en 1,5 meter afstand houden. De laatste weken zie ik vooral de zorgen toenemen. Waar we in het begin misschien dachten er in een paar weken vanaf te zijn, dringt nu het besef door dat het nog lang gaat duren voordat alles weer ‘normaal’ is. Wat begon als een gezondheidscrisis is in rap tempo ook een sociale en economische crisis geworden.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
42reacties

Kiosk gaat weg van de Markt

De kiosk op de Markt wordt binnenkort verplaatst. Op de huidige plek wordt de Kiosk te weinig gebruikt en is het een obstakel voor onder andere de weekmarkt en de kermis. Na goed overleg met Stichting Carat (in 2008 door hen geschonken aan de stad) heeft de gemeente daarom besloten om de kiosk te verplaatsen. De werkzaamheden starten volgende week.Lees verder »

5reacties

Jackie Honings: “Innerlijke rust door yoga”

Jackie Honings (25 jaar) woont in de omgeving van De Braak en werd geboren in Mierlo-Hout. Voorheen werkte ze onder meer als salesmanager bij de Cacaofabriek en organiseerde bruiloften en borrels. Als tiener hield ze erg van feesten en R & B muziek. Zo was ze regelmatig te gast bij Café Plaza op het Havenplein.
Op haar 22ste kwam Jackie na een wat mindere periode met yoga in aanraking. Ze kreeg hierdoor meer rust in haar lijf en een andere kijk op het leven. Ze leerde zichzelf te respecteren zoals ze was. Verder kwam ze er als jonge vrouw achter dat het immateriële belangrijker is dan het materiële. Lees verder »

6reacties

Heesakkers: Anderhalvemeter-slachtoffers

Heb jij dat ook? Dat je elke dag voorbeelden ziet op televisie of leest die je doen beseffen dat het ‘nieuwe normaal’ eigenlijk eerder een bizar ongewone situatie oplevert? De term die door onze premier in het leven is geroepen is wel duidelijk, maar het voelt zo vreemd om het nieuwe normaal normaal te vinden.
Kijk naar hoe burgemeester Blanksma via een videoverbinding mensen moest vertellen dat het zijne majesteit had behaagd om ze een onderscheiding te geven. Dan heb je je jarenlang dusdanig ingezet als vrijwilliger dat je een lintje krijgt, maar dan krijg je hem voorlopig nog niet omdat de burgemeester niet binnen anderhalvemeter van je mag komen. Het nieuwe normaal is helemaal niet normaal.Lees verder »

49reacties

Een bijzondere crematie vandaag

Vandaag was de crematie van een treinmachinist, uit de Rijpelberg. Een week geleden overleed hij plotseling op 60-jarige leeftijd.
Voorafgaand aan de afscheidsbijeenkomst in crematorium Berkendonk vormden zijn NS-collega’s een erehaag. Deze overleden man was namelijk bijna 40 jaar treinmachinist. In samenwerking met DELA kreeg hij als eerste Helmonder tijdens de coronacrisis een dergelijk eerbetoon. Zo’n 400 collega’s gaven zich daarvoor op, vanwege de corona werd dat aantal stevig teruggebracht. Lees verder »

29reacties

Lintjesregen bij 16 Helmonders op afstand

Vanwege de corona-uitbraak verliep de traditionele jaarlijkse Lintjesregen in Helmond vandaag totaal anders dan vorig jaar. De 16 gedecoreerden werden vanochtend namelijk gebeld door burgemeester Elly Blanksma. Want jawel: het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd hen te decoreren.
“Onze bodes leggen direct na ieder gesprek (veilig) bloemen bij de deur. Onze fotograaf maakt dan een foto in de deuropening, achter het raam of in de tuin.” Dat meldde de gemeentelijke persdesk precies 24 uur geleden. Die foto’s zetten we zo snel mogelijk (als een update) in een reactie hieronder. Lees verder »

14reacties

Burgemeester: Omkijken naar elkaar

Het is stil in de stad. Als ik door de stad loop, mis ik de reuring. Geen volle terrasjes of groepjes mensen die samen picknicken in het park. Een zomer zonder evenementen, zoals de Kasteeltuinconcerten. Het valt de stad zwaar en ik voel met die pijn mee. Er wordt op dit moment heel veel van de samenleving gevraagd. Enerzijds werken onze zorgverleners hartstikke hard en anderzijds kan ons horecapersoneel niet werken. Voor beide heb ik oog. En beide wil ik een luisterend oor bieden.Lees verder »

7reacties

Tuerlings: Hoe nu verder?

Mijn laatste column viel zes weken geleden precies in de week van de eerste serieuze maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Maandag column online, woensdag werd ik van werk naar huis gestuurd om thuis te gaan werken. Zondag was ik van plan ergens buiten de deur te eten, want geen eten in huis en de hele dag gewacht op de persconferentie van onze premier die steeds maar uitgesteld werd, tot om 17:30 het bericht kwam: om 18:00 sluit de horeca. Dan maar naar de Burger King maar ook hun eetgelegenheid moest dicht, dus te voet door de drive-thru. Stond al lang op mijn ‘bucketlist’; Check! Van het ene op het andere moment zou het dagelijks leven voor vrijwel iedereen enorm veranderen.Lees verder »

6reacties

Nog efkus…

Nog efkus en dan heb ik weer ’n heundje. Nou is dat op zich geen wereldnieuws. Er zal geen enkele Helmonder beter door slapen. Toch zijn het juist mijn stadsgenoten die mij met hun vraag ”… hoe lang nog” inspireerden tot het schrijven van dit verhaaltje dat begint bij mijn vorige vriendje. Zijn portret prijkt op mijn ‘postzegel’ en dat blijft hij doen, ook al is hij 12 oktober naar de hondenhemel gegaan. Ik heb hem daarbij moeten helpen want zijn ziekte (een dierlijke variant van MS) maakte de kwaliteit van zijn leven onacceptabel. Hij staat nu in een potje op mijn studeerkamer.Lees verder »

7reacties

Wethouder Van de Brug: Samen sterk staan

Op 14 januari van dit jaar ben ik aan de slag gegaan als wethouder economie, financiën en werkgelegenheid van Helmond. Ik vind het een eer om deze functie te vervullen. De inwerkperiode was van korte duur, op dit moment ligt mijn focus voor de volle 100% op de corona-crisis. Het is een onwerkelijke periode.
Een crisis, met een omvang die zijn weerga niet kent. Corona treft de hele wereld, en daarmee ook onze stad, vol in het hart. Als ik door het centrum loop, word ik verdrietig van de lege winkelstraten en de vele lege terrassen. Maar het is nodig om de maatregelen na te leven, zodat we het virus samen kunnen verslaan.Lees verder »

4reacties

Wethouder Maas: Onwerkelijk stil in de stad

Ongeloof en verbijstering. Ruim een maand na het uitbreken van de coronacrisis strijden die gevoelens bij mij nog steeds om voorrang. We stonden aan het begin van een fantastisch cultureel jaar. De Lucas Gasseltentoonstelling in Museum Helmond was na jaren van voorbereiding ein-de-lijk geopend. Wat waren we daar trots op! Helmond stond naast wereldsteden als Amsterdam, Sydney en Sevilla in het rijtje steden waar de World Press Photo zijn indringende beelden zou laten zien. Het evenementenseizoen stond op het punt van beginnen.Lees verder »

9reacties

Bestrijding eikenprocessierupsen dit jaar

Onze gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar worden alle eikenbomen preventief bespoten. Omdat de plaag vorig jaar groot was, bestrijden ze nu meer bomen. Op dit moment is nog niet precies aan te geven wanneer de preventieve bestrijdingen plaatsvinden. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zodra de preventieve bestrijdingsdata bekend zijn, wordt dat bekend gemaakt op deze pagina, daar staan ook plattegronden met de locaties waar die preventieve bestrijdingen plaatsvinden.Lees verder »

37reacties

Rieter: Wel of geen 5G in Helmond?

Helmond heeft het zwaar. Het zijn onzekere tijden waarin we elkaar missen en we toch schouder aan schouder willen staan. Covid-19 raakt ons allemaal. Sommige Helmonders zijn ziek of kennen een dierbare die in het ziekenhuis ligt. Anderen maken zich zorgen vanwege financiële problemen. Helder Helmond hoopt dat iedereen ondanks de corona-crisis toch een fijn Pasen heeft gehad. Hou vol en blijf gezond!Lees verder »

11reacties

Waardering voor lokale print-media

Minister Arie Slob geeft, namens de regering, een heel belangrijk signaal af in Nederland. Met zijn extra steunfonds voor de lokale print media, geeft hij aan dat de wekelijke huis-aan-huis krant een zeer belangrijk onderdeel is van de, zeker nu, lokale communicatie naar de burger. Hij roept ook de gemeentes en provincies op om de lokale weekkranten extra te ondersteunen met betaalde advertenties, zeker nu er veel vaste advertenties van ondernemers, hopelijk tijdelijk, komen te vervallen.Lees verder »

2reacties

Bijzonder onderwijs

Mijn opa, voor de oudere Mierlonaren nog bekend als ‘mister van Bussel’, werd in 1927 vanuit Olland (bij Sint Oedenrode) benoemd tot het eerste hoofd der R.K. lagere jongensschool te Mierlo. Voor wie het begrip lagere school niet meer kent: deze vorm van onderwijs omvatte wat nu de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool zijn. Zijn voorganger, Knaapen, was hoofd van een openbare school en zag blijkbaar de omzetting in een bijzondere school niet zitten, evenmin als de rest van de leerkrachten. Knaapen vertrok naar Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), de overige onderwijzers kwamen op wachtgeld. Zowat tegelijkertijd vertrok ook zijn naaste collega, het hoofd der openbare jongensschool te Mierlo-Hout, zij het met onbekende bestemming. Lees verder »

13reacties

Politieonderzoek in en rond een woning

De politie is op dit moment bezig met een onderzoek in en rond een woning op de Molenstraat in de Binnenstad. Aan de achterzijde (op de Penningstraat) is een deel rond het appartementencomplex afgezet als plaats delict. We weten nu nog niet wat er daar zou hebben plaatsgevonden. Het politieonderzoek is zowel binnen als buiten de woning.
Harrie Fotografie maakte de 4 bijgaande foto’s.Lees verder »

6reacties

Vuur verwoest schuttingen achter woningen

Vannacht stonden er schuttingen achter 2 woningen aan de Eymerickhof in de Rijpelberg in brand. De om 03.51 uur gealarmeerde brandweer bestreed de vlammen die tot boven de schuttingen uitsloegen.
De oorzaak van de brand is op dit moment onbekend. Weet jij meer: in een reactie hieronder kun je dat (zonder inloggen of zoiets) aan de rest van Helmond laten weten.
Harrie Fotografie maakte de 3 bijgaande foto’s.
Lees verder »